sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Hyvvee mieltä!

Orkidean kukintoo!
Tämä minnuu illauttaa erikoisen paljon, Cymbidiymit eivät oo niitä kaiken helepompii suaha kukimaa tämmösiin harrastajiin. Miulla ei oo lasikkuu, enkä meinoo hommatakkaan, lämpötila on talavella lämmin ja riippuu kesästä minkalaiset ilimat  silloin on. Yläkerrassa on meillä Ollin/vierashuone, josta lasketaan talavella lämpötila viiteentoista kun siellä ei oo nukkujii.  Sinne siirrän ne orkideat jotka tykkevää viileämmästä. En siirrä niitä yöks ja päiväks er olosuhteisiin.

Cymbidiymit  ovat maaorkideoita ja aika kookkaita kasveja, Himalajalta Kiinaan essiintyviä, kesällä lämmintä ja kostiita, talavella kuivoo ja mahollisimman valosoo. 
Tämä miun kasvi ol kesän pihalla, ens alakuun varjosemmassa ja keskikesällä siirsin aurinkoiseen paikkaan, tosin tänäkesänä ei aurinkuu ollu liiemmalti. Kastelin runsaasti ja lannotin kanankakkarakkeilla. Annoin olla melekein pakkasiin asti pihalla, ja siirsin sitten viileeseen. Marraskuulla älysin siinä piikkijä ja nyt on ensimmäinen kasvattanu kukintovarren ja siihen kermanvalakoset kukat ovat aukiimassa, suap nähä ne kaks muuta piikkii kukkiiko ne.  Meinasin laittoo itsenäisyyspäivänä pöyvälle tämän ja se suattaa siitä törreetyy ja kuivattoo ne. Eihän tämä niin kommii oo kuin puutarhalta ja ammattilaisiin kasvattama, vaan miulle ilon aihe iso.

Cymbidiym 'Ice Cascade'
Lumikuningattaren kanssa tämä porukassa on, ja nyt alakaa jännitys kukkiiko lumikunigatar tänätalavena, viimetalavena ei kukkinu.

Amaryllikset, ensimmäiset kukkiivat nyt adventiks ja teimpä niihen asetelmat, siästän kaikki hilipetörit mitä on kerräätyny vuosien saatossa. Sammalet ja vihreet oksat ja kävyt laitan uusia.
Suosin luonnonmateriaalia. Kerreen ne tästä läheltä, Villen mehästä. 

Lauantaina kun sain tuvan siivottuu, kuvasin nämä. En oo sinisen ystävä ja miulla ei oo yhtään sinisävystä pöytäliinoo! Nyt huomasin sen, eipä hätiä mitiä. Kevväällä lopetin mattokankaan ja tein siihen loppuun maton, Suomi 100vuotta, nimesin sen niin. Vanhoista kutteista, farkkuu, pussilakanoo, trikkoopaitoja yms. palttina ol sidoksena.  Ei ollu vielä lattiilla pietty ja siitä tul meille sinivalakonen pöytäliina tähänhättään!
Tuo isompi on 'Magic Green'. Syksyllä tehtiin harmaasta laun seinälauvasta asteita ja tuolla mallilla jiiriin tehtynä ol vähän haasteellista. Pienempi on 'Sweet Lilian'. Siinäpä nöpöttäät nyt adventtina ja kynttilän vuan vaihoin tänä uamuna.

Lunta on nyt tälleen, lupas tuas vessaitta.

Rannasta kuvattu. Järvessä veinpinta on nyt poikkeuksellisen korkiilla, eivät riitävästi Saimaata juoksuta ja se nostaa tiällä latvapuolen vesistöjen korkeutta. Oisko laiva kulukenu kun väylä on tuolla etempänä auki. Rannassa on vielä sulloo vettä.

Keramiikka piirissä treijattuja kuppija, meinasin joulunpunasta ja mikä lie tullu lasituksessa kun valahti näin epätasaseks. en suanu vangittuu kuvvaan tuota pohjan väritystä, se on kuin siellä ois hehkuvii kekäleitä. Nämä männöö takasin ja kokkeillaan jos suahaan lasitusta korjattuu, vai mitä sie tekisit?

Ol puhetta meijän kivisistä maisemista, ja laitan kuvan jonka otin viikolla. Meillä on peltojen reunoilla kivraunioita, osa on tos suuria ja kaikenkokosii pienempii, kivien kanssa on töitä tehty ja niitä on kerätty konneella ja käsin. Ville perkovaa nyt niitä ja meinovaa tiettee mursketta niistä. Pekka on siellä koivuja kuatamassa, osa on jo melekein vanerii, kun on kasvaneet enemmän kun viiskymmentä vuotta. Mie kävin risuja kerreemässä noista ja otin kameran mukkaan.

Nää Kinnusen miehet on semmosii kivenpyörittäjii. miunkin nähen jo kolomannessa polovessa. Oon onnellinen jotta molemmista pojista tul työimmeisii!

Jäi nyt lapsuuspuutarha muistot ens kertaan. Oon vuan nyt täpinöissä tuosta orkideasta!

Hyvvee adventinaikoo.

Kiitos kun kävit!


 

21 kommenttia:

  1. Hieno saavutus tuo orkidean kukkaan saaminen! Onpa se kaunis. Toivottavasti lumikuningatarkin kukkii.
    Kylläpä teillä on ahkerat pojat, mukava juttu.
    Kupit ovat kuin taidetta, niin kauniit! Mutta silti varmaan itsekin koettaisin laittaa uuden kerroksen lasitetta. Aika monta työtä olen lasittanut moneen kertaan ja oikeastaan niistä tulee aina vain parempia, kun on monta kerrosta, tulee jänniä sävyjä (jos käyttää eri lasitteita).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Orkideassa ol enemmän tuurii kun taituu, toivotaan lissee kukkia. Tuo lasite on oikiisti kaunista, oiskohan ollu liian paksuu. Kyllä mie ainakin toista kokkeilen korjata.

      Poista
  2. Upea kukintovarsi!
    Ihanasti maa valkoisena, vaan meilläpä sataa vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TeSa! Nyt on meilläkin lentokeli, sato iltapäivän vettä ja tiet on liukkaita!

      Poista
  3. Kyllä tuosta orkideasta kannattaakin ylpeä olla. Se on kaunis, eikä noita ihan helppo ole uudelleen kukittaa.
    Kulhot ovat kauniit. Keramiikan teosta en mitään ymmärrä ja nuo kelpaisivat minulle tuollaisina ihan hyvin. Jännä siis nähdä, miten jatkojalostat niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Tuo orkidean kukittaminen on kyllä henkimualiman hommoo! Vaikka miten tekköö taiteen siäntöjen mukkaan, ei aina onnistu.
      Suunnittelin jo mitä mihinkin kulhoon laitan joulupöytään, vaan suunnitelmat män uusiks. Vielä on kuus astioo lasittamatta. Kahotaan mitä niistä tulloo!

      Poista
  4. Tuo tuuki on tosi kaunis ja amaryllikset tietenkin! Ihanaa että sait cymbidian kukkaan, meilläkin se kukki viime syksynä, nyt ei. Toivon sinulle myös lumikuningatteren kukintaa :D.
    Nuo kupit ovat jo nyt upeita, mutta varmaan uusi lasitus voisi tuoda sen ajatuksen, minkä niille laitoit, esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Tuuki on miulle uus sana ja luulen sen tarkottavan liinoo? Amaryllikset intoutu aikaseen kukkimaan, vielä muutama on nupulla ja vanhat sipulit mitkä ol pihalla, kasvattaa vuan lehtiä! Orkideat on mielenkiintosia kasveja ja kun mikä onnistuu kukkimaan, illauttaa!
      Kahotaanhan mitä noista kulhoista suap uusinta poltossa!

      Poista
  5. Upea Cymbidium!!
    Ja nuo amaryllikset myös!
    Oikein mukavaa joulun odotusta ja adventtia sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Nyt sattu monta kaunista kukkoo yhtäaikoo kukkimaan.
      Hyvvee adventi aikoo ja joulun odotusta sinnekkin!

      Poista
  6. Hiano orkkireea! Ja amaryllikset! Mullei oo viälä yhtäkää kukkivaa amaryllistä, eikä yhtäkää sinivalakoosta tuukiakaa, eikä tuu. Moon kans pitäny terassin pöyrällä kevyitä mattoja. Pyysyyvät paikoollansa kovemmallaki tuulella. Kupiista näköö, että oot tainnu reijata ennenki, nii tasaasen pyäreetä. Aika jännät olis nuanki. Hyvää arventtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Orkidea ja amaryllikset on kauniit! Mie oon kutonu kaikenlaisii liinoja, mitenlie männykkin jotten yhtään sinisävystä! Ensimmäisen kerran meillä matto on pöyvällä, vaan ei hullumpi ensinkään. Ulukona onkin just hyvä, kun on painavampi kun ohkaset liinat eikä tuulet kulettele.
      Oon mie jonkun verran treijannu, tuo lasitus on miusta kumma. Loput kupit ajattelin tehä muun värisiks. Tuolla kupin pohjalla se väri on miusta ihmeellisen hieno, mustoo, oranssii, punasta ja keltasta sävvyy erottaa!
      Hyvvee adventti aikoo sinnekkin!

      Poista
    2. On muute hiano tua amarylliksen lauta-astia. Oon kans meinannu teherä laron lauroosta looria, mutta laurat oli nii hiivatin kiaroja. Josko löytääsisin suarempia.

      Poista
  7. kaunis orkidea! Ja niin kaunis rantamaisema

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Tämä ranta on etelään päin, meille hyvin rakas maisema.

      Poista
  8. Onnea orkideasta! Ei ole helppoa saada näitä kranttuja kaunottaria kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ovat tosissaan kranttuja! Perhoset kukkii meleko heleposti, nää vähän erikoisemmat millon niistä siltä tuntuu. Suattaa olla montakii vuotta kukkimatta!

      Poista
  9. Niin kaunis Orkidea ja niin on nuo asetelmatkin! Minusta nuo kupit näyttää oikein hienoilta ja onpa kiva että pojista on tullut kunnon työmiehiä♥ Kaikkea hyvää sinne teille ja leppoisaa joulun odottelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päden paja! Kupeissa on hieno väri, missä sitä on.
      Hyvvee itsenäisyyspäivee!

      Poista
  10. Upeaa kun sait tuon juhlallisen orkidean kukkimaan itsenäisyyspäivän kunniaksi! Hyvää joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Miustakin se kukkii nyt sopivaan ajankohtaan! Sipistelin tuota ruukkuu vähän kun toin sen pöyvvälle!
      Hyvvee itsenäisyyspäivee ja joulun odotusta!

      Poista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit