torstai 3. syyskuuta 2020

Hoikkia kaunottaria


Niin vuan jo syksyyn on kiännytty ja sadonkorjuuta on pellolla ja puutarhassa. Järvessä vesi on laskenu jo 30 sentii ja 14 asteista nyt. Vielä uimassa saunasta käyn, vaikka pistelöö ihan nahkoo kylymäves! Vehnän puinti on nyt tilalla  käynnissä, ei se leipäviljaks tule, eläinten valkuaisrehuks ohran ja kauran sekkaan. Viime viikon loppuna kävin tuolla Helsingin piässä lakkiaisissa junalla. Meijän perheestä ei muut joutanukkaan viljahommien tautta ja yllätyin junan ikkunasta kahtuissani miten pahasti viljojen valamistuminen on kesken etelään asti. Enemmän on tiällä puituja peltoja kuin etelässä. Tarvitaan pitkä ja lämmin syksy, jotta kaikki pois pellolta suahaan. Istuin junassa paikallani maski nuamalla ja käsidesikin ol mukana. Junan palaveluja en käyttäny. Mietin onko järkii lähtii reissulle ja lopulla tein päätöksen, jotta pittäähän jonkun olla nuoren, äidin puolen suvustakin paikalla.Tärkii päivä ol nuorelle ja pieni on suku ja pienet mukavat juhlat ol. Poikani perhettä samalla sain tavata ja kullanmurun kanssa ol mukava olla. Puhetta tulloo nyt kaks vuotiaalta ja kehitys on huimoo tuossa vaiheessa.

Huvitus omena on nyt syöntikypsä. Seuraavana on Samo, happonen hyvä piirakkaan ja paistoksiin. Hyvä myös syyvä. Keväällä tilasin Hirvensalmen taimistolta perusrunkoja joihin vartoin sitä vanhoo ukonpuuta. Antonovka ja Eppulainen on nuo perusrungot ja koetta ajattelin tehä kasvutavasta. Kolome piiskoo nyt on kasvamassa ja hyvin ovat kasvaneet. Melekein metrisiä piiskoja ovat nyt.

Tuossa mansikkalaatikon eissä ovat, pienemmässä ruukussa on Eppulainen perusrunko. Suojata hyvin pittää verkolla talaveks. Laatikon vierellä avomaalle käypä tomatti 'Gardener's Delight' Lehet on hävinny melekein tarkkaan, vaan paljon pieniä makkeita tomatteja kypsyy. Pekka kehhuu hyväks lajikkeeks.

Aiemmin kesällä monissa plogeissa ol harmituksii tuosta bloggerin muutoksesta. Miulle tää ilimottel jokuviikko sitten muutoksista ja nyt on alusta muuttunu ihan iheksiään. Suapihan nähä miltä tää nyt näyttää ja lähtöökö koneelta minnekkään!                                       

Laitan  kuvan kasvihuoneesta. Kaunein ja suurin on rinnakkain. 'Bumble Bee' ja 'Ananas'. Melekein samanvärisiä ja tuo pihvitomatti kasvaa vielä. Ois pitäny tuohon pieneen tarkentoo kuva! Ovat kuin aurinkoja.

Miehän en tomattii suuhuni laita, mukava on kasvattoo ja 14 on kasvihuoneessa ja 3 ulukona kasvamassa, kuutta er lajiketta. Sosetta pakkaseen keitän ja paholaisen hilloks punaiset pihvitomatit laitan. Tuo Bumble Bee on kaunis tomatti.

Hoikkia kaunottaria ol tuo teksti. Marhanliljat ja varjoliljat jätän nyt pois kun niitten kukinnasta on jo aikoo.

Kermanvalakonen 'Sweet Surrender' ja nuokkuluppio siinä kasvaa rinnakkain. Hyvä yhistelmä.

Kerrattu tiikerililja 'Flore Pleno' on muutaman kesän kukkinu ja nyt ol kolomessa varressa useita kukkia. Mantsuriankärhö siinä rinnalla jo kukintansa lopettaneena.

Tavallinen tiikerililja on kasvanu tällä tontilla jo ennenkuin mie tulin tänne. levinny on itusilimuistaan  ussiimpaan kohtaan kasvamaan. Nämä kolome kasvaa aika lähekkäin tuossa mehänlaitapenkissä ja tämä alakaa olla loppupuolella kukintoonsa. 

Kun tänne muutettiin tilasin Särkän perennataimistolta kanadanliljan mukuloita. Autotallin vieruspenkkiin istutin kivenjuureen mukulat ja ensimmäisen kerran kun kasvo ja kukki, huomasin, ei tää oo kanadanliljoo nähnykkään. Lamoherukka ja 'Sävel' ruusu rupes ahistelemaan tätä ja siirsin toissakeväänä tämän tuonne mehtäalalle.


Kymmenkunta pitkee puoltoistametristä vartta kasvaa ja kukkia on useita.  Rinnalla kukkii häränveren värinen punainen 'Red Velvet' ihan samanlaisin varsin ja lehdin.  Kuva ei tie oikeutta värille. 
Minnuu rupes nyt kiinostamaa mikä tää keltanen on ja soitin Särkälle, ei hyökään osannu sannuu ja vaihtoehoiks tarjosivat Lilium 'Leitchlinii' tai 'Citronella'.


Tiikerililjoja on vielä muitakin ja ajattelin niitä hankkii tuonne mehtäalalle preeriapenkkiin. Liljakukkoja ei onneks oo näkyny, eikä kaivata.

Onhan miulla ne kanadalaisetkin. Vakkataimesta tilatut ja aarteita suorastaan.


Kanadanlilja keltanen, kerrokset lissääntyy vuosittain ja nyt ol neljässä kerroksessa. 
Punainen kanadanlilja kukki nyt kahella kukalla ja matalampi on kuin tuo keltanen kasvutavaltaan. Pilikkuja on vuan kukassa kauttaaltaan. Siroja ovat nämä kukkijat. Heinäkuun lopulla kukkivat pionipenkissä tuvan ikkunan alla.

Syyshortenssiat on nyt loistossaan. Eilen tuolla muatilalla melekein nauratti! Otin kameran mukkaan kun sinne mäntiin ja vuonna 2000 istutettuja hortenssioita kuvasin. Konehallin vieressä kasvaat ja muantiellä ajajat suapi ihailla ohikulukiissaan. 100m. on muantieltä matkoo.


Pekan laitoin mannekiiniks näitten isojen hortenssioitten viereen. Mustilanhortenssia on jo loppupuolella kukintoonsa. Kahteenkymmeneen vuoteen on hyvästi kasvaneet.


Hurja on tuo syyshortenssia 'Grandiflora'. Mannekiini on 1.83 metrii pitkä ja poikanen on rinnalla.


Tuettu on tätä, jotta ei reppiis. Mua on tuossa kosteuven pijättävä tuore, lannotettu ei oo, eikä tarvii. Etelärinne ja aurinko paistaa kokopäivän näille. Tiällä rannalla on näitä hortenssioita molemmissa pihoissa ja suattaa olla, jotta näin suuriks eivät kasva. Maaperällä on iso merkitys.

Samalla kuvasin noita muitakin puita ja Mantsurianjalopähkinä on istutettu 2002 ja aarin alalle on latvus levittäytyny. Lehet on päätöpariset ja noin 60 cm.. Luumarjat  oravat käyvät varastoihinsa.Kuvan laitan myös Taalainkoivun oksasta, lehet on kauniit ja tämä on rauduskoivun liuskalehtinen muoto. Hyvin pitkät riippuvat oksat on.


Lopuks kuva tuolta mehtäalalta kantopenkistä. Nuokkukolmilehen Trillium 'Cernium' hedelmä kypsyy ja on käyny leppeemään tuohon mullalle. Siihenhän se sais siemenensä tippauttookkin, tuohon kasvamaan.


                                            Nyt tul pitkä postaus. Kiitos kun kävit lukemassa!


26 kommenttia:

 1. Vautsi, teillä on hieno ja lämmin paikka, ikiaikasesti on lannotusta ollut, että nyt ei tarvii. Tokkopa siellä kasvaa mantsurian jalopähkinöitä kellään.
  Mitä ihme liljoja, enpä oo nähnytkään tuollasia.
  Uskalsit lähtee EteläSuomeen käymään. Pitäs minunkin uskaltaa lähtee sinne Joensuuhun, meijän piti katella kesäasuntoa, mutta taitaa jäähä tältä syksyltä kahtomatta. Ois pitänyt älytä keväällä jo alottaa.
  Kyllä se uus bloggeri on vaan opittava käyttämään, senkun kirjottaa vaan eikä ala säätelemään mitään asetuksia, niin hyvin mennee. Pitää sitä vaan oppia vanhanakin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Paikka tuolla tilalla on hyvä, etelärinne ja pohjosen puolella kookkaat rakennukset suojana.
   Kyllä näitä liljoja varmaan monella on, kauniita kukkijia.
   Kyllä pitkään harkitsin tuota lähtyy lakkiaisiin. Junassa kulukeminen mietitytti eniten, vaan hyvin se onnistu. Ei ihan vieressä ollu kettään ja perillä etäisyyvet pein mielessä. Pojan perhe on tehny etätöitä jo puolvuotta ja tytön päivähoijossa ei tartuntoja oo oollu muittenkaan lasten perheissä.
   Vielä on kesää jälellä, vaikka kahella kesäasuntoo. Tarjontoo on.
   Hyvin on toiminu blokkeri tähänasti.

   Poista
 2. Onpa erikoisia puita sinulla siellä! Johtuneeko viljojen myöhäinen kypsyminen viileästä heinäkuusta vai mistä? Toivottavasti maanviljelijät saavat sadon kuitenkin korjattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma! Into on ollu noitten puittenhankinnassa, seleviytymistä kokkeilla. Kevät siät jo ol oikullisia ja heinäkuu ol paha, sateinen ja kylymä. Luvassa on parempia ilimoja ja kyllä monesti on lokakuulle jiäny viimesten viljojen puinti. Sitä toivotaan, jotta kaikki suap satonsa korjattuu!

   Poista
 3. Täällä etelässä on tosiaan viljat vielä pääsääntöisesti puimatta. Enemmistönä olevat,märät savipellot ja runsaahkot sateet ovat estäneet puinnin.
  Kauniisti kukkivia liljoja ja upeisiin mittoihin kasvaneita hortensioita.
  Mantsurianjalopähkämöä ei kasvakkaan joka pihalla. Hienoa.
  Mukavaa syksyn jatkoa sinne Rannanpihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Saviset pellot ja ves on myrkkyy.
   NämälLiljat kukkii kauniisti ja pitkään, kasvutapa on sellanen. Hortenssiat on loistavia syksyn kasveja. Upea kasvisuku!
   Mantsurianjalopähkämö on eksoottinen puu. Myöhään keväällä kasvuun lähtöö ja pahat talavetkin vaurioitta selevis, tähänasti.
   Mukavoo syksyy teillekkin sinne.

   Poista
 4. Kaikkea kaunista siellä.
  Komeat hortensiat!

  VastaaPoista
 5. Taas niin kiva ja kauniita kasveja tarjoava postaus. Ei yhtään liian pitkä.
  Näistä blogeista huomaa hyvin Suomen pituuden ja kasvuvyöhykkeiden eron. Teillä tiikerililjat ovat nyt parhaimmillaan, meillä jo täysin ohikukkineita. Tuo keltainen lilja olisi kyllä hieno omassakin puutarhassa. Pitääpä tutkia, olisiko sitä jostain saatavissa.
  Mantsurianjalopähkinä on upean näköinen. Ilmeisesti itse puullakin on jo kokoa, kun lehtikin on noin iso.
  Olen jonkun aikaa käyttänyt uudempaa bloggeria ja hyvin sen kanssa on mennyt. Vaan eilen kuvien lataaminen ja koot takkuilivat oikein kunnolla. Itseltä loppui puhti, joten tänään täytyy jatkaa. Kunhan ensin teen kotihommat ja pilkon ämpärillisen omenoita pakkaseen.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Mukava kuulla kommenttisi.
   Suomi on pitkä mua. Meillä ollaan tiällä myöhemmässä, kuin siellä ja mukava kun jiäp vielä syksympäänkin kukkijia. Kaunis sävy on tuossa keltasessa ja nuo pilikut on mukava lisä. Luulisin löytyvän jostain taimistoilta!
   Mantsurianjalopähkinä ei hyvin korkiiks oo kasvanu, vaan levveyttä sillä on runsaasti. Pitkät oksat on ja tuo lehtilapa on vaikuttava kooltaan.
   Tähänasti on toiminu tää blogger hyvin. Toivottavasti siekin suat ongelmat selätettyy. Meilläkin on omenoita lohkottu ja pakastettu.
   Mukavoo alakavoo viikkoa!

   Poista
 6. Sinulla on valtavan kaunis puutarha, ihailen kun itellä ei oo puutarhaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Tiällä kun huserataan monella pihalla. Tuolla muatilalla on puut jo kookkaita ja niitäkin aina hoijellaan ja ihaillaan. Onneks kaupungeissakin on kauneutta ja tiältä blogeista suap kanssa kahtuu puutarhoja!

   Poista
 7. Kauniita liljoja ja mitkä hortensiat! Upeita ovat! Toivottavasti säät suosivat, jotta kaikki saavat puintinsa tehtyä. Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Nämä tämäntyyppiset liljat onkin miusta erikoisen kivoja. Sitä toivotaan, puintikelejä ja vielä oljetkin saisivat poikkeen.
   Mukavoo alakanutta viikkoa!

   Poista
 8. Sinulla on siellä kauniita linjoja ja hortensiat on komeita. Mantsurianjalopähkinää en ole koskaan nähnytkään. Komea on jo lehti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Tämä kesä suosi liljoja ja hortenssioita. On se aika eksoottinen puu tuo Mantsurianjalopähkinä. Tulloo keväällä myöhään lehteen.

   Poista
 9. Hienoja liljoja ja aivan käsittämättömän kokoisia hortensioita. Minä älysin oikeastaan vasta viime vuosina hortensioiden hienouden ja nyt niitä on täälläkin useampi, uusimmat pallohortensia Annabelle ja syyshortensia Wim's red.
  Mantsurian jalopähkinä on hieno ja kasvaa täälläkin laakeana. Ihmeen hyvin viihtyvät näillä meidän leveysasteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Liljat loistaa nyt, hyvin talavehtivat nämä kaunottaret. Hortenssioihin on nyt viimevuosina panostettu enemmän laajemmalti. Miekin oon tänne ostanu tuon valakosen pallohortenssian ja se ei oikein rehevästi nyt kasvanu tänäkesänä. Oiskohan paikanvaihos tehtävä. Wim's res kukkii muutamalla kukalla, toinen kesä on kasvussa. Kestävä on vielä meijän korkeuksilla tää jalopähkinä. Vähän vielä näkköö, johtuu varmaan siitä kun se levittäytyy pitkillä oksillaan laajalti. Meijänkin on muita puita harvennettava, jotta sopis rehentelemään!

   Poista
 10. Ihanat liljat ja hortensiat ja vielä nuo puut, jalopähkinä on vallan eksoottinen! Puiden kasvua on kiinostavaa seurata ja nopeasti on tuo jalopähkiänikin kasvanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Nyt kukkivat nuo liljat ja hortenssiat kauniisti. Mukava kun syksypuoleenkin on näitä kaunottaria. Ei arvattu sillon istuttaessa, minkälainen kasvuvoima on noissa hortenssioissa, paikka sattu mieluinen niille! Puut on mieluisia, jollain tavalla tuon jalopähkinän ja haavan puuainesta pien samantapasena. Eivät varmaan oo sukulaisia. Ei kärsi kuivuutta tuo jalopähkinä, siinä varmaan kasvun salaisuus!

   Poista
 11. Ihania kaunottaria! Ostin kesällä kanaranlilijan. En menny sitä ostamahan, muttaku näin sen kukan, soli menua het. Toivottavasti seleviää talavesta ja kukkiis joskus yhtä hianosti ku sunki oma. Mahtavat hortessat ja tua jalopähkinä o näyttävä.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Navettapiika! Oot tehny hyvän ostoksen kanadanliljasta. Kukka on viehättävä ja kasvutapa kanssa. Uskon siulla kasvavan loisteliaasti, oot semmonen viherpeukalo! Hortenssiat ja jalopähkinä on kommeita. Hedelmätkin on tuossa jalopähkinässä hienot, keltaseks muuttuut kypsyessään, kova luumarja on.

  VastaaPoista
 13. Kauniita liljoja joka tapauksessa 👌
  Kuulin tämmöisen että koska kesäkuu oli niin kuiva, osa siemenistä iti vasta heinäkuussa. Siksi viljat ovat myöhässä. Onneksi on lämpöä tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritavuoren juurella! Liljat on kauniita.
   Epon paikoin viljat itäneet ja se vaikuttaa puintiin. Toivottavasti siellä etelämpänäkin suavat viljat puituu, vielä kun näin epävakaseks ilimat män. Lämpö on tervetullutta ja pouta!

   Poista
 14. Ihania liljoja!
  ja
  hortensia kerrassaan upea!:))) ei tartte maljkkoon ottaako yhen oksan,tai sankko pitää olla maljakkona,niin ison kukan tekee.
  Mantsuurianjalopähkinä.ihan uus tuttavuus,ihanan isot lehdet ,onko oravan ruokaa)kun sana pähkinä??;)
  Lämmin piha ,ja just tärkeä maaperä,tekevät kaunista ja suurta:)pientä ja nättiä.
  Kiitos Ulla!
  Oikein hyvää syksyn jatkoa!,sinulle 🍁🍂🍄🌺

  VastaaPoista
 15. Kiitos Liisa!
  Hortenssiat on nyt upeita ja ison kukan jos maljakkoon laitta, hyvä maljakko pittää olla jotta pystyssä kestää
  Ilimeisesti oravat kaivaa siemenensisuksen pois tuosta luuhedelmästä, pähkinähakki linnuista aina joskus käyp kanssa, sembramänty kasvaa samalla alalla ja sen käpyjä hakki myös siemenistä tyhjentää.
  Hyvvee syksyy siullekkin Liisa!

  VastaaPoista

Pelargonia postii.

Meille ei vielä oo myrsky saapunu ja satanukkaan ei oo kuatamalla. Eilen ja toissapäivänä tehtiin varautumista kaikenvaralta. Täks illaks on...

Suosituimmat artikkelit