lauantai 3. helmikuuta 2018

Kädentöitä

Niimpä aika on humpsahtanu jo helemikuulle. Miulla kamera ol sepässä salaman tautta ja käy peräti Saksassa asti. Salamaan ol osia vaihettu,  nyt kun räpsin kuvia miusta tuntuu jotta ei se tainnu mikskään muuttuu. Rätisöö samallatavalla. Pittää jonkun tietävämmän kanssa tuumata pittääkö sen piästee semmosta iäntä ylleensä.

En vielä oo esikasvatuksii selevinny laittamaan ja vuotan nyt kun nouseva kuu ilimestyy niin laitan sitten.

Tul kuva otettuu liian ettäältä. Ajattelin laittoo, nukenkaulusta, koriste hirssii (tästä  miulla on hyvät kokemukset), rimpsureunasta orvokkii, valakiita punahattu 'Feeling', ahkeraliisoo, hämähäkkikukkoo (huonosti oon suanu itämään, aina vuan pittää kokkeilla, sain neuvoja), kelloköynnöstä valakiita ja kupissa on kylymänkukkoo punasen ja valakiin siementä. Nää nyt alakuun laitan ja toivotaan jotta onnistus ijättäminen.

Otin nuo siemenpussit tuohon kuvvaan ja nyt alakaa entisöinti osio.
Oon pyöriny entisöintipiirilöissä monella vuoskymmenellä ja tehny millon mitäkin. Alla olevassa kuvassa on ensimmäinen entisöinti työ kaheksankymmen luvun lopulta ja tämä palas juurilleen.
Pekan vanhemmat ostivat tämän paikan jossa myö nyt asutaan 1958. Tiällä ol hyvin pien talo, tupa ja kammar, aitta ja kivinavetta, ja Pekan poikamies setä muuti asumaan siihen mökkiin. Hiän ol kalastaja ja kuto kalaverkkoja,  meillä on paljon setän tekemii verkkoja aitassa. Niissä on vielä tuohesta paulat.
Setä ol ostanu huonekaluja paikalliselta puusepältä, klahvipiironki ja astesenkki, Seihtemänkymmentä luvulla ol retrovärit muotii ja setä vetel petsatun piirongin ja senkin oikein voimakkaalla vaalean vihreellä. Kun hiän sitten muuti kirkolle kuapit jäi tänne ja talavet olivat pakkasessa ja kesällä kuumassa, onneks ol hyvä katto ja ne ei suanu vettä niskkansa. Kyllä kunnon materiaaleista tehyt työt on kestäny aikoo.

Ol siinä hinkkoominen jotta sain sen vihreen värin pois. Tämä tul meijän mukana tänne takasin muatilalta johon sen vein  ja toimii miun kirjotuspöytänä. Puuseppä on tuohon kanteen tehny kauniisti viilutetun kuvion ja materiaali on koivuu,
Tämän talaven työ on tuo tuoli, vaikka on pien on siinä monta kerrosta materiaalii ja työvaiheita melekein kakskymmentä. Laitoin nyt vähän nuorekkaamman kankaan.


Oisin suanu täytettä laittoo vähän enemmän tuohon keskikohalle.

Sitten kuva lyhystä johon hain itämaista henkii ja tämä ois tulossa siihen mehtäpuutarhaan, kivipaaden piälle.  Ristimitat ei ihan täsmee, van kyllä se mänettellöö.

Lasite otti mustasta tummansiniseen sävyjä, tien vielä läkkärän tuohon pohjalle kun en hoksannu tehä yhtäaikoo, suap sitten kynttilän nätisti palamaan.

Mattokangasta on paukuteltu, ja tännään paistettiin lanttukukko ja runebergin kakku, en kehannu pieniin vuokiin laittoo, tein pienessä kakkuvuassa. Laitoin sukatin loput joululta taikinaan ja mielenkiintosta on maistella miltä maistuu.
Kahvileipiä myö ei juurikaan ihe syyvä, on vierasvaraks ja muatilalle viijään kanssa maistiisii.

Kukko on tuossa liinan alla ja laitan siihen vielä shaalin piälle jotta hautuu pehmiiks. Meilläpäin on sanonta jotta kukkoja ei sua viijä rotinoille viemisiks, (sattu nyt eilis iltasiin vauva uutisiin). Tietää heti perrään uuta vauvoo perreeseen jos viep. Suattaa olla paikkasa pitämätön sanonta!

Nyt on ollu kuivoo pakkasta ja pehmyttä pakkaslunta on satanu. Järvelle aurasivat tien luistelijoille ja latuset kylällä on auki. Ei jiä oo vielä puolta metrii, vaan auton kestää kun ei virtapaikoille mäne. Joulun jäläkeen on mehästysseura vetäny ainakin kolome hukkunutta hirvii pois järvestä.

Tämä ol nyt tämmönen posti tälläkeroo.
On ollu mukava lukkii innokkaita puutarhureita ja teijän esikasvatuksii.

Tervetulluu Irma lukijaks. Oon ilonen jotta oon suanu noin paljon lukijii. Ja tervetulluu kaikki ketä en oo aikasemmin huomioinu!
Miun pitäs tuota lukijalistookin päivittee.
Kaikki kädentyöt on mielenkiinosii kahella ja ihhailla miten hienoja er laisii töitä immeiset tekköö ja kellä se mikäkin on mielenkiinnon kohe..

Kiitos kun jaksoit lukkii.

16 kommenttia:

 1. Kauniit huonekalut. Voin vain kuvitella sen työmäärän, kun olet hiomalla poistanut maalikerroksen piirongista.
  Nykyiset huonekalut eivät tosiaankaan kestä aikaa samoin, kuin kunnon puutavarasta tehdyt.
  Todella kiva lyhty ja tulee varmaan sopimaan hyvin sille varatulle paikalle.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Vihreetä ruavittiin ja hiottiin pois piirongista ja astesenkistä, siikli kuumen ihan käsissä. Puol talavii siinä män. Oon lopputulokseen tyytyväinen ja se ol erikoisen mukava jotta ne ol säilyny niin hyvin.
   On hyvä kun kansalaisopisto toimii ja suap harrastoo vaikka mitä!
   Mukavoo alakavoo viikkuu siulle.

   Poista
 2. Entisöinti on kärsivällisyyttä vaativaa ja pitkän pinnan hommaa. Ihanaa kun jollakin on siihen intoa ja saahan sitten hienot kalusteet käyttöön. Tuo metsäpuutarhaan menevä lyhty on mainio! Oletpa monipuolinen tekijä! Mukavaa talven jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. Entisöinti on mukava harrastus, Onneks on lehmän hermot ja kun suap jottain aina valamiiks on siitä hyvä miel.
   Mie oon vielä alottelija tuossa keramiikassa ja meillä on iso ryhmä, peräti neljätoista. Pinterest on ehtymätön paikka käyvä kahtelemassa malleja. Hyvvee talaven jatkoa, heleää helemikuuta!

   Poista
 3. Oletpa taitava! Vautsi. Syntyy huonekalujen entisöinnit, kukot ja lyhdyt. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Kaikissa piirilöissä missä mie oon ollu, on niin hyvät opettajat, ja hyö antaa opin miten tehhään. Miulle harrastukset on ollu tärkii assii koko aikuis iän ja aina sieltä valamistakin tulloo. Leipomisesta mie tykkeen ja meillä on tiukassa se perinne jotta lauvantaina valamistauvutaan pyhhään leipomalla.
   Hyvvee alakavoo viikkuu!

   Poista
 4. Voi miten ihanat huonekalut..tuo entisöinti on varmasti hauskaa puuhaa! Olet kyllä taitava♥ Hyvännäköisiä herkkuja:) Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja. Entisöinti on mukavoo ja siellä on samanhenkisii muitakin, rattosasti aika männöö. Alakaa vuan loppuu miulla nuo omat vanhat huonekalut. Taitavat opettajat on kaiken a ja o. Mie yritän muistoo nää perinteiset päivät ja tällä kuullahan niitä on monta, seuraavana laskiinen.
   Mukavoo alakavoo viikkuu!

   Poista
 5. On sinulla ollut haastava työmaa, mutta lopussa se kiitos jälleen seisoo, todella upeat entisöinnit! Olet kyllä niin taitava käsistäsi! Vai ei kukkoa ole hyvä rotinoiksi viedä :D.

  Mukavaa alkavaa helmikuuta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Haasteellisuus ol suaha se vihree väri pois. Puuosia ei tarvinnu piirongissa korjata ja vielä joissain kohissa se vihree vähän kuultaa, ei häirihe. Tuo sukan kutominen ei miulta luonnistu ja teillä ploggaajilla on niin mahottoman hyviä sukkia ja muita töitä, jotta ihan ihme sentään. Taituu se vuatii sekin!
   Suattaa siinä kukossa, ainakin lanttu sellasssa, olla sekin jotta ei vauva sua ilimavaivoja jos äit syöp.
   Mukavoo helemikuun jatkuu siullekkin!

   Poista
 6. Upeat huonekalut! Minun isällänikin oli vihreä kausi ja oli valtaisa homma, että sain yhdestä tuolista värin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Jossain vaiheessa ol ne kauhiin kirkkaat värit käytössä ja taitaat olla nytkin muojissa. Ihan silimiä häikäs. Ja ne värit istu vielä niin tiukasti, siullakin on kokemusta.
   Mukavoo helemikuuta!

   Poista
 7. On kyllä komeita mööpeleitä! Ja hienoa, kun pidät ne kunnossa ja arvossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta. Ennenvanhaan ol immeisiin kauneudentaju miusta kohillaan. Tekivät kauneita esineitä, vaikka materiaalia ei ollu niin paljon kuin nyt! Ja vähiä tavaroita arvostettiin. Miulle on ollu oikein mieluista näihen kunnostaminen ja käytössä pitäminen!

   Poista
 8. Komiat kalusteet! Enne onki tehty kaikki kunnolla. Vanhoja umpipuusta tehtyjä huanekkaluja kannattaaki entisöörä. Nykyyset lastulevymööpelithän on kertakäyttökamaa. Mäki oon joskus haaveellu meneväni entisööntikurssille, vaan aina on tyät ollu esteenä. Jospa sitte eläkkehellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Kyllä umpipuu voittaa lastulevyt männen tullen. Paljon on hävitetty vanhoja huonekaluja kun muoti on ollu lastulevystä tehyissä. Suosittelen lämpimästi entisöinti harrastusta. Meillä se on ollu kansalaisopiston kurssina ja lauantaina päivällä. Vuati aina järjestelyjä kun navetalla kävin ja jäi joskus mänemättä kun ol vaikka poikiminen. Vaan jotenniin siitäkin ajasta selevis. Eläkkeellä se vasta kiire onkin!

   Poista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit