sunnuntai 2. elokuuta 2020

Kesän makuja!

                                 Aika on noppiisti kulunu ja allakka elokuulle kiännetty!

Puutarha on ollu nyt vähän vähemmällä huomiolla viimeset viikot. Marjan kerruussa on aika vierähtäny. Heinäkuun puolessavälissä  kävin vanhemman pojan perheen apuna, lapsenlikkana. Tarha ol kiinni ja tyttö ol kotihoijossa. Vanhempansa tekivät etätöitä ja alottivat talon rakentamisen sinne piäkaupunkiseuvulle, mummo ol lapsenhoitoapuna! Siellä rakennustyömualla kun käytiin, niin työntelin Esterii rattaissa ja er teitä kulettiin. Näin upeita puutarhoja ja yhellä tiiliseinällä niin mahtavasti kukkivan 'Flammentanz' köynnösruusun. Käytiin myö mustikan kerruu Nuuksiossa alottamassa, mie keräsin käsin ja tyttö istu mustikanvarvikossa ja söi marjoja. Kun aika käy hänellä pitkäks mäntiin kalliolle evväitä syömään ja muutama käpylehmäkin tehtiin. Kovasti ol mustikoita ja sitä ihmettelin kun itikoita ei ollu! Nyt on heillä ja meillä marjat pakkasessa ja tiällä vielä mehtävatutkin on kerättynä. Muutaman purkin hilloo keitin. Lakalla alako marjasou.


Ruisleipee paistoin lauantaina ja samalla pullataikinaan mustikka-vadelma piirakoita tein. Soppaan ja piirakkaan marjoja vielä kerättään tarvittaessa. Ylenpalttisesti on ollu marjoja.

Säilöntäkin on alakanu. Avomuankurkkuja oon säilöny, kesäkurpitsoo ja lehtitillit oon pakastanu ja kanttarelleja kuivannu. Niitä on jotta livettää. Tattijakin ois, niitä en kerree.


Kanttarelleja on syöty , jotta korvistakin kohta ulos tullot!
Pehkomarjat alakaa kanssa kohta olla kerättävissä ja sitten omenat. Ei mittään kääriäisii oo niissä tänä syksynä.
Laitampa vielä kuvan mustikkapöperöstä. Talakkunaan tehtynä herkku. Puolukastakin onnistuu syksymmällä. Ussein on syöty nyt marjaikaan. Hämäläistä talakkunoo on jauhona.


Nyt alakaa hillitön kitkeminen tuolla mehtäalalla kun vuan poutoo on. Kummasti siellä on rikkaruohot käyny rehottamaan. Kukintookin on. Korkeita kukkivia esittelen nyt, alakuun tuolta mehtäalalta.



Kesällä kerroin tuon vaaleanpunaisen preeriamesiangervon siirrosta tuolta rantapenkistä. Tulhan siinä palanen tuota lapinnauhustakin ja sen otan pois tuosta angervoitten ryhmästä. Miun mittasina kasvaat ja satteet on suanu tuon kaunoangervo 'Plena'n kuatuilemaan. Muistuttaa miusta mesiangervoo lehiltään, vaan kukka on nappimainen. Kivi on näitten angervoitten välissä, keväällä veskin suattaa seistä hetkenaikoo. Toivottaan jotta eivät lähe kulukemaan.


Ruotsinköynnöskuusama alakaa kukkii uuvestaan, tämä pittää siirtee toiseen kiviryhmään. Tässä on vanhoo kantoo olevoo humaloo, joka vimmautu kasvamaan nyt kosteena kesänä ja ensimmäiset lonkerot on jo melekein kasvanu tähän. Humala suatiin muutama vuos sitten Pekan serkulta. En ikänä oo nähny semmosii kasvustoja. Villinä ol kiviraunion vallannu ja tukahuttaa muut siitä viereltä.


Armenian kurjenpolovelle uhkasin tässä varsinaisessa pihassa siirtoo kukinnan vähäisyyden takkii ja siirsin sen tuonne mehtäalalle. Ilimeisesti varjosempi paikka on mieluisempi, kukkinu on hyvästi ja muutenkin on hyvivoiva. Värikin on mukava.  Kilpiangervo on rinnalla.


En malttanu olla laittamatta tuolta mehtäalalta noitten kivien piällä olevasta Ruusuliisukasta kuvvoo. Kun keväällä ostin tämän ja tuolla varsinaisessa pihassa puolvarjossa koitin kukittoo, meinas tää henkensä heittee. Kun siirsin tähän varjoon kukkii kauniisti.


Keväällä meijän piti tehä näille tuvan ikkunan alla oleville muutamalle kärhölle korkiit tuet. Eipähän aikanaan keretty ja tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' riehaantu kukkimaan tuossa puoltoista metrisen pioni 'Festiva Maxima'n piällä. Kukkia ja nuppuja on valtavasti!


