sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Syksy saapui!

Nyt on ollu paljon kaikenlaista touhuu, en oo kerinny paljon käyvä tiällä.

On piästy puimaan! Lainoon Saarijärven Paavoa, 'vaikka koettaa eipä hylykee herra'.  Vaikka jo eppäilys hiipi mieleen, mitähän tästä tulloo, niin nyt lupovaat hyvvee siätä pitemmäks aikoo ja se on hyvä jos totteutuu. Ohran puinti on alotettu ja valamista kaurookin on ja vehnät joutuu kanssa. Vehnä kasvatetaan valakuaiskasvina ohran ja kauran lisäks, siinä on valakuaista jota tarvitaan elläinten rehhuun. Ville tekköö pitkee päivee!

Olli ol nyt Pian kanssa käymässä ja Pia keräs heille viinimarjoja syötäväks varten, Olli ol sen aikoo traktorhommissa. Nuuksion kansallispuistosta olivat keränny neljäkymmentä litroo mustikkoo, ei oo muita kerreejii näkyny, kysyin!
Eilen meillä ol semmonen jälkiruoka, kokonaiset mustaherukat ja vatkattu vaniljakastike. Kaikki syöjät sanovat hyväks.

Kerrompa nyt jännistä hetkistä, mitä miulla ol viikko sitten pyhäiltana myöhällä. Kahoin telekkarii ja Pekka ol jo männy yöpuulle. Ol aika hämäree, jalkalamppu vuan palo. Alako kuuluu kyökistä ihmeellistä iäntä, se vaimen ja koven, tajusin jotta mikkään kone ei sitä tie. Tuntu siltä kun jottain vejettäs lattiita pitkin ja miulla melekein tukka nous pystyyn, jotta mikä sieltä tulloo. Nostin jalat sohvalle ja mielessä käy kiärmeestä, hiirtä isompaan elukkaan. Yhtäkki hirmu hurina tul ikkunaan ja näkökenttään tul lentävä elukka, sain sen sohvatyynyllä lattiille ja siitä pakastusrasiaan, eikun tutkimaan. Se ol kaunis koppakuoriinen.

Tämä on Pikkuturkkilo (Nicrophorus vespilloides), meillä on mehtäyhtiön jakamii suuria julisteita vuosienvarrelta ja sieltä, Metsiemme kovakuoriaisia julisteesta näppärästi sain nimen pongattuu! Ei uskos jotta näin pienestä koppiksesta lähtöö niin kova iän. Laskin sen takasin luontoon.

Nyt on puutarhavaja jotakuinkin valamis, ympäristötyöt on vielä kesken.

Tässä tämä pihastapäin kahottuna, räystäskourut vielä uupuu ja kun kuatamalla sato niin likas hiekalla seinän. Pariovien takana on varasto ja  vasemmalla missä on pien ikkuna on huussi. Polokuu sinne ollaan tekemässä. Tähän kunnostin nuo ikkunat ja ikkee niillä on se jotakuinkin sata vuotta.


Tämä on nyt käyttökuntonen, kässiinpesu tapahtuu sitten ulukopuolella. Seinällä juliste Metsiemme linnut ja vasemmalla (ei näy) Metsiemme koppakuoriaiset, Tänä vuotena on julisteessa perhoset.

Tässä huussin piästä. Rakennuksen koko 15neliöö ja sen meijän kunnassa suap iliman luppoo rakentoo.

Puutarhassa on paljon kukkivia.
Laitan tähän kuvan kolomilehestä joka tek siemenii, siinä se temppu suattaa ollakin suanko itämään ja kasvamaan.

Trillium Cernuum. Miulla on tämä ja kaks muuta erlaista vuottamassa jos suahaan se mehtäpuutarha tehtyy, niin sinne sitten siirretään.

Keltanen tiikerililja, alapuolella perinteinen oranssi.
Tämä on kasvanu tällä tontilla koko miun tiällä olo ajan, alakuun ol vuan yks van nyt on lissääntyny mukavasti ja on korkiimpi minnuu.

Punanen tähkäkukkanen on ruostekukka, sisällä talavetettava sipuli. Toissa kevväänä ol Lahessa messut ja sieltä ostin hyvänkokoset sipulit, kasvattaa sivusipulia ja emosipuli on syksyllä kova kun kivi, irrotin sivusipulit ja viskasin sen kovan pois, esikasvatin nämä ja laitoin ihan kukkapenkkiin.

Kaunis sininen katkero, sähkönsininen syyskatkero.  tämä ol pyörii pehko, siihen ajaatu sormustinkukat liian lähelle ja annoin niitten kukkii, leikkasin ne sitten pois siementämästä van satteessa tämä lakkoontu. Kukkii lumien tulloon asti ja aukasoo aurinkoon nuppusa.
Tätä daalioo oon vuottanu kukkivaks ja on oikiisti melekein musta, 'Arabian Night' lehetkiin on epätavallisen tummat, paljon on nuppuja vielä aukiimassa.


Sinisarjat alottelloo kukintoosa, miulla on tätä kolomessa ruukussa. ja hyvin ovat jo runsastuneet, näitä ei pie laittoo saviruukkuun, juurtenkasvu on niin kova jotta halakasoo saviruukut, en oo muutamaan vuoteen jakanu lisseen vuan multoo ja kanankakkoo. taustalla on pensasmustikkoo. Istutettiin Ainuu, Alvarii ja North Bluuta. Nyt jos istutettasiin ei suurmarjasta North Bluuta laitettas ensinkään. Oon sanonu, mikä koossa voitetaan se maussa hävitään, marjat on mahottoman isoja van hyvin mietoja maultaan. Aino ja Alvar on makkeita. Satoa on suatu mukavasti, viime syksynä kymmenkunta litroo, syyvvään tuoreena ja pakastettaan.
Tämä on Alvarii tai Ainoa

Maatilalla Mustiilanhortenssia kukkii mahottomasti, on iso pensas, siellä syyshortensssia 'Grandiflora' alottaa kukintoosa ja meillä Rannanpihassa syyshortenssia 'Magical Fire' on kanssa kukassa. Mustiilanhortenssia ja kuutamohortenssia ovat lopettelemassa tältä kesältä. Vaikka muatilan ja tämän Rannanpihan välmatka ei oo kun toista kilometrii, niin tiällä tulloo kevät myöhemmin ja syksy jatkuu pitempään. Muatila on etelärinteessä, 100 metrii merenpinnasta.

'Magical Fire' Tämän pitäs punertoo van enemmän vihertää tänävuonna. On noin metrinen ja pitäs kasvoo puoleentoista metriin.
Tässä kuvassa on hyvin varjonen ala vaiheessa. Mietitään mitä laitetaan tuohon mökin seinustalle päin. Mie en erikoisemmin tykkee tuijista van niitä tähän oon istuttanu, taustalla harottaa kultatuija 'Yellow Ribbon' ja Pilarituija 'Fastigiata', sitten on kolome kartituija 'Brabant' josta joka kevät aurinko ja järveltä käyvä tuuli kuivattaa kappiin latvan, siitä se kuitenkin korjovaa ihtensä, suojataan vielä van mikä lie siinä latvassa kun muuten ei kuiva. lisäks on kaks kartituijoo 'Holmstrup' Ne on vielä noin metrisii ja havuloista lisäks Kääpiökuusi 'Ohlendorffii'. Lisäks kaks Alppiruusu 'Pekka' Ja niin ihmeellistä kun kaks pionia varjossa, jotka tänä kesänä kukkivat kovasti, myöhemmin kun muut. Vielä siellä on kaks atsalea 'Adalmiin' ja 'Illuusia' ja kilpiangervo  jota ei siinä näy, jouluruusut on tuolla kasvuston alla ja suojoon ne sitten talaveks, Näytti niin mukavalta nuo jaloangervot niin otin kuvan tästä kulumasta. Taustalla meijän uus puutarhavaja.

Lopuks kaks syys asetelmoo ylinnä liila krysantteemi, kesältä hopeavitja ja värjätty lime calluna alinna keltanen krysantteemi ja valakonen calluna,  vuorenkiliven lehtiä sienessä samoten  sormivaleangervon kukkia ja koristeomenapuuta ja koristearoniaa. Laatikko on tehty harmaasta laun seinästä.

Lopuks! Tiälläpäin on  suokasvi Osmankäämi lissääntyny kovasti, oon siitä tehny soihtuja. Leikkoon sen pitkään varteen ja kuivoon vähän jotta ei purkaannu. Sulatan sitten kaikki kynttilän jämät ja valelen sen tähkän sulalla kynttilällä. On kaunis pallaissaan ja kestää noin tunnin, eikä jiä mittään luontuu rasittammaan, tuhkat vuan.
Ei tää oo miun keksintö, Maaseuduntulevaisuuden välissä ilimestyy kerran kuukauvessa 'Kantri' siinä tää ol vuosia sitten.

Kiitos jos jaksoit lukkii!

10 kommenttia:

  1. Onpas siellä riittänyt tohinaa ja touhua:) Voi miten onkin kaunista,niin ihanat pihat ja kukkia!😍 Tuosta puutarhavajasta tuli kyllä mahottoman hieno!! Olipas hauska idea tuo soihtu..sitä pitääkin kokeilla! Ihanaa alkanutta syyskuuta ja uutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä on riittäny kaikenlaista hommoo. Puutarhassakin vielä on paljon kukkivii. Ollaan tyytyväisii puutarhavajaan ja se on ihan tarpeellinen. Syksyllä on mukava polttoo soihtuja ja kynttilöitä pihalla. Hyvvee syyskuuta ja alakanutta viikkuu sinne.

      Poista
  2. Komea on ötökkä!
    Ja nuo sinisarjat valtavan upeita! Täällä kukkineet yli jo kuukausi sitten.
    Ruostekukka tuo muistoja lapsuuden kesistäni.

    Syyskuun heleitä päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Ötökkä on kommii, tuntosarvetkin ol oranssit. Haaveilin monta vuotta noista ruostekukista ja oon onnellinen kun sain ne kukkimaan.

      Poista
  3. Uusi puutarhavaja on todella silmiä hivlevän kaunis, tasapainoinen ja hvyä lisä pihan kokonaisuuteen. Ja tilaa aina tarvitaan. Sinulla on kokonainen rivi sinisarjaruukkuja - niitä havittelisin, mutta talven yli vienti ei onnistu. Tumma daalia on salaperäinen, tummat kukinnot sopivat syksyyn!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pirkko! Myökiin ollaan sitä mieltä jotta onnistu, meillä on nää piharakennukset punasii ja talo ja autotalli siniharmaita. Oon jostain lukenu jotta sinisarjat tykkevää kasvoo samassa astiissa pitkään. Toivottavasti daaliat ei kylymä kun on halloo luvassa.

    VastaaPoista
  5. Hieno vaja ja upea rivistö sinisarjoja. Omaani en saanut tänä kesänä kukkimaan, no ehkä ensi kesänä sitten ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Tyytyväisii ollaan vajaan. Sinisarjat on parraimmillaan nyt. Vars on tukeva ei kaipoo tukemista. Toivotaan jotta enskesänä suat kukkimaan!

      Poista
  6. Upeaa ja ihanan rehevää teillä <3 Tervetuloa tutustumaan myös Maatiaiskanasen Elämää blogiin. Meneillää on syyssipuli arvontakin, tule toki osallistumaan <3

    VastaaPoista
  7. Kiitos Maatiaiskananen! Mukava kun oot löytäny miun lukijaks. Oot tervetullut! Kävin siun blogissa ja ilimottauvun lukijaks ja osallistun arvontaan.

    VastaaPoista

Sekalaista.

 Kovin on sateisia ilimoja ollu. Lunta ja räntee, vettäkin on suatu. Hanget kuitenkin ovat laskeneet ja ojiinkin vettä kertynyt. Viimeviikon...

Suosituimmat artikkelit