perjantai 25. lokakuuta 2024

Kaunista syksyä.

 On ollu lämmintä ja kaunista syksyy. Hyvä näin. Elokuun jäläkeen on sateita suatu vaille 80mm. ja kun maata kaivaa, kuivalta tuntuu. Nyt on sateita luvassa. Järvessä vesi laskoo, Saimaata venäjälle juoksuttaat ja latvavesien pinta laskoo. Kellä oma kaivo on, voi talavella vedestä tulla pula jos ei suuria sateita tule. Tämä kunta on vesiasiat hoitanu hyvin ja putkistot risteilevät koko pitäjässä. Meilläkään ei oo vedestä huolta. 

Vanhempi poikamme perheineen oli joku viikko sitten käymässä ja lapset keräs rannasta paljastuneesta hiekasta näkinkenkiä, järvisimpukan kuoria. Tehtiin niistä sitten mobile roikkumaan kodinhoitohuoneeseen.

Laskeva aurinko kultovaa rannan puita, tervalepät on ihan vihreitä vielä. Yhtenä yönä hulumaatti pakkaselle muutaman asteen ja jörkiinit kylymi, nyt juurakot kuivaa mökissä. Miulla suurin osa pelakuista on vielä kasvihuoneessa. Yöllä siellä lämmittää lämpöpuhallin. Ens viikoks on viileempee luvassa ja siirron suavat mökkiin kasvivalojen alle. Oon kuvia ottanu jos talavemmalla saisin pelakuista postauksen tehtyy.

Ruska tänne rannalle tulloo myöhemmin ja vielä kauniit värit on nähtävissä. Rusotuomipihlaja 'Härkätienherkku' nyt vasta rupivaa punastuttamaan latvuksen lehtiä, vaahterat on keltasia ja punastakin näkkyy lehissä. 

Villiviini tulenpunaisessa värissään, katolle nousoo ja yks haara luikertelloo seinänvieressä.

Kasvatin siemenestä atsaleoja ja pionia, nekin on ruskavärejä ottaneet

Mehtäpuutarhassa kotkansiivet, sinikuunlilja 'Elegans' ja Liuskavaleangervo 'Braullaub' on myös valamistautumassa talaveen


Japaninvaahtera 'Garnet' on hyvin värittyny ja muutama lehti siinä on vähemmän liuskottunu ja aika vihreä vielä. Kellariin viiään talavetukseen.


Huntuvaahtera vuan latvuksen punasti. Muuten on keltaruskee.

Puistoatsalea 'Illusia' FinE on myös kaunis väriltään. Pensasmustikat nyt rupivaa punertamaan.



Lamoherukka ja Japaninhappomarja on tuossa hiekkakummun laidalla ja hyvin ovat viihtyneet. Pikkuherukan oksia leikkoon useasti, muuten levivää kovasti. 

Kukkasipuleita en nyt tilannu mistään, vuotin alennuksia ja sain kyllä kauniit lajikkeet  mielestäni. Tuolla Joensuussa on puutarhaliike missä on hyvät valikoimat irtosipuleista ja sieltäkin käyvessäni tein ostoksia. Ovat isoja sipuleita ja vähän hinnakkaampia. En paljoa ruahtinu irtosipuleita ostoo, pakkauksissakin on hyviä värejä ja lajikkeita. Istutus on vielä tulppaaneissa vaiheessa. Muut alakaa olla piilotettu. Aina syksysin se villihtöö kukkasipulien osto ja muutaman herkullisen pussin väreiltään ostin alesta ja en ennen oo nähny näitä tarjolla. Nuppuvaiheessa ovat kauniit.


Lajikkeet on Tulppaani Hilde ja Krookus Roseus. Kaks pussii ostin molempia ja nuo tulppaanin mukulat on aika pieniä. taitaa olla kasvitieteellinen tulppaani.


Sisäkukista marraskuun kaktukset rupesivat jo pihalla nuppuja tekemään, tätä väriä on miulla kaks. Toinen on tuolla tuvanpuolella jo kukkimisensa kukkinu, valakonen ja liila on muut värit kukissa. Tämä on tuon kaapin piällä lasikuistilla. Humppilan lasiamppelissa ruukkuineen. Rupesin pelekeemään, jotta kattokoukusta putuvaa koko höskä, on nimittäin painava tuo lasiamppeli ja jo kookas on kukkakin.

Joensuussa käyvessäni löysin uuden orkidean kokoelmaani. Jalokiviorkidea on nimeltään. Tällä on mitättömät kukat ja kokoakaan ei suurta tule, kauneus on lehissä. Kun aurinko sattuu lehtiin sopivasti, loistaa siinä jalokivet kaikissa sateenkaaren väreissä.


Istutin tämän kasvusammaleeseen, mehästä otin tuota vihreetä sammalta pinnalle ja vanhan Karhulan litran lasipurkin käänsin ylösalasin, pieneks kasvihuoneeks. Näyttäs viihtyvän siinä ja lehtien koko on kasvanu

Marketissa käydessäni sattu silimiin erikoinen syklaami. Tumman callunan ja katajanoksat sai kaverikseen harmaaseen ruukkuun tuohon kuistille. Nuppujakin on vielä ja jos ei pakkasia tule, piristää sisäänkäyntiä.


Hämärä on kuva pimmiinä päivänä. Eivät enempee aukii ja jo kuukauden päivät on ollu.


Outo kuva on kanadalaisesta ruususta, teki kiulukoita, Rosa 'Lambert Closse' joissakin taimimyymälöissä tätä pensasruusuks mainitaan. 80 senttinen on meillä ja ihanat miedosti tuoksuvat kukat on. Tulkohan kesällä kuvattuu ensinkään.

Seurasin keskiviikkoiltana  webinaarin ruusujen talvisuojauksesta. Siinä asiantuntijana ol Suomen ruususeurasta Michael Luther ja oli kyllä mielenkiintoinen ja oppia sain. Näille Kanadalaisille ja David Austin ruusuille tein tyvimultauksen viimesyksynä. Se vuan minnuu kummastuttaa, suurikukkainen 'Queen Elizabeth' ja aniliinin punainen ryhmäruusu penkissä kukkii vielä nytkin, iliman mittään temppuja. Ovat olleet niin pitkään kun Rannanpihassa on oltu. Oisko niissäkin, jotta jos mieluinen paikka sattuu se pärjevää ja tietysti meillä lunta on yleensä. 



Nämä kuvat on tänäkesänä otettuja ja tuosta Queen Elizabetistä oon monena vuotena vieny oksan äitini haudalle, hän ihaili nimen ommaan tätä lajiketta. Vanhoja on nyt nuo kukat, kaunis vaaleanpunainen on 

Lopuks ihanasta auringonlaskusta viikolla otettu kuva. 


Kiitos kun jaksoit lukkii loppuun asti!



1 kommentti:

  1. Nyt on kyllä saatu nauttia ennätyksellisen hyvästä ja lämpimästä syksystä. Hienoja ruskakuvia ja todella upeasti kukkiva marraskuunkaktus.
    Mukavaa loppukuuta sinne Rannanpihaan. 🍁🌿

    VastaaPoista

Kaunista syksyä.

 On ollu lämmintä ja kaunista syksyy. Hyvä näin. Elokuun jäläkeen on sateita suatu vaille 80mm. ja kun maata kaivaa, kuivalta tuntuu. Nyt on...

Suosituimmat artikkelit