lauantai 9. joulukuuta 2017

Voihan himmeli!

On tuas se aika vuuvesta, jotta juohtupa himmeli mieleen!
Sain myös vinkinkin laittoo siitä juttuu.
Himmeli ja olokikoristeet ovat kuuluneet ammosilta ajoilta muaseuvulla  joulunajan koristeisiin, saihan materiaalia omilta pelloilta kun ruista viljeltiin. Olokia käytettiin postoleihin (patja) kirjotinkohan tuon oikein, täytteenä ja miunkin vanhemmat ovat kertoneet, jotta aina ennen jouluu heijän lapsuuvessa olet petiin vaihettiin. On varmaan vaihettu välilläkin. Silloin ol ollu postolkangasta myytävänä ja se on kuvottu tos vahvaks ja tiiviiks. Nykysinkin myyvvään patjakangasta, se on kyllä siihen ennenaikaseen verrattuna ohutta retkuu! Postolin piällä ol ollu rökö, vastas pettauspatjoo, ensalakuun pellavasta toimikkaaks tehtynä ja myöhemmin kun ei ennee kasvatettu pellavoo, kalalangasta ja lakanakankaasta kuvottu poppanan tyyppinen.  Miulla on muutama niitä vanhoja tallessa, en vuan ruahi niitä missään pittee!
Ja olhan Jukolan veljeksilläkin oljet lattiilla Impivuarassa. Ja kun jouluiltana kävivät painimaan, sytty pirtti palamaan ja juoksivat avojaloin Jukolaan. Luntakin on suattanu olla paljon enemmän kun nyt! Ja matka korvesta pitkänpuoleinen!

Viime joulun alla juohtu miullekkin mieleen tehä tänne Rannanpihhaan himmel. Jätin ruisolesta tehyn  muatilalle tuvan kattoon pyörimään.
Tein sitten vähän modernimmat himmelit! Keräsin mehtäaukolta kastikkoo, korkii heinä ja taijetaan kasvattoo puutarhassakin. Se on jäykkävartinen ja soppii himmeliin hyvin. Syksyllä siinä on upeat violettiin viittoovat värit. Alimmainen lyhkäsin solomuväli on paksuin ja harmahtava, välioloki on pisin ja  kaunein, siitä sais suurempiakin töitä, neula pittää olla pitkä ja ohkanen.
Heinät varmaan muutkin on käyttökeleposii!

Tämä on kastikkoo ja roikkuna katossa koko kesän, lämpimällä veillä oon suihkuttanu varovasti. Värit on haalistuneet jonkunverran. Laitoin lasihelmen tuohon alas. Siinä pyörii hiljakseen.

Tähän keräsin järviruokoo ja siinäkin on kuniita värisävyjä, kunhan sen puhistelloo. Tähän käytin ohkasimmat, ylimmät nivelvälit. Tämä on kesänajan ollu vanhassa mökissä katossa roikkumassa.
Järviruokoo, kukintoja oon laittanu jouluseimen kattoon liimalla ja hyvin on siinä pysyny.

Tämä olokitähti on jo vuosia vanha ja ois vähän jo korjattavvookin.

Ikkee on tälläkin. Ulukoetteisen ikkunalla kesät, talavet! Jouluks tämä suap Muurlan ikkunakoristeen
kaverikseen ja se on punanen pallo savulassii ja siihen laitan tuikun palamaan sellaseen metalliseen aluseen, jonka ympärillä on metallinen torvi, johon on leikattu poron kuvia. Kun meille tulloo lapsia kyllään, vien heijät kahtomaan kun porot juoksoo. Lämpö tekköö sen liikkeen. Katosta ohkasella riimulla se roikkuu ja on miusta tosi kaunis. Oon huutonetistä sitä kahellu, ostasin toisen. Ei oo sattunu Tämä ol nyt aika vaikiisti selitetty, niin otinpa kuvan. Ei nuo verhon hapsut tuohon kynttilään mäne, vaikka siltä näyttää!

Molemmat tähet on ruisolesta tehty ja oljen kiilto on niin kaunista jotta sitä ei voita mikkään, tuo järviruokokin on hyvin samea näihin verrattuna.

Miulla on puhistettuu ruisolokii ja vielä lyhekkin, mistä tehä tännekkin oikii olokihimmel.
Himmelin hiljasta pyörimistä voip kahtuu pitempäänkin ja sillä on kyllä rauhoittava vaikutus!

Himmelikirjasta kahtelin osviittoo noihin himmeleihin.

Himmelit ovat suaneet uusia materiaaleja ja moderneja malleja, ja niitä tehhään kai tällähetkellä paljon, on valohimmelitkin ja eikös se terveydenhoidossakin oo ollu himmelit!

Kiitos kun kävit ja hyvvee viikonvaihetta!






14 kommenttia:

  1. Hianoja himmeleitä! Ja parahite ne säilyyki ehejinä, ku antaa olla samas paikas kesät talavet. Nykyysin himmelit onki kokenu uuren tulemisen ja materiaalina käytetähän vaikka mitä. Ruis olis kyllä parasta, muttei sitä joka kyläs kasva. Mäki oon himmeliä joskus teheny ja joka syksy katton sopivia korsia, mutten tee asian etehe mitää.....ehkä joku vuasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Katossa vappaasti roikkuen tosiaan säilyvät parraiten. Tiälläpäin ruista vielä on jonkunverran kasvamassa ja luvan oon suanu käyvä lyhteen tekemässä. Siullakin on monta muuta tekemistä, niin aikanaan himmelkin valamistuu!

      Poista
  2. Olkikoristeet ja himmelit ovat ihanan suomalaisia. Itse tehdyt saavat tietysti oman hohteensa - kauniita pikkuhimmeleitä ovat ja nuo helmet kruunaavat kaiken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Mukava jotta olokikoristeet on suanu uuven tulemisen. Ja mikä parasta, ovat egologisia. Helemet sopi miustakin noihen mukavasti.

      Poista
  3. Kaikki niin kauniita. Minullakin oli koristeena vuosikaudet rantavehnästä tehty himmeli, mutta se valitettavasti rikkoutui ja pitäisi tehdä uusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Himmelit on kauniita koristeita ja se liike kiehtoo! Himmelikirjoja on nykysin monia, ja niissä on uppeita malleja!

      Poista
  4. Oi miten ihania, niin kauniita! Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päden paja! Himmelin hiljasta pyörimistä on mukava seurata.
      Hyvvee viikonjatkuu!

      Poista
  5. Tykkään himmeleistä ja meillä olisi muutama sopiva paikkakin niille, tekemättä vain on vielä. Kaunis kiiltävä olki on hyvinkin perinteinen, mutta monesta heinästäkin saisi kauniin. Himmelisi ovat tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila kommentista! Himmelit on niitä perinteisii joulunajan koristeita. Heinät on tosiaan nykyaikana varteenotettavia materiaaleja, kun ruista nykysin vähemmän näkköö! Jospa se jollonkin tulis tehtyy siullakin!

      Poista
  6. Onpa kauniita himmeliä! Kiva idea tuo heinän hyödyntäminen niissä. Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Heiniä miekin oon oppinu kahtomaan nyt viimevuosina sillä silimällä. Kaikki materiaalit pittää lämpimässä veissä liottoo, ennen leikkoomista jotteivät murru. Eikun kokkeilemmaan. Mukavoo joulunodotusta!

      Poista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit