torstai 5. huhtikuuta 2018

Taimikasvatusta.

Meillä on satanu tänäpäivänä vettä. Ei mitenkään rankasti, vaan pihamuahan jo sulatti länttijä joista kivituhka näkkyy. Pikitiet jotakuinkin on sulat ja syrjätiet alakaa pehmitä. Radiosta kuultiin Saimaan olevan 60cm. korkiimmalla kuin normaalisti ja sama se on tiällä latvapuolen vesistöissäkin! Jos rumasti sullaa lumet, jota on tos paljon, (jiälläkin 40cm, ja jiätäkin 45cm.) tekköö se tännekkin ongelmii. Ei tule meille pihamuahan veit, vaan viljelyksiä on vuarassa.

Kuva tältäpäivältä ja lumen pinta on vähän laskenu.

Taimikasvatukset on nyt jo hyvällä mallilla. Meillä on tässä talossa lasikuisti, joka on hyvin valosa. Ikkunapintoo paljon, ja lattiilämmitys. Siinä on vielä kaikki taimet ja kylyvökset. Pihamökii ollaan lämmitetty  ja ensviikolla meinattiin patteritkin laittoo varuilta piälle. Pietään viileempänä, 18-20 astetta ois varmaan passeli. Sinne vien sitten semmoset taimet jotka tykkevää vähän viileemmästä.
Varastossa pelakuut on käyny kasvamaan ja verivaahteraankin on silimut ruvennu vihertämään.
Tännään järjestelin ja koulusin noita taimia ja erikoisen onnellinen oon, kun sain hämähäkkikukan itämään! Kukkia ja Koukeroita blogin Tuulikki anto hyvät vinkit ja niillä onnistuin. Kiitos neuvoista!

Tässä on koulimis vaihe siitä hämähäkkikukasta. lajike 'Rose Queen'.  Kasvatan taimet vaaleassa kasvuturpeessa. Kaikenlaisii kasvatusalustoja taimille on olemassa ja ylleensä ne tehhään vaaleasta turpeesta, joka on maatunutta rahkasammalta. Joka valamistaja laittaa lisukkeita mitä hyväks näkköö. Sohasen nyt semmosta asiita jota suatetaan moittii. Ylleensä turpeen käsittelyy pietään pahana. Ainahan se parempi ois jos ei tarvihteis suolle männä mittään ottamaan, ja mieluummin puuta poltettas kuin turvetta. Poltettava turve on suossa pitempään maatunutta kuin tää vaalea ja en sitten tiiä onko se uutuus rahkasammal kasvualusta sen parempi! Hijasta on uusiutummaan.  Mukava on suolta rahkasammaleesta lakkoja tai karpaloita kerätä!
Sain näitä hämähäkkiä 17kpl. Ja toivottavasti kestäät kessään asti vielä hengissäkin.

Tässä kylyvö mänössä viimeviikolla kangasajuruohosta , ol niin pienet siemenet jotta pit ihan apulainen ottoo. Tilasin tuon häkkyrän muutama vuos sitten ja ol tarpeen. En silimällä erottanu yhenkään siemenen tipahtamista, purkki kyllä tyhjen. Voip olla tihhii kylyvös jos ittää!

Tässä hyasinttipapu mänössä purkkiin ja en voi olla ihastelematta miten kauniita siemeniä on er lajeilla. Kylyvin samettikukka 'Fireball' ja siinä siemenet ol kirkkaan keltaset. En aiemmin oo tätä samettikukka lajiketta laittanu ja en tiiä onko se luonnostaan semmonen vai värjätty. Muotojakin on vaikka mitä siemenillä.

Värinokkoset on miulla tihhiissä, ajatuksella jotta nyppeempä pois liiat kuhan niän mitä on tulossa, vaan empä nyt taija ruahtii ottookkaan. Harventelen näitä tuonnmpana. Kyllä ylmiäräsille taimille on ottajia.

Ahkeralissu  'Impreza Blue Pearl'. Kylyvin maaliskuun alussa ja nyt on kasvu kiihtyny.

Tomatit kylyvin kaks viikkuu sitten ja nyt koulin ne. Pyrin laittamaan kaikki lajikkeet erlaisiin purkkiloihin ja ruukkuihin, erotan ne sitten sen perusteella. Lajikkeet 'Häränsydän', hyväks havaittu, eikä oo höttöjä sisus. 'Tigerella', ensimmäisen kerran kokkeilussa. 'Tiger' F1, kaunis ja maukas. Kirsikkatomatti  'Sungold' F1, maailman makkeimmaks tomattilajikkeeks todettu. Yhteensä 17 tainta ja se meille riittää, jos on hyvä kesä, on jaittavaks asti. Mie en suuhuni tuoretta tomattii laita, ja paistoksissa ja keitoksissakin en hirmusesti tykkee. Pekalle tuas tomatit on ykkös vihannes.

Lobeliatkin tupsahti vähän liian sakkiiks. siniset ja valakiit on samassa astiissa ja jaan niitä sitten istuttaissan isompiin astioihin. Suattaa olla sekotus kuhan ollaan siinä asti

Vielä on kylyvämättä asterit jotka on miun lempikukkia ja leijonankidat.  Ja koulimista on vielä eissäpäin.
En hirmu aikaseen ylleensäkkään kylyvöksii laita ja tänä kevväänä suattaa olla ihan hyväkin. Vielä on aikoo kaks kuukautta kunnekka istutan pihalle. Pien sitä kesäkuun 10ttä päivee vielä mielessän.

Epäonniikin on ollu, Olin kylyvävinäni kesäleimuu,  olkii harjaneilikka, vaikka lasit ol piässä. Ei haittoo, vaikka koko ajan pein kesäleimuna. Koiso, Solanum 'aviculare' rupes eppäilyttämään laitoinkohan yhtään siementä itämään kun purkissa ei kasvuu oo näkyny. On kyllä vanhat siemenetkin ja laitan uusinta kylyvön. Tästä en tietuu löytäny, enkä muista mistä ja milloin siemenet tilasin. Pojat kun syntyvät, muatilalla mummolla ol koiso joka kukki sinisin kukin. Revin sen sitten pois, jotta pojat ei kauniita marjoja suuhunsa pistä. On myrkyllinen.

Mukuloista jaloleinikki on kokkeilussa ja jaakobinliljan istutin uuven. Edellisen sipulin sain kerran kukkimaan ja se tek mahottomasti uusia sivusipulia, on vielä ruukussa. Kahon nyt kevväällä sitä onko pikkusipulit kasvanu.

Kauniita ovat jos onnistuu.

Viimevuonna näihin aikoihin kasvihuonetta käytiin lämmittämmään ja multahommat ol siellä. Nyt hyvä kun koko mökkii näkkyy lumenkeskeltä! Siellä esikasvatan daaliat myöhemmin.

Tämäkin mielii pihalle!

Hyvvee huhtikuun jatkuu ja loppukuusta tulloo 1-vuotis synttäri arvonta!

Kiitos kun kävit.

45 kommenttia:

  1. On teillä lunta, jos on meilläki. Olin illalla lenkillä, vesisatees. Satoo oikee kunnolla. Toivottavasti lumet eres pikkuusen maraltuus. Ei tarttisi kaikkien kerralla lähtiä, tuluvat tääläki pakkaa olla riasana.
    No on reippahat hämähäkit, onnittelut! En oo koskaa eres yrittäny, on nii vaikian mainees. Muutenki o hyvän näkööset taimet sulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika kommenteista! Kyllä nyt ollaan tuon lumen kanssa ihmeissään koko muassa. Teilläpäin ne tuluvat taitaa olla joka kevväinen riesa. Meillä ei ylleensä tuluvi, vaan nyt voip olla poikkeus. Hämähäkkii oon yrittäny monena kevväänä ja joskus oon muutaman taimen suanu, nyt on ihan ihana miärä. Kannattaa kokkeilla!

      Poista
  2. Voi mahoton, minkälaiset esikasvatukset siellä onkaan. Kesästä tulee satoisa ja kukkaisa ihan varmasti. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita kommentista! Hyvin on nyt onnistunu tähänasti tuo taimetus. Toivottavasti etteenkinpäin kevättä. Kyllä kukat on kauniita kahella, ja nyt kun jouvan lerroomaan näihen kanssa, odotukset on korkiilla.
      Hyvvee viikonloppuu!

      Poista
  3. Heissulivei!Tulin heti vastavierailulle ja ihastuin blogisi tyyliin:).Minulle kävi toissavuonna leijonankidan pienien siementen kanssa samalla lailla ja tulos oli semmoinen tureikko,ettei meinannut saada koulittua ja puolet katkeili.Silti jatkokasvatukseen jäi niin paljon, että oli kesällä joka paikassa leijonankitaa pihalla:D.Hyasinttipapu kuulostaa mielenkiintoiselle.Papujen siemenet on kyllä aivan ihanan näköisiä.Voisi hyvin vaikka koruja tehdä niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heissulivei! Ja kiitos vastauksesta. Mukava kun tulit blogiini lukijaks. Ihana suaha uusia lukijii! Leijonankidat on kyllä yhtiä hankaluuksia. On ne semmosii kirppuja. Punarevonhäntä taimettu nyt miulla semmoseks huitukaks, jotta miten sen suap koulittuu. Leijonankita on kyllä kaunis kukka, leikkonakin hyvä. Ensimmäistä kertoo kokkeilen tuota hyasinttipappuu, kahotaan mitä siitä tulloo. Papujen siemenet tosiaan on erikoisen kauniit ja paljon varmasti on muitakin käyttökeleposii siemeniä koruihin. Luvin tuota siun blogiasi ja meillä on yhteinen juttu tuo lankojen värjäys.

      Poista
  4. Kovasti on taimia sinulla kasvamassa. Tuo tomatti tigerella on minun mielestä hyvä ja minulla on sitä ennenkin ollut. Tänä vuonna myös kylvin sitä. Ahkaraliisa jo hienosti kasvaa. Minulta jäi se kylvämättä vaikka se olisi niin kiva kukkija. En tiedä vieläkö ennättäisi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hilu vastauksesta! Mielenkiinnolla vuotetaan tomattisatoa. Ja yhen miehen raati sitten arvioip maun. Oon kuullu tuosta tigerellasta pelekkee hyvvee. Ahkeraliisalla on kylyvökuukauvet 2-4 ja viimehetket varmaan on nyt. Alottaa kukkimisen sitten myöhemmin kesällä.

      Poista
  5. Voi, miten söpöjä taimia <3 Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Maatiaiskanasen elämää! Taimet on ihan söpöjä. Mukava on niihen kanssa touhuta. Mukavoo viikonloppuu!

      Poista
  6. No on sinulla taimia mitä istuttaa. Minulla on muutamia ainoastaan .Mutta mukava seurata muiden kylvöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila vastauksesta! Miulla on nyt aikoo touhuta näihen kanssa. Iloa tuottaa, vaikka ois vähemmänkin kasvamassa. Miustakin on mukava seurata muihen kasvatuksii.

      Poista
  7. No jopas jotakin, teilläkin on niin paljon lunta. Sinulla on hienoja ja hyvin kasvaneita taimia, eli kukintaa on tiedossa ensi kesänä. Arvontaa odotellen. Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli vastauksesta! Lunta on rytkänny tännekkin, eikä mahottoman lämpimii säitä oo tainnu luvata. Toivottavasti kukkia ois sitten kesällä ja ois parempi kesä kuin viimevuonna. Arvontoo vuottoissa, mukavoo viikonloppuu siullekkin!

      Poista
  8. Onpa sinulla aivan mainiot esikasvatukset. Samanlaiset ajatukset sinullakin noista värinokkosista - täälläkin odoteltiin että näkee minkälaisia taimia on tulossa, ja sitten vasta koulittiin. Heitin jo pois tähteeksi jääneet taimet, mutta vähäsen jäi vaivaamaan että olisikohan siellä kuitenkin joukossa ollut sitä himoittua rimpsureunaista lajia.. Ahkeraliisasi ovat niin upeita, ai ai! Ihanaa kukintaa luvassa sinulla ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki vastauksesta! Ihan mukavalla mallilla on kasvatukset, hyvät neuvot oon suanu! En oo kuullukkaan rimpsureunasesta nokkosesta, ja nyt miekin kseuroon tarkempaan noita taimia. Siemenet on miulla muutaman vuuvven takasii. Ahkeraliisat on kivat kasvit ja meillä kuukkiivat ulukoetteisen ikkunan alla laatikossa varjosemmassa. Toivotaan ihanoo kukintoo!

      Poista
  9. Sinulla onkin monipuolisesti kaikenlaista kasvamassa. Ja taimet ovat tanakoita, joten niiden suhteen ei huolta ole. Biolan on tuonut markkinoille kasvusammaleen, joka on valmistettu rahkasammalesta. Sitä on muutamissa blogeissa ja kokeiltu ja kehuttu. Olen sitä muutamista kaupoista etsinyt, joskin en kovin aktiivisesti, vaan en ole vielä löytänyt. Kiinnostaa kokeilla.

    Teillä lunta näyttää riittävän. Eilen kuuntelin radiosta ohjelmaa katolla olevan lumen painoprosenteista ja pudottamisen tärkeydestä. Ohjelma tuli jostain Itä-Suomesta (paikka jäi kuulematta) ja haastateltavalta kysyttiin, milloin hän arvelee kaiken lumen olevan pois sulanutta. Mies totesi, että kyllä se vapun jälkeen jo vähissä on. Toiveikasta siis. Meillä on satanut silkkaa vettä kahden päivän ajan ja hyvin on hangenpinta vajonnut. Kyllä se lumi sulaa, kunhan alkuun pääsee.

    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...ja nyt sekoitin lahjakkaasti turpeen ja sammalen...Anteeksi.

      Poista
    2. Kiitos Between vastauksesta! On noita siemenii kerrräyntyny vuosien varrella ja moni pussi tyhjen tänävuonna. Oon mainoksia nähny tuosta kasvusammaleesta ja sitä ei tänne syrjäseutuloille heti tule. Isoissa puutarhamyymälöissä siellä etelässä varmaan on. Ois mukava Lahen messuilla nähä se.
      Meillä lunta riittää. Ja tiällä itäsuomessa on paljon kattoja romahtanu. Onneks ei oo immeisii jiäny alle ja elläimetkin on melekein kaikki selevinny.
      Eilen sato meilläkin vettä ja nyt on ihana auringonpaiste ja nollassa mittar.
      Mukavoo viikonloppuu!

      Poista
  10. Voi miten paljon sinulla on siellä kaikkia ihania taimia kasvamassa.
    Toivotaan, että säästytte pahemmilta tulvilta tuon lumimäärän johdosta.
    Mukavaa viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko vastauksesta! Mukava on seurata tuota taimien kasvuu ja kehitystä!
      Se on tiällä meillä harvinaista jotta tuluvii ! Ja Saimaata juoksuttaavat nyt vauhilla. Ainakin juhannukseen kestää se juoksutus, kuultiin radiosta.
      Mukavoo viikonloppuu teillekkin.

      Poista
  11. Topakoita taimia! Kiva blogi sinulla ja mukava, että kirjoitat murteella. Minulla on useita Karjalan murteella puhuvia tuttavia, joten blogistasi tulee kotoinen olo, vaikka savolainen itse olenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Tervetulluu lukijaks. Hiidenkiven puutarhassa. Mukava on taimia kasvatella kesäks. Murre on rikkaus ja joitakin sanoja aina mietin miten sen kirjotan. Kyllä työ savolaisetkin viännättä tuota murretta!

      Poista
    2. Viännettään viännettään :) Ite mieluummin kirjutan iha kirjakielellä, ku oon kokenna savoks kirjuttamisen huasteellisemmaks. Monikii sana muljuvvaa suussa mukavasti, mutta näättää iha höperöltä kirjutettuna. Ja sittenku ee oo nuorj eekä vanaha, nii oma puhekielj vaehtelloo kuulijan mukkaan että onko levveempee vae kappeempoo savvoo. Itentiteettiriisihä tässä vielä tulloo! :D Mukava ku liityit myös minun lokin lukijaks! Tervetulloo!

      Poista
  12. Mahtavat määrät kaikkea kasvamassa. Ja hyvät tilat teillä esikasvatuksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista vaalean vihreää! Mukava on kasvatella kaikenlaista. Sillon kun tätä taloa rakennettiin, puolvahingossa tul tuo lasikuisti ja on ollu hyvä. Mukavoo viikon alakuu!

      Poista
  13. Kiitos Sussi vastauksesta! Hyvässä kasvussa ovat nyt, vielä on aikoo kuhan ovat puutarhassa.

    VastaaPoista
  14. Lasikuisti on ihan must tämmöisiin hommiin. Se on ollut minunkin haaveissani, mutta vielä ei ole toteutunut.
    Hurjasti sinulla on taimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Ritavuoren juurella! Lasikuisti on kiva, meillä se on etelään päin ja kesällä tarkenoo! Tähänaikaan on hyvä kasvatella taimia. Aina joskus tulloo riehaannuttuu noihen taimien kanssa!

      Poista
  15. Löysin ihanan blogisi sattumalta ja alan heti lukijaksesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Tanja! Mukava kun löysit ja tykkäsit, miekin kävin siun blogissa. Oon vielä alakutaipaleella tässä hommassa, mukava lukkii ja oppii toisiin puutarha- ja käsityö juttuloista.

      Poista
    2. Jäi tuosta edellisestä. Tervetulluu lukijaks!

      Poista
  16. Hyvän näköisiä taimia. Tähän mennessä lumikin on toivon mukaan jo vähentynyt paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta, pihan vuosi! Taimet voivat hyvin ja lumkii on meillä jo jonkunverran huvennu. Kauniita päiviä luvassa.

      Poista
  17. Sinulla onkin melkoinen taimipaja siellä. Löytyy kyllä luntakin, auts.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta TeSa! Tul tuas laitettuu siemeniä kasvamaan runsaasti. Lunta meillä on vielä paljon, vaan kyllä sullaatkin kovasti.

      Poista
  18. Hieno kirjo erillaisia kesäkukkia tulossa ja taimet niin hyvännäköisiä. Minulla orvokit ovat aivan pikkuruiset noihin sinun alkuihin verrattuina ja saa nähdä ehtiikö edes kesäksi. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta paleredrose! Hyvin on tähänasti taimet kehittyneet, toivottavasti jatkossakin. Mie kylyvin orvokit maaliskuulla ja nyt ovat käyneet kunnolla kasvamaan. Jospa siunkin orvokit kukkisivat myöhemmin kesällä.

      Poista
  19. Vaikka mitä ihanaa sinulla siellä kasvamassa! Varmasti upeaa kukkaloistoa luvassa! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Toivotaan kaunista kukintoo, monenlaisia siemeniä on tullu kylyvettyy! Hyvvee viikonloppuu!

      Poista
  20. Onpa sinulla paljon taimia ja kaikki niin hyvän kasvun alussa. Piha kyllä tulee kukista loistamaan Toivotaan aurinkoisia päiviä että teiltäkin lumet sulavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Kyllä nyt meilläkin lumet on kyytii suanu, kasoissa vielä on paljon. Toivotaan kaikkien kukille ja muillekkin kasveille hyvvee kessee! Mukavoo alakavoo viikkuu.

      Poista
  21. Mahtava määrä sinulla taimia ja hyvin kasvaneet :) Toivotaan, että aurinko sulattaisi lumet pian. Meilläkin pihassa vielä jonkun verran lunta, mutta kohta alkaa kukkapenkit näkyä lumen alta.

    VastaaPoista
  22. Hyvin on taimet kasvaneet, tuuheita ja terveen näköisiä.

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit