torstai 11. elokuuta 2022

Hattuja, kauniita hattuja!

Ensin kuulumiset. 

Nyt on ollu niin kiireinen kesä, jotta. Heinäkuu män vieraitten kanssa, ol kävijii ja pitempiaikasia vieraitakin tavallista enemmän ja puutarha ja postaukset on jiäny vähemmälle. 

Tässä kuvassa kukkii kommiisti puulilja 'Pretty Woman', tuoksuu koko piha hienolle kun toisessakin penkissä kukkii puuliljat. Penkin piässä pilikottaa kesäpäivänhattu 'Gordoba'.  Taustalla siintää järvi.                                         

Marjamehtäkin veti puoleensa ja pakasteeseen mustikkoo ja mehtävattuja suatiin. Toinen säilörehu on nyt korjattu ja viikon piästä jos kelit sallii, alakaa puinnit. Mie olin soppakauhan varressa tuolla tilalla viikon rupeaman ja nyt pehkomarjat vuottaa kerreemistä.

Hyvät kelit on ollu tehä mattopyykkiin, hyvin kuivaa matot.

Kesäpäivänhatut on hurmannu miut ihan täysin. Elokuun kukkijina vallan hienoja. Tuolla mehtäpuutarhassa preeriapenkissä kasvaa suurin osa miun hattuloista.

Sateen ja tuulen kaatama 'Rustig Dwarf' sekoituspussista nämä taimet.

Hiukan hoikempi kasvutapa tällä 'Aries' lajikkeella. Kukka halakasijaltaa n.10 senttii.

Kuva ei nyt anna oikeutta kullankeltaselle 'Irish Spring' kukille. Tämä talavehti viimekesältä ja yllätyin siitä, jotta säily talaven kurimuksesta.


Nämä tuolta preeriapenkistä. Alla punainen 'Cherry Brandy' kasvaa hiukan pienempänä, kuin nämä keltasävyiset, jotka huiteloo yl metrisinä.Tzinniakin on piässy tähän kuvaan. Tuota valakosta tzinnioo mie varmaan oon kuvannu, ihanan väriset hatut tul siinä samalla.


Kaunopunahattuja ja salkoruusut, sinipallo-ohdake vasemmassa reunassa pilikottaa.

Taustalla Katsura rupivaa lehtiään värjeemään syksyyn. Kesäpäivänhattujen takana kaunopunahattuja.

Koristeporkkana 'Dara' kukkii samasessa penkissä ja on herkänkaunis kasvutavaltaan. Toivottavasti siementaimia on enskesänä.

Kaunopunahattu 'Green Twister' viihtyy kohopenkissä muitten hattujen kanssa.Viimeisessä kuvassa päivänsilmä kukkii myös mehtäalan penkissä keltasena, ensimmäisiä daalioita myös siinä kukassa. Näistä keltaisen sävyistä tykkeen, ei oo liian piällekäypiä.

Tukea on täytyny näitä korkeita kasvustoja, osa kyllä kerkis käyvä nojailemaan tukevampia kasveja vasten viimeviikon lopun kovissa sateissa ja tuuliaisessa.

Ihana ryhmä on nämä hatut, asteri kasvien heimoon kuuluvia kaikki. Kerrottuu punahattuukin on olemassa ja taitaa pittee mehästee niitä seuraavaks. Varmaan näitä hattuja on paljon erilaisii olemassa. tässä miun kokoelma tälläkertoo.  Punahatut on talavehtinu hyvin kohopenkissä ja perhoset, kukkakärpäset ja kimalaiset on mielissään näistä. Syyspäivänhattukin on olemassa ja keltasen oon nähny. Liekkö muita värejä niissä.

Maljakossakin kestäävät pitkään, aluks vähän pissille haisoovat, sivupöydällä ei haittoo hajut.

Kiitos kun kävit lukemassa!


22 kommenttia:

 1. Kylläpä on kauniita hattuja! Ihanat värit noissa monissa keltaisissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Värit on kohillaan hatuissa. Loistavat värit on.

   Poista
 2. Ihastuttavan pirteitä hattuja. Oletko kasvattanut ne itse? Muutama vuosi sitten ihastelin kesäpäivänhattuja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Istutinkin niitä omaan puutarhaan seuraavana kesänä. Vuosi sitten kasvatin siemenestä Cherry Brandya, joka kukkikin kauniista. Ihmeekseni se nousi myös tänä kesänä. Tosin sen sanotaan olevan kaksivuotinen.
  Millaiset viljasatonäkymät teillä on? Nyt jos koskaan toivoisi kunnon kotimaista satoa.
  Kesäistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Kyllä oon kasvattanu nämä ihe. Muutamavuos sitten ekat kasvatin ja pusseissa on siemeniä vielä moneks vuotta. Jos nää kaikki talavehtii, niin en tarvii kun muutaman siemenen kylyvee keväisin. Miutkin yllätti talavehtiminen. Kaunis punainen on tuo Cherry Brandy.
   Satonäkymät on kohtalaisen hyvät. Jos ei kelit pahene ja sato talteen suahaan, tuas turvovaa talaven tarvetta. Puhutaan isoista rahoista, viimetalavena melekein sadallatuhannella ol viljoo ostettava, kalliilla. Ne rahat ei oo alakutuottajalle tullu takasin ja montoo kertoo ei voi panostoo samalla tavalla. Eletään kotimaisen ruuantuotannon kohtalon hetkiä nyt.
   Hyvvee viikonloppua siullekkin!

   Poista
  2. Todellakin tämä kesä voi olla monille ruoantuottajille kohtalokas. Tarvittiinko tällainen kriisi, jotta huomaisimme kotimaisen tuotannon tärkeyden? Onko liian myöhäistä muuttaa suuntaa?

   Poista
  3. Mieheni onkin sanonu. Parinkymmenen vuoden piästä suahaan kirjotella, olhan sitä Suomessakin maataloutta!

   Poista
 3. Sinulla on kyllä hyvä kokoelma hattuja. Minä olen iloinen nykyisin meillä viihtyvistä punahatuista. Mutta vain yhtä lajia kesäpäivänhattua kasvaa meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean ihreää! Yllätyin ihekkin miten monenlaisia onkin kukkimassa. Punahatut on vähän hankalan maineessa talavehtimaan, hyvä kun oot suanu viihtymään. Kauneutta suap yhelläkin lajilla.

   Poista
 4. Ihana lilija ja mahtava rivi hattuja. Oon kasvattanu joskus vaan tuata Cherry Brandya, mutta näi syksyllä keltaanenki färi olis paikallansa. Ihanasti kukkiva Kate yhyres kuvas.
  Meillä ei puinnit viälä ala. Toivottavasti saatta puitua ja hyvän saron. Joka puitu jyvä on kotiappäi. Son ny tärkiempää ku koskaa enne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Tuo lilja on hieno. Kolome mukuloo siinä on ja kukat on mahtavan isot ja tuoksuvat. En ois miekään uskonu miten keltanen väri on syksymmällä hyvä puutarhassa. Lapinnauhuksen aiemmin ajattelin riittävän tässä värissä. Kate on ollu luottokukkija jo useita vuosia, kukinta on runsas.
   Työ ootta tainnu vettä suaha ihan liiankanssa. Luvin siellä pohjanmualla isäntiin jokuviikko sitten toivovan poutia. Nyt näyttää hyvältä tiällä, rajut ukkoset suattaa kuatoo kasvuston. Ville kyllä käyttää korrensääteitä, pitäs auttoo assiita. Kun vuan sais alakutuottajan suavan työlleen ja huolelleen korvauksen. Syyvä pittää vielä vuoskymmenien piästäkin ja nyt jos tään homman annetaan männä, ihmeet koittaa ruokahuollolle. Hyvä kun kaikkia turvekoneita eivät kerinny romuttoo. Ois joku kämppä jiäny ens talavena lämmittämättä. Tuossa lähipuutarhalla yrittäjä sanoi, turpeelle kasvualustana ei oo korvoovoo. Jos ei kotimaista turvetta sua, tuuvaan se Virosta.

   Poista
 5. On ne vaan niin kauniita, ainakin nämä hatut. Toivottavasti on hyvät kelit että saatte puitua viljat talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Hatut on kauniit. loistava suku suorastaan. Toivotaan hyviä kelejä, poutoo on nyt luvassa pitemmäksaikoo. Ennustuksissa.

   Poista
 6. Hattuja on vaikka minkälaisen hattukaupan perustamiseen. Enpä tiennytkään, että myös nuo kesäkukaksi kasvatettavat päivänhatut saattavat talvehtia. Tuota 'Cherry Brandia' on pitänyt kokeilla monta kertaa. Josko ensi keväänä olisi sen vuoro?
  Minä sain ensimmäistä kertaa siemenistä kasvatetut punahatut kukkimaan ja ylipäätään minkäänlaiset punahatut talvehtimaan. Nuppuja on paljon ja odotan innolla, löytävätkö perhoset niille. Toistaiseksi purppurapunalatva, syyssyrikkä ja mustilanhortensia ovat olleet perhosille enemmän mieleen kuin kaksi punahatun kukkaa. Ehkä tilanne muuttuu sitten kun punahatut kukkivat runsaammin.
  Toivottavasti saatte puinnit tehtyä ja sato olisi runsas.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Minna! Siepä sen sanoit, hattukaupasta. En ollu miekään kuullu tuosta hattujen talavehtimisesta. Laita vuan keväällä kasvamaan. On heleppo kasvatettava.
  Punahatut on vissiin vähän krantumpia, talavi niitten kohtaloks monesti koituu. Mie kasvatin noita punahattuja siemenestä kolome vuotta sitten. Hyvin onnistu ja tuo kohopenkki auttaa assiita talavehtimisessa. Purppurapunalatva, lapinnauhus ja virginiantädyke on vielä voiton vieny meilläkin pörriäisten baarina. Loppupuolellaan on niitten kukinta. Kyllä liihottelloo perhosia ja pörriäisiä tuollakin mehtäalalla. Ampiisetkin on nyt ollu aktiivisia. Mehiläisenhoitaja käy yhen pesän kasvihuoneesta hävittämässä, noppiisti pesän tekivät kattorakenteisiin.
  Toivotaan puintien onnistuvan ja hyvvee satoa!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa hattumerta ja kerrassaan upeat puuliljat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Ihania on hatut ja tuo puulilja on kukkiessaan kyllä upea. On kukkinu jo neljä kesää, tuossa penkin piässä.

   Poista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Ihania hattuja ❤ nyt olisi siemen kirjeen ilmoitus Hiidenkiven puutarhassa blogissa käy ilmoitautumassa sinulla on varmaan mielenkiintoista laitettavaa pussukoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Kyllä meinasin osallistuu tuohon siemen kirjeeseen. Siullakin on monia himoitsemiani mm. esikoita, joista jos siemeniä onnistusin suamaan.

   Poista
 11. Hei taas pitkästä aikaa. Upeaa ja rehevää loppukesän kukkaloistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa! Vielä kukintoo riittää, vaikka kuivuus on ollu meilläkin. Tässä järven rannalla!

   Poista
 12. Voi miten ihania nuo hatut ovat! Pitää hankkia niitä, koska juuri pahoittelin että meillä on aivan liian vähän syksyn puolen kukkijoita. Ja niillä näyttää saavan todella näyttäviä ja värikylläisiä penkkejä!

  VastaaPoista

Joulunajan kukkia.

 Hyvää alkanutta vuotta 2023! Nyt on ollutkin pitkä tauko uudesta postauksesta ja kommentoinnitkin teidän muiden postauksiin satunnaisii. Jo...

Suosituimmat artikkelit