maanantai 21. lokakuuta 2019

Juhlat on juhlittu!


Meikämummo täytti viikonlopulla pyöreitä vuosia! Pienet juhlat kotona järjestin ja vieraita ol parikymmentä. Tärkeimpänä pikkunen mummon kullanmuru Ester, vilikas pien tytöntyllerö. Ne kaheksan helmeä hampaina, nauravassa suussa, muistoissa sulostuttaa pimmeintä tulevoo vuodenaikoo.
Touhuttiin Pekan kanssa viimeviikolla. Mukava on juhlia aina välillä järjestellä. Puolukasta hyytelökakun ja kinuskikermakakun meinasin kuvata, aina se hötäkässä jiäp. Ois ollu kaunis punainen väri tuossa puolukkakakun pinnalla.
Lahjojakin sain!
Mm. Perhe muisti oopperalipuilla ja lähipiiri lipuilla, joulukuulla Savonlinnan tuomiokirkkoon Jaakko Ryhäsen jouluiseen konserttiin. Oon Ryhäsen fani ja yksin kun oon kuuntelen hänen levyjään. Multakuormakin keväällä sisältyy tähän lahjaan! Ystäväperhekkin muisti lahjoin. Onnitteluja tul kortein ja fasessa. Ei parempia lahjoja ois voinu toivuu. Ihania ovat kaikki!💗

Mehtäpuutarhasta löyty vielä kukat pöytäasetelmiin ja kauniiks vieraat sanoivat! Kuva tuolla ensimmäisenä, ois pikkusen pitäny pöydällä kiäntee, harmillisesti kaunis preeriamesiangervon kuihtunu kukinto jäi tuonne taakse. Oasis sieneen laitoin,. Tuota kehäkukkoo en voi olla ihhailematta! Lajike on Tarhakehäkukka 'Black-Centerred Orange Princess'. Vielä nytkin on kukkia ja se tumma, melekein musta keskus ja terälehtien alapinnan tumma väri on miusta hieno. Perjantai iltana sateella poimin nuo kukat ja vielä ovat kohtuu kuosissaan sunnuntai aamunakin. Juhlat ol lauantaina.
Samassa kuvassa olevan kuohuviininkin mainitsen. Ollin lakkiaisiin ensimmäisen kerran ostettiin, melekein kakskymmentä vuotta sitten  ja on siitälähtein aina kilistelty tällä kuoharilla. Italialainen 'Cancia Asti Dolce', makea ja herkullisen hedelmäinen. Eikä hinnaltaankaan paha, toistakymppii 0,75l. Ei hiivalle maistuva oo jälkimaku.

Nyt on lupaamani osa tuon mehtäpuutarhan ruskaväreistä! Talavemmalla esittelen tuota alaa tarkemmin!


Hopeavaahtera, kauniit hopean väriset lehet alapinnalta. Ei vielä oo parhaassa ruskassa. Suattaa puottoo lehet, eikä tämän kummaseks muutukkaan!


 Kiiltotuhkapensas, loistava syysväri. Keväällä kaks kappaletta istutin.


Rusotuomipihlaja, 'Härkätien herkku'. Kuva miun ois pitäny ottoo jo aiemmin, kaunis oranssinpunainen väri on.


Mongolianvaahtera, tulenpunasia lehtiä laitoin syksyseen ovikranssiin muutaman väriä antamaan.


Kranssi on ollu ovessa jo syyskuulta lähtien, kanadantuijan oksia. aronioo, mustilanhortenssian kuivuneita kukintoja ja kärhön siemenhahtuvat.


Revontuliatsalea 'Northern Hi Light'  Siirrettiin varsinaisesta pihasta viimesyksynä, valkokeltainen.


Mustilasta tilattu viimekesänä, Rh. hybridimix, arvotus miltä tämä näyttää, jos kukkia nähhään. Samassa postissa tul, 'Rh. Canadense', siinä ei ruskavärejä vielä oo ja kukinto pitäs olla vaaleanpunainen.


Monessa postauksessa leiskunu 'Illuusia', tämä ja 'Adalmiina' joka on vielä vihreä, siirrettiin tuolta varsinaisesta pihasta viimesyksynä. Sinne jäi 'Ruususen Uni' joka kevväällä kukki vaaleanpunaisena.
Tämä mehtäala on parempi näille ja alppiruusuille.


Tässä etualalla vähän epäselevä kuva kyynelkoivusta. On muuttumassa keltaseks. Tällä alalla on 'surukuusi' ja 'kyynelkoivu'. Oikiissa reunassa näkkyy 'Rusotuomipihlaja'.  Monet vaahterat ja lepät on jo lehtensä puottanu. Pensaitakin on, katsura ensimmäiseen pakkaseen puotti lehtensä, ohi kun kuljin, ihmettelin mikä näin hyvälle tuoksuu. Katsurahan se ol.

Kukkiakin mehtäpuutarhassa vielä ruska-aikaan on kukassa! Ihmeen myöhään ovat vielä elossa ja oikiistaan ei vielä mikkään oo kylymäny!


