lauantai 16. joulukuuta 2017

Ihmeellinen valoilmiö!

Hoksasin vähän liianmyöhään kuvvoomaan, kun tul ihhailtuu tuota aurinkuu! Ei ollu meillä aurinkoista päivee, savon puolelle jäi. Mutta kommii auringonlasku nähtiin, koko taivas ol oranssinpunanen. Harvinaista on ollu!

Amaryllikset puskoo nuppuu. Osa on jo kukkinu. Vein kevväällä pihalle kukkapenkkiin viime jouluset ja sai hoiti kastelun. Syksyllä myöhällä otin ne sisälle ja vein viileeseen varastoon, jossa kuivattivat lehtensä. Toin ne sisälle marraskuulla ja kastelin, en vaihtanu multia. Nepä rupes lehtiä kasvattamaan ja kerkisin jo ajatella, se niistä kukista. Yllätyksekseni pari viikkuu sitten huomasin nuput. Kaks neljästä pullautti nuput,  toiseen tulloo jopa kaks kukkavartta. Tulevalla viikolla aukasoot ensimmäiset kellonsa. Sipulit on pienemmät kun silloin viimejouluna, ihme voima niissä kuitenkin on.

Meillä on semmonen lasikuisti talossa, lasiovella erotettaan tuvanpuolelle ja on pietty yhtä lämpimänä kun muitakin huoneita. miulla on noita orkideoita joihen tautta ei lämpyy oo laskettu. Ne mitkä tykkevää viileästä on miulla yläkerrassa.

Tämä on Amaryllis 'Sumatra' cybister lajike. Kasvatti metrin mittaset kukkavarret, on lattiilla ikkunan eissä. siirsin nyt tähän kuvvauksen ajaks, aukasoo nyt ensimmäistä kelloansa.

Joulupukki assiit on nyt lopuks mielessä, toivottavasti lahjan suajat ei nyt lue tätä postii, on hyö kyllä tietosii assiista. Pit mittoo kysellä. Kerron historian näihen töihin! Olin ostanu joskus kauan sitten valakastuu rohdinpellavoo kahen kilon rullan. Todennäkösesti ol edullista! Mietin vuosien suatossa mitähän mie tuosta tekisin, lanka kun ol vähän paksumpoo kun rullarihma. Syksyllä pyörittelin tuas yhen kerran sitä rulloo käsissän ja kun salama kirkkaalta taivaalta se selevis, laudeliina kangas. Loin loimen puuvillapellava langasta ja Pekka keri sen rohdinlangan kymmenelle kerälle. Kolomelta kerältä tein kiämit, miulla on ikivanha rukki jolla ne tien.

Kokkeilin myös aivinapellavalla, ei tule miusta sillä niin mukavantuntunen. Tämä vihreä on aivinlangalla kuvottu ja se on kovempoo materiaalina ja tasasta. En tehny tuolla vihreällä kun yhen pefletin. Ne langan epätasasuuvet rohdinlangassa soppii hyvin tähän tarkotukseen. Juhlaliinat kuvotaan aivinalla, se on hienompoo ja kalliimpoo. Sidoksena miulla on tässä aaltotoimikas. Lahjan suajilla on ollu saunaremontit ja tämä tuntu nyt sopivalta

Tässä tuo sidos näkkyy hyvin. Pellava vaikka on semmonen kova materiaali, tulloo siitä kangaspuihen alle semmosta hienuu villamaista pöllyy, on kuin hahtuvoo.

Huomenna männään isän luokse joulupuurolle!

Hyvvee viimestä joulunalus viikkuu!
Kiitos kun kävit!



14 kommenttia:

  1. Jestas kun on hieno lahja! Oi että. Itse kudottua kangasta, kyllä nuo on melkein liian hienot pehvan alle :-D Vaan ihana lisä uuteen saunaan tulee, piste iin päälle.
    Hieno nuppujen meri kuistilla, ja tuon amarylliksen siro kukka on niin kaunis! Nätimpi kuin ne isokukkaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Oon tyytyväinen jotta suan sen langan näihin käytettyy ja on hyödyllinen.
      On ilonen yllätys, jotta ne vanhat jaksaavat kukkii. Tuo 'Sumatra' on kyllä mukavan näkönen!

      Poista
  2. vau, hieno lahja! Ihana tuo amaryllis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Toivotaan suajan ilahtuvan! 'Sumatra' on vähän erlainen kuin nuo perinteiset.

      Poista
  3. Raaskisinko noin hienoa liinaa saunapefletiksi edes laittaa? Kyllä on kaunis ja lahja, jollaista ei ihan joka päivä edes saa. Aivan varmasti lahjan saaja ilahtuu.
    Enpä taida ihan vielä vanhoja amarylliksiäni kompostiin kantaa. Toimin niiden kanssa samoin, kuten sinäkin, mutta toistaiseksi lykkäävät vain lehteä. Kuusi viime vuotista amaryllistä nyt nököttää ikkunalaudalla. Jospa käyn hiukan niille motkottamassa hitaudesta? Kenties edes yksi niistä pelästyy kompostiuhkaa ja ryhtyy kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Kerron sallaisuuven, sisarille tulloot, toinen sano pitävänsä ensin pöyvällä.
      Elä viskoo vielä, jospa kukkisivat! Miekin ajattelin nyt siästee kaikki sipulit ja yrittee, jos kukkisivat uuvelleen.

      Poista
  4. Hyvin oot saanu amaryllikset kukkimaha. Mullon ollu niiren kans huano vuasi -jäivät kesäksi sisälle - eikä sitte muuta kerrottavaa ookkaa. Hianot lahajat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! On vähän arpapellii miten noihen kanssa aina käyp. Ol hyvä jotta sato runsaasti, ois voinu unohtuu kastelematta! Oon oikein tyytyväinen, jotta sain yhen lankarullan vähenttäneeks.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Noissa lahjoissa ollaan myö molemmat osallisii, ol iso apu kun Pekka pan rullan kerille. Pitkään varteen 'Sumatra' tek kukat.

      Poista
  6. Upeat laudeliinat ja käytännölliset - kyllä näillä kelpaa lauteilla makoilla! Tunnelmallista joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Tykkeen antoo ihe tekemiä lahjoja ja tässä on hyöty siitä kun suan yhen lankarullan vähemmäks! On ussiimpaan paikkaan lahja, kun lointa on vielä tähellä.

      Poista
  7. Lahjasi kruunaa uuden saunan!
    Lasikuisti on erinomainen paikka monelle kasville. Siellä saisi runkoruusunkin talvehtimaan :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Miulla ei oo kokemusta runkoruususta ensinkään. Oiskohan liian lämmin tuo meijän lasikuisti! Ois jännä kokkeilla.

      Poista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit