torstai 24. tammikuuta 2019

Timantit hangella.

Kylymee on, meillä mittar on näyttäny -28astetta kylymimmillään. Kuu on killottanu taivaalla ja suanu timantit hangella loistamaan. Vanhankansan mukkaan puolet lumista on satanu, elläinten rehuista pitäs puolet olla jälellä ja karhu on kiäntäny kylykii. Muut suattaa pittee paikkansa, miten lie tuon lumentulon kanssa, Se on epävarmoo! Viimeviikolla löyty meijän pitäjästä heikko merikotka. Ei ihan lopullisesti kuukahtanu, ennenkuin piäs lintuimmeisen hoiviin. Näläkiintyny vissiin ol. Pikkulinnut ahkerasti syöttöpaikalla käyvät näillä ilimoilla.

Kuvat otin talon molemmilta puolilta iltapäivällä. Järvellä on huono jiänkeli. Lunta paljon, välissä vettä ennen jiätä. Lumi eristää eikä kunnolla jiätymään piäse. Moottorkelekalla jotenkuten piäsöö kulukemaan. Lunta on yl puol metrii. Tuo ylempi kuva on niin sininen, jotta kylymää jo kahtuissa!

Taimikasvatusta en vielä oo alottanu, siemeniä oon ostanu ja tilatut ovat vielä matkalla. Ens viikolla varmaan ensimmäiset kylyvän. Syksyllä jo tein kylyvöjä hangen alle, toivorikkaana vuottelen kevväällä niitä. Eilen ostin puutarhaliikkeestä suppilokukan, Gloksinian ja onnenapilan mukulat. Suanko riesan jos tuon onnenapilan kukkapenkkiin laitan?


Helemikuulla laitan multiin ja varovasti kastelen, jotta ei happane tuo suppilokukan mukula.

Tammikuulla on kaks työtä valamistunu harrastepiireissä.
Kässäpiirissä ompelin tilikkutyönä vanhoista farkuista maton. Neljät housut leikkasin , vielä tähettäkin jäi. Käsin tikkasin ja ol niin paksuu juperuu ommella, sormenpiät ol hellänä. Helenalta kysyin oisko hänellä käyttöö matolle ja tuntuu olevan. Näin sininen ei miun makkuun ihan nappoo iliman punasta.


Reunasta ja tähtien saumasta tikkasin. Ohut vanu on välissä ja harmaa taustakangas.

Toinen työ on entisöintipiiristä. Hioin ja mualasin 60v. vanhan Jukka keinuhevosen. Se vuottaa tiällä meillä Esterii. Kun sain valamiiks, laitoin isälleen kuvan Esterin menopelistä. Kuulema vielä aikoo vierähtää ennenkuin laukalle piäsöö.


On siinä monta pientä vauhtii ottanu!

Tästäpä sainkin aasinsillan mukavasta runosta. Maaseudun tulevaisuuden kuukausiliitteessä Kantrissa, tammikuun numerossa ol tämä ja laitampa sen tähän teijänkin iloks.


Mukavoo viikonloppuu ja kiitos kun kävit lukemassa!

39 kommenttia:

 1. Ohan talavia viälä jälijellä, nii, että lunta torennäköösesti sataa. Oletan, ettei tua onnenapila talavehri. Toivottavasti, ku siton mulla yhyres looratarhan looras. Kiva farkkutähti. Mullaki olis vino pino farkkuja, joista oon meinannu jotaki joskus teherä. Keinuhevoonen kestää aikaa vuasikymmenestä toisehen. Siitä tuli tosi siisti. Moon taas jättäny näköjään leheren lukemata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Navettapiika. On vielä jälellä talavii ja pakkastakin. Luntakin lissee luvassa! Jotta tupakukka ja ruukussa kasvava, talavetettava on tuo onnenapila. Kiva tul miunkin mielestä tuosta matosta. Farkut onkin kestäviä, laukkuja ja pussukoita oon ommellu aiemmin. Kyllä kestää keinuhevonen vielä ainakin toisen mokoman. Kuletan tuota lehtii tilalta tänne, siinä on mukavia juttuja ja luonnonläheisiä askarteluja neuvottu. Monta oon totteuttanu.

   Poista
 2. Olipa ihana runo! Samaa mieltä kuvista, kauniita kyllä mutta kylmä tulee jo pelkästään katsoessa. Olisi hyvä, jos lunta ei enää tulisi, tämä riittää pakkassuojaksi ja kohta voisikin jo tulla kevät. Ihana paikka järven rannassa teillä kyllä on!
  Nuo onnenapilat ei taida menestyä kukkapenkissä, tarvitsevat talvehtimispaikkaa ilman pakkasta. No niinhän tuo Navettapiikakin ylempänä sanoo. Yritin talvettaa niitä viime vuonna ruukuissa, mutta mukulat joko kuivuivat tai paleltuivat, kun olivat liian myöhään kylmässä eteisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Kyllä on mukavasti riimitelty runo. Se kun siperiasta hönkii tuota pakkasta on se kylymee. Tuulen kanssa vielä lähipäivinä! Paratiisissa myö ollaan, ei aurinkorannoille kaivata. En istuta penkkiin tuota onnenapiloo kerran se ei menesty, hoivailen sisällä ja vien talavetukseen. Hyvä kun neuvoja suap teiltä! Näyttäs aikakivalta kukalta.

   Poista
 3. Hrrrr, kylmät tunnelmat kuvissa! Minä näin viimetalvena merikotkan kaartelemassa kaatopaikan lähellä, olisiko sama kaveri nyt tuupertunut sinne teidän kylälle? Aika harvinainen näky se näillä selkosilla on.

  Eläinten rehuista on hyvästi vielä jäljellä täällä, heinäpaaleja kun mielessäni laskeskelen. Omassa tallissa on vielä 2 suurpaalia ja heinämiehen ladossa monta lisää, ei ne kesken lopu. Karhu saapi vielä koisailla toisellekin kankulle mutta lunta ei kyllä enää enempää minun tarpeisiini tarvita.

  Katsoin tänään, että kohta pitää hevosella lähteä tarpomaan hankeen ja kopistella ainakin tuurenpihlajasta pahimmat kokkareet pois. Olisihan peräti harmi jos se tykkylumen alle taipuisi ja katkeaisi. Tosi pehmeä on lumipeite täällä, kun ei ole yhtään hankikerrosta välissä.

  Hienon maton olet värkännyt ja aivan upea on Esterin laukkaratsu!

  Mistä sinä onnenapilan mukulan löysit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka. Niemisestä, Rasivaarasta teillepäin on tuo kylä, josta kotka pelastettiin. Harvinainen on tiälläpäin.

   Tuntuu hyvästi riittävän tuolla muatilallakin rehut. Velpoika on hevosmiehille heinee kasvattanu monena kesänä. Paalit ei sua tupsahtoo hometta, sen tiiän miekin. Karhulla on varmasti lokosat oltavat, tuolla lumen suojissa. Ja norpille ei pesiä tarvii kolata. Kyllä ois riittävästi jo lunta!

   Ihhailen kovasti noita hevosii. Viisautta on sillä korviin välissä. Olin jo melekein aikuinen kun isä hevosesta luopu. Onko somempoo näkkyy, kun varsa laitumella kirmovaa! Mikä on lajiltaan siun isompi hevonen ja kohta peittyy poni hankeen!
   Myö katajia sijottiin yhteen, jotta ei reppiis. Mehässä nuoret männyt ja koivut ovat taipuneet pahasti, männyn latva jos katkivaa, haaveet tukkipuusta on siinä!

   Matto onnistu ja ratsukin tul mukava!

   Onnenapilan Kitteeltä K-rauta Hurrista älysin!

   Poista
  2. Mitenköhän se Niemiseen harhautui, etenkin jos on sama kotka joka kaatiksella asusti? Varmaan joku sopiva koillistuuli sen sinne heitti.

   Se meidän isompi poni on eestin ratsuponi, sekoitus arabia, englannintäysiveristä ja new forestin ponia. Oikein näppärä ratsu. Kasper on liettualainen mikälieseos. Ennen meillä oli norjalainen vuonohevonen ja suomenhevonenkin, piensemmoinen. Jos meillä Esikoinen lähtee opiskelemaan muille maille, menee ainakin isompi ratsuponi myyntiin. Voisin ehkä ottaa tilalle sitkeän pikkuissikan jolla käppäillä lumia pudottelemassa.

   Pitääpä Kiteellä käväistä Hurrilla, sinne on asiaa ensi viikolla muutenkin!

   Poista
 4. Olipa onni että kotka kuukahti teidän pihaan.
  Siellä on kunnon pakkaset ja lumimäärät. Mutta jäät ovat petollisia, olen kuullut täältä samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Ritvuoren juurella. Ei meijän pihhaan kuukahtanu, kunnan toiselta laijalta olevasta kylästä pelastivat. Harvoin näkkyy tiälläpäin kotkia. Toivottavasti toipuu!

   Ei näy liikkujia jiällä ja luistelurata kylätalon rannasta taitaa jiähä haaveeks!

   Poista
 5. Minunkin siementilaukset ovat matkalla vielä. Hieno tuo kiikkuhevonen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Hilu. On se mukavoo aikoo, vuottoo pieniä siemeniä! Kiikkuhevonen on lapsille mukava, ja ennen tehtiin tavaroita kestämään. Mualpensselillä suap ihmeitä aikaan!

   Poista
 6. Komeat talvimaisemat. Gloksinia on nätin värinen. Minä pääsin eilen ostamaan siemeniä. Kasvimaalle tuli aika paljon uusia kasveja kokeiltavaksi. Mustajuuren siemeniä etsin, mutta niitä ei siellä kaupassa ollut. Pitää käydä toisesta kaupasta etsimässä. Vielä on onneksi hyvin aikaa etsiä ennen kuin pääsee kasvimaalle kylvämään. Keinuhepasta tuli siisti, kyllä kelpaa pikkuneidin sillä keinutella. Tekemäsi matto on hieno. Minulla olisi parit farkut odottamassa uutta käyttöä, mutta ei taida aika eikä taidot riittää niiden työstämiseen... Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Nyt on kaunista jokapuolella. Toivottavasti onnistun tuon gloksinian kanssa! Toivottavasti löyvät mustajuuren siemeniä. On se mukava vuottoo aikoo, kuhan Ester keinuu! Miekin oon jemmannu farkkuja vuosia ja pienempiä töitä niistä tehny. Noissa käsityöpiireissä on hyvät opettajat, heiltä suap opit!
   Mukavoo viikonloppuu!

   Poista
 7. On siellä kylmää! Hyvä toisaalta kun lumi suojaa. Ei ihme että kotkatki hyytyy nälkiintymään.
  Hieno matto! Siinä olisikin ideaa!
  Mulla oli onnenapilaa pari vuotta sitten. Tokmannilta ostin ja nopeasti "itivät", istutin ne astiaan kesäksi ja kyllä ne kukkivat. Sitten laitoin ne jonnekki kai penkkiin. Eikä niitä viime kesänä näkynyt. Ei mulla ainakaan levinneet haitaksi asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Kylymee on, toivottavasti lauhtuu! Ei se tiällä pärjee merikotka, kalansyöjä. vaihteeks tämmönen matto. Hyvin suap farkkuja hyötykäyttöön!
   On nyt vastauksissa käyny ilimi, ei pärjee kukkapenkissä ainakaan talavenyli. Ruukussa kasvatan!
   Mukavoo viikonloppuu!

   Poista
 8. Tulee mummoni mieleen noista glokseista. Hänellä oli aina ikkunallaan heti paljon noita purkeissa. Liialta auringolta suojasi siten laittamalla sanomalehtiä pahimman paahteen ajaksi varjostukseksi.

  Lunta ja pakkasta teillä on molempia varmasti tarpeeksi. Pajon enempi kuin meillä täällä pohjoisen kantilla. Tuttuun tapaan meille sataa puolet talven lumista maaliskuussa - just kun oikein kovasti toivoo kevättä :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita vastauksesta. Äit tul miulle mieleen glogsiniasta! Jos vuan kasvamaan ja kukkimaan suan, yritän kaikki temput tehä tuon kanssa. Kukkakaupassa oon nähny joskus mahtavasti kukkivia. Hinnakkaita ovat olleet!

   Lunta ja pakkasta on ihan liian kanssa. Vaikuttaako se meri siellä. Onneks maaliskuulla aurinko on jo korkiilla ja sulattelloo noppiisti lumia!

   Mukavoo viikonloppuu!

   Poista
 9. Kyllä on kylmää mutta kaunista! Laukkahepo on todella vanha kalassikkomalli, sillä meidän nurkissakin tuollainen oli aikoinaan käytössä. Nyt entinen puuhevostelija laukkaa läheisellä tallilla oikealla hepalla. Kyllä Esteri aikanaan tulee innostumaan!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko vastauksesta. Kylymee on, viimetalavena muutamia näin kylymiä päiviä ol! Keinuhevonen on vanha malli, onkohan vielä tuotannossa! Ratsastus onkin mukava harrastus ja hevoset ylpiätään. Toivotaan Esterin innostuvan!
   Mukavoo viikonloppuu!

   Poista
 10. Lunta on täälläkin paljon. Ihania mukuloita olet hankkinut. Minulle olisi kyllä kanssa kelvannut tuo matto. Aivan ihana ja samoin keinuhevonen ja kuin uusi . Kyllä sillä kelpaa keinutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Olivat just tulleet kauppaan nuo mukulat, kerkisin suaha. Joulunalla muut piiriläiset tekivät liinoja tuolla mallilla, mie tein maton. Mualpensselillä suap ihmeitä aikaan! Mukava näitä värkätä.

   Poista
 11. Kauniit talvimaisema kuvat.Tänä vuonna onkin tullut lunta paljon en muista koska on näin paljon lunta satanut. Keinuhevonen on hauska. ja kauniita käsitöitä tehnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Nyt on kaunista luonnossa. Tänäuamuna ol mittarissa-30*. Ja lunta lissee on luvassa. Vanha on tuo keinuhevonen, vaan melekein kuin uus, kun uuven mualin sai pintaan. Mattoon oon tyytyväinen.

   Poista
 12. Oletko kasvattanut onnenapilaa ulkona? tätini kasvattaa ja voi kauhia miten hyvin ne kasvaa. Ovat ihan VALTAVIA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta Tanja. En oo kasvattanu tuota onnenapiloo aiemmin. Ja sain viestii, jotta ei ulukona seleviis. Toivottavasti miullakin ois pitkäikänen!

   Poista
 13. Gloksit ovat minunkin lempikukkia jo ihan lapsesta asti, ihanan samettiset lehdet ja upeat kukat! Suuren työn matossa olet tehnyt, kaunis!

  Kylvöjä meilläkään ei vielä ole alettu, tosin isoimman osan laitan vasta kun lasihuone lämpenee. Vai jo lunta puolet, saa tulla vielä lisääkin - ovat kukat hangen alla suojassa, pakkasta en enää kaipaa näin paljoa, tosin loskakeliäkään en toivo.

  Ihana keinuhevonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Toivon suavani tuon gloksin kukkimaan, ois se kaunis. Mattoon ommeltiin neliöitä ja suorakaiteita. Kaheksan plogia ja niistä leikattiin aina tuo yks sakara. Tyytyväinen oon lopputulokseen!

   Keijunmekolla mie alotan helemikuulla. Pihamökissä jatkan, ennenkuin kasvihuonetta lämmitetään. Lunta melekein jokapäivä sateloo. Pakkasta ol uamulla-30*. Ei kaivattas näin kuivia kelejä!

   On mukava nähä kun Ester selekään kapuvaa!

   Poista
 14. Onneksi nyt on lunta suojaamassa luontoa ja kasveja kylmyydeltä.
  Kaunis matto ja niin nostalginen hieno keinuhevonen.
  Kiva runo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Lumi on nyt suojana tarpeen. Kovia pakkasia on ollu!
   Matto tul mukava, ja keinuhevonenkin vielä toisen mokoman kestää!
   Oiskohan Mariskan teksti, hänen sanotukset lauluissa on samantyyliset.

   Poista
 15. Talvi kuvat ihania:)
  ja järvien jäät hauraita.lumi estee jäätymisen,kaukaa saa järvet ja joet kiertää...
  En tosiaankaan oo puutarhuri tuon onnen apilan suhteen kommentoimaan,mutta niin ihana nimi että ,voisin juosta etupihalta ,takapihalle ,ja yläpihan kautta etupihalle ,kylvisin"onnen apilaa" :))juostessa...ai miksikö juoksisin ,ettei se onni karkais;))

  Voi miten kauniin maton olet tehnyt,taitava tilikkutyön tekijä oot!!!1
  ja entäs tämä ihana valakonen ratsu,voi sitä Ester-tyttöä kun ratsun selkään pääsee.siinä maisemat nopeasti vaihtuu....
  Meinaan kirjoittaa tuon vimppaa-runonn omaan vihkoon.NIIN TOTTA!!! joka sana!!
  ruukaan lukija aina joka paikasta LASTEN SUUSTA KUULUNEITA TARINOITA:
  Radiosta oli kuulunut ,presidentti-bändin biisejä:)ja radio toimittaja tietenkin maininnut sanan presisdentti,siihen joku ihana pikku poika tuumannu :ei ois muuten Manesta uskonu" (tarkoitti Mauno Koivistoa),noita tekstejä kun lukee tulee vängällä hyvälle tuulelle;)
  kiitos taas ihanasta tarinastasi! ulla!
  Mukavia tammikuun loppu-päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Nyt suapi ihania kuvia luonnosta. Eikä pie jiälle männä!
   Kiva on tuon onnenapilan nimi, mistähän lie keksitty.

   Noissa harrastepiireissä on niin hyvät opettajat, jotta ne neuvoo. Oon mie jonkunverran tilikkutöitä tehny aiemmin. Keinuhevonen on vuottamassa ratsastajoo. Sitten rallatellaan 'Hei laukkaa ratsu reima'.
   Kirjota vuan muistiin tuo runo, kerräilen näitä miekin. Lapset on niin mainioita kommentoijia.
   Mukavoo tammikuun loppuu.

   Poista
 16. Meilläkin pakkaslukemat kiipesi -26 viikonloppuna, vaikka suojaisella paikalla asutaankin. Talvimaisemat on kauniita, vaikka vähän viluttaakin niitä katsella :)
  Komia farkkumatto! Kyllä siinä vanhat farkut pääsee oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SariHanne. Onneks nuo pakkaset on lauhtunu. Mittar näytti -6 tänä uamuna. Toivottavasti puita ei linjoille kuava lumenpainosta, nyt kun lauhtuu!
   Kierrätystähän ne on parhaillaan nuo farkut, rikkinäiset kohat suap leikata pois ja mattoontulevat kestäävät tosi pitkään.

   Poista
 17. Tarkkaa pakkaslukemaa ei ole tiedossa, mutta yli 20 astetta on ollut useampana yönä, välillä vielä aamullakin. Hyvä että merikotka pääsi hoitoon. Pientä flunssaa poden, joten kauniiden lumimaisemien ihailu on jäänyt nyt vähemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihan vuosi vastauksesta. Kylymee ol, onneks on lauhtunu. Puista lumia on puotellu ja maisemat on vähän muuttuneet.
   Toivottavasti flunssa on jo hellittämässä!

   Poista
 18. Tosi kauniit kuvat! Meilläkin on kylmimmillään ollut tuo -28, mutta työmatkalla auton mittari meni maanantai-aamuna -34:ään asti. Kyllä inhotti pilkkopimeällä tiellä, väkisinkin tuli mieleen, että jos auto sattuisi hyytymään sinne metsän keskelle. Kaunis keinuhevonen ja hieno matto! Mukavaa tammikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Kyllä se auto on jäykkä kovilla pakkasilla, noin kylymäks kun män. Hyvä kun piäsit etteenpäin, eikä auto hyytyny. On se vähän orpoolo jos niin mehän keskellä kävis. Tuskin puhelinkaan toimis appuu soitellessa. Keinuhevonen on melekein kuin uus, vaikka ikkee on paljon. Muali uudisti. Mattoon on tyytyväinen.
   Mukavoo loppuviikkoa!

   Poista
 19. Tätä on kyllä jännä lukea, ku se o nii lähellä savvoo.
  Itse olen asunut jo miltei puolet elämästäni poissa Pohjois-Savosta, joten puheesta se on hieman jäänyt, mutta osa on tallella. Jännä kuinka samanlaista se murre on Pohjois-Karjalassa :D

  VastaaPoista
 20. Kiitos Pirjo kommentista. Kyllä varmaan savosta on tullu viitteitä meijän murteeseen. Kun muutin tuosta nuapurkunnasta Kitteeltä tänne Riäkkylään, ol jo murteessa eroja. Oon halunnu kirjottoo, niinkuin huastan. Ylempänä Pohjois-karjalassa on vähän erlaista murretta. Ilomantsissa etenkin.

  VastaaPoista

Kyllä keikuttaa!

 Kevät nimittäin. Kylymee on ollu ja rakeita ja räntee kuurotellu. Tänäaamuna herättiin lumivalkoseen aamuun. 2-3cm. tul yön seutuun. Talavi...

Suosituimmat artikkelit