lauantai 19. toukokuuta 2018

Mustoo ja värien ilotulitusta

On työntäyteisii päiviä ollu. Pekan kanssa on oltu Villelle apuna kaikenlaisissa juoksevissa hommissa. Traktorinpukille ei tarvita nousta. Siihen on ripsakammat miehet.
Uamulla käytiin salaojakaivuu vähän popittamassa kun kaivurmies ol sitä  rusikoinu. Autossa meillä onkiin rautakanki, moottorsaha ja pistolapio ihan vakituisena  varustuksena.
Sänkipellolla ol töyhtöhyyppiin pesiä ja niitä merkattiin pihlajan oksilla, jos harruumies nostas sen aina syrjään. Otin kuvan yhestä pesästä, aika hyvin on maastoutuna, reporetku jos sattuu lähelle ei oo kun ottoo muna.

Ei tuota kyllä heleposti huomoo. Kaunis muna on.

Kävin muatilalla ja samalla reissulla kuvasin kun päärynäpuu 'Olga' on täyvessä kukassa. Nuorempi 'Tshizhovskaja' on vähän myöhäsempi ja ei vielä kukkia ollu auki. Omenapuut siellä kohta aukasoo kukkansa.
Puu on ihan valakonen. Oikiille puolelle jiäp myöhään lehteen tuleva Mantsurianjalopähkinä. Tammi on kanssa kukassa. Herukat kukkiivat kanssa ja kovasti on pölyttäjiä töissä.
Samalla kävin tervehtimässä pääskysii, jotka suihkivat ahkerasti pesänteko puuhissa. Kysyin, niinkuin joka kevät niiltä kysyn, Afrikastako terveisii tuotta. Kovasti vastausta livertäät.

Tappioitakin on tullu meijän puutarhassa. Karhunvadelma 'Sonja' on muanpiälliset oksat kylymäny. Juuresta nousoo uutta kasvuu. Tuttava sano mustaherukoidenkin olevan osittain menetetty. Toinen lumipalloheisi on kanssa kylymäny ja pensasruusuissakin on vijotusta. Olko kovat pakkaset vai killottava aurinko syyllinen!

Tulppaanit ja narsissit ovat nyt kukassa. Myöhäsemmät vielä nupulla, niistä vuotan innolla melekein mustoo 'Queen of Night'. Oiskohan niin tumma kuin kuvassa. Jiäp nähtäväks.



Nyt on kukassa.
Kaunis 'Orance Cässini'.

'Attila'

Nimpä on hukassa. Pohjukka oranssi. Taustalla koivuangervo, huonosti lehteen tulloo.

'Golden Parade' Hieno punanen reunus, muistuttaa kovasti tuota edellistä Darwin tulppaanii, on puhas keltanen muuten.

Tässäpä se herkku vasta onkin. Tulipa 'Akebone'

'Mystic Van Eijk'

'Shirley Double'



Kerrottu 'Miranda' ja valakonen 'Finola'

Tässä rantapenkin piätä. missä perustulppaani 'Appeldoorn' on sulukenu kukkansa yöks.

Laitan muutaman narsissinkin.

Tämän nim on nyt hukassa. Syreenin juurella näitä on kaheksan kappaletta ja osa vasta aukasoo nuppuunsa, on hauska tötterö.

Narcissus 'Odorus plenus' hyvin voimakas kasvunen.

Voipko kovemmin 'Carlton' kukkii.

Kovasti illauttaat aina kun kevväällä kukkansa näyttäät.

Loppuun nyt laitan siitä rakupoltosta muutaman kuvan.
Kerron ensin piäpiirteittään miten se homma toimii. Kaks sunnuntaita tähän män ja kaks viikkuu ol vällii.
Ensimmäisenä päivänä veivattiin savesta mitä kuka nyt halus, savi on erlaista kuin mitä tavalliseen keramiikkaan käytetään. Kuivatettiin viikko töitä ja raakapoltettiin.
Toisena sunnuntaina ensin lasitettiin ja sitten alako se jännin vaihe.

Tämä kattila on sisältä eristetty, kaasulla lämmitetään niin pitkään jotta lasite sullaa. Lämpö nousoo yl 1000asteeseen. Sitten pajapihdeillä tuotteet otettiin seuraavaan pattaan.

Kuumat paistokset laitettiin tuohon pienempään tynnyriin ja siihen lisättiin kuivoo heinee, sahanpurruu, kaisloo ja ne sytty palamaan. Sejassa suap olla märempeekin palavoo. Kans kiinni ja toive ois mahollisimman paljon savvuu. Työt män mustaks.

Siitten kriittisin vaihe. Tynnyristä suoraan kylymään vetteen. Munat ja pallot jiähytetään iliman vettä. Ves voip sisällä käyvä kiehumaan ja halakasoo koko työn.

Mie tein tuommosen vaasin, ei oo niin vein pitävä kuin normaali keramiikka, laitan lasipurkin sisälle. Vati ja ruukku. Kellot roikkuu kuistin katossa ja kulukusena on aiemmin tehty pikkunen sydän. Soipi nätisti tuulisella.


Nyt tul ihan maraton postaus.
Nyt on aukiimassa jänniä  tulppaaneja. Seuraavassa postissa on niistä kuvia.
Meillä alakaa nyt semmonen urakka, puun taimien istuttaminen mehtään. Ville tietti saaressa savotan viimesyksynä ja sinne nyt taimet on istutettavana.
Mitenkähän miun kunto kestää, kun en oo vuosiin sitä hommoo tehny. Toivottavasti ei kovia helteitä ois!

Kiitos kun jaksoit lukkii.


20 kommenttia:

  1. Onpa päärynässä kukkia! Ihania tulppaaneja, erityisesti 'Shirley Double' ja 'Mystic Van Eijk' todella kauniita. Minulla on 'Queen of Night' -tulppaania ja se todellakin on melkein musta. Kukintaa saa vielä odottaa, kun on niin myöhäinen. Viime vuonna ensimmäiset kukat aukesivat vasta kesäkuun puolivälissä, mutta jospa tänä vuonna hieman aikaisemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Meillä kohta aukivaa tuo 'musta' tulppaani. Kaikki kukkijat männöö niin nopsaan ohi. Toivotaan viileempee ja saitta.

      Poista
  2. Harmittavia aina nuo talvitappiot. Komeasti kukkii Carlton-narsissi, oikeassa olet että tuon enempää ei voi kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jaana vastauksesta. Harmittaa tosissaan talavitappiot. Sonjasta ois varmaan suatu ensimmäinen sato. Narsissit vuan pöyhtyy kun ikkee tulloo.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Sussi vastauksesta. Miulla ol ensimmäinen kerta tuon rakupolton kanssa. Ja on mielenkiintoista.

      Poista
  4. Olipa niin paljon mielenkiintoista luettavaa jälleen ja nyt ehdin kommentoimaankin - tuntuu, että aika kuluu siivillä niin pihalla puuhastellessa kuin sisähommissa ja vielä täytyy huiliakin, kun tuo jalka tahtoo kipeytyä vielä.

    Tuo rakun poltto olikin mielenkiintoista ja kaunista olet tehnyt. Tykkään savitöistä. Ihania tulppaaneita sinulla on pihassa ja tuo 'Akebono' on melkoinen kaunotar, tosin kaunotar on myöskin 'Shirley Double'. Mustaa tulppua olen yrittänyt muutamaan otteeseen kasvattaa, mutta ei ole meidän mäen kukka se varmaan kun kukintaa ei saada.

    Meilläkin pakkanen vei joitakin kasveja mennessään ja uskon, että se helmikuun ahava oli syyllinen menetyksiin.

    Vai aiot mennä metsän istutuksiin. Onko sinulla se sellainen 'kone' vai kuokan kanssa? Kovaa hommaa ja toivottavasti sää sallii, ettei ihan kauheasti olisi kuuma ja itikoita.

    Mukavaa viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Saila. Päivä on aina illassa kun huomovaa jotta en kerinny kaikkii tehä mitä piti. Siun pittääkin poloviis parannella ja ottoo vähän iisimmin.
      Raku poltto onkin mielenkiintoista, pitkään unelmoin piäseväni sitä kokkeilemaan ja mukava ol, nuamakin ol vähän noissa, kun päivän hommat ol lopussa.

      Ahava kun tulloo killiin auringon kanssa tuolta jäiseltä järvenselältä, se on varmaan syyllinen.

      Mehästä kun ottaa, on sen etteen töitäkin tehtävä. Se on semmonen saari jonne on tie ja autolla piäsöö. Rauhallinen saari ja mukava on kuunnella lintujen lauluu ja laineiden liplatusta. Siellä on meijän marja- ja sienmuat ja männään aina venneelläkin. Hikisellä kelillä uin aina Kalikkalahessa ihan ilikosillani, siitä on tullu miulle ihan tärkii hetki ja miekin oon oppinu tykkeemään niistä maisemista. Pekka on koko ikänsä siellä mehtiä hoitanu ja käyvvään ihan mehtäretkelläkin siellä. Kunto on kovilla ja istutetaan putkella ja paakkutaimia.
      Mukavoo vikkuu sinne Kivipeltoonkin.

      Poista
  5. Meillä myös pensasruusut ovat kärsineet ja suklaakirsikka kuoli. Keväällä suklaakirsikka näytti lähtevän hyvin, mutta sitten kuolla kupsahti. Aurinkoa epäilien molempien vaurioiden syyksi... Ruusujen en sure ollenkaan, kun tiedän niiden lähtevän kuitenkin uuteen kasvuun. Suklaakirsikka vähän harmitti, kun olin ostanut sen HerraMiehelle synttärilahjaksi sinä keväänä, kun aloimme yhdessä olemaan.
    Ihania kuvia olikin postauksessasi ja jännää tuo rakun poltto! Mukavaa tiistaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Nyt on monelle tappioita tullu ja miulla on atsaleatkin kärsineet, ovat kuivattaneet nuppujaan. Se on harmi kun on jo suanu kasvamaan kasvin ja sille käyp huonosti. Siulla suklaakirsikka vielä kun ol tuommosen tapahtuman muisto, on harmi moninkertanen.
      Nyt on niin paljon kaunista pihalla ja huumaavat tuoksutkin.
      Kannattaa osallistuu tuommosille kursseille. Mukavoo viikon jatkuu.

      Poista
  6. Vau, upeita tulppaaneja ja vaikka kuinka montaa sorttia!
    Voimia istutushommiin. En ole itse ollut, mutta olen kuullut, että se ei ole heikkojen työtä. Raavaat miehetkin uupuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Nyt on tulppaanit kauneimmillaan. Mukava kahtuu mitä nupusta aina paljastuu
      Voimia tarvitaan, se on hikistä hommoo ja vielä kun on nyt näin kuuma. Juotavoo pittää olla reilusti. Ei kaikki miehetkään ruppii istutus hommiin.

      Poista
  7. Kiitos arpa voitosta Anteeksi en ole viellä laittanut sinulle osoitettani on venynyt näin pitkäälle. Koneni oli epäkunnossa nyt sain kuntoon Laitan nyt sinulle osoitteeni tähän ,jos viellä on arpavoitto voimassa Minun osoite on. Irma Åstedt Kylätie 1.A 15230Lahti. On ihana postaus sinulla Hyvä viikon jatkoa Ulla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma vastauksesta. Arpavoitto NESTORI vuottaa sinnuu ja laitan sen postiin kuhan käyn kaupoilla. Nyt keskitytään tainten istutukseen. Hyvvee loppuviikkuu siulle.

      Poista
  8. Hieno valikoima tulppaaneja ja narsisseja, kerrotut tulpaanit ihan ylellisiä! Askretelupuuhissa on sinulla osaamista, montaa lajia taidat ja tuotteita on nähty kuvissa. Hyvää jatkoa toukokuulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko. Tulppaaneja tulloo aina istutettuu ja jotkin aiemmin istutetut kukkii vielä uuvestaan. Innolla seuroon mitä aina nousoo kevväällä. Harrastuspiirit on miulle tärkeitä juttuja ja tiällä pienissä kunnissa on aika hyvä tarjonta niistä. Vesisaitta toivotaan. Hyvvee toukokuun jatkuu sinnekkin.

      Poista
  9. Hyvä kun suojaatte lintujen pesiä, tosi tärkeä jutu kun peltolintujen määrä on vähentynyt. Rakukurssille vielä joskus otan osaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria. Meillä on ollu tapana merkkailla noita pesiä aiemminkin. Laiduntavalla karjalla on iso merkitys peltolintuihin.
      Innostan sinnuu osallistumaan rakukurssille, on mielenkiintoista.

      Poista
  10. Upeita kukkia. Tulppaani Queen of Night on kyllä yhtä tumma kuin kuvissa. Ainakin omaan silmään. Kaikkien tulppaanien kukinta on harmi vaan tänä vuonna ohi ihna muutamassa päivässä. Onneksi on eriaikaan kukkivia tulppaaneja! Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihan vuosi. Nyt aukivaa ensimmäiset melekein mustat tulppaanit. Sain pussit poiskantohintaan myöhään syksyllä. Oisko kuivunu sipulit kaupassa, vai onko huonossa paikassa. Eivät suuriks kasvanu. Oon tarkotuksella hankkinu er aikaan kukkivia mukuloita, suap nauttii kukinnasta pitempään. Mukavoo viikonvihetta sinnekkin.

      Poista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit