lauantai 24. helmikuuta 2018

Helemikuun heliät päivät!

Tuo sanonta jatkuu, 'helemikuun heliät päivät, maaliskuulla maksetaan'. Ja toinen sanonta, mitä siätä Mattina, sitä siätä Mariaan. Suapihan nähä pittäätkö paikkoonsa. Meillä on ollu huikaisevan kauniita pakkaspäiviä. Uamulla auringon noustessa jopa -27' Päiväks lauhtuu -10/15. Ja jos tuo Matin päivän jäläkeen pakkanen on vielä kolome viikkuu niin tulloo pitkä pakkas jakso. Oiskohan sitten heinäkuulla heinäpouvat?

Vaikka puarusin edellisessä postauksessa niitä kauriita, niin hermo petti miullakin ja pithän tuohon mehtään viiä niille ruokoo, kuivoo heinee, murskattuu viljoo ja omenia. Eihän ne meijän korkeuven elläimii oo ja kova pakkanen on niillekkin koettelemus!


Viikko sitten tul lapinpöllö matontamppaus telineelle. On käyny monta viikkuu tiirailemassa oisko myyriä hangen alla. On tuossa oikiilla ja en uskaltanu nostoo tuota kaihinta jotta lehahtaa heti pois. Ollaan suorastaan huolissaan jos ei löyvä syötävee, on se niin kommii lintu. Tiälläpäin on vähän nyt myyriä, toisaalta hyvä, pöllöjen kannalta huono! Helemipöllön puputusta en vielä oo kuullu, se on varma kevvään merkki.

Käytiin Villen assiilla Joensuussa ja siellä rautakaupassa. Sinne ol tullu irtona ilmakasveja ja miekin innostuin niitä muutaman ostamaan. Hinta ol suorastaan halapa, 2.95e kpl. Ja neljä ostin. En ruahtina ostoo niitä valmiiks asetelmiin laitettuna ja kyhäsin koissa ommiin astioihin.

Nimistä en ihan varma oo, vasemmalla alareunassa Tillandsia argentea 'Mexico' purkissa vihree ja punanen, ovat hauskan näkösii, ihan kuin Villen tukka synnyttyy. Ol musta ja vahva. Hoitajat laitoksella kampasivat sen pystyyn ja ol vauvahuoneen vahvin hiuspehko. Ristinkin nämä uuvestaan ja sanon noita 'Villeks'. Oikiissa reunassa Tillandsia juncea. Korkiissa  hurrikaanissa olevalle en nimmii löytäny, se on kirjava, raitoja on kuin tiikerissä. Ja siihen on ilimestyny kukkanuppu. On kuin viljan tähkä malliltaan tuo nuppu.

Toivottavasti näyttää kukkansa. En oikein tiiä onko näissä lehtiä, ilimajuuria vai miks sanos.  Kovia ja terävii on nuo vihreet osat. Veden jiäminen tuohon lehtihankaan on kai suurin vihollinen joka tappaa tämän kasvin mädättämällä. Mielenkiintoinen kasvi!

Orkidea Coelogyne huenttneriana, on kiitollinen kukkija. Kuuluu helokämmeköihin joista kuuluisin  meillä on lumikuningatar. Nämä molemmat aukasoo hohtavan valakoset kukkansa, kun valo palovaa Pohjolaan ja kimmeltää hangella.

Tässä on ensimmäinen kukintovars joka kasvo kehittyvään varsimukulaan ennen lehtiä. Tuoksuukin hyvälle. Kahteen varsimukulaan on on nyt tulossa kukintovars, yhteen tul lehet ensin ja se ei kuki . Joka vuos on kukkinu, kun vuosia sitten hankin tämän orkideayhistyksen yhteistillauksesta. Lumikuningatarta en oo suanu kun yhen kerran kukkimaan, aina vuan yritän kuitenkin. Vien tämän suvun kasvit pihalle kesällä ja lannotan ihan kanankakalla.

Aurinko on laskemassa tännään. Sain kuvan onnistumaan vaikka vasten aurinkuu kuvasin. Hetikohta vaipu tuonne horisonttiin ja nyt on tähtitaivas ja kelmeä kuu taivaalla.

Ensimmäiset esikasvatettaviin siemenet on kylyvetty. Viime sunnuntaina kylyvin ja ahkeraliisat itivät viiteen päivään. Yllätyin!

Muatilalta Helena ja Ville tulloot meille saunaan, kun heillä tehhään saunaremonttii. Saunaan vaihetaan mustat panelit ja muotolauteet, pesuhuoneeseen laittaat valakiita ja mustoo. On kai tämän hetken muotii nuo värit!
Samalla juuvvaan meillä kultamitalli kahvit. Kaakun kanssa.



Toivotaan jotta kenenkään vesjohot ei jiävy, eikä konneetkaan hyyvy tienpiälle näihen pakkasiin aikaan!

Ens viikonlopulla ois se Salapausselän reissu meillä ja toivottavasti ei hyvin kovia pakkasii ois. Eihän sitä pysty hiihtämäänkään kilipoo jos on kauhiin kylymä!

Hyvvee helemikuun loppuu ja maaliskuun alakuu.
Päivä on jatkunu jo paljon. Uamulla viijen jäläkeen alakaa jo päivänkajo näkkyy. Ja illalla kuuteen vielä pihalla näkköö!


Kiitos kun kävit!



26 kommenttia:

  1. On se pöllö siellä! Enpä olisi minäkään raaskinut kaihdinta nostaa, vaan mieluummin olisin lintua tarkkaillut.
    Ainakin tuleva viikko näyttää menevän pakkasen merkeissä. Tuolla sanonnalla tarkottaneen Marian ilmestymispäivää (18.3.). Vai ymmärränkö väärin? Muutenhan Marian nimipäivä on 2.7. Ehkei silloin sentään enää pakkasia ole. Eihän!
    Yhtään tillandsiaa meille ei vielä ole tullut, mutta yksi ripustettava lasipallo jo eksyi. Vakavalta näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Between. Tiälläpäin sannoovat pöllöjen olevan vaikeuksissa myyriin vähhyyvestä johtuen! Kylymee on luvassa etteenkinpäin. Oikiissa oot, sanonta tarkottaa Marian ilmestymispäivee. ja siihen on Matin päivästä kolome viikkuu! Sattumalta miekin hankin noita tillandsioita, on mielenkiintosta kahtuu miten onnistuu kasvatus!

      Poista
  2. Eläimet ovat kovilla näillä pakkasilla. Toivottavasti pöllö löytää ruokaa. Meillä mene linnunruokaa säkkitolkulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu vastauksesta. Elläimet on kovilla, luntakin on paljon ja se vaikeuttaa sorkkaelläimii ja myökin on autettu pikkulintuja seleviimään. Syöphän ne kesällä sitten itikoitakin vähemmäks!
      Mukavoo lomaviikkuu siulle!

      Poista
  3. Onpa kauniita kuvia. Lintuja ruokitaan täälläkin, ruokaa menee todella paljon. Herkullinen kakku! Mukavaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli vastauksesta. Kyllä linnutkin on mukavii pihapiirissä. Ja niitä on mukava seurata. Ruokinta on tärkiitä niihen seleviimisessä talavella.
      Lämmitettiin leivinuunii, siinä pohja paistui kaakkuun. Marjat ja kermavaahto niskaan ja ol iltakahvilla.
      Mukavoo sunnuntaita ja tulevoo viikkuu!

      Poista
  4. Nyt taitaa olla sellainen vuosi ettei myyriä ole kovin paljoa - onneksi ja epäonneksi. Pöllöille niitä toivon, pihamaalle en. Puputusta en ole vielä kuullut, sitä odotellessa.

    Hienot ilmakasvit sait, meilläkin on yksi ainokainen :D

    Kakku on nyt aiheellinen, kulta viideltäkympiltä ja hopea naisten kolmeltakympiltä ovat sen arvoisia. Toivottavasti sää Lahden reissullanne olisi armollinen!

    Lumikuningattaren joskus toivon saavani, upea kukka tuossa orkideassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila kommentista. Ei uskos, jotta on huolissaan jos on myyriä vähän! Ihania asioita on tiiossa, kun luonto pistää parastaan kevväällä. Vaikka pöllön puputusta, toivottavasti!

      En ois uskonu jotta K-marketissa myyvvään ilimakasveja, ja vielä niin edullisesti.
      Onneks on tuo siätiedotus vetäny pois niitä hurjia pakkasia. Pittää ottoo lämmintä vuatetta mukkaan, jott taretaan Lahessa!

      Lumikuningattaressa on tosi kaunis kukka. Sen kun suap kukkimaan on iso ilo. Kaunis on tuo huenttnerianakin, kukat kestää pitkään.

      Poista
  5. Käväsin lukemassa miekii, mukavoo tekstii sie kirjottelet. Terveisin Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija kommentista. Mukava kun käväsit ja tykkeet tekstistä. Sisar on moittinu, on kuulemma vaijista lukkii!

      Poista
  6. Kiva kun saivat metsän elävät ruokaa, kyllä varmasti on ruoka tiukilla kun on nämä kovat pakkaset! Toivottavasti pöllökin evästä löytää, komia on:) Onpas hauskoja nuo ilmakasvit ja orkideat on kyllä upeita! Tuo kakku on kyllä niin herkullisen näköinen, että ihan vesi kihahti kielelle..voi miten onkin aikaa kun on viimeksi saanut lakoilla herkutella:) Ihanaa alkanutta viikkoa ja mukavia salppurin kisoja♥

    VastaaPoista
  7. Kiitos Päden paja kommentista. On niin kylymä ja jos ei ruokookaan eläimet sua, niin kalikaks jiätyyt noppiisti. Ilimakasvit on kyllä erikoisii, mistähän tulla tupsahti tänne Pohjolan perukoille! Aina vuan kovasti illauttaa jos jonkun orkidean suap kukkimaan uuvestaan. Viimekesänä litra suatiin tästä lähisuolta ja kaakun piälle on niistä muutaman kerran laittoo koristeeks.
    Mukavoo viikon jatkuu ja innolla ollaan mänössä kisoja kahtomaan!

    VastaaPoista
  8. Toivottavasti pöllö löytää syötävää. Nämä pakkaset ovat pahoja eläimille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi vastauksesta. Toivottavasti löyttää pöllö ruokoo. Ei auta vaikka yritettäs laittoo lihapaloja johonkin, pöllöt on elävän liharuuan syöjii! Nyt on luntakin niin paljon, vaikeuttaa saalistusta. Toivottavasti lauhtuu nää pakkaset!

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos sinne Ritavuoren juureen vastauksesta! Se on kaunis tuo auringonlasku ja niin se on nousukin. Ilimankos ne matkailijat tulloot Suomeen kun meillä on niin kaunista ja puhasta! Nyt kun ollaan eläkkeellä on aikoo ihailla tuota luontuu ja kauneita asioita!

      Poista
  10. Komea pöllövieras ja tosi hieno kuva auringonlaskusta! Toivottavasti pöllö löytää ruokaa ja selviää talvesta. Hyvää alkanutta maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu vastauksesta! Nyt ei oo pöllöä näkyny errääseen päivään. Oisko muuttanu muualle ruuan perässä! Toivottavasti on selevinny.
      Hyvvee maaliskuun jatkuu sinnekkin!

      Poista
  11. Hei!
    Löysin blogiisi varmaan Betweenin blogin kautta!
    On tuo lapinpöllö komea ja kaunis! Nyt on pöllöillä ankeat oltavat koko maassa, todella alhaalla ovat myyräkannat nyt.
    Ihanaa, kun kirjoitat murteella. Ihan kuin veljeni vaimo juttelisi, hän on kotoisin Polvijärveltä ja asunut täällä länsirannikolla lähes 40 vuotta, mutta murre ei ole kadonnut minnekään :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommentista ja mukava kun löysit tänne! Iloksemme lapinpöllö on näyttäytynyt tälläkin viikolla. Kysyin lintuimmeisiltä, voisko sille lihapaloja laittoo tarjolle. Lintumies ol sitä mieltä, jotta se on elävän lihan pyytäjä, ja tuskin tulloo katettuun pöytään!
    Oon halunnu pittee tätä meijän murretta yllä ja ilokseni vanhempi poikamme, joka on piäkaupunkiseuvulla kansainvälisessä työssä, puhhuu sillä murteella mitä hiän on oppinu. Varmaan siistii puhettaan tilanteen mukkaan. Työkaverit kuulemma tykkeväät puhetavasta! Siellä länsrannikollakin on paljon sanoja mitä pittää arvuutella! Ompas etäs singahtanu Polovijärven tyttö!

    VastaaPoista
  13. kauniita kuvia auringon lasku tosi hieno. Onneksi pakkaset loppuivat, löysin pihalta jäätyneen linnun ei kestänyt pakkasta. tänään on nyt satanut lunta koko päivän :)

    VastaaPoista
  14. Kiitos Irma kommentista! Meillä on kovimmat pakkaset kanssa ohi. Vielä on muutama aste. Tänne on kanssa häpsiny vähän lunta yönseutuun, 'merkkilumet', tiälläpäin sanotaan! Pitkäaikaset pakkaset ol koettelemus noille luonnonelläimille!

    VastaaPoista
  15. Voitit blogini arvonnassa liput Lahden Pihapiiri-messuille, joten laitathan yhteystietosi minulle osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin laitan liput postiin.:) Ihanaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Otin yhteyttä sähköpostiin ja liput varmaan tulossa.

      Poista
  16. Hei Ulla kiva kun vierailit blogissani ja näin löysin tieni sinun blogiisi. Liityin lukijaksi mielenkiintoinen on blogisi. Selailin sen lävitse ja luinkin sieltä täältä. Sinulla on kaunis puutarha ja ihanat surukuuset . Sellaisia olen aina ihaillut, mutta ne kestää kauan kasvaa ja kalliita on ostaa. Ja belargoniat on sinulla mahtavat tässä vain muutama minkä perään huokailin. Missäpäin Pohjois -Karjalassa asutte . Minun anoppi asuu Tohmajärvellä Kostamossa, nykyään kyllä vain keväästä syksyyn . Mielenkiinnolla odotan jatkoa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila ja tervetulloo lukijaks! Laitan siut tuohon ommaan blogi luettelloon kuhan kerkiin. Miulla ei vielä niin sutjakkaasti nää käy! Surukuuset on tosissaan erikoiset ja kauniit puut. Johan ne on yl kakskymmentä vuotta kasvaneet. Silloin kun ne hankittiin, ei ne olleet vielä kalliita, kun metsänjalostus säätiöltä Pieksämäiltä käytiin hakemassa. Nyt kun innostus on kasvanu, niihen hinta on noussu niinkuin muittenkin havujen hinta. Ja kotimaisii kasvattajia ei montakaan taimistoo ole!
      Myö asutaan Rääkkylässä, Tohmajärven nuapurkunnassa.

      Poista

Sekalaista.

 Kovin on sateisia ilimoja ollu. Lunta ja räntee, vettäkin on suatu. Hanget kuitenkin ovat laskeneet ja ojiinkin vettä kertynyt. Viimeviikon...

Suosituimmat artikkelit