Komeamaksaruoho 'Herbsfreude' rinnallaan syysasteri 'Batricia Ballard'. Keväällä 2018 ostetut


5 eurolla ostetut kärhöt, valkoinen,Clematis'Destiny' ja Clematis 'So Many Blue Flowers'. Kauniisti ovat kukkineet ja nämä ehkä suavat siirron ens keväänä tuonne varsinaiseen puutarhaan. Viinikärhö 'Emilia Plater' suapi jiähä tällealalle, kasvaa tuon kiviröykkiön vieressä douglaskuusen kainalossa! Ahkerasti kukki laventelin sinisin kukin.


Ihanista ihanin kehäkukka, 'Black-Centerred Orange Prinsess' Kyllä oon ihastunu tähän ja siemeniä keräsin kuivumaan. Sateen jäläkeen ovat vähän nuokallaan.


Ruotsinköynnöskuusama, vielä on nuppuja ja on 'heräteostos', suap nähä mihin tulloo loppujenlopuks. Muitakin kukkia on siellä kukassa, nämä parhaina. Värit viehättää!

Sieniäkin tuolla kasvaa! Eilen kuvasin ja ihan napakat sienet on.Ylinnä kärpässieni, valevahvero ja tuota alinta kehnäsienenä pitäsin. Tosin on tuossa lehtien seassa epätavallisen keltainen. Pulkkosientäkin siinä joitakin yksilöitä näky.

Nyt on ollu tätä touhuu ja en oo kerinny vastoomaan teijän posteihin, vaan kyllä tälläviikolla jo luen ja vastailen.

Tänäiltana oon tuossa kylätalolla kolomatta keroo järjestettävässä, opetushallituksen rahoittamassa digikoulutuksessa, Susirajan Digitaiturit on tämän opetuksen nimi. Meille se on maksuton ja älylaitteita siinä läpikäyvvään. Keväällä sitten päättyy ja on joka viikko. Hyviä tämmöset opetukset!

Kiitos kun kävit blogissani!22 kommenttia:

 1. Paljon Onnea!!
  Ihanat juhlat teillä oli:))
  Uskon juhlan helmi-jalokivi "Pikku -Ester",voi sinua mummoa,ja sitä maailman suurinta Onnea,sekä ilo mitä Ester,sinulle ja teille antaa!
  Ihania lahjoja sait;)multakuorma:)) se tietää entistä kauniimpia kukkapenkkejä ja istutuksia:))ensi kesälle:))
  Kaunis ovikranssi!
  Sinun syys-puutarhassa vielä paljon kauniita värejä,ihana tuo kehäkukka:))
  Oikein hyvää ja antoisaa "digi-koulutusta"
  Mukavia syystouhuja:)
  Lämpöisin Halauksin sinua vielä näin virtuaalisesti ..Onnittelen.
  jk.erittäin kaunis kukka-asetelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Oikiissa oot, lapsenlapsi on aarre ja varjelusta hänelle toivotaan. Multakuorma se vasta illauttaakin! On mietitty enskesäks juttuja! Ihekkin tuosta kranssista tykkeen ja suap olla ovessa ihan joulukuulle asti. Meitä on hyvä ryhmä tuossa koulutuksessa ja kärsivällinen opettaja! Haluksia tiältäkin!

   Poista
 2. Onnittelut! Pyäreetä o mukava juhulia läheisimpien kans.
  Hianot, asetelma ja ranssi. Teille tuloo oikee leiskuva mettäpuutarha, ku nua kaikki kasvaavat isooksi. Nykki näyttäävät komeelta ruska-asuus. Orotan miälenkiinnolla, mitä muuta alue pitää sisällänsä. Teillehän on järiestetty pitkä kurssi. Siinä kerkiää oppimahan palio uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Vielä kun isäkin jaksaa olla mukana juhlimassa, koitetaan järjestellä juhlia!
   Tyytyväinen oon noihen tekeleisiin. Materiaalii on vielä suatavilla mehissäkin. Se minnuu huvitti, jos joku öttiäinen alakas sammalesta kömpii pöyvälle, ei onneks! Sitä harmitellaan kun ei aijoissa tuota mehtäalaa käyty rakentelemaan, kerittäs nähä nuo puutkin isoina. Syysvärejä silimällä piettiin kasveja valitessa. Mukava on noita dikijuttuja opiskella, uusia ominaisuuksia löytyy puhelimesta joka kerta. Toivottavasti opitaan tätä ihmeellistä dikiaikoo ja mie kaipoon jottain karttasovellusta, kun tuolla mehässä rummuun, niin tiiän missä kulen. Eksymistä en mehässä pelekee.

   Poista
 3. Myöhässä tulevat onnittelut.
  Hienoa ruskaa puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää!
   Kauniita ovat värikkäät puut ja pensaat!

   Poista
 4. Onnittelut sinulle! Kaikki on siellä vielä varikästä ja kukkivaakin. On upeaa juhlia merkkipäivää ystävien ja lasten ja suloisen pikku Esterin kanssa. Hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Vielä on värejä ja kasvuukin nähtävissä. Ensviikolle on jo pakkasta luvassa! Isäkin jaksaa vielä olla mukana ja muutkin läheiset. Ester on nyt mukavassa iässä ja hyvin myö tultiin juttuun. Hyvää syksyn jatkoa sinnekkin!

   Poista
 5. Paljon onnea! Hyvät lahjat sait, musiikkimakuasi voisin kehaistakin :) Ryhäsellä on oikein komea ääni. Metsäpuutarhaan onkin valikoitunut hieno valikoima ruskakasveja. Ihanat kärhötkin vielä kukassa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kyllä sain hyvät lahjat! Mukava kun ollaan samanmielisiä tuon Ryhäsen äänestä :) Mielenkiinnolla konserttiin männään. Mukkaan on ilimottautunu lähtijii!
   Mehtäpuutarhassa ollaan lehtien väriin ja muotoonkin yritetty kiinnittee huomioo. Noita kärhöjä oon ihmetelly, miten on nyt myöhemmällä vasta kukkimaan käyneet! Mukavoo viikkoa sinnekkin!

   Poista
 6. Paljon paljon Onnea! Hienot lahjat. Kerran oon kuullut Ryhästä, oli vähän sellanen yksityinen konsertti. Mutta on hienot lahjat!
  Kauniit värit teillä ja kaikkea oot jaksanut kaunista askarrella ja kuvata.
  Kaikkea hyvää sinne ja rumuahan varovasti siellä mehässä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Kyllä sain mukavat lahjat. Oon muutamassa Ryhäsen konsertissa käyny ja on hyvä elämys!
   Vielä jaksan tehä noita kransseja ja harvakseltaan asetelmiakin pöyvälle. Maljakkokukkiakin aina asettelen ja vähän kahtelen mitkä kukat keskenään sopis.
   Kaikkea hyvää siullekkin ja vielä ois mehtäkeikkoja tehtävä. Sammalet ja mustikan/puolukan varvut vuottaa siellä minnuu! :D

   Poista
 7. Onnittelut! Varmasti oli mieluisat lahjat.

  Kiitos valtavan kauniista kuvista, kranssi on todella kiva ja valtavan hyvin säilynyt. Toivon löytäväni jostain syksyn myyjäisistä vastaavia kauniita kransseja meidänkin ulko-oviin. Sammalia kävin jo hakemassa hyasinttilaitelmia varten jemmaan, kasvihuoneessa säilyvät varmaan hyvänä.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Hirnakka! On mieluisat lahjat.

  Mukava kun tykkäsit kuvista, kranssi on hyvin säilyny. Kauniisti nuo hortenssiat ja kärhön siemenhahtuvat on vanhentunu. Nythän niitä kohta alakaa myyjäisiä ollakkin ja siellä on tosi taidokkaita töitä. Kyllä kranssit kaunistaa uluko-ovenkin! Miulla vielä se ne reissut on tekemättä, kiirehtii pitäs. Ens viikolle on jo pakkasta luvassa ja kasvihuoneessa säilyyt, ilima on sopivan kostiita!

  VastaaPoista
 9. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut täältä minultakin. Hyvät lahjat jotka varmasti tuottivat iloa.
  Kaunis kranssi. Oman pihan materiaaleja kannattaa kyllä hyödyntää.
  Mukavaa viikon jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Kruunuvuokko! Kyllä iloitsen suamistani lahjoista, ovat just miun makkuun!
  Mukavalta tuntuu hyödyntee omasta pihasta suatuja materiaaleja noissa töissä. Yllättävän kauniita ovat syyshortenssioitten kuivuneet kukinnot ja nuo kärhön siemenhahtuvat! Punaset lehet vielä piristeenä.
  Mukavoo loppuviikkoa teillekkin!

  VastaaPoista
 11. Myöhästyneet syntymäpäivä onnittelut. Vallan upeat lahjat olit saanut. Jokainen kelpaisi myös minulle ja olisin iki onnellinen kuten varmasti sinäkin. Hienot asetelmat olit tehnyt ja sen jo vieraatkin huomasi. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Kyllä sain upeat lahjat, uskon jotta monelle mieleen ois nämä. Innolla vuotan esityksiä! Mukava kun omasta puutarhasta ja mehästä tarpeita löytyy asetelmiin. Mustikanvarvuista on tulenpunaset lehet tippunu tuossa asetelmassa, ne ol kyllä hienot! Hyvvee loppuviikkoa siullekkin!

   Poista
 12. Myöhästyneet synttärionnittelut! Kauniita syysvärejä ja kaunis kranssi myös! :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos SariHanne! Onnea tarvitaan etteenkinpäin! Kranssi piristy kummasti kun nuo muutamat punaset lehet siihen laitoin. Tämä syksy onkin värien suhteen ollu mahtava.

  VastaaPoista

Elokuun kuvia.

 Ensimmäinen pistokkaasta kasvattamani kärhö 'Pilkukas' on kukassa. Nuppuja on paljon aukeamatta vielä ja on vähän kaksjakoset ajatu...

Suosituimmat artikkelit