Samassa penkissä  loistokärhö 'Multi Blue', tällä tuki ehkä on riittävän korkii. Yl kaks metrinen.


Tarhakellokärhö 'Rooguchi' kukkii etupihan penkissä. Kuva ei tie oikeutta värille, on hyvin tumma violetti.


             Vähän häikäsöö tuo auringonpaiste! Mantsuriankärhö ja liila harjaneilikka. Hyvä yhistelmä.



              Kuutamohortenssia talon itäpäädyssä alottaa hortenssioitten kukinnan. Ovat pieniä puita.


                              Virginiantädyke ja lapinauhus, näyttävä pari rantapenkissä.

Viimenen pioni lopettaa kukintoonsa varjosassa vanhanmökin päädyssä. Hauska kuva terälehtensä puottaneesta kiinanpionista 'Bowl of Beauty'. Keskus ja siemenkodat on kuin 'kulhollinen kauneutta' olevasta kukasta. Tämä on myöhänen kukinta ajaltaan.


Viimeset kuvat on vesiltä. Pojat naureksii meijän veneily harrastukselle. Suurinpiirtein yhen kerran kessään moottorvene  otetaan vesille ja se tapahtu nyt tännään. Myö ei kehata rällätä tuolla järvellä. Suareen kun marjaan tai muihin töihin männään ajetaan sillon. 25 heppanen on moottor ja riittää meijän tarpeisiin.


                                                                 Vesille venehen mieli!
                                     

                                   Kuka lie aikonaan Vonkasaareen kivistä merkin tehny!


Saaria on seläntakana. Ruote ja Papinsaari ovat saaria missä laivamerkit. Reimarien välissä on vettä 50 metrii ja syväystä vähintään, viitisen metrii!


                                                  Joka valopoijun piässä lokki päivysti.


           Vesipisaroitten tanssi veneen rinnalla. Järvessä vesi on lämmintä ja uitu on paljon.


                                        Ommaan rantaan saapuminen onnellisesti, iliman haverii!

Vettä on satanu nyt vähintäänkin riittävästi. Järvessä ves on laskenu, juoksuttaatko Venäjälle voimalaitoksiin, vai minne hävinnöön. Nyt sais pouvistuu ihan pitemmäks aikoo. Toinen säilörehusato ja viljojen valamistuminen ja poissuanti pellolta hankaloituu, jos aina vettä lossovaa.

                                                      Kiitos kun kävit lukemassa!

21 kommenttia:

  1. oi ,miten ihana tarina..niin ihania"murresanoja".että😊❤
    Mahtava marja/sienisaalis;)
    meillä syötiin lapsuuskotona kans talakkuuna,lauantaina keitin "savolaisesta"-talakkunasta puuron;)
    minun on täytynyt ulkoistaa "marjanpoimimis-jututut",mansikkamaan hoito/keräämiset ,,riittää,
    En laiskuuttani,en toki,mutta joku;)tietty paikka ei kestä pitkää kyykkimistä;))
    Säilöminen on mukavaa puuhaa....
    punajuureton minun ainoa säilöminen,kanttarelleja..niitä ei meiän korkeudella kasva:((
    Kauniita kukkia ja paljon.
    tuo kivipuutarha on niiiiiiiiin ihana:))
    aika erikoinen kukka ruottinköynöskuusama?,kaunis;)
    mulla 100 vuotta vanha parkkiintunut talaviturkki,,menköö vielä toiset mokomat vuojet.
    VEsistö,,rauhoittava elementti,ken tohtii paattiin hypätä...:))
    olipa muka tarina!
    Toivotaan hyviä viljanpuinti ilimoja,teille!
    mukavaa alkanutta elokuuta,Sinulle ULLA!😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Nyt on ollu antelias luonto marjojen ja sienten suhteen. Talakkuna on vanhemmalle väelle varsinkin tuttuu kesäruokoo. Muistan kun mummoni tek meillä syksysin talakkunoo. Jyvät keitettiin ja sitten leivinuunissa kuivattiin. Voin kanssa syötiin.
      Harmoon kiven kanssa vaaleanpunainen on nätti kaveri ja kyllä muutkin värit käypi. Ihania ovat kaikki kukat!
      Ei myö myrskyllä vesille lähetä kun ei oo pakko. Muistissa on yks puolukkareissu vuosiasitten!
      Viljanpuintiin vielä tovi vierähtää, säilörehun teko on ensin.Mukavoo elokuuta siullekkin!

      Poista
  2. Voi mahoton, miten kaunis on tuo teidän metsäpuutarha, nuo isot laakeat kivet! Ja rehevät kauniit kasvit! Satumaisen kaunista. Kukat jotenkin jäävät ihan kakkosiksi, kyllä tuo taitaa olla kauneinta mitä voi kuvitella.
    Kiitos ideasta, aloin perata tänään pitkään vähällä hoidolla ollutta aluetta, jossa on vaaleanpunaista mesiangervoakin, jaoin sitä ja istutin osan jo samaan penkkiin, mutta nytpä keksin parikin paikkaa ihan toisessa kohtaa puutarhaa, sitähän täytyy ilman muuta siirtää! Nuo vaaleanpunaiset hempeät angervot on niin kauniita. Etenkin, kun se ei ole hyvin edes kukkinut nykyisellä paikallaan.
    Herkullisen näköiset piiraat ja tuo mustikkapöperö näyttää siltä että vie kielen mennessään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kivet on tuossa kohin se juttu! Kasveja on suatu tästä varsinaisesta pihasta jakamalla paljon. Puita on ostettu. Homma on vielä kesken ja koivun taimia suap tihhiiseen kitkii!
      Pitkät lonkerojuuret tek tuo preeriamesiangervo ja lähti luikertelemaan penkissä. Ensimmäiset vuuvet kesti aloillaan. Nyt suap rehottoo ihan yksinään! Kaunis se kyllä on!
      Pakasteeseen leivoin vierasvarroo, tuonne muatilalle jo yks piiras paistettuu män. Nyt on marja aika ja mustikka ja vadelma on hyvä yhistelmä!

      Poista
  3. Ihana elokuinen postaus. Paljon marjoja, paljon sieniä. Meillä ei vielä tuollaisia kanttarellisaaliita ole, mutta kyllä ne varmasti vielä sieltä nousevat. Rouskuja odotamme kovasti. Tattisato taitaa olla hyvä tänä kesänä. Ihania kuvia vesiltä. Pielinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Tiällä mehänkeskellä kun asutaan, on marja- ja sienipaikat lähellä. Yltäkyllästä on ollu nyt kun ei kuivuuvesta kärsitä. Rouskut ne on meijänkin suolasieniä. Tatteja on runsaasti mehissä ollu, myö jätetäänkin ne sinne matojenruuaks.
      Ei oo Pielinen, Orivesi on ja Puhoksen syväväylältä otin nuo kuvat! On tässä ihan meijän iärellä ja eilen tukkilautta ol hinnauksessa. Omasta rannasta sitä seurattiin.

      Poista
  4. Herkullisen näköiset marjapiirakat ja kurkkusäilykkeet. Minäkin tein eilen illalla kasvihuonekurkuista muutaman purkillisen kurkkusalaattia. Preeria-angervo on mielestäni todella hieno kukkiessaan. Sitä näkee vain puutarhoissa valitettavan harvoin. Metsäpuutarhanne on kerrassaan upea ja kärhötkin kukkivat niin näyttävästi.
    Järvikuvasi myös puhuttelevat kovasti.
    Ihanaa elokuuta. Toivon suotuisia säitä säilörehun ja viljojen korjuuseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Marjapiiras on herkku, etenkin marja aikaan. Säilykkeet on hyvä lisä talavella lautasella! Preeriamesiangervo on miustakin kaunis kukkiessaan. Roteva kasvi on. Mehtäpuutarhassa on nuo kivet kaunista. Kivisellä seuvulla asutaan.
      Järvi on mukava elementti ja kun vielä on tässä iärellään. Harvoin tulloo kamera mukkaan otettuu.
      Toivotaan siän pouvistuvan, on satanu nyt ihan mahottomasti ja pellot on pehmeitä. Mukavoo elokuuta!

      Poista
  5. Näkymä metsäpuutarhaan on todella kaunis, taustalla saniaisia ja kuunliljoja ja sitten tuo vaaleanpunainen liisukka kivenjärkäleiden päällä! Ihanat vastakohdat. Kaunista ja runsasta kukintaa on teillä joka puolella. Nuo marja-ja sienisadot ovat hyvät myös täällä, nyt saa herkutella mielin määrin. Keittelin jo omenahilloa pudokkaista ja yhden ämpärillisen kurkkuja säilöin. Se on jo sitä syksyn tuntua. Hyviä syyskelejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Tuohon kivien ympärille muodostu tuo rinne ihan iheksiään. Jakotaimia tästä varsinaisesta pihasta on jo tuonne alalle suatu paljon. Liisukka pärjevää tuolla erinomasesti. Ilimeisesti koko suomessa on hyvät marjasualiit! Hyvä on talavellakin pakkasesta puuronpiälle ottoo. Meillä ei vielä oo omenia puonnu ja Huvitus on se ensimmäinen kypsyjä. Ämpäriin on hyvä säilöö, lasipurkkiin ei monta sovi. 6 tainta miulla on ja syötävee on kylällekkin jakkoo! Syksyn tuntuu on ja sais nuo kelit pouvistuu. Mukavoo elokuuta!

      Poista
  6. Komeita kuvia postaus täynnä! Kärhöihin meinasivat silmät taas jumittua, mutta eipä tuo metsäpuutarhan kivikuvakaan kylmäksi jättänyt. On upeita järkäleitä ja hempeä ruusuliisa sopii täydellisesti niiden kylkeen. Poutaa toivotaan täälläkin. Vadelmaa olisi paljon kun vain ehtisi kunnolla keräämään. Ehkä puolet talven tarpeesta vasta saatu pakkaseen. Huomenna olisi tarkoitus kokeilla, viihtyisivätkö lapset edes tunnin vatukossa. Löytyi helppokulkuinen, nuorehko hakkuuaukko, jossa on matalia vattupuskia eikä vielä kovin paljoa muuta kasvustoa, niin eivät pääse karkuteille. Aurinkoisia kelejä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Sie oot kärhöimmeinen! Luonnonkivet on tuossa mukavassa järjestyksessä. Entistä järvenpohjoo on ja kivet ol hautautunu multaan ja sammaleeseen. siitä ne tul esille ja sai jiähä paikoilleen. Ruusuliisoo oon harvoin tavannu ja se on ahkeraliisan kerrottu muunnos, väri on hyvä kivien kansssa. Mukava kun lapset viet mukkaan mehtään, onhan se vähän hankaloo heijän kanssaan. Muisto jiäp ja toivottavasti intokin! Mukava kun oot löytäny hyvän paikan, siitä on vuosiks mesta kerätä vadelmia. Aurinkuu sinnekkin ja poutoo!

      Poista
  7. Ihania muistoja on pikku-Esterille tullut retkeltänne 🤍 Ja mummolle varmasti myös 🤍
    Ahkeranakin olet ollut, kun on marjat, sienet ja kurkut jo jalostettu. Mustikkapiirakka on kyllä ihan parasta herkkua!
    Kärhösikin kukkivat kerrassaan upeasti!
    Kaunista elokuisen viikon jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Ihania muistoja jäi pienestä kullanmurusta marjamehässä.
      Nyt jouvetaan mehässä kulukemaan ja säilömään, kun ei ennee oo työt jarruttamassa. Mustikkapiirakka on herkku, lapsuuvesta muistoissa pullataikinaan ja maito kyytipoikana.
      Kärhöt on nyt loistossaan kun vettä ovat suanu mielinmäärin!
      Kaunista elokuuta siullekkin!

      Poista
  8. Monin paikoin satoa on metsästä saatu. Hienoa!
    Niin vaan kasvupaikalla on iso merkitys. Upeaa että olette saaneet kasvit noin viihtymään👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritavuoren juurella! Tämä marjakaus on suonu kerättävee ympäri Suomii ja hyvä kun immeiset on mehtään männy!
      Kasvupaikalla on merkitys, monella siirrokilla on se huomattu.

      Poista
  9. Suut makiaksi herkuilla :) Ihania kärhöjä, tuo Princess Kate vallankin tosi suloinen ja kaikki muutkin komeita. Minun Multi Blue kuoli muutaman talvi sitten :( Ei kestänyt sitä jäätalvea.... Hyvää jatkoa elokuulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Nyt on suatu herkutella marjoilla. On se hieno asia nämä meijän mehtämarjat!
      Princes Kate on kova kukkija. On tuosta kuvasta vuan parantunu kukinta. Harmi se on kun mänettää jonkun mieluisan kasvin puutarhassa!
      Mukavoo elokuun loppupuolta:)

      Poista
  10. Tosi kaunis tuo teidän metsäpuutarha ja oikea katseenvangitsija tuo ruusuliisukka! Ihania kärhöjä! Hienosti olette saaneet satoa. Meilläkin kantarellit ovat suurta herkkua ja niitä on nyt onneksi löytynyt hyvin. Aurinkoista elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
  11. Kiitos Tiiu! Esittelen tuota mehtäpuutarhoo tässä syksymmällä enemmän. Ruusuliisukasta oon iloinen ja ens keväänä tiiän mimmosessa paikassa se viihtyy. Nyt on luonto antimineen tarjonnu parastaan! Hieno ruokasieni on kanttarelli ja tuntuu olevan paljon mehissä. Kaunista elokuun loppupuolta!

    VastaaPoista
  12. Oi noita herkkuja, vesi tulee kielelle, ja kukkaloistosi on mahtava.Terveiset pohjois-karjalasta, osa kuvistani ja tarinaa on blogissani.

    VastaaPoista

Parempi myöhään!

 Parempi myöhään, kuin ei millonkaan! Sain Kruunuvuokolta haasteen, koska kukkii!  Hiidenkiven puutarhan Minna, oli alunpitein haasteen lait...

Suosituimmat artikkelit