perjantai 4. lokakuuta 2019

Lumihiutaleita hiljalleen!

Märkee ja kylymee on meijän syyskuu ja tämänkuun alaku ollu! Uamuyöstä rupes lumräntee satamaan joka muuttu aamulla lumeks. Viitisen senttii voi olla iltapäivällä muassa. Muatilalla on vielä kauranpuinti kesken. Kymmenkunta hehtaarii on vielä pystyssä, lum ja räntä suattaa sen kuatoo ja se vaikeuttaa hommoo entisestään. Poikkeuksellisen myöhään män viljojen valamistuminen. Syyskuun viimenen viikko pelasti paljon! Kaikki poutapäivät Ville ol puimurin kanssa pellolla niin pitkään kun kaste nous ja valtaosa sadosta on korjattu.  Lämpösumma on ollu heikko  ja tämä menny kesä on ollu tiällä huono, kylymä ja kuiva ja vaikka on suhusaitta satanu, mua on kuivoo. Pitkät kalsarit ja villasukat on ollu ihan vakiovarusteita jo kaks kuukautta!
Risupoikakin sai hatunlierin valakoseks, kohta tuuvvaan kottiin talaveks.


Hanhia muuttomatkallaan on tiällä valtavasti. Jo viikonpäivät ovat levähtäneet näillämain ja järveltä kuuluu semmonen kaakatus ja humahus kun lentoon aina lähtööt. Tänäpäivänä ovat ollu ihan sekasin,  lentelööt eistakasin kun pellot on lumenalla ja eivät syömään piäse, nyt kun ilima selekeytyy eivätköhän lähe matkoo jatkamaan. Järvessäkin niitä on ollu varmaan kymmeniätuhansia, Vienanmereltä valkoposkihanhija ovat.

Minnuu on mehtä pitäny omanaan, kyllä sinne vuan miel tekköö kulukemaan ja ei valamiita polokuja oo marjamaille. Puolukkoo ja karpaloo on ollu paljon, ussiimpaan huusholliin niitä suatiin ja pitkästä aikoo tein viinihapolla mehhuu puolukasta. Tänäpäivänä pullotin, osa män pakkaseen ja muutaman pullon heitin varastoon laitettavaks. Suonreiunoilla ol nyt mehukkaat puolukat, suopursu tuoksu voimakkaasti ja juolukassa ol upeat syksynvärit. Vieläpä ens kesän vadelmapaikatkin löyty matkanvarrelta. Ei ollu hirvikärpäsistäkään nyt riesoo, neljä vuan koko syksyyn oon  pyyvystäny hiuksista, vaikka hirvialueilla marjat ol. Laitampa kuvan mehupulloista, valo viäristää kauniin värin mehupulloissa ja leivänpaistopäivä sattu sopivasti tällepäivälle. Omenapiirakka ja perunalaatikko viikonlopuks valamistu leipien jäläkeen. Miulla onkin kässäpiiri viikonlopulla ja on Pekalle valamis ruoka lämmitellä. Sieniä ei kuivuuvesta johtuen ollu. Muutama kanttarellikastike syötiin, suola- ja langanvärjäyssieniä ei kasvanu kuin muutamia yksilöitä.


Tiällä Rannanpihassa männeellä viikolla otin daalianjuurakot pois kuivumaan, kaikki ei kerenny kukkimaankaan. Pöyvälle keräsin ison kimpun gladioluksia ja niissä tummemmat värit vasta pikkusen pilikottaa tähkissään. Keväällä puutarhamessuilta ostin 5kilon säkin ja esikasvatin ne. Tykkeen näistä ja joka kesä kasvattelen.


Jos vielä ilimat lämpivää, eikä yöpakkasia oo kerkiväät tummemmatkin aukoja kellonsa.

Syysmyrkkyliljoista muutamat lajikkeet kerkis kukkansa aukasta, ennen tätä myräkkee. Kauniita ovat. Toivottavasti vielä nupulla olevatkin aukivaat ja nämäkin vielä jaksaat pinnistellä. Ylinnä, Colchicum 'Waterlily', tämä kukki keväälläkin. Keskellä Colchicum 'Alsoplenum' ja alinna Colchicum 'Byzantinum'
Nyt ei oikein nuo kuvat tomateista sovi näitten kaunottarien jäläkeen!
                           


Tomatit kasvihuoneesta on kerätty ja outoja pihvitomatteja kasvo, en noita hirviötomatteja uskaltanu laittoo tomattisoseeseen, jos vaikka pattia rupivaa syöjiin kasvamaan😄 Sato ol hyvä, ens keväänä en pihvitomatteja laita noin montoo lajiketta, panostan kirsikkaomatteihin.


Puulilja 'Pretty Woman' jaksaa vielä näin myöhällä kukkii ja valakonen 'Flontera' on vielä nupulla tuolla mehtäalalla. Siellä on monta jännitettävee miten kestivät tämän siän.

Kuva pensasmustikoitten  ruskasta on suorastaan tramaattinen, valakosta taustoo vasten.


Paljon on kuvia varastossa kun en ajallaan kerenny niitä julukasta, jospa nyt kun juoksut tuolla mehässä on loppu tältäsyksyltä saisin päivitettyy ussiimmin kuulumisia.

Se pittää vielä mainita, kullanmuru Ester on oppinu kävelemään. Hiukan aikasemmin kuin isänsä aikanaan. Onhan se vielä hauskannäköstä vaan siitä se kaikilla lähtöö. Muutaman viikon piästä tänne tulloovat käymään.

Enemmän nämä siät meijänmielestä jiäkautta enteilöö ja toivotaan poutasia päiviä vielä usseita tälle lokakuulle!

Kiitos kun kävit!
22 kommenttia:

 1. Kylläpä teillä onkin maa ihan valkoisena. Uutisista näytettiin Pohjois-Karjalan lumitilannetta, tuli se äkkiä, vaikka onkin ollut viileää, niin silti. Toivottavasti huomisen jälkeen taas lämpenee, niin saat loput liljat kukkaan. Nuo myrkkyliljat ovat niin ihania!
  Mahdoton määrä hanhia, voi vain kuvitella metelin, kun jo muutama saa ääntä aikaan niin kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on kylymä, jotta lumena sato. Nyt launataina muutama räntäkuuro on satanu. Ruusuliljan ruukkuineen vein kasvihuoneeseen, on siellä ehkä vähän lämpimämpee ja kuivoo. Ei kaikki nuput noissa liljoissa mitenkään kerkii kukkaan. Toiveet kuitenkin ens kessään laitetaan myö puutarhurit! Myrkkylilat on kauniita, mistähän nimi on peräsin!
   Meteli on melekonen ja entäs se kakan miärä järveen ja pelloille?

   Poista
 2. Räntää satoi meilläkin eilen, mutta suli saman tien. Teillä näyttäis olevan pysyvämpää sorttia. Meillä mökillä oli syksyllä hirvikärpäsiä metsässä. Ai, että inhoan niitä! Hatun pidin tiiviisti päässä. No, onpas hirviötomaatteja tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylymeehän se taitaa olla koko Suomessa! Vesistöt varmaan tuota lunta lisäs. Hirvikärpäset on inhottavia elukoita, puistattaa jo ajatuksetkin. Mie oon huivin piässä pitäjä ja siitä ne kömpii hiuksiin. Onneks ei kovin monta oo ollu.
   Oisko kylymyys noita tomatteja vikuunnuttana!

   Poista
 3. Näihin aikoihin se ensilumi on joskus tullut,ihan normaalisti näyttää tulevan talvi,luulin että kesä jatkuu ja jatkuu, kun niin ilmastonmuutoksesta ahdistettiin ihmisiä, mutta ei täällä etelässäkään kesä ole jatkunut, aamulla huurussa oli maa ja auton ikkunat jäässä, niinkuin ennenkin, näyttää sinullakin kukat vielä kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meille ei mies muistiiin oo satanu näinpaljon lunta tähänaikaan ja tää kylymyys kanssa on outo, kun näin pitkään kestää. Jospa se vielä vähän helepottas säitten suhteen! Ihmeen sinnikkäitä on jotkut kukat kestämään kylymee!

   Poista
 4. Meillä näyttää tänään samalta kuin teillä tuossa ensimmäisessä kuvassa. Pitää kohta lähteä nostamaan daalian, jättiverbenan ja gladiolusten juurakoita lumen seasta kellariin. Aikamoiset hirviötomaatit! Kauniita ovat nuo myrkkyliljat ja pensasmustikoiden ruska. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä melekein kaikki lumet on sulanu ja vielä eilen räntee sato. Yöpakkasia on luvassa ja hyvä nostella daaliat pois, ei pakkanen vikkuuta. Jättiverbena ja leijonankita miullakin vielä muassa on. Kauniita kukkijia näinkin myöhään vielä on. Mukavoo pyhäpäivee!

   Poista
 5. Voi harmi kun kauranpuinti keskeytyy lumen tulon takia! Tänä vuonna sateet alkoivat juuri kun puinnit olisi pitänyt aloittaa. Täällä kyllä saatiin kaikki hyvin talteen. Loistavat punakirjavat pensaat lumimaastossa on kyllä aika erikoinen näky!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmii se tuotti tuo lumi, tännään jatkuu puinti ja pystyssä kasvustot on. Korrensääteitä Ville käyttää ja kasvusto ei mahottoman pitkäks kasva ja ei heinee oo sejassa, se ol varmaan pelastus, jotta ei kuatuneet! Vaikeuksii on puintiloissa ollu, tuolla pohjosempa tuskin vielä ovat alottaneetkaan, hijasta on ollu viljan valamistuminen. Mustikka on ottanu mehässäkin loistavan värin ja puutarhassa leimuvaa oikein.

   Poista
 6. Miten nyt tuntuu, että kylmyys tuli jotenkin normaalia aikaisemmin? Aikaisempien vuosien kalentereita katsoessani voi vain todeta, että aika samanlaisia vuodet ovat. Säätiedotuksessa luvattiin Itä-Suomeen lisää lumisateita. Toivottavasti sää vielä lämpenee ja lumet sulavat. Ja toivottavasti saatte puinnit hoidettua.
  Moiseen hanhilauman meteliin hukkuu kyllä kaikki muut luonnon äänet.
  Rauhallista sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Pekan kirjanpidon mukkaan näin kylymee pitkee kautta oo ollu. Luntakin tyrkkäs harvinaisen aikasin. Poutapäiviä on luvassa ja vaikka vähemmän kerrallaan suapi pois pellosta viljoo, on se hyvä asia. Muatilalla vilja säilötään 'tuoresäilöntänä' sitä ei kuivuriin viiä. Miärät on isoja ja kuivoominen ei tule kysymykseen.
   Tämä hanhiasiakin on uus, ei aiemmin oo laskeutuneet näillemain, onko ilimastonmuutos tähänkin syy! Nuo jätökset minnuu mietityttää, niin pellolla kuin järvessä!
   Mukavoo alakanutta viikkoa sinne!

   Poista
 7. Miten musta tuntuu että aikasemmin sinne tuli lumi nyt. Vuos sitten läksin sieltä 4.10. niin oli kuulas ja aurinkoinen päivä, ruska parhaimmillaan, niin vähän kirpas. Nyt täällä on ruska parhaimmillaan. Kyllä sais lämmitä vielä kelit ja lumet sulaa pois sielläkin. Mun piti tulla laittamaan callunoita laittaa sinne haudoille. Saa nähä onko maa jäässä. Vähän olin siellä asuessa epäileväinen ilmaston lämiämisen suhteen, kun lunta riitti ja pakkastakin.

  On kyllä hauskasti riehaantuneet teidän tomaatit tekemään rypäleitä!
  Hyvää sunnuntain jatkoa ja varovaista ajelua loskasilla teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä normaalii aiemmin lumen sato. Eihän nuo ennusteet lämpimämpee luppaile juurikaan, lumet on jo paljon sulanu. Lissee taitaa olla luvassa! Ei varmaan vielä mua jiävy, meillä ol pakkasta -3 tänä uamuna. Suaphan nähä minkalainen on loppusyksy ja talavi ilimojen suhteen!

   Outoja ol nuo tomatit, kylymyyskö niitä vikkuutti!
   Mukavoo syksyistä viikkuu sinne!

   Poista
 8. voi ei!
  aikaisinpas alkoi tuon lumen satamaan....
  onpa tosi harmillista,kun puinti ym maatyöt kesken..kuivatukseen taitaa mennä pitkäksi ajaksi.
  On nämä ilimat muuttunu,harmi vaikka kuinka itse yrittäin noudattaa,pienellä hiilijalan jäljillä...ym... :( ,ei paljon auta.
  Toivotaan että ariviikkonen ois teillä aurinkoista ja sopivasti tuulista.

  oho!!
  aikamoisia "tomaatteja":),oisko niistä voinu keittää paholaisenhilloa:)...?
  Kiitos Ulla ,
  mukavasta tarinasta!!
  jk.nam``mitkä ruisleivät ja herkut:)

  Kauniita syys säitä toivoen teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikasta ol lumensataminen, muatilalla ei viljoja kuivata. Suurissa miärissä se ei onnistu. Jyvät murskataan ja niihen laitetaan heinänsäilöntäaine sekkaan. Traktorilla poletaan siilot ja muovilla peitetään. Kaikki assiit muuttuu ja kehittyy!
   Nyt ei oo luvassa tuulia ja aurinkokin vähän kurkkii piliven reunalta!

   Tomatit ol aikamoisia, eipä tullu mieleen paholaisenhillot!
   Tämmöset ol tarinat nyt ja ruileipä se tiellä pittää ja pyhäks aina jonkun kahvileivän vässeen! Vierasvara on pakkasessa aina.

   Kauniita syksysiä päivä toivon sinnekkin!

   Poista
 9. Näyttääpä tosiaan talviselta. Tosi harmi, että kauraa on vielä puimatta huonojen säiden johdosta. Onneksi suurin osa sadosta on teillä kuitenkin korjattuna.
  Minua harmittaa kun täällä meillä puolukat jäävät taas kerran saamatta mutta onneksi mustikoita saatiin saaresta pakastin täyteen ja puutarhamarjojakin ihan kivasti.
  Vai kävelee pikku Ester jo. Ihanaa seurattavaa.
  Upeita gladioluksia sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosissaan talavista on. Pukkeutuu pittää kunnolla, kun pihalle männöö. Nyt ei sateita oo luvassa ja lumi on melekein sulanu pois. Alakuviikosta on mahollisuus suaha puinnit loppuun!
   Meillä ei ollu nyt kovinpaljon mustikkoo, sankollisen vuan sain. Puolukkoo on paremmin nyt! Puutarhamarjat onnistu tiälläkin, marjoja kovasi kulluu talavenmittaan.
   Jäiköhän nyt Esterin 'kiel kantapiän alle'. Meilläpäin on sanonta, jos aikanaan oppii kävelemään ja ei sanoja vielä tule. Kerkiväähän sitä kalakattamaan myöhemminkin!
   Kiitos. Kladiolukset on upeita kukkia. Tummat värit ois ollu hyvä lisä kimppuun!

   Poista
 10. Ohhoh, tuli lumi todella sopimattoman aikaisin. Harmittaa niin viljelijöiden puolesta! Jännäsin miten täällä, mutta mustuneet tähkät on saatu viedyksi pois pelloilta. Laatu ei liene häävi?
  Ehkä vielä lämpenee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollu tämävikko poutasta ja maanantaina Ville sai puinnit loppuun. Puimurinkin jo puhistel ja rasvas talaviteloilleen. Vielä on puimatonta viljoo tiälläpäin ja rypsit osittain vihreitä. Hankala kesä jiäp viljelijoiden muistiin kaikenkaikkiaan. Kylymee on!

   Poista
 11. Arvoin sinisen perennasiemensetin uudelleen, sillä en tavoittanut ensin arvottua voittajaa. Onnettaren arpa osui sinuun, onnea! Lähettäisitkö yhteystietosi sähköpostiini hiidenkivella (at) gmail.com, niin laitan siemenet postiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna arvontavoitosta. Laitoimpa sähköpostia!

   Poista

Hattuja, kauniita hattuja!

Ensin kuulumiset.  Nyt on ollu niin kiireinen kesä, jotta. Heinäkuu män vieraitten kanssa, ol kävijii ja pitempiaikasia vieraitakin tavallis...

Suosituimmat artikkelit