tiistai 29. toukokuuta 2018

Raparperipiirakka

Meillä on ollu hyvin tuulisia päiviä. Kuivattaa pellon pinnat tehokkaammin kuin konsanaan aurinko. Tämä on myrkkyy viljelijöille, kun kuivuuvesta jo muutenkin kärsitään. Nyt tarvitaan muauskuu tuas yhenkerran tosissaan.

Meillä on tuo iso allas vieressä ja siitä suahaan kasteluves pumpulla ja letkuilla koko tontille. Kahesti on kasteltu istutukset ja nyt käyp nurmikossakin jo näkymään kuivuus. On saikuuroja vähän luppailtu, toivotaan kovasti jotta suatas vettä. En ois viimesyksynä uskonu kaipoovani vesisaitta.

Eilenillalla käytiin Marttojen merkeissä Pässikallion puutarhalla, on tästä meiltä n.10km piässä ja siellä touhuvaa Aija, Martta hänkin. Ol kaikenlaista ihanoo, valtaosa taimista ol jo piässy monneen kukkapenkkiin ja ruukkuun pitkin pitäjee. Mie ostin mahtavan taimen kesäkynttilee, ajattelin sen laittoo ruukkuun kasvamaan. Kauniin punasen verbenan ja kirjavan söpön verbenan. Vaaleanpunasen mustasilmäsusannan ja kirjavakukkasen pelargonian. Lisäks arpaonni suosi minnuu ja voitin kauniin sinkkiastian jossa on mehtämansikan kuvia.

Istuttelen nämä kuhan tuo tuuliinen rauhottuu.

Alppiruusu Haaga käypi kukkimaan ja kauniit kukkatertut on aukiimassa. Ei niin runsaasti kuki kuin viimekevväänä, pittäähän sitä välillä levätäkkin.



Kevätatsalea kukkii muutamalla oksalla. 'Ruususenuni' atsalea näyttäs jonkun nupun aukasevan myöhemmällä. Adalmiina, Illuusia, ja keltanen viimekevvään hankinta kuivattivat nuppunsa. On tää ollu outo kevät näihen tuhojen kanssa.

Esikkokasveihin kuuluva Vuorijumaltenkukka on kukassa ja aivan viärässä paikassa. Aamupäivän aurinko killottaa koko kasviin ja iltapäivällä lehet retkottaa muatamyöten.

Tulppaanikuva. Nämä aukivaa kalvakankeltasena.  Kun päiviä kulluu tulloo punertavaks. On kuin kameleontti. Nimi on 'Antoinette'.

Yritin suaha mustan kuvan. En onnistunu, jostain se tuon valon sieppas. Oikiisti tämä on melekein musta. Nimi 'Queen of Night'.
Tulppaanit on kestäny yllättävän pitkään kukassa ja kooltaan kasvaneet tosi kommeiks. Lämpö ja kastelu on varmaan ollu hyväks.

Nyt tul pinkkejä värejä, tuota viimestä lukkuunottamatta.

Puutarhalla lukijani Minna toivo ohjetta raparperipiirakasta. Laitampa sen tänne ja tien tätä vain harvakseltaan jos on vieraita tulossa tai johonkin tillaisuuteen. On sen verran tuhti aineksiin puolesta, vaan on kyllä hyväkin.  Tulloo uunipellillinen ja vierasvaraksi voip pakastookkin.
Arkisempi ohje on raparperille jota tien muulloin ja siihen pohjaan kesällä tien marjoista ja omenasta myös.

Ensin keitetään hillo:

reilu 1l raparperipaloja
3dl. sokeria
tilikka vettä
kiehautetaan jotta vähän sosseutuu.

Pohja:

300g. voita
3dl sokeria
4 munaa
6dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1dl vettä
Voi ja sokeri vatkataan, lisätään yksitellen munat, viimesenä jauhot ja vesi. Levitetään uunipellille, hillo lisätään piälle.

Muruseos:

100g voita
4dl kookoshiutaleita
1dl vehnäjauhoja
vajaa 1dl sokeria
Nypitään muut ainekset voin sekkaan ja levitetään piirakan piälle.
Sokerina oon aina laittanu ruokosokeriakin, hyvin käy pohjaan.

Paistetaan 200asteessa vajaa puoli tuntia. Kokkeile tikulla.


 Toivottavasti maistuu.

Nyt on sopiva päivä tehä kitkuhommia, on sellanen tuuliainen jotta kaikki itikat ei ilimassa kestä. Niitä on nyt paljon ja ne rakastaa minnuu!

Olli tulloo tännään auttamaan Villen valutalakoissa. Sai työstään vappaapäiviään järjesteltyy. Muatilalla on säilörehusiilot tekkeillä, seinäelementit on pystyssä ja pohjan valu on esissä. Pia tulloo sitten perjantaina ja lauantaina on ne Annan lakkiaiset. Olli on Annan kummi. Ja tyttö pyrkii kumminsa jälille opiskelemaan, eri linjalle kylläkin. Tiälläpäin sanotaan 'koko laps kummiinsa'.

Kiitos kun kävit.








25 kommenttia:

  1. Raparperipiirakka onkin nyt ajankohtaista. Ohjeesi on minulle uusi, joten mielelläni kokeilen sitä. Kiitos!
    Kuivaa on, ehdottomasti. Ensi viikon ennusteessa on selvää viilenemistä ja sadettakin. Saapa nähdä, miten toteutuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se raparperipiirakka on kevvään herkku, ihan niinkuin korvasienetkin. Mukava kokkeilla uusia ohjeita. Tiällä radiossa ilimotettiin piäskysiin pesienteon olevan vaikeuksissa liiasta kuivuuvesta. Samoin oravat kärsii. Toivotaan saitta ja sais viiletäkkin.

      Poista
  2. Kauniit kuvat! Voi miten kiva että arpa onni suosi sinua, hieno tuo sinkkiastia♥ Raparperipiirakka on kyllä niin herkkua:) Itikoita ei vielä kovin täällä ole näkynyt ja hyvä niin..ovat kyllä sellaisia inisijöitä:) Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ol hyvä onni arpajaisissa, tiikerikakku ol piäpalakinto. Raparperipiirakka on kevvään herkku. Itikat on kyllä riesa. Miulla on jaloissa monta paukamoo ja kutisoo kovasti. Ei oo säihkysääret juhlissa, kun mekon meinasin laittoo. Mukavoo loppuviikkuu.

      Poista
  3. kauniita kukkia ja herkullista piirakkaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat on kauniit, aurinko vaalentaa värejä. Piirakka on kyllä herkullista. Nokare jätskii kruunaa piirakan.

      Poista
  4. Olipa sinulla mukavaa onnea arvonnassa! Nyt on raparperin aika ja piirakkaohjettasi kokeilen myös, kiitos siitä!

    Aika kuivaa alkaa olemaan ja tuon tuulen kanssa on hankalaa. Kasvihuoneesta kun taimet tuo ulos, niin pitää olla varovainen, ettei kuivuus tapa. Hallaakin on lupailtu tänne meillekin, harsotin pelakuita, mutta +10 astetta yöllä silti oli, sadetta kaipaillaan. Ensi viikolle luvattiin jossain ennustuksessa sadetta, ukkosta ja viileää - tuntuu, että säätiedot muuttuvat koko ajan ja helposti, varmaan parhaan tiedon saa, kun katsoo ikkunasta ulos! Onneksi tuuli pitää itikat loitolla.

    Mukavaa alkavaa viikonloppua ja mukavia juhlia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnii ol!

      Verivaahteralta ylimmät lehet kärvähti, vaikka ol pihalla puolvarjossa jo ollu kaks viikkuu. nyt tehtiin taimille kehikko johon laitettiin moninkertanen harso. Aurinko ja tuul on huono yhistelmä tälleen kevväällä.
      Ei oo noihin ennustuksiin luottamista, vaihtuu myötäänsä. Tuulesta on hyötyy noihen itikoihen suhteen.

      Huomenna on meillä piirakanpaisto. Kolome meitä on tekemään ja 15l on puuroa keitetty tänäiltana.
      Juhlat on mukavat, jos entisiks lienöön.

      Poista
  5. Ihania kukkijoita☺kastelu on varmaan edesauttanut.
    Minä suren luonnoneläinten pärjäämistä mutta kai joku lampi tms. löytyy mistä saa juomavettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kastelu varmasti on auttanu, jo viime kesänä runsas veintulo näkkyy nyt.
      Pienillä oravanpojilla ja siileillä tuntuu olevan hätä.

      Poista
  6. Hei, voitit blogini arvonnassa, paljon onnea! Laittaisitko osoitetietosi sähköpostiini paleredrose@yahoo.com niin postitan kirjapalkinnon sinulle.
    Terkuin Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti arvontavoitosta. Laitan osoitetietoni.
      Terveisin Ulla Rannanpihasta.

      Poista
  7. Ihanaa kukintaa ja herkullisen näköinen piirakka.
    Mukavaa viikonloppua. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko, piirakka on herkullinen.
      Mukavoo viikonloppuu. Meillä on juhlapäivä, sisarentyttären lakkiaiset.

      Poista
  8. Viime syksyn jälkeen kukaan tuskin olisi ajatellut kaipaavansa sateita. Tuntuu että nyt mennään ääripäästä toiseen. Minulle uusi raparperipiirakan ohje. olen tehdyt piirakan aina raparperi ja kermaviilitäytteellä. Voisi kokeilla sinunkin tapaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin tuon vastauksen kirjotella viärään laatikkoon.

      Poista
  9. On ääripiät nyt nämä kesänalut. Kokkeile ihmeessä. Mukava aina uusia reseptejä kokkeilla.

    VastaaPoista
  10. Toivon oikein tuulisia ilmoja! Nimittäin meillä on itikoita niin, että syövät elävältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itikoita on meilläkin ihan mahottomasti, vahavasti pittää varustautuu kun pihalle männöö.

      Poista
  11. Jumaltenkukka kuoli minulla heti, mikä meni pieleen sitä en tiedä . Hieno on omasi. Tulppaanisi on kauniit.

    VastaaPoista
  12. Harmillisia nuo menetykset. Tykkeisköhän tuo sittenkin siitä jotta mua kuivahtaa hyvin, märkyys on kait myrkkyy. Tulppaanit tosiaan kukkivat kauniisti, vielä on kukkivia ja kaus on ollu pitkähkö.

    VastaaPoista
  13. Ihania hankintoja ja kaunista kukintaa! Herkullisen oloinen raparperipiirakka, kiitos reseptistä! Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhalta suoraan suapi hyviä taimia. Kesäkynttilee joskus kasvatin ihekkin, en noin hyvvee tainata suanu, kukkivat kuitenkin valakosin kukin. Piirakka on herkullinen. Mukavoo loppuviikkuu sinnekkin.

      Poista
  14. Ihania kukkioita tulppaanit ja jumaltenkuka hyvin kauniita Hyvää viikon jatkoa snulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanit on kukkinu nyt kauniisti, oisko lämpö ja kastelu auttanu. Eilen laitoin arpajaispalakinnon postiin, män nyt näin kauan ennenkuin kerkesin.
      Hyvvee loppuviikkoa siullekkin.

      Poista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit