torstai 17. syyskuuta 2020

Pelargonia postii.


Meille ei vielä oo myrsky saapunu ja satanukkaan ei oo kuatamalla. Eilen ja toissapäivänä tehtiin varautumista kaikenvaralta. Täks illaks on ennustettu kovimpien tuulien tänne tulevan. 

Otsikko on pelargoniat, mie sanon pelakuut! Muutamankerran oon tehny postauksen ennenkin näistä.. Samoja vanhoja on onneks säilyny ja talavehtinu, menetyksiäkin on tullu.

Isot pelakuut pien kahta lukuunottamatta tässä ja pienemmät on kasvihuoneessa koko kesän. Kannonpiässä on oranssi vyöhykepelargoni ja isolla kivellä tummanpunanen. Kuistilla on muutama kaktus, pöyvällä ikkunanalla on miulla ne orkideat jotka viihtyy kesällä ulukona ja tuossa kaiteen takana ne orkideat jotka ei räköttävvee aurinkoo siiä. 

Toissapäivänä kaikki pelakuut siirrettiin turvaan vanhaanmökkiin ja orkideat piäs sisälle. Orkideoista lumikuningatar ja cymbidium on vielä pihalla. Muutama on nyt kukassa ja niistä toisessa postauksessa.


Osa näistä suurista on hyvinkin vanhoja ja keväällä uudistan leikkoomalla niitä kovasti. Roikkuvia pien noissa valakosissa amppeleissa ja jotkut isoimmat laitan metallisiin amppeleihin roikkumaan.

Lajikkeita on osalta tiiossa ja muistissa, 'Päivikki' vyöhykepelakuu, 'Peppermint Twist' joka kuuluu munankuori pelakuihin, Mårbacka vaalea ruusunpunainen. 'Irja' karmiininpunainen, 'Loviisa' ruusunnuppupelakuu ja kaikkia nimiä en tiiäkkään.


Nämä kaks kovasti kerrottuu on jaksanu kukkii, vaikka keväällä, oisinko liian voimakkaalla lannotevedellä kastellu kun lehet etenkin tuolla liilalla män kirjavaks. On ne melekein normaalit nyt. Nämä on lahjaks suatu silloin kun tänne rannalle tultiin asumaan ja tuliaisiks suatiin ystäviltä. Monella näillä on tunnearvokin.

Nyt on kasvihuoneessa pienempiä ja nuorempia pelakuita ja oon käyny kerreemään niitä vanhoja lajikkeita. 



Tässä Tulppaanipelakuita, ylinnä 'Red Pandora', 'Emma' ja 'Pandora'. Tuo 'Emma' on vanha lajike, näistä muista en oo varma mitä ikäluokkoo ovat.




Ensimmäisestä oon epävarma .Keskellä 'Nimismies' Ihana miusta ja 'Elma', kuvan oisin suanu ottoo lähempee.



Ylin 'Great Bricett' munankuoripelakuu, keskellä 'Hillevi' lukkoo lapussa tällä kaunokaisella. Läiskiä on kukissa. Onkohan tämä se kun oon nähny samannimistä valakosena ja alinna 'Kaisa', presidentin puoliso Kaisa Kallion lempipelakuu.



                              Ylinnä Ruusunnuppupelakuu, Ihana 'Säkkijärvi' ja 'Sotaleski' alinna



Tässäpä arvotuksii nuo kaikki kolome. Laput on hukkunu tai niitä ei oo ollukkaan. Tuo ylimmäisenä oleva on muuttanu lehtiensä värin melekin ruskiin/violetiks, mikähän lie tullu ja kukkinu on runsaasti. Lehet jäi nyt kuvista pois ja niistäkin ois varmaan joku tunnistanu nimiä. Messuilta ja tilloomalla oon näitä nuorempia hankkinu ja osa on useita vuosia kasvanu ja talavehtinu. Muutama on nyt keväällä hankittuja.

Nimet onkin mielenkiintonen juttu, Tuon valakosen pistokkaan otin pelakuusta jonka ruukussa ol lappu 'Kronprins Nikolaj' Emossa ol hento vaaleanpunainen väri ja tässä en sitä niä. Kun oon kuuklettanu näitä vanhoja nimiä, on siellä monta niin samanlaista, jotta en mie ainakaan erota mitä eroja niissä on ja eppäilen samalla kasvilla olevan ussiimpi nimi.

Kastelu tapahtuu kasvihuoneessa ilimanmuuta vanhoilla kahvipannuilla, ne on löytyny vanhoista varastoista.

Keskimmäisessä pannussa on katkennu oksa tuosta kerrotusta vaaleanpunaisesta. Kahotaampa tullooko juuret!

Talavetushan se on jännitävä kokemus joka talavi, miten suap mänemään. Autotallin päädyssä olevaan varastoon laitetaan nää nuoremmat ja vanhassa mökissä talavetetaan nuo vanhemmat. 

Sitten kysymys. Ostin toissa keväänä jalohortenssian, sinisen väriltään. Talavetin sen kellarissa ja keväällä se pirteenä rupes lehtiä tekemään. Kukkia kovasti vuotin ja vieras sisäänkäynnin rappusilla on ollu, aamuaurinko piäsöö paistamaan. Yhen kukan tek, ei mahottoman suurta ja väri on hento roosa. Sen tiiän, kasvualustan happamuus vaikuttaa väriin. Miten sen suan kukkimaan paremmin! Onko liian varjosassa ja pitäskö talavettoo valossassa. Vai onko turhoo yritteekkään.


Viherkasvi on nyt tuo jalohortenssia ja jännä on tuo keväällä ostettu apila. Kovin on juoppo kasvi.

Toivottavasti ei mahoton myräkkä tule ja tie tuhojaan. Mehät ja sähkölinjathan ne on suurimassa riskissä. Vielä on melekein kolomekymmentä hehtaarii puimista Villellä. Kasvustot on pystyssä ja ei heinäsiä oo.  Tuleva viikko näyttää poutaselta ja parinpäivän homma ois tuo puinti. Tuoresäilöntä on viljoilla. 

Yritin noita pieniä kuvia panna rinnakkain ja alekkain ja en siinä onnistunu. Tää uus alusta opetteluttaa!

Ensviikolla jos ilimat sallii, on meillä se porukan perunan nosto ja puolukassa käynti. Ei vielä mikkään kiire niillä oo, tiälläpäin on runsaasti puolukkoo mehässä.

Kiitos kun kävit lukemassa!























19 kommenttia:

  1. Huikean ihana pelargonijoukko sinulla! Minä jo luovutin kun ei ole oikein hyvää talvetuspaikkaa. Olisivat ne kyllä ihania jos vaikka taas ensi keväänä hankkisi alkuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Tuo talavetuspaikkahan se on monella hankala, talavetuksen kannalta. Tuossa varastossa meijän on pakko pittee lämmöt, siellä säilytetään perunat ja muut juurikasvit ja ne ei sua piästä jiätymään. Harkittiin aikonaan kannattaako meijän tuota mökkii lämmittee ja päädyttiin, jotta toistaseks männään tälleen. Hyvä miel on keväällä jos on talaven yl männy säilytyksessä olevat!

      Poista
  2. Komeita pelakuita!
    Minullakin on nyt tuollainen apila. Tosiaan kovasti vettä se tarvitsi. Välillä rötkötti kuivuudesta, mutta onneksi aina vettä saatuaan piristyi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Näitä kirjavia apiloita oon nähny monenlaisii. Pitäsköhän tuo apila istuttoo penkkiin, vai koittoo ruukussa talavettoo! Kuivahtamaan se miullakin jonkunkerran piäs, hyvin toipu kun vettä sai!

      Poista
  3. Sattuipa kaima kommentoimaan ennen minua, Kauniit on pelakuut, ne jaksaa kukkia koko kesän. Mie oon puolukkaa keräny jo 40 litraa, tiällä alkaa olla ohi jo, myrskystä ei tietoakaan meijän kulmilla, muuten vain kylymä tuuli, eikä satanu yhtään. Hyvvee viikonloppuu siule !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Kanankakkoo hautoon juurelle kun mullat keväällä vaihan ja syksypuoleen lannotevedellä kastelen. Hyvin on ollu sielläkin puolukoita. Puolukankerruu meillä on vielä eissäpäin. Ei mahottomasti tiälläkään myrsky riehuna. Mie en nyt piäse kommentoimaan siun postausta! Jostainsyystä ei aukase miulle kommenttikenttee!
      Mukavoo pyhäpäivee siulle!

      Poista
  4. Aivan tajuttoman upeat pelakuut sulla. Voisin kyllä olla kateellinen noista.
    Hih, mulla oli ennen tää Nikolai, tai oli useampikin kun sain kasvatettua pistokkaan.
    Nyt ne Nikolait on siellä teidän lähettyvillä köllötelleet 2 vuotta :D Saan niistä valokuvia kesällä! Siinä sulle arvoitusta kenen kotona ne ovat ;)
    Ostin pienenä kolme valkoista kuninkaallista pelakuuta, Mary, Nikolai ja kolmatta en muista, Tampereen puutarhamessuilta...joskus. Pitää jostain etsiä milloin. Jostain syystä silloin kiinnosti valkoiset pelakuut!

    Nyt mulla on ehkä täältä torilta ostettu samanlainen pelakuu kukkimassa täällä.
    Hienoa kun on jollain sellaiset hyvät talvehtimispaikat noille kaunottarille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie! Kauniisti on nyt pelakuut kukkinu. Nikolai ol kaunis hennossa punerruksessaan! Nyt on arvotusta kenellä ne on? Onko meillä yhteisiä tuttuja!
      On niissä vaihtoehtoja noissa pelakuissa ja ihan kuninkaallisiakin!
      Hienoa jos sait torilta ostettuu mieluisan pelakuun!
      Talavetuspaikkahan se on kriittinen juttu, viilee varasto jossa ikkunat, tuntuu olevan paras!

      Poista
  5. Komea kokoelma aivan ihastuttavia pelakuita! On niissä kyllä niin monen näköistä kukkaa jotta! Minulla on ollut hortensia jo ainakin neljä vuotta, ellei viisikin. Ainoastaan yhtenä kesänä teki vain muutaman mitättömän kokoisen kukinnon. Viime vuonna isoja kukintoja oli reilu 20kpl, tänä vuonna vajaa 15. Minä olen pitänyt sen ulkona niin pitkään kun on plusasteita. Jos ennusteissa on kunnon hallaöitä, niin nostan ulkovarastoon, mutta jos jää nollan tietämille, annan olla ulkona. Vasta sitten kun lehdet ovat saaneet kunnolla ruskaväriä ja melkein jo karisseetkin, vien kellariin.
    Keväällä tuon hortensian valoisaan ja viileään joskus maaliskuun lopulla tai huhtikuun aikana. Riippuu vähän siitä, miten paljon on tilaa käytettävissä talvetettavien herättelylle. Ainoastaan kuolleet versot kannattaa leikata pois. Ainakaan minulla maan rajasta kasvaneet uudet versot eivät kuki samana kesänä. Jos hortensia meinaa kasvaa liian kookkaaksi, leikkaan osan vanhoista versoista kukinnan jälkeen joko kokonaan pois tai sitten lyhennän niitä sopivasta kohdasta. Juuresta on kuitenkin kesän aikana noussut nuorempia, jotka kukkivat sitten seuraavana vuonna. Loppukeväällä ja alkukesällä ennen lopulliselle paikalleen vientiä hortensia saa olla ulkona auringossa muiden esikasvattelujen ja talviunilta heräilevien kanssa, mutta lopullinen paikka on varjossa. Näillä konsteilla olen saanut oman hortensiani kukkimaan.
    Nyt onkin jännä kokeilla, toimiiko samat ohjeet muillekin hortensioille, sillä sain anopilta kesällä aivan ihanan, valkoisen ruukkuhortensian. Sen jos saisi kukkimaan yhtä hyvin kuin vanhan vaaleanpunaisen/vaaleansinisen kaverinsa. En ole muuten saanut pidettyä tuon vanhan kukkien väriä sinisenä muulloin kuin ensimmäisenä kesänä. Pitäisi varmaan joka kastelukerralla antaa havu-rodolannoitetta. Nätti se on kyllä punaisenakin. Pitkä vastaus tuli, mutta yritin nyt laittaa kaikki, mitä tuli mieleen. Jos vaikka olisi jotain apua tästä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Kyllä noissa pelakuissa on mahottomasti erlaisii, kukiltaan ja lehiltään! Mukava on kartuttoo kokoelmoo.
      Kiitos kun jaoit kokemuksiasi tuosta hortenssiasta! Pien tätä siulta suamaani ohjetta tallessa ja kokkeilen miten suan onnistumaan talavetuksen ja ens kevään kasvatuksen. Ois mukava kun kukkis, väri sais olla vaikka mikä. Oon miettiny, jotta oisko suomuta paras kasvualusta! Tunnen ihmisen joka talavetti ennenmuinoin huoneatsaleat isoks kasviks ja kukkitti valtavasti niitä. Suosta otetussa mudassa. Ja se on miusta aikamoinen temppu. Hapan on se maatunu rahkasammal ja kaikki kasvit aikojen saatossa happamoittanu sitä alustoo. Puulämmitys heillä talossa ol! Tuo kastelulannos pittää muistiin laittoo, miulla on sitä kotona ja keväällä käyn sillä kastelemaan. Hieno väri ois suaha sininen! Kukkimaan ylpiätään!

      Poista
  6. Voi, miten paljon ja kauniita pelakuita sinulla on. On niiden siirtämisessä keväin talvin hommaa, mutta ilman muuta kannattaa.
    Tuo Hiidenkiven puutarha-blogin Minnan hortensiaohje täytyy napata itsellekin. En ole hortensioita talvettanut, vaan istuttanut syksyllä maahan. Osa on noussut useana keväänä, mutta eivät kuki.
    Toivottavasti myrsky ei tehnyt teillä tuhojaan. Meillä se ei yltynyt erityisen kovaksi.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Vielä kantamalla jaksaa liikutella näitä pelakuitten ruukkuja. Nokkakärrit ja pakettiauto on pitäny ottoo muutaman isonruukun siirtämiseen tuonne kellariin muatilalle.
      Mukava kun Minna jako tuon ohjeen ja kokemuksensa meillekkin. Kokkeillan miten käyp! Ois se ihana jos sais kukkimaan enskesänä.
      Tämä blogi on miusta ollu siinäkinmielessä mukava, kun näitä kasvatuskokemuksia on suanu ja piäsöö kokkeilemaan omassa puutarhassa!
      Ei tehny meillä suurta tuhoansa. Sähköjä ei katkassu ja mehätkin säily kuatumatta.
      Mukavoo pyhäpäivee!

      Poista
  7. Sanoosinko, valtavia pelargoonioota.....ja monta. Mullaki o jo useeta, mutta kovin piäniä ovat, vaikka tänä kesänä aika hyvin kukkiivakki.
    Moon talavettanu kellaris hortessoota vaihtelevalla menestyksellä. Pirän niitä kesän terassilla, täyres auringos. Joinaki kesinä on kukkinu hyvinki, joskus eioo keriinny ku nuppuasteelle. Ny ei näy eres nuppuja. Oli turhan kauvan kellaris, ku päätin viärä suaraa pihalle. Havu-rodo lannooteella kastelemalla saat pehemoosen violetin kukkien färin. Jos unohrat lannootteen, färi muuttuu het punertavammaksi. Sinisen sävyn saamiseksi kait pitääs laittaa jotaki muutaki ainetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Osa on isoiks kasvanu noissa pelakuissa. Muasta se pienikin ponnistaa ja kannattaa yrittee talavettamista. Vuosien mittaan kasvaa kokoa.
      Tuopa se suattaakin olla yks syy miunkin hortenssian kukkimattomuuteen, pein liian pitkään kellarissa. Sammaanaikkan otin pois kun daalian juurakot. Toukokuun alussa! Hyvä neuvo on tuo kastelulannos ja pittää happamoittoo tuota kasvualustookin!

      Poista
  8. Todella paljon upeita pelargoneja. Sinulla onkin tuossa kuistilla niille mitä mainioin paikka.
    Minä tapaan talvettaa vähäiset pelapuuni aina ikkunallisessa autotallissa. Välillä menetyksiä tulee, mutta aina joku sentään selviää kevääseen saakka.
    Kastelulannos on kyllä mainio kukittaja kasville, kuin kasville.
    Mukavaa syksyn jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
  9. Kiitos Kruunuvuokko! Tuossa kuistilla on hyvä paikka kukille. Pelakuut ei mahottomasti tykkee kukille tulevasta veistä. Parraiten nuo talavehtii viileessä ja vähällä kastelulla. Ainahan niistä joku uupuu talavisäilytyksessä, vaan sitä iloisempi on säilyneistä.
    En oo ajatellukkaan tuota rodolannosta antoo ruukkukukille. Hyvin järkeenkäypä on tuo ohje. Mie ostan tuolta lähipuutarhalta kastelulannosta kesäkukille ja kasvihuoneeseen pelakuille. Hyväks on todennu.
    Mukavoo syksyy teillekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi pieni kämmi. Tarkoitin kastelulannoitteella Puutarhan kesä kastelulannoitetta, joka on tarkoitettu kaikille puutarhan kasveille. Rodolannos sopii varmaan paremmin happaman kasvualustan vaativalle kasville.

      Poista
  10. En tiedä mihin minun kommenttini on kadonnut. Mutta otetaan uusiksi.
    Minulla on myös kuusi pelakuuta.
    Mery, Emma Från Bengtsbo, Ripple Raspberry, Star Fi ja sitten kaksi muuta joidenka nimeä en tiedä. Pelakuut on valtavan kokoisia joten joudun varmaan viemään ne kellariin talveksi. Sinulla on ihania yksilöitä ja paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Tuonne piliviin varmaan on kommenttisi hävinny!
      Hienot pelakuut on siullakin. Suuri on näitten suku ja toinen toistaan kauniimpia. Kannattaa yrittee talavettoo. Vuosien saatossa miullekkin on kerrääntyny näitä. Toivotaan näitten kaunokaisten talavehtivan, meillä molemmilla!

      Poista

Talven tuntua.

 Nyt tuntuu jo vähän talavisemmalta. Neljä kertoo on järveen kansi päälle jäätyny, sulatellu on pois aiemmin. Jokohan nyt kestäs viijennet! ...

Suosituimmat artikkelit