maanantai 23. huhtikuuta 2018

Kevään ensimmäiset kukkijat!

Kyllä se kevät tännekkin tulloo, vaikka on talavi tuntunu pitkältä! Viimeviikolla perjantaita vasten yöllä sato vettä 10mm. ja ol lämmintä 14 astetta, ja se pan veit liikkeelle. Paikoitellen ol melekein veinpaisumus! Harvoin meillä pelloille ves nousoo.

Rannanpihassa on ahkeroitu polttopuitten ja kukkien kanssa. Käsitöitäkin on vähän ollu vielä tekkeillä.  Kaikki talavetettavat on nyt piässy varastosta pois ja ikkunan iäreen. Kasvihuoneeseen ei vielä lämmitystä oo laitettu ja pihamökissä on purkki poikineen. Daalioita en vielä oo laittanu esikasvatukseen, kohta sekin aika on.


Asterit vuottaa koulimista, toinen lajike ei itäny ollenkaan ja partaohrakin iti heikosti.

Paikoitellen on vielä lunta runsaasti kukkapenkeissäkin vielä

.
Kuva on tältä uamulta. Havuilla mitkä on suojattu, takit on vielä ja suap olla ainakin loppuviikkoon. Kartiovalakokuusia oon kurkkinu suojien alta ja vaikka on paksut peitteet, näyttää olevan viotuksia. Tottuus valakenoo kohtapuolin.


Japaninvaahtera 'Dissectum Garnet' tul varastossa lehteen ja se tuotiin pihamökkiin. Ikkunaan päin olevat oksat jo saivat punerrusta. Ja lamoherukat puskoot lumen läpi oksiaan, joissa on hyvin pulleat silimut.

Ensimmäiset kevätkukkijatkin on jo vähän näyttäytyneet, Lumikellot ja krookukset alottelloot kukintoonsa.


Kuolanpionikin jo pontevasti piätään nosteloo. Ja muissakin pioneissa kasvuu on näkyvissä.


Jouluruusun nuppuja oon vielä suojaillu jos vaikka pupu tai kauris kulukoo ja juohtuu mieleen maistella. Penkit on vielä märät, mitkä on paljastuneet lumesta, suavat kuivoo ennenkuin käyn siivoomaan.

Ensimmäisen orvokkiamppelin ostin, ja laitoin sen Ollille ja Pialle mukkaan eilen kun lähtivät tiältä kottiinsa Espooseen. Meillä ol viimeyönä pakkasta -7 ja usseiks öiks on vielä luvattu  jopa enemmänkin. Jos siellä heillä ei ennee kovia yöpakkasii ois!


Taimiostoksillakin kävin ja ostin mehtäpuutarhaan kaks mustakuusta. Vuottaavat autotallissa istutusta. Kasvaat märemmässäkin maastossa. On lyhytneulanen harmahtava puu ja siro kasvutavaltaan. Kuvassa on jo 15 vuotias mustakuusi käpyineen, Kävyt on mustat ja huonosti itävii.


Tul nyt sekava posti. Kun ei vielä noita keväisiä kuvia oo. Tiestölle on hyväks nämä kylymemmät ilimat, ja vielä on pohjopuolilla mehissä ja pelloilla sulamista. Routoo ei tiällä juurikaan oo.
Järvelle ei myö ennee männä, ei oo vielä mustunu väriltään. Syväväylän Puhokseen aukasivat, vaikka saimaan kanavasta ensimmäiset laivat tulloo toukokuun puolessa välissä. Siellä on sulukuja korjattu.

Pukin puutarhalta tilasin perinne pelakuita, ja mielenkiinnolla vuotan minkälainen anti on Lahen messuilla. Punasia jouluruusuja ainakin kahtelen, monessa postissa oon nähny kauneita Helsingin messuilta ostettuja. Muuan talavi vei miulta kaikki punertavat.

Viikonlopulla laitan yksvuotis arpajaiset ja toivon runsasta osanottoa!

Kiitos kun kävit.







18 kommenttia:

  1. Kyllä se kevät sinnekin koittaa! Hyviä merkkejä jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä se tulloo! Päivä päivältä. Kiitos Satu kommentista.

      Poista
  2. Ihania orvokkeja :) Toivottavasti löydät messuilta etsimäsi! Kivaa tiistaita Siulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orvokit on mukavii, kun kestäät kylymempeekin. Toivotaan hyviä ostoksia. Kiitos vastauksesta Maatiaiskanasen Elämää!

      Poista
  3. Ensimmäiset kukkijat ovat aina suuri ilon aihe! Orvokkeja minäkin olen haaveillut kovin, varmaan jokunen täytyy ostaakin ja laittaa kuistille ilahduttamaan. Joriinit minullakin on vielä kellarissa, mutta viikonloppuna ne siirtyvät navetan puolelle heräilemään, erityisesti niitä en taimeta kuitenkaan, ovat ehtineet silti mukavasti kukkaan. Lahdessa ajattelin katsella matalampaa mallia olevia joriineita ja pelakuitakin Peltosen puutarhan standilta, Tommolalla on ihanuuksia aina matkassa (kauppalappua olen keräillyt hiljaksiin).

    Tuo mustakuusi on kiinnostava, täytynee sellainen tuonne meillekin hankkia.

    Ehkä nähdään perjantaina :D. Mukavaa messumatkaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Saila vastauksesta. Kyllä sitä montakertoo päivässä tulloo kierreltyy kahtelemassa, onko joku kukkansa aukassu. Pitkee esikasvatusta jorineille en tie, kasvaat vuan pittuutta jos aikaseen laittaa. Mukavan vinkin annoit noista pelakuista, sain sisareltakin assiita!
      Mustakuusi kasvaa noppeesti.
      Ehkä nähhään,pien ja pyörii, harmaat hiukset ja reppu selässä, on tuntomerkit! kuin myös siulle mukavoo messuiluu!

      Poista
  4. Ensimmäiset kurkkijat kukkapenkistä on aina ilon aihe :) Ihania nuo orvokit ja tekisi itsekkin mieli niitä jo ostaa. Kylmää keliä vain on luvannut tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Hilu! Iloa tuottaa ensimmäiset, pitkän talaven jäläkeen. Kylymmiks öiks pittää sisälle orvokit nostoo. Viimeyö ol Markun yö, eikä kylymäny meillä. Vanha merkkiyö! Oiskohan jo kovimmat kelit takanapäin!

      Poista
  5. Lupaavalta näyttää, kohta se kevät on teilläkin :) Punaiset jouluruusut tuntuvat olevan arempia kuin valkeat. Itsekin olen haikaillut punaista, mutta en ole uskaltanut sitten kuitenkaan sitä ostaa. En tiedä, kuinka pitkään pystyn vastustamaan kiusausta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta Hiidenkiven puutarhassa! Kevättä tekköö! Noin miekin oon noitten jouluruusujen kanssa ajatellu. Aian vuan pittää yrittee, mehtäpuutarhaan nyt noita ajattelin! Mukavia kiusauksia nämä ovat!

      Poista
  6. Täälläkin sais vettä sataa ja mielellään lämmintä niin lähtis nuo loput lumet veks. Kivasti siellä jo piippoilee. Kesää kohti mennään. :-) Blogissani kevätarvonta tervetuloa mukaan. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta paleredrose! Satteiseks taitaa nyt ilimat männä, ja sehän ois parasta noille lumille. Piippoja nousoo mukavasti. Toivotaan hyvvee kessee! Ossallistun arvontaan!

      Poista
  7. Kyllä ekat penkkipunnertajat ilahduttavat vallan vietävästi! Onnea pian 1-vuotiaalle blogille! Mustakuusi on oiken mukavan tiheä, kapea ja väriltää erottuu muista havuista. Tykkään minäkin siitä. Jokusia olen istuttanut tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita vastauksesta. Mukava on seurata, mitä nousoo muasta. Ja kukat illauttaa kovasti, meillä ei vielä kukkia juurikaan oo. On hyvä, jotta tänne pohjolaankin on erlaisii kestävii havuja, jotka on talavellakin kauniita. Mustakuusi on yks semmonen.

      Poista
  8. Ihana Mustakuusi kuinka pitkäksi se kasvaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Mustakuusi voip kasvoo jopa 15 metriseks, ja menestyy vaikeimmissakin olosuhteissa.

      Poista
  9. Mukavia keväänmerkkejä jo sielläkin! Tosi kivan väriset nuo orvokit. Mukavaa loppuviikkoa ja messureissua!

    VastaaPoista
  10. Kyllä kevät edistyy tiälläkin. Jo joitakin kukkivia on ilimestyny lopultakin. Innolla lähetään messuilemaan! Kiitos lipuista! Mukavoo viikonloppuu.

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit