Rannan pihassa

Rannan pihassa

keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Paahteessa ja kivikossa.

Ihanoo syyskuun alakuu!

Alakuun vähän kuulumisia tiältä!
Syksyinen muikunpyynti on alakanu. Nuapur on viritelly verkkonsa vesille, Häiskyn luoto ja saaret, Sötsöt joita on neljä terva- maja- hauta- ja selekäsötsö on niitä paikkoja josta muikkuu pyyvetään tässä lähellä, Orivedestä. Siellä suattaa Saimaannorppakin näkkyy. Muikkuja käyp verkoista napsimassa. Mukavia nimiä noilla saarilla, jottainhan ne merkihtöö, liekkö tervoo poltettu tuolla tervasötsössä! Verkoille uamulla viijen jäläkeen moottorvene män ja jo kaheksan aikaan meille tul 2kg. kauniita hopeakylykijä. Voissa paistoin ja kyllä ol hyviä, syötiin hyvällä halulla. Miekin nuorena tyttönä isän kanssa muikkkuu suuresta Säynejärvestä olin pyytämässä, sormet ol jiätyy kun kaloja verkoista silivittiin pois myöhään syksyllä. Helenallekkin vein paistettavaks. Miun anoppi ol kala- immeinen ja rantakalan hiän keitti aina järviveteen. Tämä järvi on hyvässä, jopa erinomaisessa kunnossa veden laadun suhteen vielä nytkin. Tuttavalle tuota asioo wikibediasta tarkistin.


Hyvänkokosia ovat. Tosissaan lähiruokoo. Peratessa tämänkokosia tien tuohon peräaukon etupuolelle poikittaisen viillon ja kaikki suolet suap hyvästi vetäneeks piän kanssa pois. Miähnäpussit on jo täyttyny, ei vielä kuvussa oo. Nyt on tätä paikallista puhekieltä!

Viljanpuintiin tiistaina muatilalla piästiin, kauralla nyt  alotettiin. Normivuosina ohrat joutuu ensimmäiseks.

Nyt on ollu lämmintä. Karhunvadelmat on ruvennu kuitenkin kypsymään. vaikka kovasti eppäilin.  Kasvilavoista ja -huoneesta on syötävee suatu minkä on tarvittu ja säilöttykin on. Omenia on syöty ja pakastettu, hillotttu, ja piirakaks viännetty.


Vasemmalla Pekka, joka ei vielä oo kypsä. Samo keskellä jonka toinen vanhempi on valkeakuulas ja on hyvä syönti- ja talousomena. Huvitus on hyvä syöntiomena ja nyt sato alakaa olla käsitelty. Punakaneli ja Moskovan päärynäomena eivät vielä oo valamistuneet. Päärynät Olga jota ei syö 'erkkikään' ei oo vielä kypsä ja vuottaa siiderintekijöitä. Tshizhovskaja on viitävaille valamis syötäväks.
Ylempi kuva Olgasta ja alempi tuosta herkkupäärynästä . Kookkaiks kasvovat omenat ja päärynät vaikka on ollu kuivoo. Valtaosa omenista ja päärynät on muatilalta, niistä riittää meijän molempiin huusholleihin ja kylällekkin. Karhutkin herkuttelloo niillä korpeen vietynä.
Sateita ei oo liiemmalti suatu ja muata kun kaivetaan on se rutikuivoo. Sitä ihmetellään mihin ne sataneet veit on männy, järvenpinta laskoo  ja ennustettu on syyskuun loppuun asti laskevan.

Sitten tuohon otsikkoon! Autotallin luona tienvieressä kasvo iso koivu, muutama vuos sitten se kuajettiin ja rinteessä ol isokasa ihan hiekkoo. Sitä ei Pekkakaan tiiä mistä se siihen on tullu ja hiänkin muistaa jo yl kuuskymmentä vuotta. Aurinko paistaa aamulla ja päivällä, ja on ihan kuuma ja paahteinen paikka. Rupesin siihen muutamia vuosia sitten kerreemään kivikkokasveja.

Kasvit näissä kuvissa ovat ja kaikki ei taija ihan hyvin näkkyykkään.
-Sulkaneilikka 'Dinetta Pink'
-Rantalaukkaneilikka 'Splendes' 3kpl
-Rantalaukkaneilikka 'Alba'
-Kaukasianmaksaruoho 'Punanahka'
-Maksaruoho 'Firecracker'
-Maksaruoho 'Strawberries and grem'
-Kaukasianmaksaruoho,  valkokukkainen.
-Kaukasianmaksaruoho 'Splendens'
-Ketoneilikka 'Aric Fire' valko-punainen
-Ketoneilikka 'Prilliant'
-Ketoneilikka vaalean punainen
-Kissankäpälä
-Lewisia (Lewisia cotyledon)
-Kattomehitähti
-Kivikkomehitähti, punainen ja vaalea.
-Rauniokilkka
Osan oon tänäkesänä hankkinu ja ovat pieniä.

Luonnosta oon siirtäny!
Sianpuolukan
Mesimarjan kotipuolesta. En oo tiällä meilläpäin tavannu ensinkään mesimarjoo.
Taivaansinisen kissankellon matalan, pikitienvarresta.
'Pörrinmökiltä' hyvin mataloo liilana kukkivoo kangasajuruohoa.

Iheksiään on lennähtäny!
Harakankello
Päivänkakkara
Mänty. Tämä on ihan paras. Kaks vuotta sitten keväällä, sain kuningasidean ruveta leikkoomaan sitä. 2/3 ossoo vuoskasvaimesta pois ja nyt se on söpöistä söpöin. Jos saisin pitäneeks sen bonsai -puun tyyppisenä. Esterin synttäreillä kun siellä piäkaupunkiseuvulla käytiin, Olli jo aiemmin kysel missä haluttas käyvä. Esitin mie kirpputoria, miulla on tarvis seuraavaan tilkkutyöhön, miesten kauluspaitoja. No niitähän löyty tosi hyviä. Samassa pihapiirissä ol puutarhamyymälä ja siellä ol erikoisia kasveja. Yhtenä omistajana tuossa liikkeessä on telekkaristakin tuttu pihojen suunnittelija. Siellä ol miehen mittanen, miusta se vaikutti vuorimännyltä  jota ol käyty oksista ohjailemaan ja leikkoomaan hyvissäajoin ja vuoskasvaimet typistämään. Ol kyllä hienon näkönen, hintookin yl 300. Tuota ois kiva kokkeilla vaikka ihan tavallisella männyllä! Vähän isommalla taimella.
Kivimuurii tehtiin vähän hillihtemään kaikkia turaheiniä, tuosta ojanpenkasta. Ois se hieno kun tuo alue peittys noista kasveista, huoltokäytävä vuan jäis. Kitkemistäkin siinä on, monesti oon tänäkesänä polovistunu heiniä nyppimään.Vähän lähempänä autotallii alue jatkuu multavampana, siinä kasvaa isojen kivien kainalossa.
-Vuoriarho
-Euroopanalppitähti, saksankielisellä nimellä edelweiss. Sveitsin kansalliskukka. Siihen laitoin   karkiita sorroo ja hiekkoo mullan sekaan, jotta talavehtis. Muutaman talaven on selevinny.
-Kultahappomarja, tästä tykkeen kovasti, ja viihtyny se on jo monta vuotta.
-Nuokkuhelmikkä, luonnonheinä joka ei lähe kuleksimaan ja on kaunis kasvutavaltaan ja   kukkiessaan.-Pikkuherukka, se istutettiin 9vuotta sitten ja on ihan mahoton levviijä. Leikkoon noita rönsyjä   lyhhyymäks joka vuos. Kaunis syysväri.
Kolome katajoo 'Urho' varjostusverkolla suojataan ja sijotaan nuo oksat suppuun, ovat aika hyvät. Huutokosken taimitarhalta  tilasin samaan aikaan kuin kolome serbian kuusta.
-Siperiankärhö sininen. Se myö kuletettiin muatilalta ja muahan istutettin, sepä rupes nousemaan   noihin katajiin ja nyt keväällä raudotusverkosta sille tuki tehtiin. Leikkoomalla sitä kurissa pietään.
-Pensaruusu 'Sointu'
-Kotkansiipi, autotallin seinänvieressä, sitä ollaan jo siirretty tuohon mehtäpuutarhaan.Samasta alueesta, vähän er kohasta. Tuo vartonainen paahteisten kasvien alue tuolla ylempänä, on noin 5neliöö (empä osannu tuota pikkukakkosta m-piälle tehä, neliömetriks). Siinä maksaruohot, ketoneilikat  ja mehitähet on jo mukavasti käyny kasvamaan. Niitä harvennan kuhan liiaks alakaavat alloo vallata. Ihmettelen miten hiekassa hyvin kasvavat!

Daaliat ja puuliljat on käyny kukkimaan ja liljan tuoksu leijailoo pihapiirissä. Ihana tuoksu, kun ei olla hajuallergisia, niistä kuvia otan seuraavaks.

Tännään männään tuonne Joensuuhun, assiita on molemmista pihoista ja samalla käyn vähän puutarhamyymälässä kukkasipulien tarjontoo kahtomassa.

Mukavia syyspäiviä teille! Kiitos kun kävit lukemassa!
32 kommenttia:

 1. Teillä onkin omat kala- ja omenamarkkinat siellä. Siellä se miunki mies oli oppinut rantakalan syönnin. Mun kotipaikalla ei ollu sellasta tapaa, kai ei sitten muikkuja pyydetty.
  Sulla on siellä huikeen paljon kaikkea kaunista pihassa ja mahdollisuus laittaa vaikka mitä!
  Toivottavasti on mukava kaupunkireissu! Hyvää syyskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maalla on mukavoo! Kaikki herkut on suatavilla. Meillä jakokuntakin järjestää joka kesä yleisen rantakalan, jos ei muikkuja suaha on lohisoppa.
   Meillä on iso tämä piha-alue, suap istutella kaikenlaista mukavoo.
   Kaupunkireissu onnistu hyvin ja kirparilta löysin ihan uusia kauluspaitoja, Villelle ostin ja Helena sano olevan niihen laatumerkkii. Sanoin, kelepovaa vaikka vihille männä. Noissa paijoissa!

   Poista
 2. Siellä aina tapahtuu kaikenlaista kiinnostavaa. Ensinnäkin herkkukaloja nostetaan ja syödään, naminami! Täälläpäin muikkuja saa tietysti vain kaupan kalatiskiltä, jos sieltäkään. Saa olla kalaonnea, että niitä saa ;-)
  Ihana tuo pieni minimäntysi, on todella aivan söpöliini. Turaheinä onkin hauska uusi termi. Ihanaa, kun kirjoitat murteella. Kaikkea ei tosiaan ihan ymmärrä, mutta ei se haittaa, hauskoja sanoja on kiva tavata. Sötsö onkin hauska saaren nimitys.
  Kyllä varmaan menee useampi kuukausi, että sateet alkaa vaikuttaa pohjaveden ja järvien vedenkorkeuteen.
  Toivottavasti löydät houkuttelevia sipuleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myö ei piästä pitkästymään, kun tapahtumia riittää. On hyvä kun myö suahaan tuolla tilalla käyvä, kuin kotonamme. Autetaan töissä ja lämpimäisiä kuskataan paistopäivinä.
   On ihan ihana asia kun järvestä kalloo suahaan, vaikka ei ihe kuin katiskalla pyyvetään. Muikku on hyvä kala ja jos enemmän otan kerralla, savustetaankin. Kyllä se taitaa olla harvinaista herkkuu muikku kalatiskillä!
   Mininä kun tuo mänty kestäskin! Murre on rikkaus ja sitä viljellään! Meillä on tässä järvessä paljon saaria ja niillä on mukavia nimiä, mm. sianpahas!
   Eilen sato ukkosesta ja osa tul rakkeina. Paljon pittää sattoo, ennenkuin järvenpinta nousoo. Kaivot on kovilla tänä syksynä, kellä oma on. Sipuleita löysin, punasta kiurunkannustakin!

   Poista
 3. Muikuilla mekin on herkuteltu jo pari kertaa. Lohjanjärven muikku on tosi iso kokoista. Mukavaa kukintaa sinulla siellä ja monipuolista. Sipuleita minunkin pitää käydä ostamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun ootta sielläkin muikkuja suaneet! Meillä on nyt sopivankokosia, vaihteloo vuosittain tuo koko. Tuohon kivikkoalueelle en ennee erikoisemmin uusia kasveja haali, toivon siinä olevien kasvuu. Mukava kun tykkäsit. Nyt onkin valikoimat hyvät liikkeissä kukkasipuleista!

   Poista
 4. Muikut on ihan parhaita voissa paistettuna, niitä söisi vaikka kuinka paljon. Sieltähän löytyy vaikka minkälaista kasvia. Ihanasti sinulla on tiluksia laitella ja suunnitella. Mukavaa matkaa Joensuuhun ja löytöjä. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muikut on hyviä voissa paistettuna. En perunoitakaan keittäny, syötiin ihan pelekästään kaloja. Valikoimat kasveista on tuommosiin paikkoihin hyvät. Nyt se alakaa olla jo sopivasti täynnä. Joensuusta löyty ihan mukavasti kaikkii mukavoo kukkasipulii. En kerenny kun hankkijalla käyvä ja sielläkin ol runsaasti kaikenlaista.

   Poista
 5. Todellista lähiruokaa! Ajttelin jättää sipulikaupat väliin tänä vuonna. Saa nähdä, onnistuuko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellista lähiruokoo. Sie viimesyksynä istutitkin niin paljon kukkasipuleita, jotta hengästyttää vieläkin ajatellessa. Luulen jonkun pussin mukkaan tarttuvan siulle!

   Poista
 6. Siellä on satokausi parhaimmillaan, niin vesillä kuin puutarhassakin!
  Kauniin kuulaita syyskuun päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nyt satoa kaikenlaista. Ois vuan syöjii, kaikelle sadolle.
   Kauniita syyspäiviä siullekin!

   Poista
 7. Tuore kala pannulla onkin tosi hyvää. Meillä mökillä on kesäisin verkot järvessä ja kuhaa saadaan ihan mukavasti. Kivikkopenkit ovat aina niin kivoja tällaisen kivien ystävän mielestä! Kiva idea tuo männyn typistäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuore kala onkin tosi hyvä. Tässä järvessä on myös kuhaa ja sitäkin myö suahaan. Uistelijoita on kesällä runsaasti, kuhan perässä.
   Tuo ala on semmonen, jossa ei normaalit kasvit selevii, niin karu on tuo kasvualusta. Pikkusen istutuskuoppaan multoo laitoin, jotta hyvästi juurtus. Sitä harmittelen kun en aiemmin oo havuja käyny leikkoomaan, muuta kuin vuorimäntyy!

   Poista
 8. Ihanat lähiruuat,muikut ,ja voi noit omenien määrää (meillä n.15 kpl;)))
  Muikut voissa paistettuna,herkkujen herkkua:)))(meillä joskus tuuria saada Taivalkosken pikku-muikkuja))
  Paahteiseen alueseenkin voi saada noin kauniin "kivikko-kukkapenkin"

  Ihailin tuota BONTSOI!!!-puutasi;)ja ajattelin sen olen hyvin jalostettu;))),pikkutaimesta kasvatettu Bontsoi-että mänty,hurjan ihana;)

  Minä tykkään kans kivistä.Kainuusta kerran haalattiin auton perä maata viiltäen,takapenkillä,tais yksi kivi olla sylissäkin.;))))))
  Nyt on korkeat rauta aidat iso munalukko portissa ..kivi aarteiden ympärillä
  (vielä -90 luvulla ei kivillä rahastettu,luvalla kerättiin...soramonttu ja kivilouhos myyty eteenpäin... "pörssi-yhtiöille kö??))
  Sipuleita oottamassa varastossa (narsissin),maahan laittoa.
  Mukavaa syyskuuta,leppoisia ulkoilupäiviä!
  ja kiitos ULLA!!
  näitä sinun tarinoita on hauska lukea;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenia meillä on runsaasti ja nyt ei kääriäisetkään oo niitä pilanneet. Pienet muikutkin on hyviä paistettuna ja uunissa laitettuna ja suolakalana!
   Tuossa paahteessa ei selevii muut kuin kivikkokasvit.
   Bonsaipuussa tulkii miulle iloinen yllätys. Kivasti on tuuhettuna ja leikkausta jatketaan tulevinakin vuosina.
   Kyllä meissä on monta kivistä tykkeevee. Meillä vaikka pelloista on jummuttu niitä pois. Löytyy niitä pihapiiristäkin.
   Sipulien istuttamista on tiälläkin!
   Mukavoo syyskuuta ja ulkoillaan!

   Poista
 9. Paistettu muikku onkin oikeaa herkkua! Kaunis kivikkopenkki on tulossa. Paikkakin on oikein omiaan kivikkokasveille, kun on hiekkainen ja paahteinen. Kivimuuri reunalla on oikein hieno. Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paistettu muikku on herkku! ja monet siitä tykkevää! Tuo paikka synty vähän paikan ehdoilla. Siinä on rinne tuohon peltoonpäin ja en tiiä mitenpaljon ois pitäny hiekkoo kaivoo jos ois ruvennu kaivamaan. Tuohon tarkotukseen passeli, tuo kohta. Kivimuuri tuettiin ojanreunasta laudalla, eivät lähe ojaan vierimään. Mukavoo viikonloppuu sinnekkin!

   Poista
 10. Hyvä paikka kivikkokasvipenkille. Mukavaa on kokeilla kaikkea ja tuo oma pikkumäntysi on söpö.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jus sopiva noille kasveille. Kokeilustahan tuo lähti ja hyvin ovat pärjänneet ja ensimmäiset istutukset jo levinneetkin. Mänty on söpö ja leikata pitttää muistoo tulevaisuuvessakin!
   Mukavoo viikonloppua!

   Poista
 11. Nyt on oikea muikkuaika ja kyllä ne maistuvat. Juuri saatiin tutulta tuliasiksi mojova muikkuannos ja vaihdettiin ne puolukoihin. Tuollainen kivikkoryhmä on hauska rakennella ja ylläpitää. Siihen voi aina lisätä uusia asukkaita! Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, muikku on hyvä kala. Teillä on ollu hyvä vaihtokauppa. Meillä vielä puolukat ei kypsiä oo, vispipuuron kerran oon tehny tänäsyksynä. Mukava on tuohon noita kivikkokasveja lissäillä, Keltasen kukan omaavat ei nyt tälle alalle piäse. Mukavoo syksyy sinnekkin!

   Poista
 12. Kiireistä syksyä🏃‍♀️et taida usein ehtiä istahtaa huilaamaan?
  Ihmeen monet kasvit tykkäävät kuivasta ja hiekasta. Hyvältä näyttää jo tässä vaiheessa, monipuolisesti on kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä on noita touhuja. Kyllä huilaillaan ja tulloo päiviä jotta sanon, nyt män päivä punaselle ristille! Mistähän tuokin sanonta on peräsin.
   Tuo hiekkakennäs on sopiva monelle, pikkusen multoo istutuskuoppaan laitan, juurtuu paremmin. Siitä ne levittäytyy sitten kasvamaan. Mukava on tuota rakennella.

   Poista
 13. Ihanaa lähiruokaa! Tosi kaunis tuo istutusalue ja pikkumänty on hurjan suloinen. Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun suahaan tuoretta kalaa suoraan kalastajalta. Tuosta istutusalaueesta kehkeytyy mukavan näkönen ala, kuhan kasvaa vielä muutamia vuosia. Se on meille mysteeri, miten nuo hiekat tuohon on piätyny!
   Toivotaan ilimojen korjaantuvan ja auringon paistavan!

   Poista
 14. Päärynäsato näyttää hyvältä! Samoin tuo leikkaamasi mänty. Minulla on itseasiassa sama projekti menossa, mutta aloitin vasta tänä kesänä, joten vaikea sanoa tuleeko siitä hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päärynäsato on nyt hyvä. Maistuu erikoisen hyvälle tuo syötävä lajike. Miulla tuossa männyssä on leikkauksen alotuksesta toinen vuos, muistaakseni. Ja jo nyt noin kivalta näyttää. Mikäs siinä auttaa siullakaan, jottei onnistus. Sitä harmittelen kun en aikasemmin älynny tuota tehä ja leikata muitakin havuja.

   Poista
 15. Ihana pikkumänty! Puiden leikkaaminen on mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 16. Ihana on tuo pikkumänty. Aikasemmin ois vuan pitäny alottoo noitten puiden leikkaus! Näkis jo kivoja puita!

  VastaaPoista

Minkälainen puutarhuri olen.

Sain jo aikoo sitten haasteen, Minä puutarhurina. Haasteen sain Hirnakan torppa, ja Vaarin torpan puutarha, blogeista. Kiitos haasteesta! ...

Suosituimmat artikkelit