sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Kaunis syksy.

Hui miten kiireellä tuo aika männöö! Ilimat on ollu oikein mainiot ja kaikki puinnit, olokien paalaukset ja heinät on nyt korjattu pelloilta. Pitkee päivee Villellä tietti ja työntekijäkin ol mukana yhtämyöhään. Maatalousoppilaitoksessa on opiskelemassa tuo tyttö, tai nuor nainenhan hiän on. Puimurin puikoissakin ol ollu ja viljakärryjen kuletus suju mallikkaasti. 

Aila myrsky ei meilläpäin juurikaan mehtiä kuajellu, miulta kuato Daalia  'Kelvin Floodight'n.  Rantapenkissä kukkii. Mittasin kukan halakasijan ja 28cm. sain lukemaks. Painava kukka on. Sijoin tuon pehkon hyvästi mielestäni, vaan olpa yhen kukan katkassu. Illalla saunaan kun mänin,  älysin sen ja maljakkoon sisälle toin. Mehtäalalla preeriapenkin kukat pan nojjoomaan pohjoseen päin, vaikka tukinarut vejettiin.

Arvoisensa maljakko on kesäkukkasarjan kahvikannu. Otin tanakan maljakon joka ei kukan painosta kuavu.

Meillä on puolukat kerätty ussiimpaan huusholliin, suonlaiteilta kerättiin ja marjat on mehukkaita ja isoja. Suolattavia sieniä ei nyt tiälläpäin kasvanu ja niitä jäin kaipoomaan. Kuivalta näyttää siä etteenkinpäin ja järvessä ves on laskussa edelleen. Illalla kävin kuvan ottamassa auringonlaskusta ja samalla laiturilta otin kuvan järvenpohjasta, hauskasti laineilla hiekka on. Rannankoivu varjonsa tuohon peilovaa.

Hanhiparvet levähtää matkalla etelään ja kaakatus pelloilla on mahoton. Kaikenlaisii muitakin muuttajia on nähty . Mielenkiintosia on ministerin ehotukset hanhipelloista. Näinköhän totteloot!

Puutarhassa kukintoo on edelleen paljon. Myö ahkeroitiin vanhanmökin päädystä penkin ylösnostaminen ja kohentaminen. Se suatiin tehtyy ja kukkasipuleitten takasin istuttaminen on vielä tekemättä. 

Tuon vasemmassa alanurkassa olevan ruusupuskan, tarhakurtturuusu 'Snow Pavement' tautta tul tämän penkin uudistaminen. Rupes kasvattamaan juurvesoja, ja rajattiin sitä. Näyttää tuo penkki pieneltä, ja eihän myö kaikkii tuohon takasin suatu sopimaan. Oishan myö voitu penkkii laajentoo tuonne nurmikolle, vaan alakaa olla näitä hoijettavia penkkijä jo riittävästi. Varjosessa penkkissä on, kuunliljoista hämykuunlilja 'Erromena',  komeasinikuunlilja 'Elegans'  ja sinikuunliljoihin kuuluva kirjavalehtinen 'Frances Williams'. Valakonen sinikämmenen 'Album', sain jaettuu sen kaheks pehkoks. Punajouluruusu ja Vaaleajouluruusu saivat paremmat paikat kuin ennen ja pieniä siementaimia talteen sain otettuu. Taponlehtii ja valkovarjohiippoo laitoin  reunuskasveiksi. Entisellä paikallaan on kiinanjaloangervo 'Suberba', sanotaanko tätä nykysin Isojaloangervoks? Muutama japaninjaloangervo 'Europa' on tiällä ylempänä. Tuohon reunukseen jottain mataloo vielä meinasin. 

On siinä kolome Pioniikin, Kuolanpioni, Jalopioni 'Bowl of Beauty' ja vanha lajike jonka nimmii en tiiä. Pionit on tiällä ylempänä ruusupuskan takana ja kukkiivat aina myöhempään kuin aurinkoisemmilla paikoilla. Se on miusta hyvä kun kukintoo on er aikaan. 

Ei ne hukkaan nuo ylimiäräset kukat männy, sisarelle uuteen kukkapenkkiin piäsööt. Kivireunusta ei muualle tule, päädystä on poloku tuonne mökkiin ja vielä tuonne saunarantaan.Kivituhkoo tuohon polulle laitetaan. Tuolla taustalla on harottava kultatuija 'Yellow Ribbon', kevväällä sen kellertavan värin erottaa hyvin, syksyks vihertyy. Ja kookkaimpana pilarituija 'Fastigiata'. Etualalla timanttituija 'Smaragd' Tuivioitakin tuolla tuijien välissä on ja etualalla kääpiökuusi, yhtä levvii kun korkii. Miehän en erikoisemmin noista tuijista tykkee, vaan valikoimoo kotimaisista havuista, mitkä tiällä pärjevää on ollu vähän. Kun ei sua suureks kasvoo. Tuo kääpiökuusi on kotimainen. Nyt on valikoimoo jo alakanu tulla ja puutarhainnostus on niitten hinnatkin suanu nousuun. Ymmärettävee, hiasta on kasvatus myyntikuntoon. Tuolla ruusun takana on Euroopansorvarinpensas jota alakuun jänis kuritti, eipähän kurita ennee. Muutama vuos on verkotettu ja keväällä suap siirron tuonne mehtäalalle.


Se porukan peruna nostettiin nyt männeellä viikolla ja siellä olkin miulle yllätys! Kultivaattorilla peruna nostettiin ja kun homma ol lopussa, äkkäsin siinä mehän reunassa maksaruohon kukintoja mulloksella. Muistuttaa isomaksaruohoo ja on jottain vanhoo lajiketta. Kyselin kukkaystävältä mikähän tää ois ja ennenvanhaan on ollu lajike, ei niin isot kukinnot kuin nykysin vaan väri on tumma liila. Korkeutta on noin 40senttii

Kuva on huono eikä lehistäkään oo paljon nähtävee, vaan kiinnostas mikä on se lajike ollu  aikonaan. Peruna ol meillä siellä Suhmakossa ja muistan lapsuuvestani siellä olleen aitan eissä kukkapenkin. Oisko siitä peräsin. Talo on ollu tyhjänä 46vuotta ja missä vaiheessa tuo sinne pellon reunaan piäty! Kaikkii muuta tuossa kuvassa kunnolla näkkyy ja tummat liilat kukinnot on tuossa etualalla. Otin ne juurakot tänne ja oispa se hieno kun ruppiis pöyhtymään. Saisin jakkoo muistoks sisaruksilleni. Paljon ol silimuja aina yhessä juuressa ja tuohon myllättyyn penkkiin istutin.

Nyt kukkivia muutamia esittelen.Syysmyrkkyliljat ylhäältä päin. Colchicum autumnale 'Alboplenum' kaunis hento vaalean punerrus. Colchicum 'Waterlily' kerrottu ja juurelta nousoo monta kukkoo. Yksinkertanen Colchicum x byzantinum. Kevväällä nää tek hirmuset lehet ja ajattelin niitten häiriöityneen. Nyt ovat kukassa ja yks lajike vasta on nousemassa. Kolomatta syksyy kukkivat ja runsastuu vuosittain.

Daalioitakin on kukassa. Meillä ei oo halloja ollu ja daaliat ovat kauniita kukissaan. 

Tässä kolomesta er lajikkeesta kukat, ensimmäinen on isokukkanen 'Babylon Red' kukka on iso, ettäältä
kuvasin. Keskimmäinen pienkukkanen, kuutisen senttii voip olla halakasija ja alimmainen hyvin kerrottu vanha, äitilläkin ol jo tuota jörriinii. Miten voip olla kaikissa sama väri. En oikiita värrii suanu vangittuu kameraan.

Keskenkaiken tuas tää ohjelma rupes tekemään omiaan. Mie varmaan oon jottain nappuloo viärästä kohasta painanu ja en sua nyt tuota ylempee tekstii korjattuu asialliseks!


Tässä on kuvassa dahlia 'Pink Perception', muutaman kesän meillä kukkinu hoikka sorttinen, hyvä maljakossa. Rinnalle sattu samansävynen gladiolus. Kaunottaria molemmat!


Ruusutkin vielä nuppujaan aukoo, 'Queen Elizabeth' kasvattaa uusia nuppuja. Tuoksuukin vielä on tallella, ei niin voimakasta kuin elokuulla. 

Syksy on vääjäämättä tänne rannallekkin tullu. Hyvin liuskalehtinen Japaninvaahtera 'Dissectum Carnet' ja keltasen värin suanu kuunlilja 'Hyacinthina' ovat hienoja tässä vaiheessa väriensä puolesta.


Ruukussa kasvaa tuo vaahtera ja kellariin viiään talaveks. Tuonvärinen on ollu koko kesän, ja on niin iso, jotta ei ennee henkilöautolla lähetä viemään. Pakettiauto pittää ottoo tilalta, jotta ei katkiis oksia. 

Valakonen syysvuokko on nupulla ja kovasti jännitän kerkivääkö tähkänsä aukasta Syyskimikki 'Brunette', ensimmäiset valakoset helemet on aukassu. 


Lamoherukka autotallin nurkalla on myös suanu kauniin ruskan. On vuan kova kasvattamaan oksiaan.

Kun Aila myrskyy karkuun siirrettiin pelakuita vanhaanmökkiin ja orkideat sisälle, on kaks orkideaa ruvennu kukkimaan. Samoin syyskaktukset on nuppuja täynnä, jännä miten noppeesti nuput tulivat kun pihalta sisälle piäsivät.
Jos kukinnat onnistuu, seuraavassa postauksessa on syksysiä kuvia tuolta mehtäalalta ja näistä huonekukista.

Lopetan siihen, mistä alotin. Rantaan! Eilen ol niin kaunis auringonpaiste illansuussa, jotta kuvan näppäsin.   Kiitos kun kävit lukemassa!


28 kommenttia:

 1. Tuo ilta-aurinko järvellä, vai lammella, mielenkiinnosta haluisin tietää mikä vesistö? Sieltä T-järvellä kun oon kasvanu ja lähteny, niin kiinnostais.Siula kauniit kukat vielä kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Järveltä kuvasin tuon auringonlaskun. Orivettähän tämä on ja kuuluu Saimaanvesistöön. Pielinen laskoo tähän ja tää Saimaaseen. Vielä on kukintoo ja ilimatkin tuntuu kestävän kauniinaetteenkinpäin.
   Miun ei anna kommentoija siun postauksiin! Harmaaks vetäsöö plogisi ja ei ota vastaan kirjotuksii. Pittää koittoo selevittee mikä on vaiva!

   Poista
 2. Aika kuluu tosiaan niin nopeaa tahtia, ettei perässä meinaa pysyä.
  Syysmyrkkyliljat, ruusut ja daaliat kukkivat sinulla hyvin kauniisti. Tuo punakukkainen ja vanhakantainen joriini muistuttaa paljon omaa vastaavaani kukan muotoa ja väriä myöden.
  Todella upea tuo alin kuva.
  Mukavaa syksyn jatkoa ja alkavaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Ajankulumisen huomovaa kiihtyvän, kun ikkee tulloo!
   Tuo punanen joriini on varmaan aika ylleinen, miulla on se tumma violettikin ja isokukkanen vaaleanpunainen. Niitä kasvo kun olin lapsi, monen talon kukkapenkissä.
   Nyt on ollu kauniita auringonlaskuja, järvi vielä peilovaa ne.
   Samoin teille mukavoo syksynjatkuu.

   Poista
 3. Saman operaation tein Flikan kukkapenkille. Oli siinä hommaa. Ihanat myrkkikset. Oon kans käyny kurkkimas omia, mutta mitää ei näy. Nyyh! Mutta syyskrookusten piippoja näkyy. Jippii! Ihana rauhalline tunnelma rantakuvas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Nyt onkin oiva aika kunnostoo kukkapenkkijä. Vielä meilläkin on kostii multa istutella ja heinikko kestää märkänä koko päivän. Toivottavasti vielä myrkkikset nousoo, ovat kyllä noppeita kasvajii. En oo muistanukkaan syyskrookuksii, käyn kahtomassa ovatko elossa.

   Poista
 4. Kesä on paketissa, ei voi mitään. Minä olen ollu laiskana nyt syksyllä, siksi ihailen kaikkia, jotka jaksaa tehdä uusia istutuksia tai kunnostavat entisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Kesä alakaa olla paketissa , ja jo kaipailen tupahommiin ja käsitöitten pariin. Nautitaan vielä kauniista syksyisistä päivistä!

   Poista
 5. Kukkapenkin kunnostustyöt näyttävät onnistuneelta. Uuteen mullokseen on nautinnolista istuttaa entiset juurakot tai uusia. Kyllä siellä on vielä paljon kukkivia ihanuuksia. Toivottavasti syksy jatkuu näin ihmeellisen leutona ja saatte nauttia niistä vielä pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Lisättiin tuohon uutta multoo, kirkonkylältä käytiin kesällä hakemassa monta peräkärryllistä, Hyvvee peltomultoo on, ei rikkaruohoja oo mahottomasti noussu. Hyvä on siihen istutella. Kukintoo on vielä ja kukista kyllä nautitaan, kimpuja pöyville tien tiuhaan. Ihmeellinen syksy on ja vuan lämmintä on luvassa etteenkinpäin. Suavat muamiehet satonsa pois ja se on ykkösassii. Luvin maaseuduntulevaisuuvesta, varastoporkkanan nostolle on huono tää keli.

   Poista
 6. Sinulla on ihan hengästyttävän paljon hienoja kasveja. Paljon olet myös saanut aikaan, vaikka ajan kulumista pohditkin. Istutusalueen kunnostus onnistui hyvin ja mikä parasta, sisarkin pääsi siitä osalliseksi.
  Minua huvitti tuo uutinen hanhipeltojen uusimisesta. Uutiseen kirjoitettuja kommentteja lukiessa huvi vain lisääntyi. Laittavatko kenties pellolle tienviitan, jotta hanhet osaavat paremmin sinne mennä.
  Näin lämmin sää tähän aikaan vuodesta on harvinaista herkkua. Iloitaan ja nautitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Tuon penkin kunnostus on ollu mielessä jo viimekesästä ja hyvä kun nyt totteutu. Jakkoo pit noita perennoita ja hyvä kun ylmiäräset suatiin etteenpäin.
   Kyllä on hakusessa ministeriöllä tuo hanhiasii. Lupa pittää anoja ja panta laittoo kaulaan tai jalakaan ennen hautoomista. Ei kyllä mahu meijän ajatuksiin, nää ohjeet!
   Niin nautitaan näistä keleistä. Harvinaista on ja amerikkalainen pitkänajan ennuste lupovaa samanlaista talavii kuin viimetalavi.

   Poista
 7. Kaunis on ranta ja upea hiekka. Eikö ole jännää kun penkin purkaa kokonaan kasveista tyhjäksi niin kasveja jää aina ylimääräisiä vaikka mitään ei jakaisikaan. Hienon uudistuksen saitte tehtyä. Toivottavasti yllätys kasvisi jatkaa jalkojaan että saatte kaikki siitä muistojen perennan. Minulla on sinulle haaste blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Ei myös osattu ennen tännemuuttoa arvellakkaan minkalainen on tuo järvimaisema ja rannat. Oiskohan laivan kukukeminen tuon laineilun tehny, vai mikä. Kasveja jiäp aina ylmiäräsii ja hyvä kun ei terveet hukkaan jiä. Sitä yritän nyt selevittee, minkälainen tarina on tuolla maksaruoholla. Ois mukava kun levviis.
   Mielelläni otan haasteen vastaan ja postailen siitä!

   Poista
 8. Rantamaisemat aina niin kauniita! Hyvä, että saitte syystyöt tehtyä. Se on melkoista taitelua varmaan säiden kanssa. Huvittaa minuakin nämä ministerien hanhi-puheet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma! Se on hyvä kun kaikki talteen on suatu pelloilta. Säitten armoilla on viljelijät ja on niitä huonojakin syksyjä ollu.
   Järettömiä on nuo hanhihommat. Jottain vastuuta pitäs noilla ministereilläkin olla noissa juttuloissaan!

   Poista
 9. Onpa todella kaunis kuva auringonlaskusta! On tuossa penkkien kunnostamisessa aina urakkaa, mutta sittenpä ne taas pärjäävät pitkään vähällä hoidolla. Komeita daalioita ja miten valtava tuon vaaleankeltaisen kukka on! Maksaruohot ovat sitkeitä. Hauska, että pellonpientareelta löytyi kukkivia yksilöitä. Olisikohan se peräti siemenestä itsekseen kylväytynyt, jos ei ole vanhasta kukkapenkistä joskus kipattu juurakoita pellonreunaan? Tummanliilaa tulee harvemmin maksaruohoissa vastaan, joten löytösi on varmasti säilyttämisen arvoinen. Toinen aarre sinulla on kyllä tuo japaninvaahtera. Upean näköinen ja kuunliljan keltaisuus vielä korostaa sen väriä kauniisti. Mukavaa lokakuuta! Toivottavasti pakkaset pysyvät vielä pitkään loitolla, jotta daaliat saavat kukkia rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Nyt on ollu kauniita auringonlaskuja, jotenkin utunen tuo ilima. Penkkien kunnostaminen on aina iso projekti. Nyt tuas piästään tuon penkin suhteen vuosia etteenpäin. Mielenkiintonen on tuo maksaruoho, vaatimaton nykysiin verrattuna. Mukava muisto jos levittäytyy, ei vuan rikkaruohon tavalla. Tuo japaninvaahtera on ollu liki 10vuotta ja aina kellarissa talavetetaan. Meijän korkeuvella ei varmaan seleviis talaven yl penkissä. Ei oo nyt luvassa pakkasia ja sais männä tälleen pitkään, ennenkuin talaveks herkivää. Mukavoo lokakuuta sinnekkin!

   Poista
 10. Sisso mikä daalia - tämä Kelvin Floodigh. Mulla kukkii vielä muutamat daaliat ja mietin tarkkaan, mitkä juurakot pitää säästää ensi kevääseen. Uusia ostan perinteisesti messuilta, mutta niitähän ei sitten tänä keväänä ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta! Kommiit on kukat tuossa keltasessa, isokukkanen vaaleanpunainen ainakin yhtä isot kukat tek. Nyt on ensimmäiset kukat auki. Meillä ei vielä oo halloja ollu ja kaikki daaliat on kukassa. Meillä on onneks tuolla tilalla aika iso kellari ja suan siellä talavettaneeks nuo juurakot. Messut on mukava paikka tehä hankintoja. Toivottavasti vielä joskus tilanne korjaantuu ja messuja järjestetään!

   Poista
 11. Kyllä siellä Rannanpihassa on kaunista.
  Tässä on nyt pari viikkoa kuunneltu hanhien kaakatusta ja ihmetelty mustana kuhisevia peltoja. Jäljelle jää myllätty mullikko, paljon höyheniä ja hurjasti sitä ihteensä. Niilläpä ei pellonomistaja kummoisesti juhli. Toivottavasti ministeriössä on parempaa tietoa siitä, miten hanhet saadaan paimennettua luvallisille lepopaikoille. Mieluummin jo ensi keväänä olisivat hanhet nämä ministeriön ohjeet sisäistäneet.

  Mukavaa lokakuisen viikon jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka!
   Nyt on meillä jo hiljentyny huomattavasti tuo kaakatus! Se mietityttää jos salmonellan karjatilalle kulettaat rehujen mukana. Utopinen ja tuhoon tuomittu on ministeriön suunnitelma. Mualaisjärki näiltä virkamiehiltä puuttuu!
   Mukavoo lokakuuta siullekkin!

   Poista

Kaunis syksy.

Hui miten kiireellä tuo aika männöö! Ilimat on ollu oikein mainiot ja kaikki puinnit, olokien paalaukset ja heinät on nyt korjattu pelloilta...

Suosituimmat artikkelit