tiistai 21. tammikuuta 2025

Himmeli.

Tälle postaukselle aiheen antaa, ehtiminen! Jo joulun alla muistelin, miulla on kaks himmelikirjoo. Rupesin kahtelemaan ja äkikseltään ei sattunu silimiin kuin toinen. Käy mielessä oisinko jollekin antanu lainaan, vaan ei ihan siltäkään tuntunu asia. Asia jäi silleen ja nyt reilu viikko sitten asia juohtu uudestaan mieleen. Otin ihan asiakseni ehtii kirjan. Miulla on aika paljon käsitöihin ja puutarhaan liittyviä kirjoja ja kirja kirjaltaan kävin läpi niitä. Kyllä löysin kadonneen kirjan. 
Tuolla vanhassa mökissä kylymässä kammarissa käyvessäni, sattu silimiini muovilaatikko, johon olin ainakin kymmenen vuotta sitten puhistanu ja pätkiny rukkiin olokia. Oisko se ollu alunpittein innostamassa työhön.


Kuivassa ja valolta suojassa olivat, kuin just käsiteltyjä. Naapuri viljelijä kasvatti pellossaan ruista yhtenä kesänä ja kysyin häneltä suanko leikata lyhteen, vaikka useamman hän lupasi. Kudoin sitten 'maksuksi' hänen emännälleen valkoiseen pellavaloimeen jouluisen olkiliinan. Leikkasin sirpillä yhen lyhteen ja kuivasin aitan vintillä sen. Talavella sitten otin lyhteen käsittelyyn ja puhistin korret, osan jo erottelin valamiiks eri rasioihin, mielessä ol himmelin teko.


Asia rupes jo aiemmin kiinnostamaan ja harjottelu työnä tein ensiks metsälauhasta (heinästä) siron, yksinkertasen himmelin. Oi miten kauniit korret siinä olikin. Erisävyiset liilat värit, jotka vaalenivat röyhyyn päin. Solomuja ei tässä heinässä ole.


 Värit on vaalennet vuosiensaatossa, pyörii meijän makuuhuoneen itäikkunan edessä. Kolmiulotteisena ei oikein tasaselta näytä, mutta yläpuolen ja alapuolen oljet on saman mittaset, samoin nuo vaakatasossa olevat myös. Pitkällä ja ohuella neulalla sain pujotettuu langan. Lasihelmi alapäässä. Erimittainen kymmenkulmainen tahokas on tämä. Pirjo Väänäsen Olkityöt kirjassa malli on kuusikulmainen tahokas. Tämä ja tuo seuraava ol viljasta kirjassa tehty, kokeilin noita heiniä.

Toinen harjotustyö on Järviruosta, sitähän materiaalii löytyy järvien ja ojien reiunoilta vaikka kuinka. On muuten kuivattuna ja siliputtuna erinomaista kompostorin kuiviketta! 


Ruoko on vahvoo ja sitkistä, tämä on värinsä säilyttäny täydellisesti. Risukasalta kuvassa tämäkin näyttää, kamera ei silimee korvoo. Lasikuistilla tämä pyörii ja kestäs varmaan ulkonakin, sateen suojassa. Pirkko Kuuselan himmeli - kirjassa on tämä malli nimeltään 'Maisa'.

Muutamat tutut olivat nähneet näitä miun tekeleitä silloin, tuonne maatilalle jätin isomman perinteisen himmelin. Ja he rupesivat kyselemään, pitäisinkö kylätalolla Marttojen merkeissä kurssin, se toteutu ja kipinän moni sai olkityöhön.

Himmelin perustekniikka on joko rakentaminen tai kutominen. Rakentaminen tarkottaa, ensin rakennetaan tahokkaat ja siitten niistä kootaan itse työ. Tuossa yläpuolen himmelissä näkyy alareunassa se tahokas. Ensimmäisessä koko työ on erikokosista tahokkaista.
Kutominen on jatkuvan langan tekniikka,, lankoo ei katkasta koko aikana, työ roikkuu koko ajan työn edetessä.

Nyt tämä viimesin työ, on modernein. Pirjo Väisäsen kirjasta 'Herkkä'. Koko työn korkeus on 80cm. Pystysuunnassa olevat oljet on 20cm. pitkiä ja poikkisuunnassa oleva oloki 8cm. Sanoin pojalleni, se sopis heijän moderniin taloonsa pyörimään. Ikkunat on katosta lattiiseen olohuoneessa. Kahotaan kuin käyp, innostuutko!



Ylempi kuva näistä on ruokapöydän päältä ja alempi seinee vasten, varjo viehätti tässä kuvassa. Siirrän kesäks tämän enempi nurkkaan päin. Tuo ensimmäinen himmeli on joulunseutuun pyörimässä tuvassa, yläkertaan siirrän sitten.
Tähtiäkin oljista suap, ovessa tai ikkunassa mukava koriste,


Aika ja valo on näitten aiemmin tehtyjen töitten värin tummuttanu, mutta kiilto säilyy kun auringon valo siihen sattuu. Korjatakkin voip, tässäkin tähessä on haljennu oloki.

Kastikka ja moni muukin heinäkasvi sopii materiaaliks, jos viljan olokia ei oo. Kaikista viljoista, speltti mukaan lukien voi olkitöitä tehä. Ruis kiiltonsa vuoks on yleisin.

 Olkityöt jos mitkä, on egologisia koristeita. Miulla himmelit pyörii katossa kesät talavet ja jotain maagista siinä liikkeessä on. Usein sitä jiäp kahtomaan hetkeks. Kevyesti suihkuttamalla puhistan aina.
Kun hävittämisen aika tulloo, ilosesti uunissa tai takassa pallaa. Ei muuta jiä kun pikkuriikkisen tuhkoo. Tai kaupungissa varmaan bio jätteeseen suap laittoo.

Pirjo Väisänen Olkityöt kirjassaan on hienosti rukiin kortta ja ihmisen elämee kuvannut samankaltaiseks! Laitampa tämän nyt teillekin luettavaks.

"Rukiin siemen kylvetään elokuussa. Se kehittyy maan lämmössä kuin lapsi äidin kohdussa yhdeksän kuukautta. Korsi kasvattaa yleensä kolme, neljä nivelkohtaa eli solmua. Solmujen välit kuvaavat hyvin elämän eri vaiheita: lapsuutta, nuoruutta, aikuisuutta ja vanhuutta.

Ensimmäinen solmuväli on lyhin, yleensä noin kymmenen senttiä. Se kuvaa hyvin lyhyttä varhaislapsuuttamme, joka luo perustan myöhemmälle elämälle. Lehtituppi peittää alimman solmuvälin kokonaan: se suojaa sitä aivan kuin vanhemmat suojaavat lapsiaan.

Seuraavaan solmuun asti ruis kasvaa nuoruuttaan, vahvaa ja tukevaa vartta, kuten nuori kasvattaa perheessään itselleen vahvan pohjan, jolta ponnistaa kohti aikuisuutta. Suojaava lehti peittää kortta enää puoliväliin. Vanhempien on pakko antaa nuoren kasvattaa siipiään maailmaa varten.

Toisen ja kolmannen solmun väliin jää aikuisuus. Se on oljenkorren pisin solmuväli aivan kuin  elämässä aikuisuus on pisin kehittymisen ja kasvun aika. Rukiissa tähän osaan  voi tulla kasvun aikana mutkia ja epämuodostumia, mutta niinhän elämä haastaa aikuisenkin: tulee mutkia ja kovia aikoja, joutuu kohtaamaan tuulta ja tuiverrusta monelta suunnalta. Mutkien jälkeen ruis jatkaa kuitenkin kasvuaan suorana seuraten alkuperäistä  kasvusuuntaansa. Paljon mahtuu niin rukiin kuin ihmisenkin aikuisuuteen kasvua, voimaa ja vahvuutta.

Viimeinen solmuväli  ohenee ohenemistaan ennen kuin päättyy tähkään. Kasvamme elämässä kohti vanhuutta ja kypsyyttä. Rukiinkorsi ohenee, vanhenetessamme mekin henkistymme ja valmistaudumme sadon korjuuseen. Kypsä rukiintähkä taipuu nöyränä  maan puoleen ja jää odottamaan korjuuta. On aika jättää mainen vaellus, antaa lahja suraavalle sukupolvelle vanhuuden viisautena ja elämänohjeina - tai siemen ja leipäviljana kuten ruis." 

Muutamana päivinä nähtiin helmiäispilviä ja laitampa kuvan, Poikani tuolta tilalta soitti, en muuten ois hoksannutkaan.


Kiitos kun kävit lukemassa!












 

















2 kommenttia:

  1. Olipa niin kaunis kirjoitus, kiitos siitä! Tuo vertaus ihmisen elosta rukiin korteen oli niin hieno! Himmeleitä en ole koskaan tehnytkään, nuo sinun tekemäsi ovat todella upeita ja materiaalia varmaan on helppo hankkia, meiltäkin sitä löytäisi!

    VastaaPoista
  2. Kauniita himmeleitä olet taikonut. Lapsena muistan auttaneeni oljesta tehdyn himmelin kokoamisessa. Olen tehnyt himmelin myös rantavehnästä, joka on väriltään kaurasta tehtyä hieman tummempi.

    VastaaPoista

Himmeli.

Tälle postaukselle aiheen antaa, ehtiminen! Jo joulun alla muistelin, miulla on kaks himmelikirjoo. Rupesin kahtelemaan ja äkikseltään ei sa...

Suosituimmat artikkelit