sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Huonekasveista ja arvonta

Meinasin nyt muutaman kuvan laittoo huonekukista ja ompa miulla pohdittavookin, niihen liittyen!

Yläkuvaks vaihoin itsenäisyyspäivänä otetun kuvan iltahämärissä ruokapöydältä, joka on järvelle päin. Kuvassa kynttilän takana on Ludisia, joka on kämmekkäkasvi. Maaorgidea Aasiasta. Kukkii aina pimeimpään vuodenaikaan! Vuosia on ollu jo miulla. Kuukauden on jo hyvälle tuoksuvia kukkia ollu ja vielä uusia nuppuja lehtihankoihin ilimestyy!

Postauksen lopussa on sitten Sinivalkoista -  haasteessa ollu arvonta!

Ostin muutamia vuosia sitten kukkakaupasta pienilehtisen juorun. Lehet ol miusta kauniit ja niitten tautta sen hankin. Aikansa kasvaettuaan, rupes se ränsistymään ja kuivattamaan ruukusta lähteviä versoja. Kovalla käillä niitä jaksin pois ja ykskaks huomasin uusia versoja sen ruppiivan kasvattamaan. Leikkasin kaikki loputkin pienlehtiset rönsyt pois. Kasvi onkin nyt normaali juoru! Osat lehistä on kirjavat ja osa ihan vihreitä, lehen tausta on tumma violetti.






Kasvattelen nyt tätä tämmösenä ja onkohan se miten normaalii, jotta tälleen ihtiinsä muutteloo!
Toinenkin ylläri on!
Kun lokakuulla otin komeamaksaruoho 'Herbstfreude', kukintoja pöytäasetelmiin, ovat kukat kestäneet tänneasti hyvinä. Sieneen ne silloin laitoin ja vettä aina lisäsin astiaan. Huomasin muuan päivä sitten, niitten ruvenneen tekemään uutta kasvustoa kukintojen juureen.


Purin siitä isommasta asetelmasta pois ja jälelle heitin jänönhännät, preeriamesiangervon kukinnon, muutaman puolukanvarvun ja nää maksaruohon kukinnot. Noissa uusissa aluissa on juuret ja jos ne säilyy elossa kevääseen, istutan multaan ja kahotaan mitä näistä sitten tulloo.

Kuva alla on lasikuistilta, itäänpäin olevan ikkunan alta. Miulla on jonkunverran erlaisii orkideoja. Oon niitä orkideayhdistyksen yhteistilauksessa tilannu. Kukkinu ovat vaihtelevalla menestyksellä! Ulukona osan kesäsin pien kuistilla, en heti aurinkoon niitä laita. Syksymmällä sitten osan päivästä suavat nauttii auringosta. Pitkä kasvivalaisin on miulla näille 12tuntii vuorokauvessa piällä pimmeimpään vuodenaikaan.


Nyt on paraikaa kukassa venuksenkenkä Paphiopedilum 'Black Jack' ja taaempana Cattleya 'Grand Dragon' jossa toinen kukkatuppi on vielä kasvamassa. Kolome kukkoo aukivaa tähän nyt aukiimassa olevaan tuppeen. Tämä on ollu ihan luottokukkija! Viimekevään yhteistilauksessa tul puikkokämmekkä Dendrobium 'Kingianum x fleckeri', joka nyt kukki yhellä varrella ja mikä parasta, kolome uutta puikkoa on kasvussa. Toivotaan niittenkin kukkivan! Kuva tuossa alla. Muutamassa muussakin Cattleyassa on kukkatupet, nuppuja niissä ei vielä näy.


Tuossa pöytäkuvassa etualalla on nyt syksyllä sieltä vanhempieni talolta otetut yönkuningattaren kaks lehtii, jotka suoraan multaan laitoin. Ne on käyny kasvamaan ja pienet uusien lehtien alut on toisessa lehessä.

Keskimmäisessä ruukussa yönkuningatar ja oikealla puolella ystävältä suamani yönprinsessa. Nämä juurrutin vesilasissa ja komeat juuret tekivätkin. Vasemmalla on kultaköynnöksen pistokas.
Edelleen eppäilen onko ne er kasvit nuo kaktukset, vai kuhutaanko sammoo kasvii kahella nimellä? Yönprinsessalla on tässä vaiheessa hennommat lehet!

Sitten arvontaan!
Edellisessä postauksessa, ol arvottavana 'Sydämessä Suomi' suolasaippua. Liperin Ylämyllyllä on yritys 'Onnenpussi', joka käsityönä valamistaa näitä! Pekka toimi onnettarena ja ihan perinteiset arpaliput tein. Nila, Lappalainen etelässä blokista ol tälläkertaa onnettaren suosiossa!
Onnittelut hänelle!
Laita miulle sähköpostilla osoitetietosi, niin paketti lähtöö tulemaan!



Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Viimenen kuva onkin järveltä, nyt on lumesta valakosena vaan vielä eilen ol peilikirkas. Laivoja on vielä liikkunu tuossa väylällä ja nekö lie tuolla jään alla laineita tehny kuin siksakiks tuohon jiänpintaan!


Ei oo ollu jiälle mänemistä koko syksyyn. Pekka muistel nyt uamulla,  jotta vielä vuostuhannen alussa ol niin vahvat jiät tähänaikaan, jotta väylä ol kiinni ja traktorilla suareen savotaan  piäs jiätäpitkin!

Mukavoo joulunodotusta ja kiitos kun kävit blogissani!

16 kommenttia:

  1. Sinä olet oikea kasvien kuningatar, kun erikoisemmat orkideatkin saat menestymään ja kukkimaan. Juorun muuttuminen on jännä juttu. Joku viherkasviasiantuntija ehkä osaisi tuon selittää. Minulla on vuosi vuodelta vähemmän viherkasveja, kun kaikkien ikkunalautojen alla on sähköpatterit. Mikään kasvi ei tykkää alta paahtavasta kuumuudesta. Amppeleissa on joitakin kasveja. Kauempana ikkunoista myös muutamia, mutta rajallisen valon vuoksi kovin monelle ei ole tilaa.
    Täällä etelärannikolla talvet ovat muuttuneet yhä lyhyemmiksi ja leudommiksi. Tänään haravoin alapihalla saadakseni raitista ilmaa. Nyt sataa taas vettä, eikä lumesta tietoakaan. Sääli.
    Mukavaa joulunodotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Arpapellii on noitten orkideoitten kukkiminen. Lasikkoa en oo hommannu ja yritän nyt näillä, mitkä ei sitä tarvihekkaan. Tuota juoruu oon hämmästelly, minkä tek tempun, jos ois vuan yhen värisiä nuo lehet en niinkään ihmettelis! Patterit ikkunalautojen alla on hankala. Ei miullakaan oo noita ikkunalautoja, kuin tuossa lasikuistilla. Vesikiertoinen lattialämmitys on koko talossa ja muutama viherkasvi on miulla muissa huoneissa. Pimmiitä on päivät ollu, ja valot on kasveille tarpeen.
      Outo on tää syksy tuas ollu. Muutama pakkaspäivä ois tiiossa, sitten tuas läpivää ja lumet suap kyytii. Ei oo hyvä tämmönen vaihtelevuus
      Joulunodotusta siullekkin!

      Poista
  2. oi!,Sinulla todellinen "viher-peukaalo",
    Erikoisen kukan olet saanut kasvun alkuun.Paljon kukkia kasvamassa.
    Minun harvinaisuus on kerran sain tulilatvan täyteen kukkaan...
    Ompa jännä jääaallokko:)
    joo ei oo menemistä,arvaamattoman ohurt jäät joka paikassa.
    Paljon Onnea Nilalle!! ,ihanasta Arvontavoitosta! ja
    Sinulle Ulla,mukavaa Joulun odotusta!
    Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Onnistumisiakin aina tulloo, noissa kukissa.
      Tulilatva on kaunis ja miekin siitä tykkeen.
      Tuo jääaallokko on jännä. Kyllä monenlaista on nähty tuossakin jään pinnalla ja nuo on niitä luonnon taideteoksia, joita ei jäljennä käsi herkin! Laulunsanoja lainatakseni.
      Mukavoo joulunodotusta siullekkin Liisa!

      Poista
  3. Kiitos voitosta olen iloinen, nyt olen varmasti tyhmä mutta en näe missään sähköpostiosoitetta mihin voisin tietoni antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea siulle Nila. Mihinkähän lie miun sähköposti osote hävinny tuolta sivupalakista! Tiällä mummo sekkoiloo, enkä tullu tarkistaneeks, onko se siellä. Sielläpiässä ei vikkoo oo! Laitampa sen siulle tässä ja yritän suaha takasin tuonne sivupalkkiin!
      ulla.kinnunen@gmail.com
      Yritetäänhän uudelleen yhteyksiä!

      Poista
  4. Onhan se sää muuttunut vuosien saatossa. Kyllä ennen oli tähän aikaan jo lumisempaa ja järvissäkin jääpeite. Olisi paljon mukavampaa jos vieläkin olisi, mutta nyt on näin enkä siitä toki valita.

    VastaaPoista
  5. Niimpä on kelit muuttunu ja vähän pelottaa minkalainen tammi/helemikuu on! Kunnon talavi ois hyvä ja lunta muassa. Toivotaan jotta kovia pakkasia ei tulis, lumettomaan maahan!

    VastaaPoista
  6. Voi mikä eksoottisten kaunottarien parvi! Minulla ei tahdo kärsivällisyys riittää tavanomaistenkaan orkideojen pitkäaikaiseen kasvatukseen, joten ihailen sinua! Tuo maksaruohon henkiin herääminen on hyvä vinkki, sitä voisi hyödyntää! Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne rannalle kun muutettiin, muutaman orkidean toin tullessani. Orkideayhdistykseen liityttyäni on näitä ruvennu kerääntymään. Mielenkiintoista on kasvuu seurata ja jos minkä kukkimaan suan, on se iso ilo.
      Taijan tuon maksaruohon nyt multiin lykätä, ei nuo juuret piäsis kuivumaan!

      Poista
  7. Kunnioitettava määrä upeita huonekasveja! Onnea arvonnan voittajalle ja oikein hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan näitä käyny kerrääntymään. Mukava kun on noita huonekasveja.
      Hyvvee joulualusaikoo siullekkin!

      Poista
  8. Mukavia yllätyksiä roppakaupalla! Ehkä pienilehtinen juoru on "vartettu", niin kuin monet ruusut, ja poistojen jälkeen alkuperäinen tuli esille. Minä on kyllä mitään näistä tiedä🙈
    Niin paljon ovat ilmat sielläkin lämmenneet... SK juuri kirjoitti että jos täällä satanut vesi olisi tullut lumena, sitä olisi metri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintosta ois tosiaan tietee, suattaahan se olla juuri noin kuin kommentoit tuota juoruu!
      Outo on ollu tää loppusyksy. Monelle omasta kaivosta vettä ottavalle on helepotusta tuonu, nää vesisateet. Ois sitä lunta meilläkin runsaasti, jos kaikki ois tullu ja kestäny lumena!

      Poista
  9. Hassu juoru.

    Kyllä on todella isot vaihtelut talven tulossa. Varjele mikä määrä olisi lunta jos kaikki sade olisi lumena tullut. Onneksi välillä sulivat vähemmäksi. Nyt sitä taas on, märkää ja painavaa.

    VastaaPoista
  10. Oikein hyvää ja tunnelmallista joulua!

    VastaaPoista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit