tiistai 10. heinäkuuta 2018

Lilja, ruusu ja kirsikkapuu.

Otsikon mukkaan on nyt kuvia ja tapahtuma.

Alotan ensin tapahtumasta. Sunnuntaina ol meillä juhlat! Helena ja Ville elivät äitienpäivään asti ns. varmoilla puhheilla. Sillä nimikkeellä kuhuttiin ennenvanhaan avopareja. Ville ol toiminu miehen lailla ja kosinu Helenoo äitienpäivä uamuna, ensin luvan suatuaan Helenan isältä.
Ilonen yllätys ol meille. Ja kyynel herahti silimäkulumaan, niin silloin kun meille kerrottiin ja vielä pyhänäkin.
Sunnuntaina meillä piettiin sitten kihlajaiset, Villellä ol ensimmäinen vappaa sunnuntai alakukessään, ja juhlat siirty tänneasti siitä syystä. Vieraita ol vajaa kolomekymmentä. Touhuu ol viimeviikolla järjestelyissä. Miulla ol tarkotus vähän kuvata siitä tilanteesta, vaan kaikessa hötäkässä se jäi.
Olli ja Pia olivat lahjaks ostanu suklaakirsikka pensaan. Puun mie tiiän, vaan pensas on uus assii.

Onnii toivotaan heille ja kirsikkapensaalle!

Sitten liljat.
Tilasin joitakin vuosia sitten marhanliljan mukuloita Englannista. Marhanliljat 'Manitoba Fox'  ja 'Arabian Night' ovat kukkineet jo usseina kesinä.

                                                           'Arabian Night'

                                                              'Manitoba Fox'
Ovat suuria ja kommeita, lähemmäks kaks metrii korkeuveltaan, tuo  alempi on kasvattanu jo kaks uutta vartta jotka kukkii. Ylempi ei vielä poikasii oo tehny, tekköökö ensinkään?

Samassa lähetyksessä tul muutama muukin mukula jotka istutin. tänä kesänä on ensimmäiset kukat lyhkäsissä puolenmetrin varsissa. Kerkisin jo ajatella niitten hapanneen, ilahuin kun hengissä ovat.

                                                    Verenpunanen 'Claude Shride'.
Vaikka on pien vielä kooltaan, on kasvattanu jo kaks uutta kukkimatonta vartta. Liian kuivassa on miulla ja suap siirron parempaan paikkaan.

                                                                 'Michigan Lily'
Hämykuunliljojen sejasta pilikottaa, samassa penkissä on vielä aukiimaton hyvin hento vaaleanpunanen. jännä nähä mitä siitä tulloo. Joku on nakertanu siitä muutamoo lehtii. En löytäny mittään ötökkee, ja vaaleanpunaset varjoliljat rinnalla on ihan kunnossa eikä mittään nakerrusta oo havattavissa. Liljakukkohan se ensimmäisenä mieleen tul!

Roosanpunanen varjolilja on nyt kauneimmillaan. sitä miulla on runsaasti jo,  yks valakonen toisessa penkissä.

Konnanlilja Tricyrtis latifolia. Tässä on kukkia aukiimassa ja ihan iärelle pittää männä jotta kukan suap seleville. On vähän sekava.

Sitten se kaunotar.Kanadanlilja. Tämä on miusta niin herkkä ja kaunis jotta ihan mahotonta. Oon tilannu vuos sitten Vakkataimesta punasen ja kevväällä se penkissä nous, kuki ei vielä.

Liljoista Sahramililja kukkii pirteänä väriläiskänä kuutamohortenssioitten juurella. Leikkoomattomat vuorenkiliven kukat seuranaan.

                                                     
Kukkivia liljoja on vielä myöhemmällä vuotettavissa Tiikerililja ja jalostetummat lajikkeet.

Ruusuissa kukassa on neidonruusu Rosa 'Snow Pavement', joka kärsi kevvään tuulista jonkinverran. Meinattiin leikata ens kevväänä alas. Kukkivissa  'Sävel' ja pien Teresanruusu on kauniissa kukassa. Kuvat otin jalommista ruusuista.

                                                                 'Queen Elizabeth'
Kaunein miusta näistä tämänsarjan ruusuista ja ihanalle tuoksuva. Kukka on suur kooltaan. Juurakko on säilyny koko sen ajan mitä ollaan Rannanpihassa oltu ja en suojoo tätä mitenkään, lumi on suojana. Kukkii pitkälle syksyyn.

Maanpeiteruusukin on kaunis ja pitkään kukkiva.   'Fairy'.

Sittempä lopuks ihmeteltävee!
Eikös Iris 'Symphony' pitäs kukkii kevväällä huhti-toukokuulla ja ei pakkauksen ohjeen mukkaan selevii kukkapenkissä. Pitäs istuttoo ruukkuun ja talavettoo viileässä. Luvin nyt pakkausta kuten ylleensä käyttöohjetta, sipulit istutin penkkiin syksyllä. On nyt niin kauniisssa kukassa kirjavien kuunliljojen sejassa, ensimmäinen on auki ja korkeutta reilut puol metrii.

Kaunis ja roteva on. Korpikankaalta oon tilannu tämän kurjenmiekan.

Kärhöt alakaa nuppujaan aukoja ja viimeset pionit varjosemmassa penkissä kukkiivat.

Mattopyykkii pestään tälläviikolla ja miulla on kaks yl viiskymmentävuotta vanhoja kobeliinejä, ajattelin ne ihan järvessä pestä. toisessa on paimentyttö vuohineen ja tuohitorvineen ja toisessa itämaanviisaat kumartamassa Jeesuslasta.

Nautitaan lämmöstä ja Kiitos kun kävit bogissani!

30 kommenttia:

  1. Onpa kaunis kurjenmiekka! Ihan hollanninkurjenmiekalta näyttää. Pari päivää sitten ystävä kysyi kuvan kanssa minulta, että mikä siinä on. Tuumin, että hollanninkurjenmiekka melko selvästi, vaan hieman hassu kukinta-aika. Kun sinullakin kerran kukkii, niin kaipa ne sitten voivat kukkia näin heinäkuullakin.
    Aivan ihanat liljat ja olen samaa mieltä kanadanliljoista, ne ovat kauniista kauneimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylläri ol tuo kurjenmiekka! Viimesyksyn kuvasto sannoo tuon olevan hollantilainen. Hyvä kun muillakin on kukassa tähänaikaan, ei niin ouvolta tunnu.
      Liljat on nyt ihanimmillaan. Ja kanadanlilja se vuan on niin hieno, oikea lady.

      Poista
  2. Ihanat liljat sinulla. 'Arabian Night' on upea samoin kuin tuo kanadanlilja.
    Olen kokeillut kahdesti kasvattaa Queen Elizabethia, mutta se on aina lopulta menehtynyt. Niin harmi, sillä se on todella kaunis.
    Mukavaa viikon jatkoa ja onnittelut sinulle, sekä tietenkin itse kihlaparille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko. Oikein vuotan noita liljoja kukkimaan. Ovat silimäteriä.
      Jaloja ruusuja miulla ei muita ookkaan ja tuurilla ovat säilyneet. En ruahi maljakkoon leikata, kihlajaisissa valkosuklaa tuorejuustokakkuun yhen kukan ja lehtiryppään otin koristeeks fairystä.
      Kiitos onnitteluista. Kerron nuorille terveiset!

      Poista
  3. Heippa! Vierailen enimmäistä kertaa blogissasi.
    Sinulla on kauniita liljoja, minua niin harmittaa, kun mun varjoliljat hävis. Ensin hävis valkoinen ja lopulta punainenkin. En oo raaskinu ostaa uusia, aika hintavia ovat.
    Tervetuloa käymään Selättömän puutarhurin blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa siullekkin! Mukava kun löysit tänne miun blogiin.
      On tullu kerräiltyy noita liljoja ja aina toivon liljakukkojen kestävän ettäällä. Valakonen varjolilja tuntuu olevan vähän herkempi kun tuo roosa. Harmi kun ovat hävinneet, vai uinuuko ne. Miulla tuo kellertava ol montavuotta jotta ei mittään elonmerkkejä näyttäny, ylläri olkii nyt mukava.
      Mielelläni tulen lukemaan Selättömän puutarhurin blogia.

      Poista
  4. Ihan ensimmäiseksi onnittelut iloisista uutisista!
    Marhanliljoista olen jo päässyt itsekin nautiskelemaan, mutta nuo kanadanliljat menevät suoraan hankintalistalle. Kivipellon Sailan blogissa niitä jo ihastelin ja nyt näitä sinun kaunottariasi.
    Kurjenmiekan nimestä tai kukinta-ajasta en osaa sanoa mitään muuta, kuin että tänä kesänä moni asia on ihan omituisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between onnitteluista. Kerron nuorillekkin.
      Marhanliljat on kukkapenkeissä kyllä hienoja ja kanadanlilja ihan huippu. Joka vuos se tekköö yhen uuven varren ja kellojen kerrokset lissääntyy vanhemmissa. Jännä on kasvutavaltaan.
      Kurjenmiekan kukinta-aika on vähän outo. Outuu on muutakin, räksät jahtovaa koristeomenapuun hedelmiä. Mehässä ois marjoja!

      Poista
  5. Hieno kanadanlilja ja viimeisen kuvan kurjenmiekka. Hienoa, että se on selvinnyt kukkapenkissä. Tuollaiset erikoiset onnistumiset on aina mainitsemisen arvoisia :) Lämmintä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sitä mie nyt ihmettelen, kun en mitenkään suojannu tuota kurjenmiekkoo. Eikä tullu tutustuttuu ohjeeseen syksyllä. Routoohan ei juurikaan ollu. Oisko siinä syy seleviimiseen. Sattu ehkä mieluinen paikkakin.
      Läämintä on nyt luvassa. Nautitaan!

      Poista
  6. Onnittelut kihilaparin johorosta!
    Auts, mitä lilijoja! Tahtoo kans :) Alaku jo on, mutta eiköhän ny muutama lilija lisää maharu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. On yks etappi heillä etteenpäin.
      On nyt kauniit nuo liljat. On satanu ja paistanu sopivasti. Vähän kerassaan miekin oon niitä lissäilly, viimevuosina ei oo nyt tullu uusia. Noissa marhanliljoissa on paljon vaihtoehtoja.
      Siulle varmasti mahtuu liljoja vaikka kuinka, on siulla monta kukkapenkkii mihin laittoo!

      Poista
  7. Onnea kihlaparille ja läheisille! Mukavat juhlat ovat iloisia tapahtumia nähdä sukua ja ystäviäkin.

    Arabian Night on ihan hurjan upea. Minullakin pitäisi olla sellainen, mutta ei tuon näköistä ole kyllä marhoista kukkinut. No vääriä sortteja on tänne ennekin tullut. Ehkä pionit johtavat "väärä lajike" tilastoa kuitenkin. Silti jokainen on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita. Kerron nuorillekkin. Ol mukavat juhlat ja nostoo maljat onneksi heille.
      Miekin oon ihastunu tuohon Arabian Nightiin. Tuo väri ja vahva kasvu varmaan sen tekköö. Kyllä niillä kasvattajilla nuo mukulat aina sotkeutuu, vaan suattaa tulla parempi tilalle. Oon kuullu pioneissa tapahtuvan paljon tuota sekkaannusta. Ovat kyllä kaikki uppeita.

      Poista
  8. Lämpöiset onnittelut kihlaparille♥ On kyllä niin kauniita kaikki kukat ja upeaa kukintaa! Ruusut on minun lempikukkia! On tämä kesä vaan ihanaa aikaa:) Kauniita kesäpäiviä sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kerron kihlaparillekkin. Jospa vielä suatas häitäkin!
      Tämä on ollu kukkien kannalta hyvä kesä. Ruusut on kyllä pionien lisäks kuningattarii. Siulla ruusut onkin monessa kohassa, meillekkin tapetoitiin sillon talonrakennus vaiheessa vierashuone ihanilla ruusutapeteilla. Olivat vähän tyyriit tapetit vaan vuosien investointi.
      Kauniita ja lämpösii päiviä sinne teillekkin.

      Poista
  9. Upeita kukkia! Onnittelut kihlaparille ja koko perheelle!

    VastaaPoista
  10. Hienoja nuo marhanliljat. Muutenkin on kaunista kukintaa. Onnea sankareille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Marhanliljat on hienoja. Kyllä nyt on kukkia runsaasti. Kerron onnittelut!

      Poista
  11. Lämpimät Onnittelut kihlaparille.Oi miten kauniita kukkioita kaikki Varsinkin Kanadanlilja on tosi hieno. Kivoja kesäpäiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Kerron heille Onnittelut. Kanadanlilja on kauneista kaunein. Kaikki kukathan on kauneita, joihinkin ihastuu enempi. Kivoja kesäpäiviä sinnekkin.

      Poista
  12. Todella kaunis iiris. Täällä pohjoisessa säilyy moni arka kasvi paksun lumipeitteen alla. Routaa oli vähän. Uskallatko jättää maahan ensi talveksi? Nykyisellään noista talvistakaan ei oikein tiedä. Onnittelut onnellisille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiris on kyllä kaunis, hyvin puhtaat värit. Lumi on kyllä paras suoja, jos sitä on. Kyllä nyt pan miettimään mitä tien noitten iiristen kanssa. Meijän korkeuvella ylleensä lunta on. En etes tiiä onko nuo monvuotisii. Nää on todellisii yllärikasveja. Kiitos ja kerron Onnittelut onnellisille.

      Poista
  13. Oikein ihanaa, lämpimät onnittelut kihlaparille! Teillä oli varmasti tosi mukavat juhlat!

    Upeita kukkia sinulla! Nuo liljat vallan hurmaavia! Tuo 'Arabian Night' - uskomattoman kaunis! Olen kanadanliljojen suuri ystävä. Meilläkin kukintaa lopettaa keltaiset, kohta punaiset poksahtava auki. Kanadalaisia keräilen hissuksiin lisää. Mistä tilasit, siis Englannista, nuo liljat? Eka viikko töissä, arvaa että illat kuluvat sukkelaan ja harmittaa kun tänne koneelle ei meinaa ehtiä millään.

    Mukavaa alkavaa viikonloppua! Varmaan matot ja gobeliinit saat kuivaksi, sopivaa keliä luvattiin. Mekin saatiin heinät kanalanpehkuksi kuivaksi ilman seivästämistä, ekan kerran!

    VastaaPoista
  14. Kiitos Saila! Meillä ol mukavat juhlat.Lähimmät immeiset ol vieraana ja tarjoiluu ol suolasta ja makkiita. Piirakat paisto sisaret.
    Noissa liljoissa on sitä jotakin! Tuota Arabialaista vuotan joka kesä malttamattomasti, aukasemaan kellonsa. Tuossa keltasessa kanadanliljassa on tuo väri just sopiva, ei liian räikii. Se kai siitä tekköö niin herttasen, Punaset on varmasti uppeita kanssa. Tilasin Englannista H:W:Hyde&Son, sähköposti, hwhyde.co.uk. Pitäs käyvä uuvestaan kahtomassa mitä ois tarjolla.
    On varmaan rankkoo sairasloman jäläkeen olla töissä.

    Matot ja muutkin pestävät kuivuu nyt noppiisti, pittää vuan varjossa kuivattoo, ei aurinko valakase.
    Mukava kun saitta kuivat heinät! Eilenhän se Hermannin päivä ol, vanhakansa sano 'Hermannilta heinään'!
    Mukavoo viikonloppuu.

    VastaaPoista
  15. Onnea ihanan perhetapahtuman johdosta! Paljon kauniita liljoja sinulla. Itse ostin ensimmäiset kanadanliljat tänä keväänä. Kiva nähdä, miltä näyttävät, kun kukkivat. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Lijat on nyt näyttäny parastaan. Siulla on kaunista vuotettavissa kuhan kandanliljat käyp kukkimaan, tuo kello on hyvin viehättävä. Punasen kukintoo miekin vielä vuotan. Aurinkoista ja lämmintä viikonloppuu sinnekkin!

      Poista
  16. The Martagon Lily is so beautiful, I love the color of these flowers. Thanks for the share, hope you have a wonderful rest of your week. Keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista

Kevät mielessä.

 Jokohan ois kovimmat pakkaset ja lumisateet tältä talavelta loppunu! Meillä on ollu kovia pakkasia ja runsasta lumentuloa koko talavi. -36 ...

Suosituimmat artikkelit