Rannan pihassa

Rannan pihassa

sunnuntai 6. elokuuta 2017

Pelakuu postii

Tiällä on ollu satteinen viikko. Miärät ei oo mahottoman suuret 26mm van välillä tul kuatamalla ja se on paha viljojen suhteen, ohrissa on lakokohtia ja jos tulloo lämmintä, herkästi käyp itämään tähkät ja puintikin hankaloituu. Eikä kukatkaan siitä tykkee.
Mie en ossoo heittee ajatusmualimoo jottenko harmittelis ensin muatilan asioita ja sitten vasta näitä kukkahommia. Siinä on varmasti miulle loppuikänen brojekti.


Maistuis varmaan sullekin! Käytiin lakkasuolla, ihan tässä lähellä, ei myö etemmäs lähetä ja tälläkertoo sualis noin yks litra, ei kerätä kun kypsiä lakkoja. Yhen rasian laitoin pakkaseen ja tähän kakkuun vähän. Viikolla paistoin muurinpohjalettuja ja niihen kanssa syötiin tuoremansikka sose ja lakat. Olli ja Pia olivat tiällä ja Ville ja Helena tulivat kanssa kylypemään ja lettuloille, ol mukava ilta kun ei ollu paljon itikoita ja oli aurinkoista niin oltiin ulukona syömässä.
Miusta lakat on parraita siellä suolla kun aurinko paistaa ja lämpimän lakan suap suuhun.


Sillon kun myö tehtiin tätä puutarhoo, istutettiin itäpäätyyn talosta viis kuutamohortenssioo, ne on nyt kukassa ja ovat kasvaneet hurjasti tänäkesänä. meillä on talossa rossipohja ja suahaan kohta savotta tehä!Miulla on pelakuut kesällä osa tässä kuistilla satteen suojassa. Kuisti on eteläänpäin ja kaikki pelakuut suavat hyvästi aurinkuu ja lämmintä sillon kun paistaa aurinko. Kaikki mitä pelakuita on, on talavetettu, saviruukkuloissa tykkeen kasvattoo. Laitan nyt yksittäisii kuvia ja nimiä niille mitkä muistan ja tiiän.

Vaaleanpunainen 'Mårbacka' en tiiä miks lehet näyttää näin vaaleilta, vaaleammat ne on kuin muilla  normaalistikin.

' Päivikki'

'Peppermint Twist' kukinnot kirjavat.

'Scarlet Rombler' autotallin kuistilla,  issoon  15 litran ruukkuun änkesin 'teddy bear' auringonkukkoo muutaman taimen ja violetin miljoonakellon kaveriks, jos tulloo ahasta otan tään pelakuun pois! tässä kukinnot ja nuput on pienehköt, tiiviit.

Nämä on navetalla talavetetut, toisessa säily riippuva 'kas kas' ja toisessa yks päivänsilmä. tämä vasemmanpuoleinen  suap enemmän aurinkuu, oisko ollu vähän kuivempi kun lehtiin värrii muuttaa. Molemmissa laatikoissa on kaks tummoo punasta, tos tummoo ja niinkun samettii. Enkä tuohon toiseen kehannu ehtii tätä riippuvoo kun niin ovat täynnä, nuppuja on tos paljon.  Oiskohan miun otettava kuvia illalla kun en oo tyytyväinen näihin värilöihin?

Ruusunnuppu, ruusunnuppuun viittoova.

Ruusunnuppu, hento vaaleanpunainen kukan reunus aavistuksen tummempi.

  Tulppaanipelargonia ihan yksvärinen.

  Valkoinen ruusunnuppu, uus kukka hennosti vaaleanpunainen, vieressä yksinkertainen 'Wancouver Gentemmia' erikoiset lehet väriltään                                                                          
                                                                                                                       
Laatikossa kuistin reunassa yksinkertanen 'Dresden Light Pink' ja lohenpunainen  vyöhykepelargoni.

Tumma lohenpunainen


Tämä on kirkas punainen riippuva

Nämä riippuvat siirsin kasvihuoneesta vasta heinäkuulla tähän kuistille ja nämä alottaa vasta nyt kukkimaan. Tämä on 'Blue Sybil' 

Tässäkin on paljon nuppuja kuhan kerkiis vuan  kukkii. Suatiin tää lahjaks serkulta kun muutettiin tänne. On ollu kiitollinen kukkia joka vuos.

Tämä on oranssiin viittoova eikä oo vielä monta kukkoo auki
.
 Nämä riippuvat on miusta pikkusen hankalampii talavettoo, kaikista tärkeimpänä pien viileän paikan ja erittäin vähän kasteluu. Miulla ei oo sisällä yhtään pelakuuta talavella. Kevväällä leikkoon ne rankasti, en tykkee pitkistä ja laihoista. Lannotan nyt kesällä kanankakalla ja lisseen sitä ruukkuun kerran kuussa suurin piirtein. Nyt näitä on miulla 20 kappaletta erlaisii. Talavetuspaikka on meillä autotallin piässä huone, jossa patteri on siäjetty viiteen asteeseen. Se on meillä tupaten täynnä kun siellä on kaikki talavetettavat mitä en vie navetalle. Siellä on nuo laatikot tankkihuoneen ja toimistohuoneen ikkunoilla. Jörkiinin juuret vien myös sinne papersäkkilöissä. pimmiiseen ja viileeseen. Säilytyspaikka pittää olla kuiva.

Tämä on ihan tavallinen vyöhykepelargoni,  van mihin lie lehet jiäny kun on niin paljon kukkia.
Kiinnostas kovasti hankkii niitä vanhoja pelargonia, mitä niitä onkii. Säkkijärveläistä yms. Miulla monessa on puutuneita oksia van ei ne haittoo, kun lehet kasvaa niin ne peittyy ja antaat onnistumisen tunteen kun on suanu talaven yl mänemään. Multana on ihan mustoomultoo, en laita yhtään turvetta kun se niin heleposti kuivaa. Riippuvilla oon pitäny näitä valakosii isoja amppelia, eihän ne kauniita oo van en oo ruahtina kaikille ostoo muunlaisii kun muitakin on riippumassa ja multatila riittää.

Järvessä on ves parkymmentä asteista ja aina saunareisulla oon uinu.
Puutarhavajakin valamistuu, ja mustikassa ollaan käyty, epätasasesti on kypsyny, puhistamisessa on hommoo. 
Oltiin isän luona viikolla mattokankaan pelissä, niisintä on nyt männeillään. Siellä kaivettiin meijän porukan perunasta 'Colomba' syyvä varten, on tosi hyvä peruna maultaan ja hyvin ol kasvanu. Meillä on siellä Norjanpunasta, Rosamundoo ja Puikuloo lisäks. Velpojalla käy tuuri ja sai villisian ammuttuu, niitä tulloo Venäjän puolelta. tämä ol karju ja mukana ol toinenkin van se jatko matkoosa rajalle päin. kun kaikki tarkastukset ol tehty sika todettiin terveeks ja lihat on nyt pakkasessa vuottamassa syksyn rosvopaistii, sammaan kuoppaan laitetaan kaskinaurista, ihan kuin ennenvanhaan. Torahampaat sillä on kommiit. Ne on innokkaita tönkämään potattii jos hollille sattuu ja kauroo syövät kanssa.
Mäntiin nyt vähän assiin vierestä tässä lopussa.
Selekän oon nyt suanu kuntoon ahkerasti jumppoomalla, venyttelyy se enemmän on ja luulen sen olleen issiasta, en käyny liäkärissä.

Pitäsköhän miun kuvata enemmän illanhämärässä jotta värit ois kohallaan?

Hyvvee alakavoo viikkuu 
Kiitos kun luvit.

22 kommenttia:

 1. Voi, toivottavasti viljat nyt saadaan asiallisesti puitua eikä tappioita tule.
  Ihanaa pelargonien ilotulitusta! Toinen toistaan kauniimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulis vuan lämmintä, niin viljat valamistus! Pelargoniat on mukavii kasvia. Mie en ossoo puutarhassa ja kukissa ottoo yhtä värrii van kaikki on miulla värikästä sekamelskoo!

   Poista
 2. Sade saisi täälläkin jo lakata. Toivottavasti pian poutaantuu sielläkin. Hienosti kukkii pelargonit, upeita punaisensävyjä. Meilläkin pyörähdettiin lakkasuolla ja kerättiin sukkelaan sangolliset. Lupsakkaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa. Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on luvassa muutama poutapäivä! Enemmän miulla on punasen sävyjä, tuo 'Mary' on ainuu valakii! Oottapa työ suanu runsaan sualiin. Hyvvee viikkuu!

   Poista
 3. Upeita pelakoita!
  Eivät tosin siitä liiasta sateesta välitä...
  Ja hilla-kakut ovat herkullisen näköisiä!
  Mukavaa sunnuntain jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Pelargoniat ei tosiaan satteesta tykkee, kerrotut ei ainakaan. Se kannonpiässä oleva on suanu saitta, van ei oo moksiskaan, se on miulla kaikkein vanhin, oisko muatiislajiketta! Kaakun tein kun illalla tul vieraita käymään. Hyvvee viikon jatkuu!

   Poista
 4. On sinulle upea joukko kauniita pelaguita. Ehkä nekin kaipaisivat enemmän aurinkoa ja lämpöä, mutta hienosti pelaguusi silti kukkivat.
  Vähitellen alkaa olla hortensioiden kukinnan aika. Aika kulkee niin hurjaa vauhtia, ettei perässä pysy. Vasta tässä ihailtiin tulppaaneja ja nyt jo hortensioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Pelakuuhan on lämpimän ja auringon ystävä. Meillä on ilimansuunta missä näitä pien etelään ja suavat lämpyy ja aurinkuu millon vuan paistaa. Meilläkin Mustiilan hortenssia ja kuutamohortenssia ovat kukassa. Syyshortenssia on kukintoo kasvattamassa kerkivääköhän kukkimaan? Tämä kesä on vilahtanu kessee vuottaissa!

   Poista
 5. Niin kauniita kuvia ja kukkia♥ Nuo lakat on kyllä sellaista herkkua, niillä tulee herkuteltua aina jos pohjoisemmassa tulee käyty ja lakkasuolle pääsee:) Toivotaan kovasti että selkä pysyykin kunnossa! Mukavaa sunnuntai-iltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja! Lakka on hyvä marja, ei olla Lapissa käyty, siitä kyllä on huastettu vuosia. Eikös siellä oo ne hillamarkkinatkin! Mie oon ylleesä ollu terveselekänen miten lie nyt männy. Mukavoo tätä viikkuu!

   Poista
 6. Sinulla on mahtava valikoima pelakuita ja niin muhekassa kukassa! Tuollainen sateensuojainen ja aurinkoinen kuisti on varmaan erinomainen niille. Meillä ei oikein sellaista paikkaa ole ja niinpä pelkuiden kasvatus on jäänyt vähiin.

  Teidän elämänmeno kuulostaa mukavalta, saunomista ja lettuja ja marjastusta! Mikäpä sen paremmin sopii suomalaiseen kesään, satoi tai paistoi! Oikein mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Vuosien saatossa niitä on lissääntyny. Viimeset hankinnat tein toissakevväänä Lahen Piha -ja puutarhamessuilta. Ostin sen Wancouver Gentémian' sieltä ihan lehtien tautta, kukat siinä on hyvin harvat. Tuo paikkakysymyshän se on ongelmallisin. Talavetus etenkin!
   Myö ollaan koissa viihtyvii tyyppiä ja elämä on tässä. Ollaan vielä apuna tilallakin ja se takovaa jotta kesällä ei enemmälti reissata. Mukavoo viikkuu!

   Poista
 7. Pelakoissa on upeat kukinnot. Itse yritän talvettaa osan pirtillä. Joskus onnistuneestikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TeSa. Monet onnistuvat talavettamisessa lämpimässä. Mie en onnistu siinä, kastelenkohan liikoo tai liianvähän!

   Poista
 8. Aivan mahtavia pelakuita, todellisia kaunottaria! Yritän itsekin taas talvettaa muutamia, saa nähdä onnistuisinko tällä kertaa. Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Tiiu! Talavettamisessa onkii haastetta. Tulloo miullekin tappioita, van mukavalta tuntuu jos suap yl talaven mänemään. Siästääkin siinä! Mukavoo keskiviikkuu!

  VastaaPoista
 10. Onpa sinulla hieno reservi pelakuita, upeita kukkijoita! Talvettaminen onkin aina sellainen haaste, tänä vuonna aion kokeilla pistokastalvetusta siinä rinnalla - joillakin se onnistuu hyvinkin. Vai on villisikoja teillä, ne tekevät melkoista vahinkoa kun perunamaahan pääsevät mylläämään tai puutarhaan, meille saakka niitä ei ole vielä tullut, onneksi!

  Hillat ovat ihania, tytär juuri kävi pohjoisessa ja sai kolmisen ämpäriä - talveksi mekin saimme, ihanaa herkkua!

  Mukavaa alkavaa loppuviikkoa sinne teille, toivottavasti sateet hellittää ettei viljat lakoonnu kovin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Pistokastalvetus? Otetaanko syksyllä pistokas ja juurrutetaan, sisälläkö pietään yl talaven. Miun kotpiha on kilometrin piässä Venäjän rajasta, ja sieltä tunkoo kaikkii riistoo, karhuja, hirviä, villisikoja ym.
   Ompas ollu hyvä lakkasualis, siellä on vissiin hyvä lakkavuos. Herkkuja tosiaan!
   Pyhäks on ennustettu rajuja ukkoskuuroja, ja se tulloo tuulen kanssa, toivotaan jotta ei tule.
   Hyvvee viikonloppuu!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Satu kommentista! Huomenakin ois kakun paikka Pekka täyttää vuosia!

   Poista

Suorastaan kuumoo!

Kuumoo on ollu.  Meillä on ollu 10 päivee putkeen, keskimiärin 28 astetta. Parraimmillaan 33 astetta. Yöt on ollu 14-16 ja ilimavirtaus pohj...

Suosituimmat artikkelit