sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Isolla kirkolla.

Meiltäkin on lumet sulanu melekein kokonaan! Kinokset mitä kolatessa tul, niistäkin on rippeet vuan tähellä. Eilen ol ensimmäiset retkiluistelijat jiällä ollu ja viilettäneet mahotonta vauhtii, Pekka ol rannalla seurannu heitä ja tänään ensimmäiset pilikkijät nähtiin. Vettä ol nostanu pintaan ainakin rannassa. Isot selät tässäkin järvessä on vielä auki. Onneks joulun jäläkeen petivuatteille ja ryijyille ja täkänälle kerkesin lumipesun tehä kun ol lunta ja pakkasta. Villamatot on vielä lattioilla ja sataahan se vielä luntakin ja pakkasta pittää.  Tai ihme on.

Nostin tuon potkurin ja pulukan entisen kinoksen piälle, joka parraimmillaan ol melekein metrinen.
     
             Nyt on syntymäpäivälahjaksi saamani elämykset nautittu! Ja ompahan muistelemista!

Silloin ennen jouluu konsertti Savonlinnan tuomiokirkossa, Kerimäen mieslaulajat, yhdessä Jaakko Ryhäsen kanssa, ol mieltä hivelevää kuunneltavoo. Kyllä ol hyvä konsertti ja Ryhäsen maailmanluokan basso kuulu yhtä vahvana, kuin ennenkin. Ihan kylymät väreet kuluki selekäpiissä!


Eilen ol sitten vuorossa siellä Helsingissä ooppera. Aamulla sisaren kanssa noustiin aamujunaan Kiteeltä ja oltiin Helsingissä kymmenen kieppeillä. Ensimmäinen kohe meillä ol Ateneum. Kyllä loksahti leuat, kun muitakin sisään pyrkiviä ol! Jono koko makkaratalon pitusena hämmästytti. Eikun jonon hännille ja jo suunnitelma laadittiin siinä, het ensimmäiseks kolomanteen kerrokseen kahtomaan Helene Schjerfbeckin, Maailmalta löysin itseni ja Taiteilijoiden Ruovesi. Siinä meillä tovi vierähtikin. Toisessa kerroksessa käyn aina kahtomassa Eero Järnefeltin Kasken, Raatajat rahanalaiset, jonka taiteilija maalasi 1893. Ihastuin tähän tauluun kun Järnefeltin suurnäyttely ol Joensuun taidemuseossa 2001. Lattialla siinä taulun juurella,  istumassa ol varmaan opettaja, alakoululaisten kanssa. Opettaja kerto lapsille taulusta ja samalla myö muutkin katsojat kuultiin esitelmä, miten silloin lapsetkin joutuvat tekemään raskastakin työtä ja jotta maito ei tule purkista ja leipäänkin jauhot suahaan muasta! Lapsilla ol oikeesti kiinostus sen aikaseen elämään ja kovasti hyö kyselivät taulusta! Hienoa jotta lapset saivat kulttuurielämyksen!
Pois lähtiissäkin makkaratalon edessä ol yhtä pitkä jono!
Paremmalla ajalla on tutustuttava tuohon Suomen taiteen tarina -näyttelyyn.


Syömässä pikasesti käytiin siinä keskustassa ja olin jo selevitelly aiemmin linja-autolla piäsyy oopperatalolle. Ei myö löyvetty semmosilla numeroilla olevia linja-autoja ensinkään, mitkä meijät veis oopperatalon pysäkille. No sitten Mannerheimintielle raitiovaunupysäkille, lippuautomaatti ei ollu toiminnassa lippuu antamaan ja lopulta ol turvauvuttava taksiin. Enempi kun ois ollu aikoo, ois kävelty.
Hyvissä ajoin oltiin oopperatalolla ja esitys ol Puccinin, La Boheme. (heittomerkki tuon ensimmäisen e piälle)! Paikat meillä ol loistavat, ykkös parvella, ensimmäisessä rivissä keskellä.
'Rakkaus ja kuolema ovat taiteen ikuisia ja ainoita vakavasti otettavia aiheita'  Näin sanoo esityksen
ohjaaja Katariina Lahti. Surullinen loppu on tässäkin oopperassa!
Ei tarvii Suomalaisiin hävetä, ossoomista on meijänkin muassa! Musiikista, lavasteisiin kaikki ol todella hienot. Paljon tarvitaan henkilöitä näittenkin esitysten onnistumiseen!
Esityksessä Colline, filosofi on Matti Turunen Joensuusta. Kanttori ja oopperalaulaja ja monessa tapahtumassa oon häntä kuullu aiemmin.


Sisareni kanssa suunniteltiin, kuhan nuo meijän lapsenlapset kasvaa vielä ja Helsingissä on baletissa Tsaikowskin Joutsenlampi tai pähkinänsärkijä ja hiirikuningas, tullaan tyttöjen kanssa kahtomaan ne!
Toivottavasti kestetään elossa ja terveenä💖
Keskustassa vielä kerittiin leivoskahveilla käyvä ja päivän viimesellä junalla Kiteelle tultiin. Lunta hissukseen satel kun asemalta kottiin ajelin ja ei hiiren hyppeemee tiellä ollu illan myöhällä. Kuntoilusta käy eilinen päivä ja rappusissa kulukeminen!
En nyt tavannu poikani perhettä, Ester on ollu ensimmäisen viikon päiväkodissa ja uutta ja outuu on alakuun. Pitempi reissu tehhään hänen luokse lähiaikoina.
Pekka ei oo oopperan ystävä, sisar on miulle luottokaver tämmösiin reissuihin!
Kiitos perheelleni ja isälle ja sisaruksilleni näistä ihanista kokemuksista ja hetkistä💝


                      Kuvat oon ottanu tänäpäivänä, harmoo ja sateinen on ollu yleisilmeeltään sunnuntai.

                                                        Kiitos kun kävit lukemassa!27 kommenttia:

 1. Onpa ollukki hienot kulttuurielämykset teillä. Monenlaista. Viime kesänä kävin varmaan kolme kertaa Ateneumissa, eikä vielä kaikkea nähnyt. Alkaapa olla kiire jos vielä tuon Helene Schjerfbeckin näyttelyn ehtis nähä.
  Nyt ois hienot luistelukelit, toivottavasti jäät kestää. Ja toivottavasti tulis kukille peitettä(lunta) ennen kovia pakkasia. Kaunis amarylliskin vielä!
  Hyvää tammikuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ol elämyksiä. Kyllä on hyvä kun on noita museoita, joissa on näytillä kaikellekansalle taidetta! Ateneumissakin ajan suap mänemään hyvin ja näin kun ihmisiä istu siellä penkeillä ja olivat tulleet eväitten kanssa. Tuo Schjerfbeckin näyttely ei ennee oo kun kaks viikkoa, kannattaa kiirehtii kahtomaan!
   Kyllä tuossa järvellä on nyt hyvä keli, kuka sinne uskaltaa. Mie en ihan heti mäne. Lunta kaivattas! Amaryllis kukkii nyt toista vanaansa ja valakonenkin käyp kukkimaan.
   Mukavoo tammikuuta siullekkin!

   Poista
 2. Mahtavaa kulttuurielämää vuoden pimeimmän ajan ratoksi, ja onnittelut merkkipäivästä! Varmaan viikonloppuna onkin pisimmät jonot, huono tuuri sen suhteen kun oli juuri silloin, kun te menitte Ateneumiin. Mukava tuo suunnitelma lastenlasten iloksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, sitä onnea tarvitaankin! En miekään oo millonkaan ennen tuommosta jonoa tavannu Ateneumiin männessä. Hieno ol tuo näyttely ja varmaan muutkin ajattel samoin, jotta kerkiväät ennenkuin loppuu. Pitkään oon haaveillu noista baletin näytöksistä. Harvoin vuan Helsingissä esitetään!

   Poista
 3. Vai on teillä jo järvessä jäät ja siellä ensimmäiset ihmiset! Ihmiset ovat tosi rohkeita menemään heikoillekin jäille, kalastajat erityisesti. Itse olen tosi huono jäällä kävelijä, en vaan viihdy siellä vaikka luonnossa muuten kyllä. Teillä oli monipuolinen reissu pääkaupunkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeita ovat nuo pilikkijät. Jiätä ei oo vielä kahtakymmentä senttii, virtapaikoille kun ei mäne ja väylän varteen, se kantaa. En miekään tuonne mäne, potkurilla ois hyvä nyt sujutella kun lunta ei oo. Meillä ol monipuolinen reissu ja kaikinpuolin mukava. On se tuolleen aika rankka, sisaren työkuviot ei sallinu pitempee aikoo viipyy!

   Poista
 4. Saitta siskon kans aimo annoksen kulttuuria. Oho, ei lunta teilläkää. Taitaa olla aika harvinaane tilanne tähän aikahan. Monta kertaa oon torennu, että pilikkijööllä o eri jumala ku muilla. Nii heikoolla jäillä tohtiivat liikkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suatiin, pitkäks aikoo on muistelemista. Äkkiä lähti lumet kun vettä on satanu. Ei oo muistissa vanhoillakaan, tämmöstä talavii. Ennustaat helemikuulla talaven tulevan! Kyllä niillä pilikkijöillä on rohkeutta männä tuolle jiälle, kuulema hyvin nyt kaloja antaa. Viien sentin jiällä on tiällä huimapiät autolla kiekon ajaneet! Huh sanon mie!

   Poista
 5. Olipa nautinnolinen ja kulttuurillinen syntymäpäiväkiertue! Kyllä meillä täällä kotimaassa on paljon upeata osaamista ihailtavana. Juuri nyt talven taitteessa onkin upeaa keskittyä niihin. Vai pääsit jo lumipesun alkuun - meillä ei ole siihen mahdollisuuksia, mutta onneksi on joku pakkaspäivä muuta tuulettamista varten. Hyvää tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ol nautinnollista kulttuurii. Kun miulta sillon lokakuulla kyselivät mitä haluisin lahjaks, sanoin jotta en tarvii mittään. Olivatpa keksineet oivalliset muistamiset! Kyllä noille tekstiileille on hyvä tuo lumi ja pakkanen, nalletkin käytin hangessa ja sitten saunan lauteille lämpimään kuivamaan. Tulloo raikas tuoksukin! Vuotetaan, vielä se suattaa talaven tehä teillekkin! Hyvvee tammikuuta sinnekkin!

   Poista
 6. Lämpimät syntymäpäiväonnittelut! Sinulla onkin ollut tehokas kulttuurikimara.
  Schjerfbeckin kävin katsomassa ennen joulua. Silloin ei ollut jonoa ja tauluja pääsi hyvin katselemaan. Kannatti käydä.
  Ukkokultaa en oopperaan saa, joten muutaman kerran olen ollut pojan kanssa nauttimassa hienoista elämyksistä.
  On kyllä ihan kummallinen talvi. Taas on luvassa kunnolla plussaa. Etelärannikolla se ei ihan tavatonta ole, mutta että teilläkin alkaa olla lumetonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Ol niin tehokas kulttuurikimara, mukavia olivat kaikki.
   Meillä tää jäi viimetippaan ja nähtävästi muillakin. Ol pikkusen ahasta, ja sillä jätettiin tuo Suomen taiteen -tarina myöhemmin kahottavaks. Ei se Pekkakann oo halukas lähtemään oopperaan, mie oon käyny ja balettikin kiinnostaa. Onneks on tuo sielunsisko!
   Talavi on kummallinen. Salaojista vettä lirkettää ja mainiot kelit on risusavottoo tehä, ei lumesta oo haittoo. Kyllä mieluummin normaalista talavesta tykättäs! Pyhhee vasten yöllä sato lunta, ei oo ennee yhtään niistä tähellä. Vähälumisia talavia muistan miekin, ei tämmöstä vanhemmatkaan immeiset!

   Poista
  2. Kuuntelin sivusta parin työmiehen keskustelua. Olivat olleet pystyttämässä jotain liikennemerkkiä. Rautakanki oli uponnut maahan, kuin kuumaan voihin ja samalla reiästä oli roiskunut vettä. Miehet totesivat, etteivät tällaista talvea ole koskaan kokeneet. Maa on niin märkää, ettei vesi imeydy enää mihinkään.

   Laitoin sinulle haasteen, jos vain kiinnostaa ja ehdit sen jossain välissä toteuttaa. Haasteen löydät täältä:
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/01/puutarhavuosi-2019-haaste.html

   Poista
 7. Onnea! Hienot lahjat sait. Olen haaveillut oopperasta, mutta vielä on käymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Sitä mieltä oon miekin lahjoista! Kannustan käymään oopperassa. Ovat hienoja esityksiä ja kesällä Savonlinnaankaan ei teiltä ois pitkä matka!

   Poista
 8. Onpas teillä ollut kulttuuria kerrakseen! "Oikeaa" oopperaa en ole koskaan ollut katsomassa, mutta tokihan niitä on tullut levyltä kuunneltua. Kerran olen ollut laulunopiskelijoiden toteuttamaa oopperaa kuuntelemassa ja olihan sekin hienoa kuunneltavaa ja katseltavaa, vaikka orkesterin virkaa hoitikin pianisti ja lavastukset olivat suurelta osin katsojan mielikuvituksen varassa. Oltiinpa muuten isolla kirkolla samaan aikaan; meillä oli uuden sukulaislapsen ristiäiset. Junalla käytiin siellä ja matkan aikana seurattiin, missä lummiraja kulkee. Ei Mikkelin eteläpuolella tainnut enää lunta näkyä ja siitä ylöspäin aika pitkään vain ripotellen. Oikeastaan vasta Pieksämäen kohdalta alkoi olla enemmän lunta kuin paljasta maata näkyvillä. On tämä kummallinen tammikuu sekä lumen määrän että lämpötilojen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ol nyt kulttuurii monen vuuven eistä. Mie oon käyny oopperoo kahtomassa ennenkin ja kyllä ja mukava on silloin tällöin siitäkin nauttii. Musiikillisia nautintoja ylpiätään on mukava kuunnella. Lapsillekkin harrastuksena musikki on mukava. Teillä onkin ollu ihana juhla. Kannantan ristiäisiä ja onneks meijänkin kullanmurulle semmoset ol. Lumiraja on nyt varmaan aika ylläällä ja ensviikon lopulla pitkän ajan amerikkalaiset ennusteet näyttäs muutoksen tulevan. Satas vuan suojaks lunta ennen pakkasii. Viime kesäkin ol outo ainakin tiällä!

   Poista
 9. Varmasti kivat kulttuurielämykset. Ateneumissa on tosi kiva käydä katsomassa etenkin vanhojen mestarimaalareiden töitä. Nykytaide, kun ei ainakaan minua sykähdytä millään tavalla.
  Oikein hyvää tammikuun jatkoa ja loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ol mukavat elämykset. Nuo vanhat taulut ja kaikki taide minnuukin kiinnostaa. Ei nykytaide minnuukaan millään tavalla kiinnosta, jos taulussakin vuan on viivoja en siitä mittään ymmärrä. Onneks näitä mestariteoksia suahaan ihhailla noissa museoissa.
   Mukavoo tammikkun loppuu siullekkin.

   Poista
 10. Mahtava kulttuuri kierros,ihana lahja!
  Ei ole lunta teilläkään paljon.
  voi nuo kasvit kyllä tarttis routa/pakkassuojan.
  Retki luistelu on upeeta..siis vain rannasta katsottuna:)
  Meillä on lunta ,tai pikemminkin jäätä,kun vettä satoi montapäivää sitten tuli pakkanen
  :(
  Oikein hyvää tammikuuta,!Sinulle ULLA!
  kiITOS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain mukavat synttärilahjat, kun kysyivät mitä halluisin sanoin, en tarvii mittään muuta kun multakuorman keväällä. Sain siihen vähän ihanat lisukkeet!
   Lunta ei nyt oo ja se harmittaa, jos pakkaset tulloo.
   Nyt suapkin luistimilla viilettee, kuka sen taitaa.
   Hyvvee tammikuun loppuu siullekkin ja kiitos!

   Poista
 11. Voi miten kiva elämysmatka! Semmoista sielunravintoa ettei heti unohdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin sopivat lahjat, tähän pimmiiseen vuodenaikkaan. Muisteltavoo on rutkasti ja seuraavalla kerralla ei näin tiukkoo aikatauluu pie luatii! Tuo julukisilla kulukeminen Helsingissä jäi kaivelemaan ja siihen pittää panneutuu. Vuosia sitten aamukoneella mänin Helsinkiin Töölöön kahtomaan potilasta. Silloin onnistu, bussilla rautatieasemalle ja siitä toisella Töölön sairaalaan. Takasin lentoasemalle samalla tavalla. Sillon ol nappisuoritus!

   Poista
 12. Oikea kulttuuripläjäys! Hienoa kun pääsitte nauttimaan.
  Eipä ole lunta täälläkään, ei ole ollut koko talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti ol kulttuurii. Mieluisia miulle!
   Lumet on nyt kaikki sulaneet ja rannasta järvikin on sula. Kovasti toivottas lunta, ennenkuin pakkaset alakaa!

   Poista
 13. Hei. Lopultakin rupesin etsimään uusia blogeja luettavaksi ja päädyin tänne sun blogiin ja liityin lukijaksi. Terv. Selätön puutarhuri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun tulit. Tervetuloa! Tulempa vastavierailulle ja oon jo tainnu käyväkkin!

   Poista

Kesän makuja!

                                 Aika on noppiisti kulunu ja allakka elokuulle kiännetty! Puutarha on ollu nyt vähän vähemmällä huomiolla ...

Suosituimmat artikkelit