tiistai 15. lokakuuta 2019

Ruskaa meilläkin!

Osa 1. Laitan kuvia nyt tästä varsinaisesta pihasta ja seuraava postaus on tuosta mehtäpuutarhasta, sielläkin on värejä näkyvissä!

Nyt on luonto näyttäny parastaan. Värien yltäkylläisyys on tänä syksynä ollu tosi upeaa kahottavoo!

Viimeviikon alussa Ville sai kun saikin puinnit loppuun, vaikka vettä sato muutamana päivänä runsaasti, pellon pinta kesti konneet ja jyvät ol kuivia kun kärriin puotti, puimurin torvesta. Kauran helepeet suojovaa jyviä, on se luoja senkin nerokkaasti ajatellu! Vielä tiälläpäin rypsii ja osin kaurookin on puimatta.

Miekin mattimyöhäsenä sain linnuille talavievväitä leikattuu. Pekka jo rupes kyselemään, enkö meinookkaan toimeen tarttuu!


Kaheksan lyhettä on tuossa ja kuhilaan pellolle pystytin. Miun lapsena ollessa ruiskuhilaita pelloilla näky ja myö sanottiin niitä intiaanimajoiksi. Uuven härmän taonnan sirpin sain lahjaks ja sillä leikkasin tälläkertoo. Hyvä on. Kaks vanhempoo miulla on ja hyviä nekin muasepän takomat on. Siperiankurjenmiekat myös leikkoon sirpillä. Kären kun pujottaa lehtien alle ja nykäsöö, hyvin katkivaa ja joutusasti. Aitan katossa roikkuvat kuivamassa lyhteet, ei linnut eikä hiiret niihen piäse.

Aurinkoisina päivinä näky järvellepäin illansuussa, on ollu kultainen.Alemmassa kuvassa ei tuulen virekkään käyny ja järven pinta ol aivan tyyni. Veden pinta heijastaa kuvan, kuin peili. Valakosta hahtuvapilivii ol taivaalla.

Hanhien muutoo vuan jatkuu, suuria parvia on ilimassa ja pelloilla. Meille rupesivat rantaan tulemaan ja hiippailin ison kuusen suojissa kuvan ottamaan, kyllä siellä joku parvessa miut älys, enkä ihan läheltä kuvaamaan piässy.


Arkoja ovat, eikä suvaita tuohon hietikolle niitä, jätöksiään tekemään.
Muitakin muuttolintuja on havaittu. Metsähanhet on sankoin joukoin lentäneet. Eilen pyrstötiaisten parvi koivuissa levähti.


Tänäuamuna hoksasin pihassa metsävaahteran, joka ol kaikki lehet puottanu, sitä mänin kahtomaan. Siemenhuiskiloissa rapina käy ja kahahin mikä tuommosta iäntä pittää, siinäpä ol punatulkut siemenillä  ruokailemassa. Muutama jäi kuvaan ja muut lehahti mehtään. Hauska asu tälläkin puulla ja ihaillen tiirailin punatulkkujaRannempana tervaleppien varjostama metsävaahtera on kauniin keltasen värin suanu. Mökkinuapurin puolta on tuon aijan takana ja portti aijassa on satunnaisia kulukijia varten. Ihan ei näy mökki ja harvoin hyö käyvät tiällä.


Tuurenpihlaja se ei petä millonkaan, värit leiskuvat upeina joka syksy. Marjoja kypsyttelin kerättäväks ja rastaat tyhjenti yhtenä päivänä koko puun. Ensimmäisenä söivät marjat tästä ja sitten tavallisista pihlajista!


Ruukussa, kellarissa talavetettava liuskalehtinen japaninverivaahtera 'Dissectum' on tosiaan verenpunainen ja tuossa vihreitten pesäkuusten ja alppiruusujen kanssa erikoisen hieno syysasussaan. Kun lehet tippuu, viiään se muatilalle kellariin. Keväällä on tarkkaan suojattava auringolta, jotta lehet ei pala. Pesäkuuset on lehtiharavalla putsattava ussiisti ennen talaventulloo, lehtiä ei voi jättee piälle, neulaset mustuu, jos lehet hautoo.


Tässä hieno combo, tuivio joka on käyny jo värriinsä vaihtamaan ja syksynen lamohietakirsikka. Autotallin vieressä.


Taustalla keltanen köynnöshortenssia ja punainen perhoangervo. Tuo perhoangervo on kookas ja tuettava on, muuten ryöhyvää pitkällään.
Kultahappomarja ja villiviini, autotallin piässä ja toisessa.


Kaunis punertava väri pikkutöyhtöangervossa.


Vielä sinnittellöö kruunuvuokko kukassa pionin suojissa. Pakkasta on ollu ussiina yönä, kovimmillaan -5. Pitäsköhän miun kaivoo nuo mukulat pois talaveks?

Nyt huomasin vasta, on jiäny kellertavien värien kuvat vähemmistöön. Kuutamohortenssia ja koivuangervo ol keltasia ja perennoissakin on kellertavia. Kuunliljat on jo kylymäneet!

Vaikka ollaan samoilla pihoilla, tie on välissä ja hiukan etempänä rannasta on tuo mehtäpuutarha, siellä vielä on kukassa moni kasvi. Särkyneet sydämmetkin vielä ovat täysin vihreitä lehiltään. Vanha kuusikko rannanpuolessa ja tuas tuon puutarhan toisella puolella, jättää kasvustot semmoseen lämpimään suppaan, johon ei pienet pakkaset pysty het alakuun. Sitä mie oon ihmetelly monet kerrat!

Ihmeellinen kesä säitten puolesta on takan ja vielä suahaan ihastella kaunista syksyy!

Kiitos kun kävit lukemassa!


22 kommenttia:

 1. Satumaisen kauniit järvikuvat, tuo keltaisena puiden läpi hehkuva ilta-aurinko ja peilityyni pinta! Teillä on sitten kaunista.
  Ja mahtavan hienot ruskavärit myös, ai teillä perhoargervokin heittää noin komean värin! Japaninvaahtera on upea väriläiskä tuolla ikivihreiden keskellä. Pyrstötiaisia minäkin tänään tarkkailin, parvena lehahtivat saarnen latvaan ja helkkyvät äänet kuuluivat. Punatulkkuja vaahterassa olen täälläkin tarkkaillut, hauskoja pallukoita. Onneksi on noita pihan lintuja paljon, niitä on kiva tarkkailla (niin kissapoikienkin mielestä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Siepä sen sanoit, satumaisia on järvikuvat. Ei myö tiiettykään kun tuolla muatilalla asuttiin, missä luontuu piästään tarkkailemaan! Kuivuus varmaan edesautto tuota värikkyyttä. Ihan yks aarre on tuo japaninverivaahtera ja hyvä kun suahaan muatilalla isossa kellarissa talavettoo kasveja, muuten ei onnistus näihen kanssa touhuta. Mukava on seurata näitä pikkulintuja, toivottavasti talavellakin joku näyttäytyy. Kissapojat kieltään lippoo tarkkaillessa!

   Poista
 2. Upeat värit, kerta kaikkiaan. Mahdottomasti sävyjä!
  Hienoa että saitte puinnin päätökseen, ja linnuillekin tuli apetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella. Tämä syksy on ollu poikkeuksellisen värikäs. Kaikki värit ja sävyt soppii hyvin yhteen. Ilimankos se Tapio Rautavaara laulo 'sitä jäljennä ei käsi herkin'.
   Hyvä ol tuo puinnin loppuun suanti ja kyllä se stressas Villenkin mieltä. (Meitäkin). Toivottavasti siät sallis muittenkin suavan sadon korjattuu! Lintulauvalle laitetaan auringonkukansiemeniä, lyhteissäkin talavella kupina käyp!

   Poista
 3. On hienoja värejä teillä siellä. Kävin vkl Joensuussa niin oli aika paljon keltaista väriä, mutta niiiin harmaa ilma. Ei raaskinut aurinko näyttäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Hienot värit on leiskunu nyt. Luonto on näyttäny parastaan. Harmaata ja pimmiitä on ollu, aurinko kitsaasti on näyttäytyny!

   Poista
 4. Täälläkin on ollut hetkittäin todella tyyntä ja aamusumuja. Ihanat ovat syksyn värit nyt. Upeita värejä siellä ja ihana punainen japanivaahtera. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Tyyniä päiviä ja summuu on tiälläkin ollu, syksyynhän se kuuluu! Tuo japaninverivaahtera, joka syksy on punanen. Kesälläkin lehissä heikko punainen sävy on.

   Poista
 5. Onpa teilläkin kauniita ruskavärejä. Tämä on ollut aivan ihmeellisen hieno syksy värien puolesta. Meillä perhoangervo on oranssin ja keltaisen sävyissä, ei lainkaan punaista.
  Uutisissa sanottiin, että tämän vuoden ruska on voittopuolisesti keltaista. Minusta punainen on ollut upeasti edustettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Nyt on kauniit värit nähtävissä jokapuolella. Hieno syksy värikkyyvessään! Mikähän se tuolla perhoangervolla on, kun noin punaseks veti. Oiskohan kuivuuvesta kärsiny kesällä!
   Uutisissa ne huasteloo mitä sattuu. Meteorologi eilen sano, jotta lehet on puista jo etelässä puonnu, seuraava ohjelma näytti niin kauniita ruskakuvia Helsingistä! Punasen sävyt on miustakin ollu runsaasti esillä.

   Poista
 6. Kauniita ruskavärejä on siellä teilläkin. Tänä syksynä onkin ollut niin hieno ruska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kauniit ruskavärit on ilonamme ollu tiälläkin ja kyllä siellä Joensuussakin! Luontokin on värikäs!

   Poista
 7. Punaisen ruskavärin ystävälle oli paljon kaunista tarjolla tässä postauksessa. Japaninvaahteralla on kerrassaan komea syysväri! Tulee upeasti edukseen tummanvihreiden kasvien seurassa. Kyllä minunkin pitää vielä saada oma japaninvaahtera! Hienoa, että puinnit viimein onnistuivat ja linnutkin saivat talvievästä. Mielenkiinnolla jään odottamaan postausta metsäpuutarhastasi. Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Nuo punaset värit on miun juttu ja ne tulloo enemmän huomioituu! Tuo Japaninverivaahtera on kaunis punanen, sitä oon kasvattanu 8vuotta, eikä se mahottomasti senttiä sua vuosittain lissee. Suosittelen hankkimista, ruukussa meijän korkeuksilla onnistuu hyvin. Ulos en uskalla jättee talaveks! Kyllä helepotti meitä kaikkia, kun puinnit suatiin päätökseen. Ollikin sieltä Espoosta videon laitto, miten hyö taputti Esterin kanssa, puintien loppumista! Lintujenkin mahhoo muistetaan, kun on mahollisuus suaha noita lyhteitä leikattuu.
   Oon kuvia ottanu tuolta mehtäpuutarhasta ja kyllä niitä tulloo näkyville!
   Mukavia syksysiä päiviä ja toivon tauvin hellittävän!

   Poista
 8. Ompa hianot ruskapuskat! Tua japaninvaahtera on sitte ihana. Mullon kruunuvuakot viäläki maas. Viimme talavena, talavetus kellaris ei onnistunu, erellisenä kylläki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Hienot on nyt ruskapuskat! Japaninverivaahtera on kyllä punanen. Kaikki lehet on samanväriset! Mie taijan heittee nuo kruunuvuokot muahan, laitan lehtiä suojaks ja ovat semmosessa paikassa, mihin ei ves jiä seisomaan. Muutaman mukulan vois kokkeilla kellarissa!

   Poista
 9. Kiva, kun muistat lintuja pystyttämällä tuollaisen ruokapaikan heille. En ole ennen moista nähnytkään. Minulla on vielä lintulauta pysyttämättä. Pian sen teen. Punatulkut ovat ikisuosikkejani, mutta melko harvoin pihallani näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma! Kyllä raivasin lyhteet pellolta aittaan kuivamaan. Ennenvanhaan kun kuhilas pystytettiin, eritoten ruislyhteet kuivivat siinä elokuulla, myöhemmin syksyllä ei kuivaus siinä onnistu. Talavievästä nuo lyhteet on pikkulinnuille, punatulkut herkuttelloo auringonkukansiemenillä!

   Poista
 10. ihana ,ihan uus tuttavuus minulle.
  Minulla kans yksi tuttava perhe kasvattaa kauraa ja ohraa,niin oisin halunnut lyhteitä tehdä,mutta puimuri puhalsi kaiken matalaksi:)
  Erittäin kaunni värinen sinun syyspihasi.
  nuo järvikuvat aivan ihania.
  vaahtera noinkin kaunis:)
  Oikein hyvää viikonloppua,Sinulle Ulla !
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Myö on aina lyhteitä tehty talaveks kaurasta. Nytkin tul miulle kiire, kun ol viimeset pellot puinnissa. Onneks kerkesin!
   Tänävuonna on ruska ollu näyttävä. Mustikanvarvut mehässäkin on ollu tulipunaset. Järvi näyttää monet värinsä, niitä on mukava kahella.
   Mukavoo alakavoo viikkoa!

   Poista
 11. Upeat kuvat ja ihanat ruskavärit. Mulla perhoangervo pysyy pystyssä, kun olen sen ympärille istuttanut ruskoliljoista kehän. Liljat toimivat tukikeppeinä ja kukkivatkin yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita! Siepä ootkin nerokkaasti ajatellu tuon perhoangervon tukemisen! Hieno yhistelmä liljojen kanssa!

   Poista

Hortenssioiden kukintaa.

Kylymäks män ilimat kertaheitolla. Ei vielä oo halla vieraillu, vaan villasukat ja pipo on pitäny ehtii lämmittämään. Hortenssioista ja vähä...

Suosituimmat artikkelit