perjantai 23. elokuuta 2019

Mielenkiintoinen homma!

Viime postauksessa uhkasin laittoo seuraavaan postiin mehtäpuutarhasta, vaan ei oo esittelykuntoon keritty kaikkii kivikasoja vielä sijoitella. Siitä postaus siirtyy tuonnemmaks!

Nyt on mielenkiintoinen homma miulla männeillään! Miulle tarjoutu ihan ainutlaatuinen tilaisuus johon minnuu ei erikoisemmin tarvinnu houkutella! Kiitos Arjalle tästä mahollisuuvesta ja tälle herttaselle kärhöpariskunnalle.💗

Muutama viikko sitten kukkaystävä soitti miulle ja pyys mukkaansa kärhöharrastajan luokse. Tämä mieshenkilö on pitkään harrastanu kärhöjä ja ihe niitä jalostanu ja risteyttäny. Ikä alakaa tällä kärhö-pariskunnalla olla korkii ja sen innoittamana olivat ottaneet tähän kukkaystävään yhteyttä, saadakseen jatkoa jalostamilleen kärhöille.
Heillä ol rankkasateet hakannu paljon kärhöjen kukintoja ja koko kasveja, vaan suatiinhan niistä kuitenkin pistokkaita. Miulla män ihhaillessa ja yritin pittee mielessäni suamani opit! Niin kuvat jäi ottamatta tuosta kauniista kärhöpihasta.


Yksitoista erilaista pistokasta sain. Heillä ol juurrutus hormoonii pussi jiäny ja senkin sain mukaani. Pajussahan on tuota sammoo hormoonii ja se on käyttökeleposta näihin pistokas hommiin.


Tähän rupesin noita oksia erottelemaan. Ohjeet suatiin leikata pistokas, lehtihangan alapuolelle jätettiin muutaman sentin pätkä vartta . Seuraavan lehtihangan yläpuolelle muutama sentti vartta ja poikki. Alinta varrenpätkee ruaputeltiin terävällä veihellä ja alimmat lehet pois. Ylempään lehtipariin jätettiin vuan toinen lehti. Sitten kastoin juurrutus hormooniin ja istutus. Tein multaseoksen pistokkaille, johon laitoin kylvömultoo, lannotettuu turvetta hiukan ja ihan säkkimultoo ( ei mustoomultaa). Lisäks hienojakosta soraa lisäsin vähän ilimavuutta antamaan.
Sitten istutus ruukkuun ja alin lehtihanka myös multaan.


Tuota istutusvaihetta ennen ehin kaikki varastot ja suvunkin varastot tyhjiä isoja korkillisia pulloja. Muutama panttipullokin piäs pohjastaan. Pohjat leikkasin pois ja kun mullan olin istutuksen jäläkeen kastellu, painoin pullon siihen. Nyt oon jokapäivä puhaltanu pulloon hiilidioksiidii.
Kyllä tämä on jännee vuottoo suanko juuret yhteenkään taimeen!

Jalostaja ol nimenny nämä risteytykset perheenjäsentensä ja tuttujensa nimisiks. Muutaman mainitsen.
Kerttu, isokukkainen myöhään kukkiva.
Ronkaalan Helmi, isokukkainen. Valkoinen punaisella viirulla.
Tanja Helena suuri punainen kukka, muuttuu vaalean punaiseksi vanhetessaan.
Martta, suuri sininen kukka valkealla sisuksella.
Lyydia Kornelia, vaalean violetti pilkullinen.

Kylläpä ois mukava nähä nämä ja muutkin nimeltä mainitsemattomat, kukkimassa omassa pihassa.
Näistä poiki miulle idea enskevättä varten.

Muutama kärhökuva omasta pihasta.


Loistokärhö 'Blue Angel' Taustalla Mustilanhortenssia ja etualalla vanha vaaleanpunainen syysleimu.


Metsäpuutarhaan viimesyksynä istutettu 5euron loistokärhö So Many Purple Flowers.


Viinikärhö 'Polonez'. Toinen kesä männeillään.

Huonekukissa on yllätys.


Empä tienny viirukirjotähen kukkivan. Itäikkunalla on tämän paikka. Suurinosa orkideoista on ulukona kuistilla suamassa shokkihoitoa. Perhoset on vuan sisällä. Lämpimän kasvit värjöttellööt kylymässä ilimassa. Oiskohan ens talavena kukintoo näkyvissä järkytyksestä!

Entisöintipiirin opettajalta, Eskolta sain viime keväänä kaks vanhoo kantoo soilikkeja. Tehtiin vaihtokauppa, mie annoin hänelle jalopuuta lankun ja sain nämä ihanuuvet! Molemmat alottelloot kukkimista. Kiitämpä Eskoakin.😊


Toivotaan näitten viihtyvän meillä.

Miehissä on monia kasviharrastajia ja taitavia semmoisia. Eivät rönsyile kaikkia kasveja, vaan taitavasti hoitaavat kukkansa.

Nukkahulluruoho jonka koulinnassa keväällä pein 'humalan' kukkii nyt ja uusia nuppuja kehittellöö.

Puhtaan valkoiset on kukat, kun ovat täysin auki. Kukka kestää kaks päivee. Eivät kasvaneet nyt metrisiks pensaiks ja siemenpiikkipalloja tuskin kerkiväät tehä. Onneks jäi siemeniä.
Kylymä kesä ei näille oo mieleen!

Lopuks laitan marjaisen kuvan. Säilörehunteko on männeillään ja päivällä siellä ol päiväkahvilla täytekakku kuuvesta marjasta. Vadelma ol täytteenä. Kuvvoohan en muistanu kakusta ottoo ja lopuista marjoista keitin hillon. Pensasmustikat on nyt meillä ollu 9vuotta ja tänävuonna on satoa  suatu runsaasti. Karviaisia, vadelmaa, mustikkaa, mansikkaa ja herukkaa on hillossa.Omenista Huvitus on nyt syöntikypsee ja runsaasti on syötykin. Ei oo kääriäisen reikiä tänävuonna.

Ens viikosta on luvassa kaunista ja lämmintä. Vettä on nyt suatu ja ois hyvä noitten viljojen valamistumisen suhteen säitten pouvistuu!

Kiitos kun kävit plogissani!29 kommenttia:

 1. Toivottavasti kärhötaimistosi on menestys! Kivahan noita on kasvatella, etenkin, kun ovat tuollaisia ihan erityisiä lajikkeita. Itse joskus tökkään omista kärhöistäni pistokkaita ruukkuun ihan ilman hormonia tai pullosysteemiä ja melko hyvin niitä niinkin juurtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila kommentista. Sitä toivon miekin, jotta onnistuu tää homma. En oo millonkaan kokkeillu kärhöjä juurruttoo ja varmaan onnistuu iliman erikoisia toimenpitteitä, joillakin. Kahotaanhan miten nyt onnistuu näillä ohjeilla!

   Poista
 2. Onnea ja menestystä kärhöpienokaisille1

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen kärhöprojekti. Toivottavasti juurtuvat ja lähtevät kasvuun. Hienoa, jos pääset istuttamaan noin ainutlaatuisia kasveja omaan pihaan.
  Sinulla on monenlaisia kukkia niin ulkona kuin sisälläkin. Silkki on sentään minullekin tuttu kasvi.
  Vettä on satanut nyt riittävästi. Luvassa on lämmintä. Toivottavasti sinne teillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Between. On mielenkiintoinen projekti! Ois upeeta suorastaan, suaha kasvamaan.
   Vuosienvarrella on tullu noita kasveja hankittuu. Orkideaharrastus on kanssa aika mukava, tappioita tulloo ja kukkimaan suanti ei aina onnistu niissä. Vaan kovasti illauttaa jos kukan näkköö.
   Toivotaan lämmintä ja pitkee syksyy!

   Poista
 4. Ihastuttavia kärhöjä. Jään odottamaan postausta onnistuneista pistokasistutuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa vastauksesta. Kyllä kirjotan kuinka tässä käyp. Toivottavasti etes joku juurtuu!

   Poista
 5. Melkein arvaan kenen kärhöpihassa kävit! Toivotaan nyt pistokkaiden itämistä - ja itäähän ne kyllä noin hyvässä hoidossa! Jatkoraporttia pyydetään sitten, kun on kerrottavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita vastauksesta. Nytpä heräs mielenkiinto miulla, mitenkähän arvuuttelet. Ootkohan kärhöseuran jäsen? Toivotaan pistokkaitten seleviimistä. Mukava projekti tämä on. Jatkoa seuraa postauksissa!

   Poista
 6. Voi miten mielenkiintoinen ja hieno juttu nuo saamasi kärhöntaimet. Toivon kovasti, että kasvatus onnistuu, sillä onhan todella upeaa, jos ne ilahduttaisivat sinua tulevaisuudessa kukinnallaan.
  Mukavaa elokuun loppua sinne Rannanpihaan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko vastauksesta. Kyllä ois mukava kun onnistus ja saisin mm.Martan.
   Äitini nimi ol Martta. Kukkimaankin vielä jos saisin, täydellinen ois tuo juttu.
   Lämmintä ja kaunista elokuun loppuu sinnekkin!

   Poista
 7. Oi, sinulla on ihan unelmaprojekti siellä menossa! Toivottavasti juurtuvat hyvin ja kukkivat tulevaisuudessa hyvin. Varren raaputus olikin minulle uusi ohje, enkä ole juurrutushormoniakaan kokeillut. Se varmasti nostaa onnistumisprosenttia. Mukavaa sunnuntaita ja elokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Minna. Projekti on mielenkiintonen. Montakertoo päivässä käyn pullon läpi kurkkimassa pistokkaita. En ikinä ennen oo moista tehny ja jos jonkun suan kasvamaan, oon ikionnellinen. Hormoonii ei miullakaan oo ollu, tietonen olin kyllä ja puutarhurit sitä jonkunverran käyttää.
   Mukavoo syksynalakuu!

   Poista
 8. Toivottavasti onnistuu kärhöjen taimikasvatus. Kerran kävin yhessä kärhöpihassa Joensuussa, oiskohan sama kasvattaja :) Mut oot saanu hyvät ohjeet, nii nyt osaat. Ja tulee upea kärhöpuutarha sinne teillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie vastauksesta. Sitäpä toivotaan, jotta etes jonkun sais juurtumaan. Kaikkien kasvuunlähtöön en usko. Mää tiiä oisko ollu sama kärhöpiha. Linnunlahella tämä ol. Ohjeet sain hyvät!

   Poista
 9. Suuritöinen projekti mutta sinähän et työtä pelkää👍Toivotan onnea muiden lailla! Kunpa juurtuisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella vastauksesta. Onhan siinä hommoo, vaan jos onnistuu, palakihtoo. Ois upea nähä kukkivana noita!

   Poista
 10. Ihania kärhöjä! Meillä alkaa parhaat paikat olla jo varattuja, niin että täytyy ihan miettimällä miettiä mihin vielä mahtuisi. Nautitaan kesänjatkoista. :-)
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paleredrose vastauksesta. Ihaniapa hyvinkin. Meillä ois tarkotus koivuja kuajella talavella ja ruusuille ja kärhöille suaha penkkii. Oisivat aika hyvä pari yhessä kärhöjen kanssa!
   Kauniita päiviä on luvassa, nautitaan!

   Poista
 11. Tosi mielenkiintoinen projekti! Täällä kans odotellaan innolla jatkoa projektin edetessä. Toivottavasti taimet juurtuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SariHanne vastauksesta. On mielenkiintoinen ja haasteellinen tuo homma. Kyllä mie siitä kirjotan, kuin käyp! Pietään peukkuja!

   Poista
 12. Upeita kärhöjä ja tosi mielenkiintoinen projekti! Toivottavasti taimet juurtuvat ja lähtevät hyvin kasvuun. Ihania elokuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu vastauksesta. On jännee vuottoo kasvunihmettä. Talavetus on vielä oma juttunsa, jos sinneasti selevitään! Kaunista syksynalakuu!

   Poista
 13. Onpa kiinnostavaa puuhaa. Itse en uskoisi onnistuvani, mutta en ole koskaan yrittänyt. Minä olen niin iloinen ollut kun kiinankärhö kylväytyy itsekseen. Se on minun ihmeeni.

  Viirukirjotähti on minulle täysin uusi tuttavuus. Kaunis!

  VastaaPoista
 14. Kiitos Titta vastauksesta. Kiinnostavvoo on tosiaan. Joka uamu ensimmäisenä käyn kurkkimassa mitä 'vauvoille' kuuluu! Kiinankärhö on kaunis ja ahkera kukkia. Soppii tuohon mehtäalalle meillekkin ja on paikkakin mietitty.

  Viirukirjotähti on miulla ollu jo pitkään, suapi nähä kuolooko emokasvi kukintaan!

  VastaaPoista
 15. Menestystä ja hyvää kasvua pistokkaille! Selkeillä ohjeilla ja hormoonilla saat niitä varmasti lähtemään kasvuun. Missäs ne sitten talvetetaan? Kellarissa, lehtikasan uumenissa vai ihanko ulkona? Itse meinaan jotain kasviruukkuja kätkeä talveksi lehtikompostorin uumeniin, kun siinä on kansi päällä estämässä sadeveden kerääntymistä ruukkuihin.

  VastaaPoista
 16. Kiitos Maria vastauksesta. Sitäpä en oo kerinny vielä miettimään, miten talavetus. Ensin ne kai pitäs juurtuu, muistelen olleen puhetta jouluun männessä. Viileä varasto voip olla miulla se paikka, suan tarkkailla niitä koko talaven! Oon lukenu esm. arempia ruusuja säilytettävän multakasassa ja muissa vastaavissa paikoissa. Tuo veden piäsy talavetuskasaan onkin varmaan tärkiitä. Siellä ne ruukut köllöttellöö kuivassa ja lämpimässä. Ennenvanhaan juureksia säilöttiin aumassa pellolla ja sokerijuurikkaat vielä nytkin myöhään talaveen.

  VastaaPoista
 17. Kerrassaan erikoista :)pistokas-kasvatus,taito -laji,ja vaatii erikois-viherpeukalon taidot niinkuin Sinulla Ulla on!!
  Mainio homma;)
  Mielen kiinnolla oottelen seuraava toimenpidettä:)
  Kärhöt ovat tosi kauniita.
  Sinulla kukat kukkii niin kauniisti myös sisällä:)
  ;)Minä hautaan ruusun juurakot ja ansikin-juurakot pottumaahan....aika syvälle.
  Hyvää syksyä!
  Kiitos Ulla ;)!

  VastaaPoista

Pienillä askelilla kevät etenee.

Kovin on ollu kylymee, vielä luntakin varjopaikoissa näkköö. Puutarha kuitenkin on lumeton ja järvestä jiät lähti 9päivä  toukokuuta.  Kärhö...

Suosituimmat artikkelit