sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Harmi

Nyt se harmin lykkäs!

Pilvikirsikka. Kenenkään ei pitäs tätä kasvii ottoo!! Jostain oon lukenu tämän olevan, jos ei hävitettävien niin ainakin seurattava kasvi.
Sillon kun teimme talon tänne rannalle ja mietimme mitä koristepuita laitettaisiin, ol pilvikirsikka hankintalistalla. Hyvin kasvo ja kauniisti on kukkinu. Tänäkin keväänä ol valakonen pilivi kukinta-aikaan. Muutama vuos sitten rupes runkoon vesoja kasvattammaan ja ne nyhtämällä sai hyvin pois. Viimekesänä ensimmäiset juurvesat ol nurmikolla ja ne ruohonleikkuri hoiti. Nyt on etimmäiset vesat hiipiny jo viijen metrin piähän ja niitä on runsaasti.


Ollaan ajateltu ottoo järeät aseet käyttöön ja hävittee koko puu. Vesat myrkytettään, ei haluta pilvikirsikka mehtee tontille. Voip olla jotta pittää kaivoo koko nurmikko ja jaksii juuret pois. Sääli on kun niin kauniisti kukkii. En ois uskona näin agresiivinen olevan.

Eilen kävin  taimia mehtäpuutarhaan hakemassa. Tuttu puutarhuri käyp aina Helsingissä pisneksiään hoitamassa ja hiän kevväällä kerto jossain myymälässä olevan edullisia alppiruusun taimia. Ol puhetta, kun hiän seuraavan kerran männöö sinne käymään, kahtoo hiän vieläkö niitä on ja tuopi tänne meille jos on. No eilen sain käyvä hakemassa häneltä. 4kpl alppiruusuja, kympillä ol kaks suanu ja kaks satsii hiän toi. Syynä halapaan hintaan on. Ihmiset ei osta kukkimattomia rhodoja. Ja kukintansa piättäneihen osote ois ollu roskalava. Kyllä myö on ihmetelty. Siellä on kuulema paljon kesäkukkia ja perennojen juurakoita.


Nämä on hyvin kasvaneita ja väriltään vaalean/pinkin punasia ja liiloja. Kasvuvyöhyke on 5. Hyvät uuvet vuoskasvut. Jännä seurata miten soppeutuu tänne, suavat olla varjossa ja kuhan suahaan paikat järjestettyy, piäsöövät muahan.

Sammaan kyytiin tilasin Mustilasta vaahteroita ja muutaman atsalean, hemlokin ja yläkuvassa 'Suomi100' alppiruusun. On vielä aika pien, suurempia ei siellä ollutkaan.


Eilen ruukutin ne isompiin ruukuihin ja pietään noissa, kunnekka mua suahaan kunnostettuu.

Kukatkin on illauttanu.


Mooseksenpalavapensas aukoo nuppujaan.


Akileijahan tää on, nimmiihän en muista.


Tälläkin siperiankärhöllä on tarina. Istutin muatilalla säleikköön talon itäseinälle. Kasvo hyvin nous kakskerroksisen talon räystäälle ja ois varmaan katollekkin kiivenny. Vaan Ville mualas talon ja sano ottavansa  tämän pois, saatesanoilla. Hapattaa talon. Kun leikattiin ja kasvusto seinältä tukineen otettiin pois, ei koko seinässä niin kirkasta ja hyvvee entistä mualii ollu kuin tämän alla. Ilima piäs sälleikön alta kiertämään ja kasvi pit seinän kuivana. Tuotiin tänne juurakko ja laitettiin tuohon kivien välliin, ja nyt lähtöö nousemaan kivien piälle.


Siperian iirikset kukkii tämän värisenä. Yksväriset jaettiin ja nyt ei kukkia vielä ookkaan näkyvillä.


Tulppaanit on ilona ollu pitkään, nämäkin 'Yonina' liljatulppaanit ovat kukkineet jo kolomisen viikkuu, nyt ovat lakastumassa. Katkasen siemenkodan pois ja lannotan. Nämä kukkineet eivät kaikki jaksa enskevväänä nousta ennee.

Lopuks kuva kauniista koppakuoriaisesta. Löysin ulukohuussista hämähäkin verkkoon tarttuneena.


Väri on upea sininen ja nimeltään 'Papintappaja'. Oiskohan Jäärien sukuun kuuluva. Väri on kaunis. Sain sen pois verkosta ja halakopinnoon vein. Nakertaa kuivaan puuhun kuoren alle ja munnii sinne. Teinköhän virheen pelastoissani, syöp vielä meijän huussin!

En vielä kesäkukkia oo uskaltanu istuttoo. Halla on vieraillu tuolla suon laijalla ja tuttavalta perunan varret ja daaliat män. Käyköhän samalla lakat kerreemässä. Tulevalla viikollakin on halloo eteläsuomii myöten luvassa. Vaan kyllä kesäkukkien istuttamisen huomenna alotan.

Kiitos kun kävit.


26 kommenttia:

  1. Olisikohan sinun akileijasi kuitenkin keijuängelmä? Lehti on hyvin samanoloinen. Minä olen joskus ostanut ohikukkineen laventelin eurolla (ovh on muuten helposti 5-10e). Olisi pitänyt ostaa useampiakin, sillä se on talvehtinut nyt jo toista talvea perennapenkissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkin tuota perennakirjoista ja edelleen pien sitä akileijana! En oo vieläkään varma. Joskus tekköö edullisia löytöjä ja jos menestyy, muistaa miten hyvän kaupan on tehny. Mie en tuota laventelii suanu talaven yl mänemään.

      Poista
  2. Kriikuna on lähes yhtä ärhäkkä tekemään juurivesoja ympärilleen. Olemme pärjänneet niiden kanssa ruohonleikkurilla, mutta kieltämättä välillä mielessä on antaa kyytiä kriikunapuille. Niiden hedelmätuotto on aika pientä, eikä kukintakaan mitään valtaisaa ole koskaan ollut.

    Mukavaa, että sait uusia rhodoja ja muita kasveja. Rhodo-ostoksilla ollessani minua on kehotettu ottamaan nuput ja kukat pensaasta pois, koska se edistää juurtumista. Sääli, että tietämättömyyden ja ymmärtämättömyyden vuoksi hienoja kasveja joutuu roskiin. Minulle kyllä kelpaisi ilman kukkiakin.

    Meillä kasvaa talon päädyssä köynnöshortensia. Tiileen jää kärhistä tartuntajäljet, jos köynnös irtoaa/irrotetaan. Emme päästä köynnöstä kasvamaan kattorakenteisiin. Asiantuntijan mukaan köynnöksestä ei ole haittaa seinälle tai tiilipinnalle. Mielipiteitä on monia, mutta vuosien kokemuksella ja asiantuntijan vakuutuksella uskallan antaa köynnöksen olla paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä kasveissa on niitä karkulaisii. Pittää aina valinta tehä antaako kuleksii, vai poistaako koko kasvin. Pilvikirsikasta ei sillon ollu tietuu, eikä taimistotkaan taija siitä mainita.

      On mukava kun on noin mukavii tuttuja. Meillä ois ollu hakematon hyvä. Tämä puutarhurikin sano, jotta nyt on kertakäyttö kulttuuri tullu näihin kasveihinkin. Paljon hyvvee tavaroo pois heitetään.

      Myö oltiin Villen kanssa er mieltä tuosta seinän happanemisesta, Van talo on hänen ja poishan se ol kärhö otettava. Ol kyllä meijän hyöty, kun tänne se suatiin kiven piälle kiipeilemään. Köynnöshortenssia on kyllä niin upea kasvi, sen on paras antoo olla seinällä.

      Poista
  3. Nukkeakileija on tuo nimetön kasvisi. Tosi siro ja viehko akileijojen suvussa ja yksi suosikeistani.

    Mielestäni on ihan höpöä välttää köynnöskasveja talon seinustalla, jos tarjolla on seinästä irti oleva kehikko. Seinät on räystään alla, joten köynnös enempikin suojaa seinää. Ikinä ei meillä seinä pysy märkänä köynnöksen kohdilla, kun viistoon tuleva sade törmää köynnöksen lehtiin ja valuu siitä maahan. Siis paljon ennen seinään osumista. Tämä teoria on mielestäni insinöörin tai arkkitehdin mielikuvaan pohjautuva teoria. Siis ei käytännössä koskaan nähtyä.

    Onnea edullisista rhodoista! Niistä on pitkästi riemua - viis ensimmäisistä kukista. Lisää on taatusti tulossa vuosien varrella.

    Ja muutoinkin iloista alkavaa viikkoa! Eiköhän hallanvaara vähin eri poistu. Meillä täällä pohjoisella meren rannalla ollaan säästytty hallalta, mutta tuttu savosta raportoi yhtenä yönä olleen -7. Siinä meni kurpitsat kerralla vainaiksi. Voi harmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Särkän sivuilla kävin kahtomassa tuon akileijan ja siellähän se ol. On miusta tosi viehko ja en siementaimia oo penkissä älynny. Ois mukava kun levviis.

      Oikiissa oot tuon seinällä kiipeilevän kasvin kanssa. Syöksytorvi ol siinä juurakon vieressä ja se hoiti kastelun, ois vissiin pitäny sitä vähän leikellä, jotta ei räystäälle ois kiivenny.

      Edelleen ihmetellään, eikö pihanrakentajatkaan hyödynnä noita rhodoja. Onko se 'kaikki mulle heti' meininki näissäkin.

      Oon ahkeroinu kesäkukkien istuttamisella tänäpäivänä. Lämmintä on 24astetta ja itikoihen tautta pittää hyvin pukkeutuu, meinas hiki tulla. Hallat on paikoin ollu ankarii, vielä näinkin myöhään. Iloista viikkuu siullekkin.

      Poista
  4. Enpä tiennyt pilvikirsikan olevan noin aggressiivinen. Hyvä tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei myökään tiietty ja en kyllä kenellekkään suosittele tätä kasvii, vaikka kaunis on kukkiissaan.

      Poista
  5. Juu, tuo juurivesojen teko on tosi kurja juttu. Meillä vanha kirsikka tekee samaa ja Sinikka-luumu, vesoja saa olla kiskomassa pois koko ajan ja aika pitkälle vesat menevätkin.

    Olipa hyvä kauppa, komeat rodot ja halvalla! Ihmetyttää tuo, ettei rodoa voi ostaa, jollei se ole kukkiva! Itse olen hankkinut myös noita kukkimattomia ja aikansa kun kasvaa niin kukkiakin tulee. Kovasti tykkään noista vaaleanpunakukkaisista lajikkeista. Meidän talossa asuu sen sortin mestari, ettei seinää vasten anna mitään kasvuun laittaa. Toki on sellaisia kasveja, jotka tarttuvat seinään kiinni kovasti, mutta juurikin jos säleikkö on ja ilmavaraa välissä, niin onhan se järkeen käypä asia, että seinäähän kasvi suojaa :D. Komppaan Titaa - insinöörien höpinää :D.

    Halla kävi meilläkin, onneksi vain nipisti perunoiden lehtiä, pahempaa vahinkoa ei tullut!

    Suloinen akileija sinulla!

    Mukavaa viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiipii meillä nuo vesat jo lähellä kukkapenkkii ja siihen ei sua tulla. Luumuissa tiiän olevan tuota vitsausta.

      Kukkia myökin uskotaan tulevan, jos selevivää talavesta. Nämähän on ulukolaista alakuperree ja lapussa on kestävyys viitosvyöhykkeelle. Mäntyjen suojaan istutettaan. Se on kummallista jotta roskalavalle laitetaan. Tämä puutarhuri on ommaan pihhaansa kukkapenkkeihin roskalavalta paljon suanu hyviä kukkia. Lewisiasta lähtein.
      Miehet on monetkin samallaisii, meijän Ville ei anna laittoo mittään kanssa, pensaitakin otti pois kun liian lähellä olivat! Insinöörien höpinöitä tosissaan.

      Hallat on vieraillu, tämä tuttu kerto perunanlehtien olleen ihan valakoset. Tos myöhään tänäkevväänä. Villekin sano orraihen pikkusen kärsineen kylymästä. Vaikka tiällä sanotaan 'Vilu viljan kasvattaa'
      Akileija on miustakin söpö, kestääkin ihan jonkun aikoo.

      Mukavoo viikkoa sinnekkin!

      Poista
  6. Ihania kukkasia. Harmi, että pilvikirsikka on noin kova leviämään. Mukavaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi on tosissaan, ois ollu niin kaunis kukkkiessaan tuo kirsikka. Valinta tul nyt etteen.
      Mukavoo kuluvoo viikkoa.

      Poista
  7. Hurmaavan rento lajike tuo akileija!
    Kukkien juhlaa juuri nyt!
    Kylläpä pilvikirsikka versookin joka paikkaan.

    Kauniita kesäpäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akileija on hurmaava. En oo ruahtina maljakkoon ottoo, kuhan vielä puska kasvaa niin sitten.
      Nyt on kukkien juhloo, luonnossa ja puutarhassa. Meilläpäin koiranputki on levinny hurjasti ja sekin on kaunis kukkiessaan.
      Riehaantu ihan tosissaan kirsikka. Oisko viimesyksyn satteet antanu lissee puhtii sille!
      Kauniita kesäpäiviä sinnekkin!

      Poista
  8. en minäkään tiennyt, että pilvikirsikka on noin kova leviämään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätys ol meillekkin. Joutuu tuo nurkkaus meillä ihan uuteen uskoon kuhan puu kuavetaan pois. Samalla lähtöö joku koivukin.

      Poista
  9. Kiitos tuhannesti ihanasta nallesta. Oi että miten ihana se onkaan. tänään kävin hakemassa postista. En tiennykään että pilvikirsikka noin kovasti leviää. on se hyvä tämä tieto, minulla oli aikomus ostaa tänä kesänä pilvikirsikka pihalleni,enhän minä sitten ostakkaan Kiitos sinulle siitä. Kauniita ovat kukkaset,ja lisää olet istuttamassa. Kiitos viellä kerran. Aurinkoisia kesäpäiviä Sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi. Mie oon varotellu monta immeistä tuon pilvikirsikan kanssa. Kesäkukkia oon istuttanu, tuulinen päivä ol tännään ja ei itikat ollu harmina.
      Aurinkoisia päiviä siullekkin.

      Poista
  10. Kun olisi tiennyt, niin olisitte istuttanut kirsikan paikkaan, jossa saa levitä. Olisi muodostunut kirsikkametsä! Sellainen oli talossa, jossa asuin lapsena. Edelliset asukkaat olivat olleet puutarhureita, ja pihalta löytyi siihen maailmaan aikaan kaikkea ihmeellistä.
    Aivan hölmöä heittää terveitä kasveja roskalavalle!!! Pitäisi olla joku piste, josta saisi hakea, ruokajonojen tapaan.
    Länsirannikolla ei ole ollut kertaakaan hallaa, ei ainakaan meidän pihalla. Toivotaan että lakat eivät siellä ottaneet nokkiinsa. On tästä vinkkelistä harvinainen herkku.
    Hieno pelastustyö. Koppiskin haluaa nauttia kesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä. Kun ois tiieetty.
      On tosi hölömyy. Niissä roskalavoissa on ollu vaikka mitä. Yltäkylläsessä elämässä eletään!
      Lakka on herkuu, en oo vielä kerinny käyvvä kahtomassa miten on käyny.
      Luonto on tärkii ja kaikki pörriisetkin. On vuan ihmeellistä, miten kauniita koppakuoriisii on.

      Poista
  11. Meillä ei pilvikirsikkaa ole, mutta aika monta vesaa juuri tänään kävin leikkaamassa. Aika terhakka leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On terhakka tosissaan. Ois niin kaunis puu muuten.

      Poista
  12. Siellähän on touhukasta menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sitä touhuu kaikenlaista. Nyt alakaa istutukset olla tehty.

      Poista
  13. Gracias por tu paso significa mucho ya que un personage que me hace la vida imposible diciendo que le copio poemas y muchos seguidores se han ido
    Besos

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit