sunnuntai 4. elokuuta 2019

Ompahan kesä!

Meillä on kylymä! kaks viikkuu on pohjosesta ollu ilimavirtaukset ja lämmintä tänäkin uamuna seihtemän astetta. Päivällä muutama aste enemmän. Kasvillisuus ei jalakojaan jatka, vettä on suatu nyt ihan mukavasti, vaan kylymyys jarruttaa. Yhtään daalian kukkoo ei vielä oo näkyvissä, pienet nuput on näkyvissä, kaikissa ei niitäkään. Viljojen valamistuminen mietityttää, tarvihtooko puimurii pellolle ajoo ennen talaven tuluu! Tämä keski-karjala on kärsiny erikoisen hankalista ilimoista kevväästä lähtien!
Yläkuvaks vaihoin lumpeen kukan. Soutamalla käytiin Anttilanlahessa kahtomassa kun valkolumpeet ovat kukassa. Se on metka kasvi. Kukka on vuan uamupäivän auki, iltapäivällä supussa. On se upea kukka!

Touhuu on ollu runsaasti. Olli ol perheineen kesälomalla ja miulla män Esterin kanssa aika mukavasti. Huimoo on kehitys tuossa iässä. Yönsä nukkuu Ester hyvästi, melekein kellon ympäri, eikä inahustakaan myö yöllä kuultu. Niinhän se isänsäkin ja Villekin nukkuvat pieninä. Kahen viikon piästä tehhään reissu sinne piäkaupunki seuvulle synttäreille. Kokonaista 1 vuosi tulloo täyteen kullanmurulle.


Kylymyyvestä huolimatta kuitenkin kukkia on näkyvissä. Lumikärhö Summer Snow ja kärhö jonka nimmii en nyt sua mieleeni, oiskohan lyhtykärhöjä? on nätti yhistelmä. Tuo lumikärhö ryöhyvää jokapaikassa. Ainakin neljä metrii pitkät on köynnökset ja nousoo vieressä olevaan luumupuun latvaan. Ei se tuessaan kestä!
Mantsuriankärhö joka kuuluu lumikärhöihin,  sillon tappotaavii edeltävänä kesänä kukki ihan mahottomasti, nyt sen hankalan talaven jäläkeen on muutama kukkiva köynnös.


Hyvän tuoksunen on ja kaunis tämäkin.


Tarhalyhtykärhö Princess Kate kukkii pionin piällä ja runsaasti on vielä nuppuja aukiimatta. Kukkii myöhään syksyllä.
Isokukkasiakin on kukassa.



Rantapenkissä lapinnauhukset ja breeriamesiangervo kurkottelevat korkeuksissa. Tuo breeriamesiangervo on levinny jo mukavasti. Pikkusen kuvan reunassa näkkyy virginiantädykettä. Korkeista perennoista tässä penkissä on vielä purppurapunalatva, joka ei vielä kuki.


Varjoliljat ja marhanliljat kukkivat myös kauniisti jo joitakin viikkoja sitten. Näistä kaunottarista oon erikoisen ilonen. Ensimmäisen kukan tek punanen kanadanlilja ja on mielenkiintosta nähä onko kasvutapa samanlainen kun tuolla keltasella sisarella. Kaks vartta kasvatti tämä punanen ja luulin sen jo hävinneen kokonaan. Korkeutta ei näille nyt kuivuuvesta ja kylymyyvestä johtuen tullu ja tuo keltanen ei jaksanu kerroksia monia tehä.



Liljoissa värililjat on kukkinu ylenpalttisesti. Tiikerililja vielä on nuppuasteella kuten jalommatkin lajit. Nupulla on ensimmäiset puuliljatkin. Myyrä ol syöny talaven aikana kaikki sahramililjan sipulit ja nyt on miun valakosipulin kynsiä laitettava liljojen ympärille.

Käsitöitä en juurikaan kesällä tie, nyt on poikkeus!

Kesäkuulla kerroin Heinäveden tilkkuplaneista ja sinne mänöstä! Kurssi kesti kolome päivee ja olivat mukavat päivät. Uamusta iltaan ommeltiin ja leikattiin. Aiheena ol eläimet. Miullapa olkin muut suunnitelmat.



Otin kuvat näistä ja tein miekin ketun nuaman harjottelutyönä. Lintuja ja kissojakin muut tekivät ja peittoja ja lemmikin alustoihin hyödynsivät näitä plokkeja.

Mie tein liinan puutarhapöyvälle syksyy silimälläpitäen. Keväisempiä liinoja miulla on kukkaisia ja vaaleampia.
Kaikki sai alakunsa jo toistakymmentävuotta sitten! Oltiin Kanadassa käymässä ja tie vei Quebegin provinsissa Amish kylän ohi. Siellä kylässä män ällistellessä sitä meininkii ja kaupassa en älynny heijän taidokkaasti tehtyy liinoo ostoo, ois ollu värikkäitäkin töitä tarjolla. Tilkkutyöt hyö ompeloo käsin, sähköjähän heillä ei oo. Jäi  harmittamaan kovasti ja ajattelin ommella nyt sellasen värikkään.
Keväällä sain antikvariaatista tilattuu KAFFE FASSETIN tilkkutöiden taikaa kirjan. Oon jo pitemmän aikoo ehtiny hänen kirjojaan ja ihastunu värikkäisiin geometrisiin kuviohin.
Fassettihan painattaa kankaat Intiassa ja raidotus on jo kuvottu kankaaseen. Suomessa ei näitä kankaita oo myynnissä ja vähemmän näyttäs olevan muuallakin kuin tuolla amerikoissa.
Kankaaks tilasin Tilkkutexistä Batiikkilajitelma 'Jelly roll' ja viis senttiset kaitaleet leikkasin er levysiks kaitaleeks joista sitten ompelin noin 12cm. pintoja.
Ensimmäisessä kuvassa on miun ensimmäinen koneompelutyö. Alakoulussa tehty neulatyyny, ikkee suattaa olla jotakuinkin 50 vuotta ja  sitä miulla tulloo neulatyynyistä eniten käytettyy. Villasta on täyte ja neulat sujahtaa hyvästi siihen.




En ajatellu kaitaleitten levveyttä enkä värejä erikoisemmin. Yllätin itseni  ja ihastuin noihen poltetun oranssin sävyihin ihan erikoisesti. En oo tähänasti ollu oranssin ystävä. Ois näitä värejä kaitaleissa suanu olla enemmän.


Valamis liina, ohut puuvillavanu on välissä ja vanhasta kankaasta on vuori.
Ja jotta värejä riittäs pöytäryhmässä, kuvan otin myös tuoleista. Niitten päälliset on jo ollu vuosia. Nypläyspiirin opettaja ol marimekolla ompelijana ja hiän toi miulle niitä leikkuutähteitä pyytämättä. Kun ties miun ompelevan. Muistan kun mietin, mitä niistä tekisin kun ovat niin voimakkaita värejä ja tilikut ol pieniä. Tumma sininen kehyksissä yhistää ja vähän hillihtöö tuota väritystä. Eipähän monesti oo tänäkesänä istuskeltukaan pöytäryhmän iäressä kahvittelemassa. On ollu niin kylymät ilimat!
Alemmassa kuvassa on värit vähän hämäkät.



Liinahan poiki meille sitten bileet! Ajattelin kuhan tuohon mehtäalalle suahaan muuri tehtyy ja liina valamiiks on meillä kekkerit ja Olli on lomalla. Liina uuvistettiin sitten illalla ja sukua käy Esterii tapaamassa ja ol siinä tytöllä ihmettelemistä, kun ol vieraita niin monta. Muurista ja mehtäalasta on seuraavassa postauksessa.

Toivotaan syyskesästä kaunista ja lämmintä, ihan noitten viljojen tautta. Kuivuus on koetellu muualla suomessa ja meillä kylymyys. Yhellä viikolla ol muutama hellepäivä.
Uunii meinattiin lämmittee tännään ihan lämpimän vuoks. Samalla ohrapuuron suap iltaseks. Marjasopan kanssa on herkkuu. Mustikoita ei tiällä ollu. Nuuksiosta Ollin pere ol paljon tänäkin vuonna suanu kerättyy. Ester ol mukana ollu ja nukkunu päiväunensa siellä. Kuvia laittovat kun viltillä istuu ja varvuista noukkii mustikoita. Kova tyttö on marjoja syömään muutenkin ja vadelmia mehästä Pia keräs herkuiks. Viinimarjatkin männöö vähän irvistellessä!

Kiitos kun kävit blokissani.





26 kommenttia:

  1. Uijui kun on kaunis liina pöydällä! Aivan ihana. Ne Amish-tilkkutyöt minuakin kiinnostavat, en ole niitä "livenä" päässyt ihastelemaan, mutta ostin joskus amerikkalaisen tilkkutyökirjan, jossa niitäkin on. Ja sitten Montgomeryn Anna-sarjassa kerrotaan niin paljon tilkkutöiden tekemisestä, että piti googlella etsiä, minkä näköisiä ne itä-kanadalaiset tilkkutyöt ovat. Luin koko Anna-sarjan viime talvena, tai kuuntelin äänikirjoina, se oli ihana kokemus näin aikuisenakin. Sitä kiinnittää huomionsa aikuisena osittain eri asioihin. Suosittelen!
    Piti ihan katsoa, mitä täällä on mittariin jäänyt yön alimmaksi lukemaksi. No, sehän on 6,9 astetta. Ei ihan lämmöllä pääse juhlimaan, vaikka päivisin nousee kahteenkymmeneen ja jopa vähän ylikin. Kuivaa on, rutikuivaa.
    Toivotaan tosiaan lämmintä elokuun jatkoa ja sitten tänne päin niitä sateita. Hyvää yksivuotissynttäriä Esterille, pienelle marjatytölle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Kyllä ovat kauniita nuo Amish työt, ois mukava piästä sinne oppiin! Amerikkalaiset tilkkuilijat oon mieltäny ihan ykkösiks näissä hommissa ja miulla on heijän tilikkutyö lehtiä. Niissä on hienoja malleja.Anna-sarjoo oon miekin seurannu, millonka se vuan tulloo. Pitäs kokkeilla noita äänikirjoja miunkin!
      Kylymee on ja vähän taitas olla luvassa lämpenevee.
      Kiitos synttäri onnitteluista!

      Poista
  2. Kyllä olet taitava. Aivan ihastuttava liina. Minusta tilkkutyöt ovat kuin taidetta ja sitähän ne ovatkin.
    Taas on ihan kummalliset säät. Viime kesän kuivuuden jälkeen tämänkertainen kuivuus tuntuu suorastaan pelottavalta. Meillä sentään päiväksi lämpiää, mutta öisin mennään +7 asteessa.
    Onnea pikkuiselle 1-vuotiaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Oon tyytyväinen liinaani, yllättävän paljon siihen aikoo män. Tilikkutyöt on mukava harrastus ja siellä helsingin reisulla pitäs piästä kirpputorille miesten kauluspaitoja kahtelemaan seuraavaan työhön!
      Ihmeellinen kesä on. Kuivoo on meilläkin, vaikka ei niin kuin teillä ja muualla suomessa. Öittenkin kylymyys ihmetyttää!
      Kiitos synttäri onnitteluista!

      Poista
  3. Kylmää on täälläkin, sekä päivisin että öisin. Tänään olisi muuten jo mukavan lämpöistä, mutta tuulee niin kylmästi, ettei tule hiki takki päälläkään. Ihanat kärhöt! Lumi- ja lyhtykärhön liitto on oikein kaunis. 'Princess Katen' löysin aiemmin kesällä -50% alesta ja sehän oli pakko ostaa itsellenikin, vaikka taimi oli todella kärsineen näköinen. Pitkään sillä meni jurottaessa, mutta nyt on niin terhakkaa uutta kasvua, että eiköhän se ensi vuonna jo kuki. Upeat tilkkutyöt! Osaavien käsien työn jälki on kaunista katsottavaa. Hyvää yksivuotispäivää Esterille ja mukavaa sunnuntaipäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Kylymee on, uintikaan ei maistu. Miusta tuo 'Princess Kate' on kaunis kärhö ja aika noppiisti kasvanu noin kukkivaks.
      Tilikkutöissä miusta tuo leikkaus on kaikkein vaikeinta. Hyvässä opetuksessa on mukava olla käsitöitä tekemässä.
      Kiitos synttäri onnitteluista! Mukavoo alakanutta viikkoa siulle!

      Poista
  4. Olipas se mukava postaus. Sinulla onkin ollut paljon ohjelmaa kesän aikana. Ja kiva kun olet päässyt tekemään tuota tilkkutyötä. Tilkkutyöt ovat todella kauniita. - Kylmää on täälläkin, taitaa olla kymmenen astetta nyt ja kylmä pohjoistuuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli. Ohjelmoo on ollu tänäkin kesänä. En mahottomasti uskalla kästöitä käyvä kesällä tekemään, tai työt jiäp tekemättä! Jo sais lämmitä ilimat, kävin kukkaystävän puutarhassa viimeviikolla. Kevyttoppatakki pit olla piällä, jotta tarken.

      Poista
  5. Nyt on värikästä sekä kasveissa että käsitöissä! Kivoja eläinhahmoja tilkkutöissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivisen Vilma. Nyt sattu värejä runsaasti. Nuo eläinhahmot on kivoja, monet tekivät kissalle tai koiralle alustaks, valamiin työn.

      Poista
  6. Kauniit kärhöt. Hienot tilkkutyöt olet tehnyt. Minä olen takassa pientä tulta pitänyt useana iltana, jotta ei tarvitsisi vielä taloa lämmittää muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Tänä kesänä meillä on leivinuunii lämmitetty melekein joka viikko. Paistan ruisleivän ihe ja samalla suahaan lämmintä ja ussein ruokakin tulloo laitettuu leivänpaiston jäläkeen uuniin.

      Poista
  7. Oikein ihanan liinan olit tehnyt. Tilkkutöitä olen aina ihaillut se vaatii tekijältä värisilmää,tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Ja tietysti taitoa. Ihailen. Kuivaa on täällä ollut perennat ja kasvit on kärsinyt siitä kovasti. Saa nähdä montako peräti kuolee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Tuohon kangaspakkaukseen ol hyvällä värisilimällä joku valinnu värit. Ei ois ihelle mieleentullu nuo viletit ja oranssit. Kuivoo on tiälläkin. Toivottavasti ei menetyksiä ainakaan usseita tule!

      Poista
  8. Upeita tilkkutöitä, oikein kauniita. Olen katsonut tv;stä, että on teillä kyllä ollut huonot kelit. Joskus siellä on lämpimin ja aurinkoisin keli. En tiedä miten tää kesä nyt teitä koettelee. Toivottavasti syksy on pitkä ja lämmintä.
    Ihanat liljat ja kärhöt siellä on kukkimassa kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie. Meillä on nyt ollu ouvot nää kelit. Monena vuotena on siät meitä helliny, nyt ei! Puinnit jokatappauksessa aikasintaan syyskuulla piäsöö alottamaan, jos sittenkään. Kukat illauttaa, vaikka outo kesä muuten.

      Poista
  9. Mahtavaa kukka loistoa blogissasi, kyllähän noita mielellään katselee. Missä on kivenpyörittäjänkylä, sen elokuvan joskus katsoin, olisiko se tehty siellä kontilahdessa, missä tehtiin tv sarja karjalan kunnailla, sieltähän minäkin olen lähtöisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pike. Mie en nyt muista, missä tuo kivenpyörittäjän kylä kuvattiin. Onnenmaa on tiällä Rääkkylässä kuvattu aikoinaan. Kiviä tiälläkin kyllä pyöritellään! Lehmon puutarhatilalla Kontiolahella joskus tulloo käytyy.

      Poista
  10. Kärhöt ovat onneksi kestäneet kylmyyttä. Voi, meiltä olisi voinut kuskata lämpöä sinne. Nyt on parina päivänä tullut vettäkin.
    Harmi kun jo toinen hankala vuosi peräjälkeen.
    Paljon olet saanut aikaiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritavuoren juurella. Kärhöt on kasvanu hyvästi vaikka kylymee on ollu. Tää on ollu miulle hyvä kesä, en kuumasta tykkee. Viljat nyt kuumuutta tarvihteis. Hankaloo alakaa olla tuo muanviljely, siät oikuttelloo ja ilimastonmuutoksen syntipukiks on karjankasvattajat joutunu!
      Puutarhassa ois paljon tehtävee ja jo kästyötkin alakas houkuttoo!

      Poista
  11. voi Ulla:)Tätä tarinaasi on niin ihana lukia:)
    Muistan kun jotenkin päädyin ,,ja löysin blogisi:)Olit niin onnellinen tästä "kullanmurusta",pienestä -tytöstä,joka täyttää yhden vuoden ..aika kulkee siivillä:)
    Paljon onnea IHANALLE Ester-tytölle:),
    Voi sitä onnen riemua kun yksi vuotis kortiin raapustaa mummo ja pappa:)) :)Kultaisin kirjaimin(ihan alkaa itkettää...) :)
    voi tuota Onnen ja Rakkautta!!!!
    .kylymät ilimat ,ne on täälläkin rassaillu...vettä ei oo tainnu koko heinäkuussa sattaa yhtään....kuivuus,
    Pojan ja Miniän luona pistäyttiin (asuvat n 50km,meistä etelään...siellä oli viljapellot niin kauniin kultaisen keltaiset,liekkö,yhtään ohranjyvää/kauraa tähkässä?.
    Kauniita nuo tilkkutyöt!Oikeita taideteoksia!!
    minusta ei ole noin tarkkaan työhön..joka vaatii tarkkuutta,ja pitkää vieteriä.(värisilmää kyllä löytyis :) Mutta ihailen suunnattomasti,tilkkutöitä!
    erittäin kauniin liinan teit!!raikas:)luokseen kutsuva:)) tuo pöytäryhmä;)
    Oikein ihanaa viikonloppua!,Sinulle Ulla!!
    ja Iso KIITOS ,ihanasta Tarinastasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Onnellisia ollaan tästä kullanmurusta. Aika tosiaan kulukoo siivillä.Kiitos onnitteluista!
      On merkillistä nuo ilimat, kun ei nyt tiällä ruppii ensinkään lämpiimään. Vettä sais sattoo, järvi laskoo kovasti. Myötääseen suahann venneihen telekamii laskii ja laitur jiäp kohta kuivalle mualle.
      Tilikkutöitä on mukava tehä ja Helsingin reissulla jollekkin kirppikselle pitäs piästä, miesten kauluspaitoja seuraavaan työhön haalimaan. Kelit ei oikein oo suosinu terassilla istumiseen.
      Mukavoo viikonloppuu ja elokuuta siullekkin Liisa:)

      Poista
  12. Ihana postaus kauniita loistavia kukkia ja pannari on kaunis. olet taitava käsitöissö kaunis liina. Hyvää viikonloppua sinule

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Lumme on tosi kaunis kukka ja tuossa lähellä olevassa suojasessa lahukassa, niitä ol kukassa runsaasti. Tyytyväinen oon liinaani. Mukavoo elokuun loppupuolta!

      Poista
  13. Ihana liina ja taidokkaadti tehty ❤

    VastaaPoista
  14. Kiitos Satu. Mukava ol tuota liinoo tehä. Kaitaleita ois suanu olla pakkauksessa enemmän, kaikki män ja en tuon isompoo liinoo suanu. Jatketaan tilkkuiluharrastusta!

    VastaaPoista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit